2019-06-05 610 views
自從港珠澳大橋開通左之後,去澳門就方便左好多,唔洗過海出省城搭船,輕鬆坐個巴士就去到每次去澳門,令人念念不忘既就係世記咖啡,之前已經食過佢既秘製洋蔥咸牛肉包同埋厚蛋豬扒包,食完真係好想再去食一次!但今次唔同,聽朋友介紹左另一款好好味既野--花生奶油方塊。聽個名就知道好邪惡,花生醬仲有奶油其實係花生醬+煉奶,仲有威化餅碎舖面。花生醬好細滑,同煉奶撈埋一齊食,其實好"漏"但係威化餅既脆脆口感,同埋本身麵包方塊有烘過,焦香之餘帶點鬆軟,令人忍唔住一口接一口份量其實都幾大份,同朋友一齊share食岩岩好。仲有奶茶咖啡都好香濃值得一試,但首選係奶茶。
自從港珠澳大橋開通左之後,去澳門就方便左好多,
唔洗過海出省城搭船,輕鬆坐個巴士就去到

每次去澳門,令人念念不忘既就係世記咖啡,
之前已經食過佢既秘製洋蔥咸牛肉包同埋厚蛋豬扒包,
食完真係好想再去食一次!
但今次唔同,聽朋友介紹左另一款好好味既野--花生奶油方塊。
聽個名就知道好邪惡,花生醬仲有奶油

其實係花生醬+煉奶,仲有威化餅碎舖面。
花生醬好細滑,同煉奶撈埋一齊食,其實好"漏"
但係威化餅既脆脆口感,
同埋本身麵包方塊有烘過,焦香之餘帶點鬆軟,
令人忍唔住一口接一口

份量其實都幾大份,同朋友一齊share食岩岩好。

仲有奶茶咖啡都好香濃

值得一試,但首選係奶茶。
2019-05-05
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
  • 厚蛋豬扒包
2019-06-04 380 views
由於冇訂到酒店早餐的關係, 所以就係附近找好嘢食.呢間餐廰好多人收藏, 就叫左佢的推介: 花生奶油方塊+凍啡花生奶油方塊有6-8件, 佢除左花生醬同奶油外, 仲加左鬆化脆, 由於勁多花生醬同奶油的關係, 我吃到第三塊已經覺得好飽, 但麵包真係外脆內軟. 但絕對建議呢個方塊要多人分享, 因為一個人真係食唔晒, 浪費食物就唔好.炭燒咖啡本身諗緊叫奶荼定係咖啡好D, 但最後由於餐廰的店名係咖啡, 所以就叫左咖啡. 凍啡對於本人的感覺真係麻麻地, 佢係有咖啡的香味, 但唔夠香濃, 偏苦唔夠甜, 奶都比較少. 個人覺得同普通茶餐廳的冇咩分別, 絕對冇得同即磨咖啡比. 相反地, 我覺得3合1的還較為好飲. 但佢$20一支, 唔貴, 都可以接受.

