環保優美,服務很好,有一個很好的用餐體驗。食物的質素很好,擺盤很漂亮,價錢尚何,以三星級餐廳來說可以自算是便宜了。餐廳內的擺設很有中國風,這是一個很好的用餐體驗!
2020-07-11
$450 (Lunch)
  • 餐前小食
  • 脆皮柚子手撕雞
  • 鮮蝦金魚餃
  • 藍天使蝦金魚餃
2020-07-02 644 views
呢幾年都喺路氹酒店嘅米芝蓮餐廳慶祝,今年老公生就去返8餐廳慶祝,唔知係咪因為疫情關係,感覺差左少少,但都唔錯嘅。環境一樣以金魚為題嘅裝修,一樣華麗,不過多左人,比以前嘈左啲。服務如果10分滿分,以前服務會俾10分,宜家值8分。食物1. 免費餐前小食~比較鐘意之前嘅金魚餃,精緻好味啲2. 化皮乳豬 ~ 無論乳豬同餅都好味,乳豬薄而脆3. 京式燒羊腩 ~ 羊唔蘇,好林。連伴碟嘅蓮藕都好味4. 新葡京東坡肉 ~ 唔油膩但好香,好味5. 米皇雲腿浸時蔬 ~ 個米湯好清都好味6. 桂瑤鮮蟹肉炒米粉 ~ 炒得好乾身,但已經太飽,所以食得唔多7. 免費餐後飲品甜品 ~ 葡撻一般,奶茶好香好有香港水準 (住過澳門先知有水準嘅檸茶奶茶難搵)

一樣以金魚為題嘅裝修,一樣華麗,不過多左人,比以前嘈左啲。

如果10分滿分,以前服務會俾10分,宜家值8分。

食物

桂瑤鮮蟹肉炒米粉
免費餐後甜品奶茶
免費餐前小食
2019-09-29 2259 views
有友人由加拿大返港,所以安排一行七人經港珠澳大橋到這裡食午餐。訂了11:30 時段,不太多人,環境休靜。前菜柚子醒胃,鮑魚仔一貫水準,金魚餃、燒賣皇保持到,食得出料頭好新鮮。胡蘆菓,即系咸水角,外皮煙煙奀奀,幾好。金茹和牛煎鍋貼,入邊個汁好濃烈,但又冇乜特別。野菌磨菇包,可以系因為素嘅關係,所以吾太惹味。野菌黑松露付皮卷,薑芽义燒腸冇試。清香柚子凍,食左咁多鹹野,食返d甜野,好清新。釀乳豬1隻,份量大好抵死,乳豬皮好脆,d肉又好嫩。薑汁芥蘭及百合上湯菜芯,好簡手,菜遠長度啱啱好,吾錯。尾單葡撻仔,個皮好鬆化,個人應為比馬嘉烈還出色(因為之後去了附近的馬嘉烈品嗜了)奶茶畧甜但又好順滑。埋單$2500,抵食。
訂了11:30 時段,不太多人,環境休靜。
胡蘆菓,即系咸水角,外皮煙煙奀奀,幾好。
金茹和牛煎鍋貼,入邊個汁好濃烈,但又冇乜特別。
野菌磨菇包,可以系因為素嘅關係,所以吾太惹味。
野菌黑松露付皮卷,薑芽义燒腸冇試。
清香柚子凍,食左咁多鹹野,食返d甜野,好清新。
釀乳豬1隻,份量大好抵死,乳豬皮好脆,d肉又好嫩。
薑汁芥蘭及百合上湯菜芯,好簡手,菜遠長度啱啱好,吾錯。
埋單$2500,抵食。
2019-09-29
$350 (Lunch)
2019-09-07 1739 views
😋豪歎澳門米芝蓮三星餐廳 5道菜共MOP約$880鮑魚配柚皮店家送嘅前菜,一口鮑😋煮得好軟熟,個芡勾得好好👍🏿不過柚皮唔甜唔鹹咁,有d strange🤣日本青瓜漬叉燒腸粉清爽過鄭爽,正!!!!!叉燒係用半肥瘦靚叉。脆香叉燒包刺蝟QQ🦔💨個包底係煎到脆扑扑嘅😻叉燒同叉燒腸嘅叉燒一樣咁靚~蟹肉小籠包湯汁不夠多,但是內餡口感、味道搭救。炸子雞皮脆肉嫩,小鮮肉🐣一咬落去雞肉嘅肉汁同油多到滴落碟,唔知係咪醃得太耐咸咗dd,配華鹽/🍋汁一流。燕窩合桃露飲一啖長壽一年的感覺🤣Standard濃味而豐富嘅糖水,仲附一塊合桃小餅餅🍪葡撻、奶茶、杏仁餅店家送嘅飯後甜品,食之前仲會有專人講解葡撻同奶茶嘅歷史,葡撻仲可以揀雲呢拿朱古力定玉桂粉鋪面,兩者味道皆不錯。一啖葡撻,一啖奶茶,這就是人生吧。分數(五星滿分):⭐⭐⭐⭐
😋豪歎澳門米芝蓮三星餐廳
5道菜共MOP約$880

