Wildchildcarol
Level 4
2017-03-03
4K views
Follow
上一次黎澳門玩嘅時候,喺網上搵左唔少餐廳、食店想要一試。奈何只有兩日一夜,當時晚餐揀左贏到粥,於是就冇空間再食后宮!

今次再過黎,決定點都試下,並且預早幾日時間打電話預約。週五晚上客人真係蠻多,唔預約嘅話,相信比較難安排到位置。
店內裝潢貫徹中國風,用上燈籠、屏風、木椅、木枱等。

或者你會稍為期待侍應們嘅制服、裝扮,不過要失望喇,如果著到宮女、太監般,恐怕好難招呼客人。
餐牌配合宮廷風,分三款套餐 ($148/$188/$248),一律任飲任食兩小時,客人只需要選擇食宮女、貴妃,抑或食皇后,當然價錢不同,食物亦有所不同。
以下會為你稍作介紹,套餐名字,宮女 ($148)、貴妃 ($188)、皇后 ($248) 基本上已經反映級別。

餐牌食物一樣,分別係有冇格仔,三個格仔係任點,一個格仔係限點一次,按人頭數出,所以你唔需要填寫份量。

宮女式任食 $148+10%服務費

基本上比起另外兩個套餐,缺少左霜降牛、牛肋骨、黑豚肉、羊扒、海鮮、烤年糕,其餘食物係相同。

所以如果你係對以上食物冇興趣的話,點呢個套餐好划算,因為選擇其實唔少。

宮女式任食
宮女式任食
 貴妃式任食 $188+10%服務費

「貴妃」比起「宮女」相差$40,分別在於霜降牛、牛肋骨、黑豚肉、羊扒、海鮮、烤年糕,可以點一次,按人頭數出。

我認為點呢個餐最划算,一開頭當然會覺得海鮮只可以點一次,唔夠喉,但食食下會覺得足夠有餘,畢竟餐牌仲有好多種食物可以點。

貴妃式任食
貴妃式任食
皇后式任食 $248+10%服務費

最貴係「皇后」,餐牌見到嘅都可以點,包括肉類、海鮮、鍋物。

皇后式任食
一般食放題都會高估自己嘅能耐,簡稱眼闊肚窄,我地一睇餐牌,就理所當然揀最貴嘅「皇后」。

我地自問唔係細食人士,但只係點左兩輪,已經被KO喇所以我估計大部分人點貴妃餐,已經好充分,除非你旨在食海鮮。

近樓梯位置有多款調料選擇。
調味料
調味料
燒烤、火鍋同一時間進行,所以除左揀餐,仲需要揀湯底,,有麻辣雞鍋、蕃茄鍋、蒜香蛤蜊鍋等,$10-$20,價錢合理。

我地揀嘅係蒜蓉蛤蜊鍋

燒烤爐位置附上焗爐紙,幾衛生,一來客人可以避免食物容易燒焦,二來冇咁油膩,不過最重要係無需更換爐底,換焗爐紙就可以喇(店員會主動幫忙換)。
肉類方面,個人非常推介霜降牛、牛肋骨、黑豚肉、雞軟骨。

海鮮方面,虎蝦、鮑魚、牛油扇貝都係必食!

上菜快,瞬間滿桌!
皇后式任食
肉類:醬燒霜降牛、醬燒牛肋骨、蔥香牛舌、醬燒黑豚肉

牛肉腍身,肥脂分佈平均,輕輕燒過經食得!

第二輪點嘅肉類一樣靚仔,唔會發生好似香港嘅放題般,得第一輪肉靚
醬燒霜降牛、醬燒牛肋骨、蔥香牛舌、醬燒黑豚肉
海鮮:去殼貴妃虎蝦、花開寶貴飽、愛爾蘭蟶子王

推介虎蝦鮑魚!兩樣都已經去殼、離殼,方便食用,呢點我好喜歡,唔怕整污糟手!

而且非常新鮮,肉質彈牙,以燒汁調味,完全唔腥!

相對的蟶子有點遜色,燒調味不足,燒完有少許乾。
特選蒜香雞軟骨、醬燒左腿肉、牛油扇貝、麻辣奶油蝦

麻辣奶油蝦夠惹味,店員提議拎出黎燒會快熟過放喺盤中燒,但我地更喜歡連盤燒,因為蝦肉更入味!
特選蒜香雞軟骨、醬燒左腿肉、牛油扇貝、麻辣奶油蝦
雪花醬燒松板豬較肥膩,燒起上來油份較多。
雪花醬燒松板豬
雪花醬燒松板豬
醬燒香菇、牛油金針菇、煉奶花生烤烤年糕、麻辣奶油蝦

烤年糕好好食啊,年糕表面燒到微脆,裡面保持柔軟煙韌!可惜我太飽,冇能力追加!
醬燒香菇、牛油金針菇、煉奶花生烤烤年糕、麻辣奶油蝦
鍋物選擇好多,但我地掛住燒烤,所以唔係食左好多。

由於我係蜆怪,瘋狂食蛤蜊,唔知食左幾多斤!蛤蜊鮮甜,完全冇沙,配蒜蓉鍋一流,自製卜卜蜆鍋!
蛤蜊
蛤蜊
鍋物
鍋物
飲品自取,樽裝可樂、雪碧、檸檬茶、菊花茶、百事、涼茶等。
飲品區
飲品區
后宮食物選擇多,質素整體好有水準,定價適中,可以一次過食到燒烤、火鍋,好適合我呢類花心吃貨,!

一大班朋友去的話,可以試到嘅款式更多!

店員服務好好,幾位都好細心留意客人需要,主動換焗爐紙、收拾碗碟。

不過提提大家珍惜食物,量力而為喔!
Ratings