炭燒咖啡

2019-06-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-05-28 437 views
去開澳門當然要找找有什麼美食,在OpenRice看見這間排行第一,很想去試一試,所以下午就安排了來這裡吃個下午茶。看見餐牌有個辣魚芝士肉鬆包很吸引,沒有多想便買了一個,買完店員會給你一張號碼單等候,他的包類全是即叫即做,等了大概15分鐘,拿上手包是熱辣辣,滿心期待,包外皮是脆脆的,但吃下只覺得一般般,平平無奇,沒有令人嘩然的感覺,或者可能是我自己沒有試眾人推介的豬扒包。不過這間只做外賣,沒有座位,就不是太推薦了,買完就在外面吃,天氣熱的話蠻辛苦的,值不值得就見仁見智了。
2019-05-27 274 views
今日同太太過去澳門掃街,周圍搵啲好嘢食,見到OpenRice第一名嘅世記,一定要黎試吓有幾巴閉,一入到去,地方乾淨,員工有禮貌,大熱天時,唔使講嘢,就叫佢嘅冰鎮奶茶,茶味非常濃郁,但奶味欠缺,老實講同香港普通茶餐廳嘅奶茶都冇得比,幫你試囉華嫂冰室嘅冰鎮奶茶,根本上都唔係嗰回事,非常失望,老婆叫咗個厚切鹹牛肉蛋治,冇影到相,但味道都係同茶餐廳冇分別,只係多咗少少洋蔥,同埋雞蛋厚d,總括來講一般,唔會有衝動再去食
2019-05-23 448 views
近年有間喺澳門好出名嘅店,佢地出品嘅豬扒包聽聞非常出色,所以滿心期待咁嚟試試佢,今次嚟到「世記咖啡」。花生奶油方塊呢包方包知唔到有咁多威化餅碎,同埋咁多奶油醬同花生醬,好似唔洗錢。所以每一舊方塊食落都超超超超爽,有滿滿嘅醬包jer住晒成個口🤤🤤🤤。不過好快就會食滯,食2舊已經到頂。但十分推薦大家試下。厚蛋豬扒包因為塊豬扒喺新鮮炸起,所以食落唔乾身,內層仲有保持到嫩滑🤤🤤。味道方面調得好好,無過咸。塊厚蛋真喺超級厚身,不過我覺得無助於增加豬扒嘅味道。本身豬扒包已經好飽,再加埋厚蛋直頭食到滯,頂晒心口咁,所以一定要飲枝可樂去幫助落格。秘製香滑奶茶個奶茶同太興有異曲同工之秒,都喺無加冰入去雪凍,所以無影響味道。由於淨喺飲得2啖,所以好難點評到。不過喺好飲嘅。

秘製香滑奶茶
2019-05-12
2019-05-02 886 views
個名叫世記咖啡。 當然要試下用藥煲煲出嚟嘅係咩味。 本身想試熱的, 但見佢一支支原支放在電櫃。咁又試下。 咖啡味係夠濃的, 但又唔覺得特別香。 同一般茶記又無咩分廿。 好彩當日去時唔洗排隊, 否則就蝕本了。
凍咖啡
2019-04-29
TakeAway
Lunch
2019-05-01 728 views
呢間小店作為香港人我諗未聽過都實見過貴小店嘅食物相。因為實在太多人介紹同慕名嚟打卡我都唔例外,過嚟嘗下鮮先haha香滑奶茶茶味唔係好濃個隻,但睇色都已經知係夠奶同茶嘅比例啱啱好,通常凍嘅奶茶都係冇咗陣香味,但呢款我覺得可以接受咸牛肉洋蔥三文治睇相都知好夠蛋!未食到咸牛肉 淨係食蛋我都比90分!!真係好好味,係好似人地日本個隻蛋包飯嘅蛋咁,蛋味有,滑嘅感覺都有,蛋汁係會流岀嚟,好滿足!之後咸牛肉同洋蔥都唔會過咸,啱啱好!麵包亦好香口!呢個包如果賣$35我都會覺得合理!因為真係好好食
呢間小店作為香港人我諗未聽過都實見過貴小店嘅食物相。

因為實在太多人介紹同慕名嚟打卡

我都唔例外,過嚟嘗下鮮先haha
咸牛肉洋蔥三文治
咸牛肉三文治
2019-02-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
咸牛肉三文治
2019-04-29 561 views
📍世記是世界級的🏆-厚蛋豬扒包 39 mop豬扒醃得好入味 厚得黎又有肉汁 好Juicy🤤😋 厚蛋半熟 軟滑有蛋汁 食個陣要小心滴到周圍都係🍳🤤 厚包酥脆唔會過硬 配埋軟綿綿既滑蛋簡直係Perfect!❤️✨-📍。世記咖啡。氹仔舊城區消防局前地1號地舖。#kkisgettingfatinMACAU
📍世記是世界級的🏆
厚蛋豬扒包 39 mop
📍
。世記咖啡
。氹仔舊城區消防局前地1號地舖
。#kkisgettingfatinMACAU
2019-04-24 657 views
2019年4月24日星期三今次第一次嚟呢間世紀咖啡店,本身對呢間野唔會有太大嘅期望,所以食完之後有驚喜相片裏面嘅花生奶油方塊非常吸引,呢一個小食幾有特色,香脆麵包加花生碎同煉奶非常好味。跟住再試左一次鹹牛肉雞蛋三文治呢個牛肉幾特別加咗洋蔥落去炒。至於炒蛋唔係全熟蛋裏面有少少半生熟嘅感覺。跟住再食咗一個豬扒包,呢一個豬扒包都唔錯,你附近一間非常出名嘅xxx豬扒包更為優勝。價錢亦都比嗰間鋪頭合理。佢用嘅豬扒是連骨豬扒好大塊。最後再叫咗一個呢度最出名嘅瓦煲咖啡。味道又真係唔錯
2019年4月24日星期三