[免費]鮑魚配柚皮
店家送嘅前菜,一口鮑😋
煮得好軟熟,個芡勾得好好👍🏿
不過柚皮唔甜唔鹹咁,有d strange🤣

日本青瓜漬叉燒腸粉
清爽過鄭爽,正!!!!!
叉燒係用半肥瘦靚叉。

刺蝟QQ🦔💨
個包底係煎到脆扑扑嘅😻
叉燒同叉燒腸嘅叉燒一樣咁靚~

湯汁不夠多,
但是內餡口感、味道搭救。

皮脆肉嫩,小鮮肉🐣
一咬落去雞肉嘅肉汁同油多到滴落碟,
唔知係咪醃得太耐咸咗dd,
配華鹽/🍋汁一流。

飲一啖長壽一年的感覺🤣
Standard濃味而豐富嘅糖水,
仲附一塊合桃小餅餅🍪

[免費]葡撻、奶茶、杏仁餅
店家送嘅飯後甜品,
食之前仲會有專人講解葡撻同奶茶嘅歷史,
葡撻仲可以揀雲呢拿朱古力定玉桂粉鋪面,
兩者味道皆不錯。
一啖葡撻,一啖奶茶,這就是人生吧。

分數(五星滿分):⭐⭐⭐⭐
鮑魚配柚皮
葡撻、奶茶
鮑魚配柚皮
葡撻、奶茶
2019-08-28 1371 views
今次一行六人去澳門玩水;作為暑假的尾聲活動。臨出發前大家都好想encore 去8度飲茶。提早一個月訂定位,包無損失。原本想訂12:00,可惜都係無枱,要1:15pm先有位。準時到達,坐下抖抖;看看環境及餐牌。落單後;侍應預備濕紙巾抺手;這種服務在香港暫未遇到。先來前菜;一口鮑魚拌柚皮;柚皮係我至愛。滿滿的柚子味很清新。剛好中和鮑魚的豐富。十分欣賞這裡的點心;每樣都很精緻、手工貨;很吸引小朋友。這個金魚餃很好吃;滿滿的蝦肉。這是龍蝦餃; 同樣精緻。西西里海蝦腸;皮薄蝦爽我叫這個箭豬叉燒包;好香的碳燒叉燒味;咬落是一口叉燒粒;絕對製作認真。這是和牛鍋貼;咬落是香濃的牛肉汁;熱食小心燙到。灌湯餃;食材好;湯濃;好難返轉頭另點了小菜及飯;這個火腿津白; 充滿蜜糖味中和火腿的咸味;我至愛椒鹽田雞腿 ;每隻都好肥美;欣賞田雞腿下面的銀魚脆脆;有特色炸子雞肉質鮮嫩;略喊了少許炒飯;有鮑魚粒、乾瑤柱脆脆;最後有奉送小蛋撻及奶茶。甜點比昔日縮水了。記得去年來還有奶茶雪糕及精緻糕點的。好滿足的一個下午;服務及食物與價錢成正比。下次會繼續光顧,因為太好食了。

