2017-12-04 3040 views
一個人難得有一個冇堂嘅下午,搭車去友誼大馬路摞學生卡,順便放鬆覓食。隨便搭一程巴士,隨便揀個站落車。打開APP就見到尼間店。去嘅時候太早仲未開始晚市,但係天氣好凍,好想食,兜公廈行佐几轉,同路人阿伯傾佐一輪。終於等到開門。小火鍋選擇很多,選擇困難症揀佐好長時間,基本一人份(我覺得食量細嘅女仔兩個人一份都可以)。叫佐一個酸辣羊肉鍋配粉絲(我算食量偏大嘅女仔但係配嘅粉絲都根本冇煮,因為連鍋入面嘅都食唔曬。)羊肉几新鮮有膻香但係唔腥。有酸菜同粉絲搭配酸酸辣辣嘅湯底,好解寒,成個人暖笠笠湯底嘅辣係辣椒粉嘅辣,而且湯底好濃郁,唔係稀水湯。整個感覺有種淡淡嘅藥材味但係尚在接受範圍。估計會去多幾次。因為真係好多想食嘅鍋
小火鍋選擇很多
酸辣羊肉鍋
但係尚在接受範圍。估計會去多幾次。因為真係好多想食嘅鍋
蘆薈柚子蜜(熱)
羊肉酸辣鍋
蘆薈柚子蜜(熱)
羊肉酸辣鍋