相片裏面嘅花生奶油方塊非常吸引,

呢一個小食幾有特色,香脆麵包加花生碎同煉奶非常好味。

佢用嘅豬扒是連骨豬扒好大塊。

最後再叫咗一個呢度最出名嘅瓦煲咖啡。味道又真係唔錯
2019-03-31 1250 views
有一星期假期,又無plan到去遠既地方玩,就同T小姐過大海玩幾日,住係觀塘區,本來諗住apm可以坐港珠澳大巴去原來搬左去佐敦,諗諗下都係坐船方便d,落地去酒店check in完就去官也街行下,去到世紀咖啡,都唔多人排,即時排隊買啦買左豬扒包加蛋,奶茶同T小姐share,等左15分鐘可以開餐應該即叫即做同行既T小姐,都覺得豬扒包好出色

應該即叫即做

同行既T小姐,都覺得豬扒包好出色

2019-03-26
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
  • 豬扒包
2019-03-28 1030 views
去澳門一定一定一定要嚟朝聖,一試會立即愛上,就算返到香港都一定會掛住第1日大概下晝3點去到,豬扒同雞扒類嘅包已經售罄,失望而回第2日朝早11點左右再去已經見到有人龍,排隊排咗10分鐘落order,因為即叫即整嘅關係,大約等咗10分鐘就有得食喇! !厚蛋豬扒包: 熱辣辣好吸引,睇見都流晒口水帶骨嘅豬扒好有份量,醃得好入味而且充滿肉汁,一d都唔會乾硬;半熟厚蛋超滑,加埋個鬆脆厚包簡直絕配!!! 由於個厚蛋真係太滑嘅關係,食嘅時候有少少論盡,好容易食到一面蛋汁或者跌晒落地傳說中嘅瓦煲咖啡: 香濃,幼滑,凍飲支裝夠方便,可以慢慢嘆

第1日大概下晝3點去到,豬扒同雞扒類嘅包已經售罄,失望而回

厚蛋豬扒包: 熱辣辣好吸引,睇見都流晒口水

傳說中嘅瓦煲咖啡: 香濃,幼滑,凍飲支裝夠方便,可以慢慢嘆
支裝瓦煲咖啡(凍飲)
厚蛋豬扒包
支裝瓦煲咖啡(凍飲)
2019-03-26 628 views
嚟澳門前已經做定功課,搵定有咩好嘢食,呢間世記咖啡簡直人人推薦。上星期終於有機會去澳門試試,聽人講呢度成日大排長龍,今次嚟到見到唔算太多人, 十分幸運呢!餐牌簡單而詳細,清楚易明。一早起身又唔想食太多野所以就叫咗一個麵包 : 秘製洋蔥鹹牛肉厚蛋多士。世紀咖啡出名嘅嘢飲有炭燒瓦煲咖啡同埋秘製香滑奶茶。喺門口已經見到呢一個所謂嘅炭燒瓦煲,師傅真係喺正你面前沖,好真實又純樸嘅感覺。由於起身嘅時候已經飲咗一杯咖啡,所以就試吓佢哋嘅奶茶啦!鋪頭入面充斥住懷舊嘅氣息。等攞嘢食嘅時候,周圍睇下影吓,時間都過得快啲。當日天氣有啲熱,所以選擇咗凍嘅奶茶。影完相急不及待即刻試一啖。一飲落去真係覺得好香滑,茶底夠濃唔會澀,奶就夠晒滑,亦有奶香味,同茶完美融合。怪唔得知咁多人推薦啦!主角到啦!第一個反應係嘩一聲,因為個蛋真係超厚啊!佢嘅厚度簡直可以媲美塊厚多士。即刻試吓先。咬開就會見到蛋嘅入面,唔係全熟,大約七成,厚而不實。蛋同多士中間仲隔咗一層鹹牛肉,裏面有洋蔥碎,喺香港會比較少見。個人就覺得牛肉嘅鹹味,濃郁嘅蛋,加埋兩塊麵包,味道中和得啱啱好。整體而言,食物質素高,完全對得起價錢。重要嘅係,舊鋪嘅情懷係一

