2024-02-28 80 views
呢一間真係澳門出色嘅豆腐花店,應該話係荳品舖😂😂嚟到門口要排一陣隊大概半個鐘內已經有位始終假日,點都要排吓隊😂我哋一行四人點咗,每人一碗凍豆腐花先,再點咗一個熱豆腐、同一碟熱食豆腐花非常之好味,超嫩滑,好似入口即溶化咁樣,本來行到出晒汗食咗一碗感覺真正知道咩叫透心涼🤪好好味好出色熱食嘅豆腐都好滑都好好味,唔怪得知咁多人排隊,下次真係要嚟試佢嗰個豆腐麵,因為之前食得太飽,所以呢一間當小食咁樣食😂😂最後當然有三位美女,再encore多碗凍豆腐花👍🏻呢一間嚟澳門可以推介
呢一間真係澳門出色嘅豆腐花店,應該話係荳品舖😂😂

2024-01-13
2023-08-06 348 views
不用排直入店坐,第一次去,叫左豆腐豬油渣麵,鵝腸蘿蔔燻蹄米,凍豆奶,整體食物不過不失,值得讚既係豆腐,豆奶既豆味道十分濃厚,但豆奶就甜左小小,味道都好好👍🏻提外話,店內有冷氣提供,但溫度比條街仲要熱,應該係發生左小小插曲,見員工/老闆都有打去追問師傅發生什麼事。
2023-02-22 758 views
係附近食完臭豆腐太辣,想買野飲,但附近咖啡比較多,決定買杯豆漿解下辣。杯裝荳奶MOP19 一杯、細樽MOP29, 猶豫咗一陣買唔買,但見佢豆製品出名,最後買左一杯試下。見到佢裝既時候落左糖漿再加荳奶,豆味好香,好似飲緊腐竹糖水咁。可惜太甜,下次再買的話會少甜或者走甜。

荳奶
2023-02-18
TakeAway
$19 (Tea)
荳奶
2022-12-30 711 views
呢期澳門爆疫情好多餐廳都無開本來都唔肯定呢間有無開都即管試下啦因為以前黎澳門每次都會食今次來都想入到去實在好多人叫左兩碗熱豆花拎走竟然索價$38即係$19碗而堂食餐牌只係$9碗我問收銀唔係$9咩?佢話係大豆花所以係呢個價錢呢個時侯已經裝好左我睇返鋪內牆身/餐牌都無寫分大細碗佢亦無問我要大定細亦無寫外賣貴一倍感覺自己做左水魚了拎返酒店食滑係滑但無之前咁濃豆香了失望

呢期澳門爆疫情
叫左兩碗熱豆花拎走
竟然索價$38
即係$19碗
而堂食餐牌只係$9碗
我問收銀唔係$9咩?
佢話係大豆花所以係呢個價錢
滑係滑但無之前咁濃豆香了
失望
2022-12-30
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$19 (Tea)
2020-08-22 931 views
未入去,已經諗左,我要食碗凍豆花不過入到去,差不多坐滿,枱枱除左豆花外,仲見有幾他,撈面呀,魷魚呀甘叫碗尼食,完我心願先啦即刻細細碗,8蚊,吾洗自己落糖,因為已經加了少少,豆味,當然有啦,又香又滑,吾錯㗎。
未入去,已經諗左,我要食碗凍豆花
叫碗尼食,完我心願先啦即刻

2020-08-22
$8 (Tea)
2019-06-07 1824 views
Fatbrown 朋友介紹,黎澳門必依的豆腐花-榮記豆腐麵食連鋪頂名都有豆腐兩字,可想而知豆腐絕義系榮記的主打招牌菜之一既然係咁,Fatbrown 一於點曬兩樣豆製成品黎試<豆腐花$8.5>行左成日真係好熱,Fatbrown 諗都唔駛諗就嗌咗一個凍豆腐花黎解暑凍豆腐花上嗰陣已經加咗糖水,唔使再特登調味,喺炎炎夏日黎口凍冰冰嘅豆腐花真係好爽豆腐味唔算好重,但係勝在夠凍,消暑一流不過味道真係同香港差唔多<豆漿$8>豆漿都係嗌左杯凍嘅,天氣熱嘛豆漿比起豆腐花豆味重得多,少甜幾清爽兩者比起豆漿好飲得多

既然係咁,Fatbrown 一於點曬兩樣豆製成品黎試

<豆腐花$8.5>

豆腐味唔算好重,但係勝在夠凍,消暑一流
不過味道真係同香港差唔多

<豆漿$8>
豆漿都係嗌左杯凍嘅,天氣熱嘛

豆漿比起豆腐花豆味重得多,少甜幾清爽

兩者比起豆漿好飲得多

2018-08-16 2295 views
澳門事件簿(4)👨‍🍳澳門第四站,本尊就同朋友去到依間試食豆腐花,本尊一向好鍾意食,所以都期待左好耐🤤多啦😎果然無令人失望,依間的熱豆腐花真係好滑,同好有豆味,而本身都好夠甜,所以連黃糖都唔需要加落去👍朋友食個個就係凍的豆腐花,適逢夏天,佢地話食碗就啱啱好,可以幫助消暑😎仲有淡淡的花奶甜味,就唔會覺得太甜同膩👍熱的就平5毫子,只係$7.5,凍的都只係$8,真係又平又抵食,係好值得推薦俾大家😎仲有我地黎個陣都見到有人會買個到的餸返去食,所以下一次有機會都不妨試下佢其他野食啦😆多啦~
澳門事件簿(4)👨‍🍳

