得閒去馬交,探下0係賭場澳門GALAXY番工朋友lunch 下,又會有意想不到的驚喜。朋友在銀河番工,就地取材,捨遠就近,就去位於銀河百老匯大街,決定番桌呢間外表一d 都唔起眼而且個名好「娘」——好彩海鮮酒家。間酒樓門面係極普通0既一間酒樓,卻有好多精緻巧手點心,但你唔試味真唔知佢料到,間酒樓唔應該太低「掉」。首先,一定要點幾隻可愛豬豬叉燒包。籠中有支小旗仔,貼心提醒客人小心熱。其實豬0既外層係鬆軟,但個內餡就無咩特別,0係出面普通質素,但勝在三隻小豬太可愛,粉紅粉紅,未食先自拍十張八張。黑金流沙包係必點,外型已經好搶眼,黑加閃金,真係好LV格局,食左食完都覺得尊貴,而且個包真係堅好食架。佢上黎0既時侯係熱辣辣,如果你心急擺進口,係會燙到你個咀仔。而佢就算放凍左,佢都依舊好流沙,而且奶黃餡KEEP住湧出黎。呢籠黑金,睇得又食得,係必點。呢個動物系列,仲有籠中鵝同馬蓉回歸,佢地個樣呢就好精緻,有曬眼耳口鼻架。鵝同龜0既外層都係乾乾硬硬,味道一般般啦,因為係麻蓉餡,有D甜。幾隻荔芋鴨其實佢係咸水角,我覺得內面D料唔夠,而錎料主要集中係肚腩,又係一口先咬頭先﹔唔夠芋蓉,可以豐富D,但咬落唔油

幾隻荔芋鴨其實佢係咸水角,我覺得內面D料唔夠,而錎料主要集中係肚腩,又係一口先咬頭先﹔唔夠芋蓉,可以豐富D,但咬落唔油口,但美中不足,係唔夠香酥脆。

我最中意係馬蹄糕,馬蹄糕冇玩造型,佢0既SIZE 係平常食開0既3/4,份量剛剛好,平時酒樓一件要食係一開二,而家唔洗劏開,一件件金黃金黃,賣相真係好精緻,件糕外層有食用糯米紙包住,所以真係一D都唔油口,係乾爽0既!成件糕口感層次豐富,主要因為馬啼偏大粒,咬下索索聲,好有咬口。

最後果碟肥牛腸,係好滑,內面有油炸鬼,令腸粉香口,又增加口感,但係搶左肥牛風頭,唔係好食到牛味!

Other Info. : 6月前只要0係到食點心,而且分享到朋友圈就有6折優惠,堅優惠!
  • 馬啼糕、黑金流沙包