2015-09-04 2084 views
喺金光綜藝館睇完演唱會11 點, 大家都有啲餓, 撘巴士出去搵食, 中途見到下午經過既餃子店未關門, 立即飛奔落車。  入到去問店員, 佢哋話凌晨5:30分關門, 咁我哋就可以安心食, 唔使食得咁急。呢度既店員全部都講普通話, 差啲以為自己真係喺大陸既餃子館, 不過價錢比起大陸就當然係貴好多啦。拉皮拍青瓜既醬汁味道啱啱好, 唔會太酸, 啲拉皮又好滑, 唔會好厚見個菜牌有京醬肉餅, 呢款嘢我之前喺大陸未見過, 於是叫黎試吓, 個樣好似豆沙窩餅咁, 個皮好鬆脆, 肉醬夠味, 又新鮮熱辣, 幾好味黎到餃子店梗係要食餃子啦, 太多選擇, 諗咗一輪最後決定食白菜豬肉餃, 佢哋係即叫即包既, 我哋個位咁啱係睇住啲廚師包餃子, 師傅既手勢好純熟, 好快手。 碟餃子都有成十四、五隻, 啲皮好軟滑, 唔厚身, 入面既料好夠味, 估唔到喺澳門都食到正宗餃子, 正! 炸醬麵食咗唔記得影相, 個賣相同肉醬麵差不多, 只係炸醬麵既醬濃啲同深色啲, 我哋揀咗刀削面底, 麵質軟滑。 呢個肉醬麵既味道無咁重, 不過都一樣咁好味, 加上鮮甜既青瓜中和, 食落唔會覺得太油膩。五花肉炒木耳用既係細細隻既秋耳, 加埋腌到好入
拉皮拍青瓜
, 肉醬夠味, 又新鮮熱辣, 幾好味
京醬肉餅
白菜豬肉餃
肉醬麵
五花肉炒木耳用既係細細隻既秋耳, 加埋腌到好入味既肉片黎炒, 味道啱啱好, 又唔係炒得好油。
五花肉炒木耳
呢度既物係好地道既山東菜, 估唔到可以喺澳門食到, 第二時應該會再黎食宵夜。
2015-08-22
$66 (Last Night Supper)
京醬肉餅
白菜豬肉餃