熱豆腐花

2018-08-15
$6 (Tea)
熱豆腐花
  • 豆腐花
2018-04-21 2452 views
舖頭位於大三巴左近,都預左係做遊客生意,但諗住攞得米芝蓮應該唔會咁離譜啦~點知都中招,又或者係我唔識欣賞啩。位置好偏僻,舖頭好細,所以要搭枱,同埋侍應會喺你一入舖就企喺隔離問你想食咩 (好有香港澳牛feel)問題並唔係出於食物方面,明碼實價,餐牌喺牆及枱面,麵食廿幾蚊起,全餐淨餸小$50,中$9x,大$148。由於我比較貪心想試多啲款式,就叫左個細全餐。。。咁豆腐係招牌貨,又真係夠滑嘅。。。其他餸就一般啦…不過價錢唔貴所以都接受到。問題出於哪呢?就係飲品啦…本來我想叫支裝維他奶,咁侍應話有,有豆奶。。。咁我以為一樣,到上枱佢話先話只得自家製豆奶。咁我覺得算啦~差唔多啫。飲落冇豆味,同超市賣嘅pre~pack裝冇分別。。。都算啦。一直佢都冇俾單我,都算,可能見太多人搭枱唔夠位啫。。。點知到埋單,先知支豆奶要$24支。。。貴過所有飲品包括支裝啤酒。再望下個餐牌,豆奶係蓋住嘅,咪即係明呃遊客?但我都算半個當地人呀~怪就怪自己冇問清楚豆奶幾錢同問佢地攞單,奉勸大家想試就要留意啦

由於我比較貪心想試多啲款式,就叫左個細全餐。。。

豆漿

全餐 ~ 小
2018-04-20
$74 (Lunch)
2018-04-08 1671 views
2日澳門遊食食團去到第2朝一離開酒,就係要去醫肚,由於天氣開始熱所以無揀去食粥,去食榮記豆腐麵食個早餐,幫個胃做早操,先叫個炸排骨麵 個麵夠爽口又無鹼水味,排骨又炸得好透味道剛剛好,再來個魚片麵個魚片一嚟到一塊塊係圓型覺得怪怪地,點知一食落口就覺得好好味真係估佢唔到個魚片炸咗又夠彈牙,仲叫多個白灼鵝腸,佢落咗麻油同少少豉油好爽呀又無肥膏嚟到又點可以唔叫個豆漿飲吓,不單止夠豆香味仲飲得出係自家制嘅感覺
榮記荳腐麵食又係一間遠離旅遊景點嘅一間店舖, 不過都係行遠少少就到!呢間一聽個名就知道係主打食豆腐架啦! 所以我地嗌咗個荳腐麵🍜 初時見到荳腐麵呢樣野真係覺得冇乜興趣...因為俾我嘅感覺好齋而且我自己都識整😂 但見咁多人食就俾次機會佢啦🤓 食第一啖,覺得啲麵幾彈牙而且冇梘水味, 之後再咬啖豆腐, 好香滑, 咁樣我諗屋企應該整唔到🤣 另外黎得呢度一定要食豆腐花啦~呢度嘅豆腐花已經落埋糖水架喇, 唔洗自己加。但你又唔洗擔心佢落得太重手, 因為我覺得個甜度啱啱好! 食落去豆味一樣咁香濃, 口感幼滑, 滑到可以自己跣入喉嚨到👍🏼呢間啲職員係我喺澳門咁多間茶餐廳入面最好服務同笑容嘅一間!

呢間啲職員係我喺澳門咁多間茶餐廳入面最好服務同笑容嘅一間!
2017-12-30
  • 豆腐花
到了店里,可能我来的比较早,才9点多一点。店里几乎没客人。点了一碗冻豆花和招牌的豆腐面。冻豆花了糖水,有点甜,不像后面去的李康记豆腐花,可以自己选择加姜糖水,自己选择甜度。豆腐花入口即化,口感还是不错的。但总体感觉不如李康记豆花。终于等到了招牌的豆腐面。四块豆腐握在广式的碱水面上。可能北方的朋友吃不惯碱水面,但我觉得碱水面还是很好吃的。主要吃的当然是豆腐了,不会一咬就碎掉,但也不会太硬。相比豆花,感觉豆腐面稍微逊色了一点,不适合很合我的口味。
2017-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$25.5 (Breakfast)
2017-07-24 1242 views
榮記豆腐麵食一天跑了2家。因為朋友的推薦就在氹仔初次試它們的豆腐花。氹仔的感覺不甚了了。朋友說氹仔那家不行,要吃關前街總店。就下午從澳大坐車去吃。到了總店,點了它的涷荳奶(豆漿)和熱豆腐花。發現總店價格比氹仔店便宜一元,豆味也比較濃。豆腐花也比較滑。比較大家推薦在不遠的李康記,這裡的賣點是有熱的。李康記凍的我個人覺得比較濃豆香。這裡則比較滑。豆漿的豆味就不是很足。因為榮記沒有我喜歡的姜汁糖水或黄糖,個人喜歡香港有姜汁黄糖水的豆腐花!

