1K
2016-11-16 8726 views
現在的天氣,真的變幻莫測,10月竟然仲會打8號風球,襯風球剛過,開始有點秋意,便相約了一班好友到澳門來個短線瘋狂美食團,而今晚呢餐就啱晒阿P我,係我們入住的酒店食我最喜歡的自助餐,價錢比香港平一大截,平日$238 ,星期五至日才$338!究竟有嘅豐富?去片!一入門口便是琳琅滿目的甜品區,我不是甜品控,但身旁嗜甜的女士已被這區深深吸引著,有幾吸引?賣個關子先,遲一陣先講。一如以往,先去我喜愛的海鮮魚生區,魚生整潔地放在魚生雪櫃內,當然有大家都喜歡的肥美三文魚以及吞拿魚,八爪魚亦新鮮爽口。壽司款式有十多款,唔錯。驚喜位係以這價錢竟有即開生蠔任你食,雖不算超大隻,但勝在隻隻新鮮,抵讚。凍海鮮有海蝦以及青口選擇,蝦肉爽甜蛋牙夠新鮮,我這個蝦癡食了兩大碟。接着的是我首選推介區域,即煮烤肉區;食肉獸有福了,牛扒、羊架、雞翼、魷魚筒等廚師現場為你即煮,牛扒厚肉充滿肉汁,羊架味濃多肉,燒魷魚及雞翼即煮即食永遠都係咁好味。怕食得太多肉好快滯? 食返幾件香甜燒菠蘿包你冇問題。有燒雞翼,當然唔小得pizza,肉腸薄底Pizza烤得惹味香口,好味。一輪衝鋒,又係時候食返啲沙律回一回氣,幫助消化。除大路的新鮮沙
一輪衝鋒,又係時候食返啲沙律回一回氣,幫助消化。除大路的新鮮沙律配料如車厘茄、生菜及多款凍火腿外,竟有我喜歡的辣沙甸魚,而酸甜的紅菜頭幫助消化確實一流。
喜歡食粉麵的,一定唔可以錯過這裏的即煮粉麵檔。無論是麵底、雲吞丸類或蔬菜,水準絕對可媲美香港有名的麵店,好味,澳門的粉麵果然名不虛傳。而在旁的蒸粟米及蕃薯亦香甜多汁,秋天果然來了。
這裏有幾款熱盤大家一定要試;原盅燉湯,真材實料夠火喉,清甜滋潤,重點推介。
炆豬手炆得入味,骨膠原極重的豬皮夠哂軟腍。辣椒炒蟹很受歡迎,辣得來不會搶了蟹肉的鮮味。燒味油雞亦不容錯過,嫩滑重雞味。
喜歡清淡的朋友一定不要錯過這道莧菜蟲草花,滋補有益又好味。
好了,終於到了之前提過令到一眾愛甜女士瘋狂的甜品區;除了多款睇得又好味的蛋糕如朱古力、焦糖、檸檬及芒果外,阿J 特別欣賞用了新鮮無花果做的蛋卷,而我最喜歡的是英式的麵包布甸,表面焗得香脆,內裡香軟奶味濃郁。喜歡DIY的女生及小朋友就最喜歡即制crepe 班戟,自己隨意加上喜歡的甜品配料。至於雪糕,雖然用的不是最名貴的牌子,但勝在有六款口味供選擇,而且貨量極多。
食飽當然要來個飯後果,除了切件的西瓜、哈密瓜及蜜瓜外,喜歡食原個生果的朋友可選擇原條香蕉及蘋果。最後整番碗滋潤的雪耳糖水,阿J亦大讚好吃!
一班朋友歡天喜地的,話咁快就過了一個滿足的晚上,以這價錢就可以食到這質素的酒店自助晚餐,仲要全晚汽水啤酒果汁任飲,老實說,冇得彈。
2016-11-04