主角到啦!第一個反應係嘩

咬開就會見到蛋嘅入面,唔係全熟,大約七成,厚而不實。

整體而言,食物質素高,完全對得起價錢。重要嘅係,舊鋪嘅情懷係一般連鎖餐廳裏面感受唔到嘅,下次去澳門一定返嚟再試!
2019-03-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Breakfast
2019-03-24 399 views
去澳門就梗係要食豬扒包㗎啦,上網搵咗好多資料,都推薦左好多間唔同嘅豬扒包店。最後揀咗食世記咖啡。聞名不如見面,人龍真係好長😝不過我覺得值得等嘅,$32一個豬扒包,抵食呀!下次一定要試埋佢嘅瓦煲咖啡。題外話:我係去澳門兩日一夜,第一日去嘅時候就已經想食啦,咁嗰陣時去咗大三巴新馬路嗰邊,我見到佢有分店,於是就去新馬路嗰間,但行左山長水遠先發現佢星期六係冇開架,激死人!😭點解星期六都唔開架?本身諗住放棄㗎啦,第日我去官也街居然發現咗原來佢有一間外賣店,好似有一種失而復得嘅感覺哈哈😄
下次一定要試埋佢嘅瓦煲咖啡。

2019-03-21 495 views
💯💯💯花生奶油方塊 $25超推薦依個,越邪惡越必叫‼️外脆內軟既厚多士,沾上滿滿既花生醬同花生碎威化碎🥜真會一舊接一舊搶住食,包括唔係超鐘意食花生醬既我🤤-☕️秘製香滑奶茶 $17比左個漏斗你要等三分鐘先好再動手用茶隔沖佢出黎,唔知係啅頭定需要,但沖完出嚟嘅都真係幾特別幾好飲👍🏻-之後其餘兩樣都唔差,特別個厚蛋🥚但都唔及上面兩樣咁有驚喜🤩鹹牛肉厚蛋多 $26雞扒通粉 $forgot lol
💯💯💯花生奶油方塊 $25

☕️秘製香滑奶茶 $17

之後其餘兩樣都唔差,特別個厚蛋🥚但都唔及上面兩樣咁有驚喜🤩
鹹牛肉厚蛋多 $26
雞扒通粉 $forgot lol

• 花生奶油方塊
2019-03-04 956 views
兩日一夜澳門之遊,昨晚看完演唱會,check-out便過來吃早餐,11時多便有一條小小人龍,排了差不多20分鐘便可購買。購買完,他們會先叫我們等拎飲品,30分鐘後再過來取食物。一行4人,叫了熱瓦保咖啡 $20,始終試味,還是要嚐原味的,但今次則認為味道一般,沒有到很驚艷,香味也不算突出,只試一次便可。朋友飲凍奶茶 $19,她說很有茶味,不錯。我們每人叫了一個包 (洋蔥鹹牛肉多士、厚蛋洋蔥鹹牛肉多士、咖喱辣魚芝士包),朋友說我的麵包比多士好,麵包烘得脆脆,辣魚味道很夠,辣辣的很上癮。整體來說,麵包跟咖啡味道未算出色,如果不用排隊,也可一試無妨。

2019-02-24
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)