2017-07-09
$14 (Tea)
這次到澳門玩,當然要嚐嚐這邊特色小食。多年前曾光顧這家豆品店,應該是200X年了!今天就來重拾當年回憶吧!今天是平日,店內客人不多,一家三口可馬上入座。原來內裡有冷氣/空調,涼爽爽,好舒服呀!看著餐牌,花多眼亂。自己比較喜歡豆花及豆漿。 豆花    印象中,從前是五元,現在是七元!不過也算十分抵食。加上看到職員將一袋一袋的豆渣送走,,是自家工場吧! 三碗豆花,浸在淺啡色的液體中。原來冰糖早己混在淺啡色液體之中,所以枱面没有香港常見的黃糖。同時液體的冰糖,可平均分佈在碗內。這個顏色偏白的豆花很滑,且有豆青味,没有酸味。 註:曾在香港遇過又結實又鞋口,而且帶酸味的豆腐花。不知當時是豆花變質?還是豆花本身是偏酸?  不過,現在以湯匙舀起豆花,滑溜的豆花真的會溜走。其實是豆花過於輕飄飄,重量不足!唯有篤碎豆花,再大匙大口的品嚐。幸好淺啡色糖水甜度剛剛好,嚐過豆花後,口中的甜味没有變酸,也没有要馬上喝水。這個要多謝冰糖了。   再來是豆漿了! 顏色較白的豆漿跟剛才的豆花對比,豆漿味道變得不太甜。有豆青味,但又感到微微的薑味。可能自己怕薑,心裡總是杯弓蛇影。 喝過豆漿後,口中甜味減少,但無需馬上飲
這次到澳門玩,當然要嚐嚐這邊特色小食。
多年前曾光顧這家豆品店,應該是200X年了!
今天就來重拾當年回憶吧!
今天是平日,店內客人不多,一家三口可馬上入座。
原來內裡有冷氣/空調,涼爽爽,好舒服呀!
看著餐牌,花多眼亂。
自己比較喜歡豆花及豆漿。
豆花
印象中,從前是五元,現在是七元!
不過也算十分抵食。
加上看到職員將一袋一袋的豆渣送走,,是自家工場吧!
三碗豆花,浸在淺啡色的液體中。
同時液體的冰糖,可平均分佈在碗內。
這個顏色偏白的豆花很滑,且有豆青味,没有酸味。
註:
曾在香港遇過又結實又鞋口,而且帶酸味的豆腐花。
不知當時是豆花變質?還是豆花本身是偏酸?
豆花
不過,現在以湯匙舀起豆花,滑溜的豆花真的會溜走。
其實是豆花過於輕飄飄,重量不足!
唯有篤碎豆花,再大匙大口的品嚐。
這個要多謝冰糖了。
豆漿
再來是豆漿了!
顏色較白的豆漿跟剛才的豆花對比,豆漿味道變得不太甜。
有豆青味,但又感到微微的薑味。
可能自己怕薑,心裡總是杯弓蛇影。
喝過豆漿後,口中甜味減少,但無需馬上飲水。
幸好在平日光顧,可悠閒地品嚐豆花與豆漿,緬懷當年的黃金歲月。
原來咁就十几年,我D青春呀~!
  • 豆花
  • 豆漿
2017-03-30 1217 views
食飽飯經過榮記豆腐麵食,朋友問有無興趣食豆腐花話哩間好出名,咁我哋就不防入去試試啦!因為太飽每人叫咗杯豆奶同埋豆腐花。真係估唔到1試難忘😍😍豆腐花好滑同埋好有豆味,豆奶當然都係好有豆味。再睇餐牌除咗這兩樣仲有其他好多野食,豆腐撈麵都係榮記招牌菜,又有車仔麵,講唔出咁多,應有盡有。等我下次過來澳門再試試榮記其他美食再介紹俾大家先😋😋
2017-02-05 1317 views
初五即日來回去左澳門玩去完大三巴就周圍行下見到呢間入面幾多人所以入去試下豆腐花好平,七蚊碗咋豆腐花好嫩滑,充滿豆香端上枱前其實已經落左糖水甜度啱啱好,完全唔洗再落糖好值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻返香港搵返呢間先知原來咁岀名😂😂
凍豆腐花
初五即日來回去左澳門玩
去完大三巴就周圍行下
見到呢間入面幾多人所以入去試下
豆腐花好平,七蚊碗咋
豆腐花好嫩滑,充滿豆香
端上枱前其實已經落左糖水
甜度啱啱好,完全唔洗再落糖
好值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
返香港搵返呢間先知原來咁岀名😂😂
2017-02-01
$7 (Tea)
凍豆腐花