2014-11-12 1778 views
呢近都唔知做咩,成日都要過來澳門開會,今日開完會同事就話想試下SOHO,我初頭都唔知SOHO係咩,原來係新濠天地開左好多間餐廳,統稱叫SOHO,之前都試過深井陳記燒鵝,今次就試下果間韓食嘢,叫韓家得蔘雞湯入到去第一個HIGHLIGHT係講下SERVICE,雖然舖頭唔算大,但待應生數量都好多,理應上你舉起手啲人就係跑過來,所以都OK個感覺。其實呢間韓式嘢唔算太多嘢食,可以分為3種,1. 人蔘雞湯2. 炸雞+啤酒3. 石頭鍋飯變化唔算大,但老實講味道質素在水平之上,先講下人蔘雞,今次叫左佢地果個招牌鮑魚韓家得蔘雞湯(即係間舖頭名),其實佢仲有紅蔘揀,但唔知點解同事想試招牌菜,所以叫左兩個鮑魚試下。先飲口湯,都算濃既,仲有大大條人蔘驚死呃你咁,啲雞都好滑,而家咬大力少少已經碎,煲左好耐應該,不過容許講多次,啖湯係真係OK,苦苦地但有雞的甜味入邊。我地無叫石頭鍋飯,但叫左兩碟炸雞加啤酒,一行4個食,係真係食唔晒,碟炸雞真係超大,個炸漿調教得唔錯,食落口果時要小心啲,因為入邊係超熱的,加上非常脆口,有個女同事驚熱氣唔食,但個待應就講可以配人蔘漿伴雞,咁會無咁熱氣,到最後女同事信左,照食,甜甜地苦
其實呢間韓式嘢唔算太多嘢食,可以分為3種,
1. 人蔘雞湯
2. 炸雞+啤酒
3. 石頭鍋飯
變化唔算大,但老實講味道質素在水平之上,
鮑魚人蔘雞湯
碟炸雞真係超大,個炸漿調教得唔錯,
韓式炸雞
食落口果時要小心啲,因為入邊係超熱的,加上非常脆口,有個女同事驚熱氣唔食,但個待應就講可以配人蔘漿伴雞,咁會無咁熱氣,到最後女同事信左,照食,甜甜地苦苦地既人蔘漿真係幾夾,先唔講係唔係無咁熱氣 (數同燒嘢食加蜜糖會無咁熱氣),但呢種人蔘漿應該配辣味雞,(忘了講,佢啲炸雞可分辣同唔辣兩種),會令辣度無咁高,易入口好多。
Overall係滿意的一餐,不過埋單時先知原來中銀有75%,即刻件事抵左,再滿意左。
Other Info. : 中銀信用卡Premium有75折
2014-11-03
鮑魚人蔘雞湯