這是龍蝦餃; 同樣精緻。

西西里海蝦腸;皮薄蝦爽

這是和牛鍋貼;咬落是香濃的牛肉汁;熱食小心燙到。

灌湯餃;食材好;湯濃;好難返轉頭

另點了小菜及飯;這個火腿津白; 充滿蜜糖味中和火腿的咸味;

炸子雞肉質鮮嫩;略喊了少許

炒飯;有鮑魚粒、乾瑤柱脆脆;

2019-08-25
$400 (Lunch)
Weekend Macau Getaway🇲🇴Dim Sum Hunting🤭去澳門真係好中意試唔同米芝蓮餐廳因為1.價錢真平好多 2.去”旅行”想嘆下😂 (搵藉口合理化自己🙄)今次試左響位於新葡京入面,榮獲米芝蓮三星嘅「8」餐廳🌟🌟🌟🔶葡香焗蟹撻🦀冇咩特別 只係平時食開嘅葡國雞飯嘅葡汁加d蟹肉焗嘅撻🔸藍天使蝦金魚餃🐠隻蝦好大隻,食得岀係新鮮蝦 我覺得幾好食,隻佬就覺得麻麻 冇驚喜🔸黑豚安蝦鹹水角🐷皮薄👍🏻 炸完重有’煙銀’口感,不過我覺得啲餡就重口味左小小🙋🏻‍♀️利申:平時食得好淡🔸河蝦肉鬆手袋酥🦐👜男友食完即刻話個皮似童心麵味😂唔係唔好食,不過都係啲餡都係有d重口味🤭食一舊係Max,第二舊會覺得有d油🔸玫瑰蜜汁叉燒🌹🐷第一啖咬落去玫瑰味重嘅,不過食第二啖就冇左啦😭蜜汁多到會覺得有d’張’住個口🤭肉質ok,但係做唔到入口即溶嘅感覺😭應該係隻豬本身嘅問題-總括而言,點心造型可愛賣相100分,味道一般🤙🏻冇’嘩😳’嘅感覺🤭Services都好一般,倒茶倒到成杯都係茶葉🤷‍♀️以米芝蓮三星食府來說,有點失望👉🏻👈🏻
Weekend Macau Getaway🇲🇴

🙋🏻‍♀️利申:平時食得好淡

🔸河蝦肉鬆手袋酥🦐👜
河蝦肉鬆手袋酥

男友食完即刻話個皮似童心麵味😂
唔係唔好食,不過都係啲餡都係有d重口味🤭
食一舊係Max,第二舊會覺得有d油

🔸玫瑰蜜汁叉燒🌹🐷
玫瑰蜜汁叉燒
玫瑰密汁叉燒

第一啖咬落去玫瑰味重嘅,不過食第二啖就冇左啦😭
蜜汁多到會覺得有d’張’住個口🤭
肉質ok,但係做唔到入口即溶嘅感覺😭應該係隻豬本身嘅問題
總括而言,點心造型可愛
賣相100分,味道一般🤙🏻
冇’嘩😳’嘅感覺🤭
Services都好一般,倒茶倒到成杯都係茶葉🤷‍♀️
以米芝蓮三星食府來說,有點失望👉🏻👈🏻
2019-07-27
$400 (Lunch)
黑豚安蝦水角
2019-07-13 1378 views
同朋友來喝早茶,訂了11點半,由帶位到點餐 態度很好 有笑容有禮貌 唔會Hard sell餐點。值得讚嘅一點,任何行過來同我講野嘅服務生都會記得客人名稱。點好餐後會送上前菜,免費的,一粒鮑魚點心同青瓜點心,鮑魚點心當然不會是好un難食得個樣果d 但青瓜點心有驚喜 好清新!前後點了7樣點心 每樣都好足料 所以3個人食都好飽 食不完,加上餐後亦送甜點。第一個上嘅係我同朋友一致認同最好味 就係香煎什菌黑松露腐皮卷👍🏻👍🏻👍🏻 唔油 口感同味道香 好重黑松露味 鍾意黑松露嘅朋友會好鍾意呢個點心,滿滿嘅什菌 一份3條切成6件 ,仲要價錢好平,cp值好高!第二個流心鵪鶉蛋燒賣,我無食 但係朋友話真係粒粒都係流心 好食嘅。第三個招牌嘅金魚餃 其實呢個要趁熱食,我食嗰陣時已經凍左 但係仍然食得出皮薄餡靚 蝦肉係好飽滿,賣相同個銀籠包裝都好靚。第四個唔係點心,係另外散嗌嘅鵝肝金錢雞,60蚊一件,但係我有點失望 不是我想像中的煎鵝肝口感 而且個人覺得味太濃,不過60蚊來講咁大舊鵝肝都係好抵。第五個係青瓜叉燒腸 味道好夾 啲皮好薄 係好食嘅 叉燒肥瘦適中帶油香。第六個係蘿蔔糕 喺香港食點心嘅蘿蔔糕通常太淋

