2018-02-19 5496 views
我每次去澳門,除咗喜蓮冰室嘅豬扒包之外,必食嘅就係阿曼諾嘅葡國餐。第一次去都十年前,之後每次去嘅指定晚餐就係呢度,所以可以話係忠實顧客😂店舖面積唔大,大概有六張枱,佈置得好有葡國特色,上面仲有把古雅吊扇,情調不錯(順帶一提,老闆係葡國人) 咁多味餸,我最鍾意就係檸檬蜆。蜆新鮮,個汁酸酸甜甜好開胃,一定要用佢餐前送嘅蒜蓉麵包點汁,配搭一絕。我上星期去就叫咗馬介休炒飯,不過不失,我覺得之前食過嘅墨魚汁炒飯更好,味濃但不膩,不過要小心食到個咀黑晒。另外仲叫咗個燒牛肋骨。有炭燒味,肉味濃,再用鹽燒,簡簡單單已經好正。總括嚟講,食物質素中上,有情調氣氛,傾計談心都一流。如果叫埋Sangria邊飲邊食,都真係不亦樂乎。不過一定要訂位,座位太有限了。