2015-10-29 4540 views
係美食group有人介紹過,對於鍾意食辣嘅我又點可以錯過啊?呢間東東開咗好耐,因為我以前返學成日經過,但一直都冇試過!今日終於都可以黎試吓啦!老闆係一個肥肥地嘅人,老闆娘做落單,我叫左一個辣汁豬扒飯同一個焗芝士吞拿魚豬仔包!等咗大概15分鐘兩樣都嚟齊晒!辣汁豬扒飯非常之惹味!對於鍾意食辣嘅我都覺得呢種辣度OK啱我胃口!依個飯比較大!我地兩個人先食得曬!焗芝士吞拿魚包非常之好食!佢有烘底焗到出嚟好脆口!總結有下次
焗芝士吞拿魚包
冇記錯好似係葡式辣汁豬排飯
2015-10-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
焗芝士吞拿魚包
冇記錯好似係葡式辣汁豬排飯
2012-06-18 3197 views
我都係睇左老陳既介紹黎食,真係一D都無推錯,樓下師兄介紹左葡國雞,咁我介紹下吉列豬扒啦﹗我覺得哩個豬扒好食過任何一間收你過百蚊既所謂吉列專門店,大份唔在講,香脆唔鞋唔油膩﹗食落D豬扒係有用香草腌製,味道濃厚。而且每個餸都可以揀飯或意或豬仔包,強烈建議食豬仔包,非常鬆脆話說回來,小店就真係小店,座位非常有限,當日我地12:30到達一個客都未有,但係未到1:00全店已經滿坐,要食好野就要準時啊﹗
2012-04-19
$40 (Lunch)
2012-05-04 2688 views
跟老陳嘅介紹嚟試食, 澳門嘅咖啡廳即係香港嘅茶餐廳, 價錢當然是三十多元就有交易, 還要大碟都飽。 熊媽見到侍應生把別人叫的蝦仁炒蛋帶上樓上雅座。嘩~ MOP$39的蝦仁炒蛋的體積竟然比那隻盛碟還要高出5cm老闆及各員エ都禮貌週週, 當最初鋪面無吉檯只餘樓上洗手間旁的雅座, 老闆都親自帶熊家上樓並開風扇吹正我們, 到後來樓下侍應生嗌我們樓下有吉檯, 老闆立刻幫我們hold住張檯並說:「謹係落嚟坐舒服d啦~」後來再開另外一個風扇吹正我們睇過澳門網友及老陳的推介, 有幾款必試菜式: 焗葡國雞、紅豆豬手、燒馬介休、陽光炒飯、吉列豬扒、辣汁雞扒咁熊家今次只有三個成員嚟澳門, 就只可以叫三個餸(其實想分批試多幾款,點知食完這三個餸, 已經飽到上心口 )熊爸喜愛的白烚馬介休$79...全店最貴的餸就是馬介休(不論白烚、燒、燴、薯燴)通通都是$79。 見到白雪雪嘅魚肉就肯定魚乾已經用清水浸泡超過20小時, 浸到非常透 平時食馬介休球多, 原來原件魚肉除了有鹹香味道外, 肉質滑溜兼有鮮味, 肉是一片片的。 椰菜、雞蛋和薯仔都沒調味, 原來他們本身就是菜甜蛋香, 然後加上大量橄欖油, 讓橄欖油

咁熊家今次只有三個成員嚟澳門, 就只可以叫三個餸
(其實想分批試多幾款,點知食完這三個餸, 已經飽到上心口
平時食馬介休球多, 原來原件魚肉除了有鹹香味道外, 肉質滑溜兼有鮮味, 肉是一片片的。 椰菜、雞蛋和薯仔都沒調味, 原來他們本身就是菜甜蛋香, 然後加上大量橄欖油, 讓橄欖油沾滿馬介休來吃, 就完全體會食物本味帶來的美妙享受。
焗葡國雞$39...汁底用蕃茄, 洋葱, 薯仔煮成, 還有雞蛋及葡國腸, 味道濃厚複雜。 雞肉無雪味, 老闆可以弄到雞肉全熟但滑溜, 呢個價錢竟然有大約8件雞塊, 1隻雞蛋, 至少3件葡國腸, 汁底嘅深色係足以証明用料有夠多兼夠爐火
紅豆豬手$44...容量之多似乎是一個中型湯兜, 裏面有許多煲到粉腍紅腰豆, 豬手是中式豬手仔而不是德國鹹豬手, 始終豬手是即叫即煮所以最初食的一兩件是腍中偏硬, 當擺耐些並運用自熱來再迫腍其餘豬手, 慢慢便越食越有味。 除了主角紅豆豬手, 配角就有紅蘿蔔塊、椰菜、葡國腸片, 可以使汁底加添蔬菜清新味道
每個餸會配一碗飯或大脆豬
還是外脆內軟的硬豬包最適合沾汁吃

2012-04-28
$90 (Lunch)
  • 白烚馬介休
  • 焗葡國雞