第六個係蘿蔔糕 喺香港食點心嘅蘿蔔糕通常太淋 而且可以話係無料 亦好少點解會係用切羅白絲嘅方法整 ,通常都係屋企人先會咁整,但係呢度嘅蘿蔔糕你會食到好大條好粗嘅羅伯斯而且好足料。
最後一個係松露炸蝦卷,我冇食,呢個應該係成個早餐最唔抵食亦冇特別嘅點心,朋友話就係普通嘅炸蝦😂。

完成所有點心之後服務員會送上免費甜品同餐飲。係一個一口葡撻同一杯小奶茶。葡撻焗得好香脆,奶茶好飲過係香港任何一間茶餐廳 因為好滑 冇澀味 不過有少少偏甜。對呢個餐後甜品十分之滿意。 甜品同餐飲完成之後服務生又再次送上免費嘅紀念品👍🏻 代表澳門嘅杏仁餅 真係好貼心❤️

總括最滿意嘅就係黑松露腐皮卷蝦同埋飯後甜品和餐飲 ,要去嘅朋友留意番 用餐時間90分鐘 。當日3人去,7個點心,再送2樣免費小點,800元埋單,米芝蓮三星餐廳,咁嘅服務、質素、同價錢,簡直係cp值高!
2019-07-10
$269 (Breakfast)
2019-06-30 796 views
前幾日去食 整體來講 無論服務同食物質素都一流 幾個負責服務嘅女生 全晚都比到我地一種賓至如歸嘅感覺 無論係order嘅時候 斟茶上菜定係回應我哋嘅要求環境方面 入到餐廳內部之前會經過一個特效走廊 入面係一種中國風嘅水滴燈光音樂效果 令到我哋已經好期待跟着餐飯餐廳內部食物方便我哋order左:陳皮海蜇頭秘製XO醬 (服務員話師傅秘製 用嚟配合前菜)鵝肝金錢雞片皮鴨豬潤莧菜乳豬焗飯Order的時候服務員都會介紹返當晚嘅特色菜式同埋亦都會因應我哋嘅人數作出相應嘅建議前菜係一口小鮑魚同埋一個用節瓜應該係做既特色菜式 配合佢嗰個XO醬食嘅話 食落去味道唔錯 都幾清新鵝肝金錢雞有三層 鵝肝 臘肉片 叉燒片 我係三層一齊食 叉燒片係神來之筆 入口非常香 非常之濃 口入面有種慢慢溶化嘅感覺 同埋超多肉汁 好正 片皮鴨都好值得試吓 皮脆肉亂 另外用嚟包片皮鴨嘅皮都整得好薄 包埋一齊食嘅時候油膩感啱啱好乳豬焗飯一定要叫 無論係糯米飯定係外邊嗰層乳豬 食落口嘅時候都覺得非常之香口其實另外果幾樣野都好好食 只不過我懶得滯 唔想介紹最後我仲叫咗個甜品係杏汁水果豆腐 非常之清甜同滑 有種透心涼嘅感覺

餐廳內部

食物方便我哋order左:

陳皮海蜇頭
秘製XO醬 (服務員話師傅秘製 用嚟配合前菜)
鵝肝金錢雞

2019-06-28
  • 鵝肝金錢雞
  • 原隻乳豬焗飯
2019-05-09 1226 views
原來想預訂2月14下午,可惜已滿。 幸好2月15有位子。 當日預約了下午1:30,由外港碼頭直接坐葡京的發財巴士過來。 今次因為只有兩個人,所以沒有點很多點心食,「金魚餃」跟「脆香叉燒飽」一定要食的。 所有含有蝦成份的都好好食,「金魚餃」是一定要點的,打卡專門嘛。 明明是一間米芝蓮三星餐廳「楊枝甘露」的價錢跟外面甜品店差不多,足料好食,更有乾冰附上。 最後的甜奶茶真的很適合愛甜的人。環境同服務當然都係一流的水準,保持米芝蓮三星咁耐真係唔可以偷雞。

2019-02-15
Lunch
  • 藍天使蝦金魚餃
  • 脆香叉燒包
  • 河蝦肉鬆手袋酥
2019-05-01 1011 views
今天一行六人又到這裡食午餐。因為五一的関係,都幾多人。金魚餃、鮑魚燒賣、手袋酥、箭豬义燒飽一貫水準。青瓜义燒腸粉$70,平日一至五供應,义燒粒頗多加上青瓜夾在𥚃面,感覺好清新,吾錯。乳豬焗飯1隻$690 ,(了切7件)份量不少,微暖,加上有些尾部的切件,皮脆肉嫩,好食又抵食,但最好叫1隻。米水浸菜芯,米水濃濃的,但菜芯略為灼得過左火位,淋左d。啫啫芥蘭$160,加左d蝦乾仔,好香好惹味,好食。埋單MOP2100/6位👍👍👍
今天一行六人又到這裡食午餐。
因為五一的関係,都幾多人。
金魚餃、鮑魚燒賣、手袋酥、箭豬义燒飽一貫水準。
米水浸菜芯,米水濃濃的,但菜芯略為灼得過左火位,淋左d。
啫啫芥蘭$160,加左d蝦乾仔,好香好惹味,好食。
埋單MOP2100/6位
👍👍👍
2019-05-01
$350 (Lunch)
2019-04-24 1010 views
去到 樓層 走到大門 開始視覺享受 投射金魚在地上游走 令人嘗心閱目坐下被服務員遞上飲料單 感覺有少少壓迫感 但還受得了點了碧羅春 但感覺一般點了鵝肝金錢雞 / 湯(鯊魚骨及豆腐魚丸)/雪花牛/雲腿娃娃菜/乳豬飯上前菜前先上餐前小食:鮑魚及蘿白 =》 十分可口 蘿白並無草菁味 ,易入口鵝肝金錢雞:不太肥膩,鵝肝很化 ,但未算甘香湯 鯊魚骨 很濃郁 ,膠質重到「張」口 值會票價豆腐湯真是食豆腐花的刀功 感覺還可 如只可選一 ;一定選鯊魚骨湯主菜:雪花牛 脆皮鬆化不油膩 ,牛肉很腍 易入口 乳豬飯:不是用糯米 豬身不肥 皮很脆娃娃菜:煮得入味 易咀嚼 而雲腿用足蜜糖烹調 所以食落並不咸 有甜味因真是太飽了但又想試甜品 所以分享來吃選了燕窩杏仁茶及雪葩 但服務員因不小心分乳豬時 弄掉了隻豬腳 送多了楊枝甘露(其實我們都唔知掉了豬腳,他們自行投案,說會送款甜品我們 ,我們一心以為 一款糕點)所以另點了我們自己想食到最後結帳才知 所有甜品都送給我們服務超級貼心真心想立即去試他們的點心是否跟晚餐菜品一樣可口
去到 樓層 走到大門

湯(鯊魚骨及豆腐魚丸)/
雪花牛/
雲腿娃娃菜/

上前菜前

鵝肝金錢雞:不太肥膩,鵝肝很化 ,但未算甘香
鵝肝金錢雞

鯊魚骨 很濃郁 ,膠質重到「張」口 值會票價
豆腐湯真是食豆腐花的刀功 感覺還可

如只可選一 ;一定選鯊魚骨湯
主菜:
雪花牛 脆皮鬆化不油膩 ,牛肉很腍 易入口
乳豬飯:不是用糯米 豬身不肥 皮很脆

雪花牛
2019-04-21
  • 法國鵝肝金錢雞
2019-04-22 1304 views
這個金魚,水晶和中國元素的裝潢我沒太大感覺,反而鋪滿貝殼面的桌子就蠻得我歡心。一坐下來那壓力好大,一直著我們點東西喝,點酒喝。沒有點鮑蔘翅肚等貴價食物就臉色沈沈的。拿一杯室溫的水也推三推四,問她熱水加冰可以嗎,還說要看看。最奇怪的是硬要員工對著一看就知道是華人的客人用英語介紹菜。送上的前菜,一口鮮嫩彈牙的飽魚和蒸得還帶脆口的蘿蔔環配蝦膠。乳豬片,店家將皮肉分開,將多餘的油脂都除掉。片脆是脆,但最後會有咬不斷的韌。肉是嫩且不羶,不錯的。這個麵粉香的鬆軟小薄餅,搭著乳豬和海鮮醬,可以。鵝肝金錢雞也太不像話了,金錢雞最起碼都有三層,這個就煎片鵝肝配一片肉是做什麼?味道也就普通,鵝肝不過不失。酥炸田雞腿,第一兩隻的脆皮一咬就爆油,第三四隻就沒事。田雞腿的肉汁都鎖住在嫩彈的肉內,一咬爆汁。脆皮本來就咸,下面再配炸鹹魚乾仔脆片已經太咸,竟然還再給淮鹽。葡式焗海螺,葡汁醬椰香味道大於咖哩。螺粒切得小,味道被葡汁蓋掉,只吃到一點點口感。濃味清雞湯配魚圓,和顯力功的豆腐。魚圓味道是蒸魚那麼魚肉的清香,口感是一朵雲的輕軟,還可以但不是我的菜。過咸的炸子雞,咸到嚐不出雞鮮味。油脂都吸進脆皮內,一咬就噴油汁。

這個麵粉香的鬆軟小薄餅,搭著乳豬和海鮮醬,可以。

過咸的炸子雞,咸到嚐不出雞鮮味。油脂都吸進脆皮內,一咬就噴油汁。肯好附上檸檬汁解咸解膩。

這個米粥汁煮莧菜是全晚是驚喜的了,竟然將主食用來做汁,而味道還要很配。菜香,米香,粥底香。

一股香精苦澀味的燕窩蛋白杏仁糊和味道很淡的杏仁餅。

餐後送的太甜奶茶和小點,小葡撻好食,但醬少,酥皮多。
2019-03-22 891 views
每次去澳門,我必定會到8飲茶 (應該有5次吧),除了覺得食物精緻,亦覺得價錢合理今次點了半份乳豬飯、葡撻蟹、紅蝦腸和鳳尾蝦(名稱大概這樣)。坦白說,乳豬就有點失望,我們先吃點心,點心絕不失望,大概35分鐘後待應問我們要不要先幫乳豬拍照才分件,我說好呀,乳豬還未到待應準備收拾我們的用具問要不要點一些甜品,我說還有乳豬,過一會後乳豬上枱時已被解體 (算了),乳豬是脆口,不過很肥,生前應該頗懶惰,但重點是不熱……當然待應們是今次失手,以往服務很貼心,我是用左手的,她們會主動走過來把我的餐具搬去左邊的,我也會時常推介8給身邊的人,他們一致讚好 ☺️ 下次去澳門,應該兩年後吧,不過還是會再食8的回顧一下點心以下三款是次品嚐的以下是以往嚐過而喜歡的

回顧一下點心

以下三款是次品嚐的
鳳尾蝦有點醜醜

以下是以往嚐過而喜歡的
2019-03-15
$340 (Lunch)
2019-03-12 622 views
從來沒有試過這種可以用藝術來說的中國點心無論外表味道每一款也超級高水準直情一試難忘可以得到米芝蓮三星最高榮譽果然是絕對不能錯過總有是每款點心原本是3件但可以按照人客人數來每件加起每人也可同樣試到出色的點心這點貼心服務真的也是很好能令大家每款也能試吃不致於影響大家因爲食太多不過唯一是那隻豬飯對我而言有點不忍心因爲我初初誤會也是製造出來原來是真小豬煮成所以這款就由朋友代為吃下了
從來沒有試過這種
可以用藝術來說的中國點心