2023-05-02 4377 views
Lunch. Been looking forward to a day trip to Macau ever since CarRacer got the car permit to cross the bridge. (Spent a total of 3 hours return in the car. Not bad.)Ordered a combination of appetizers and mains to share. Here’s what we had.Hors d'oeuvre: Red prawn waffleAmazing assortment of bread Appetizers Impérial caviar and king crab refreshed with crustacean jelly and blobs of cauliflower cream- def not for those with trypophobia…Warm salad of white asparagus and sea urchin with black garli

Amazing assortment of bread

Appetizers

Warm salad of white asparagus and sea urchin with black garlic dressing.
Deep fried Japanese egg, spinach purée and Mimolette cheese cloud. Signature dish is signature dish.

Morel mushroom with comte cheese ravioli
Cream of Brittany oyster served with green asparagus and Espelette pepper.

Mains
Roasted Black cod and Malabar pepper sauce; bok choy and coconut foam

Pan fried Hokkaido scallops with fregola (pearl-shaped pasta) and creamy white wine sauce

Wagyu beef châteaubriand (cut from the center portion of the tenderloin) made “Rossini" style (ie served with a crouton and a slice of pan-seared foie gras) with vintage Port wine

Pan fried French baby lamb rack served with eggplant paste.

Herbs salad on the side plus an unlimited supply of chicken consommé and fish broth.

Really wanted to try the quail too; but our stomaches were too full.
Dessert trolley- spoilt for choice.
Plus signature Napoleon as bday surprise.

In summary: truly decadent meal. Well-deserved ⭐️⭐️⭐️
2021-11-30 5639 views
餐廳環境優美,有夜景有音樂,而且每位價錢比香港的robuchon 便宜大概$400。酒也不算太貴,連埋飲酒每人不用$4000麵包甜點任吃,有成架推車的選擇非常多種類所有菜式都好吃,服務也非常好,因為特不吃牛肉,想吃鵝肝,但鵝肝又不主張配雞或魚。所以廚師特地煎了兩片大foie gras給我。結果我吃一片就吃不下,太大方了😂走前還帶走了他們的檸檬蛋糕,非常好吃份量超大個,吃了3天都沒吃完😂到澳門還會再去。
麵包甜點任吃,有成架推車的選擇非常多種類
份量超大個,吃了3天都沒吃完😂到澳門還會再去。
北海道帶子白松露意粉
意大利紅蝦窩夫餅
2021-11-19
北海道帶子白松露意粉
意大利紅蝦窩夫餅
2021-11-15 4032 views
天巢開盒閂盒,三粒白松露令全房石油氣味良久不散。上次遇咁爆,已經係羅馬Pergola,亦係米三。- 貢多拉脆脆白松露,上要係comté溝忌廉- 經典魚子啫喱,魚子一般- #可試 Niçoise沙律日本蛋吞拿魚腩,味道奇佳,吞拿魚腩來自西班牙罐頭。係罐頭,西班牙嘛。原條,大約三條中揀最靚果條用- Langoustine 意粉,汁底已爆再加大閘蟹,面身就食唔明。- #必食1 鵝肝牛柳,醒唔起食過,但呢次會記得了,實在太好,鵝肝入口未㗳已滑過喉嚨。#必食2 鵝肝鴿更完美,reduction 濃到似濃縮生抽但唔累贅。#和師傅論盡澳門西餐吹到五點獲益良多#聽到今年白松露價錢食唔起喇#再刨出血
天巢
- 貢多拉脆脆白松露,上要係comté溝忌廉
- 經典魚子啫喱,魚子一般
#和師傅論盡澳門西餐吹到五點獲益良多
#聽到今年白松露價錢食唔起喇
#再刨出血
2021-08-01 3899 views
提前一個月預定澳門唯一米芝蓮三星Robuchon au Dome天巢法國餐廳,已成為澳門高檔餐廳指標。先說飲食的環境裝潢:金邊網狀式屋頂,朱銘大師的設計完全與新葡京酒店設計混合天衣無縫,凸顯出酒店的整體風格,錦上添花!美食:麵包的香氣從載滿麵包的麵包車撲鼻而來。麵包車幻化成桌上得麵包籃,不同種類的麵包擺盤非常漂亮!熱烘烘的多種類麵包:煙燻培根麵包、佛卡夏、可頌麵包、柑橘味麵包、花生芝麻味麵包~真的是包羅萬有,每種口味都愛不釋手~我建議女生可以點三道菜($998 )就夠了,因為上菜中途也會供應不同種類的精緻麵包小食和甜品。進入餐廳也要注意Dress Code。魚子醬的菜式是天巢的signature dish。海水味在你口中爆發,一發不可收拾,太美味了~香煎法國小羊排伴香草沙拉: 很香的小羊排,一點都不酥,很香的味道,口感軟嫩,值得一試!整體服務以及菜式我也非常滿意。大家值得來體驗!Tips:經典菜式大多數都是需要加錢的喔

2021-07-26
$1500 (Lunch)
總覺得澳門嘅 Robuchon 人生一定要嚟一次雖然香港都有 但始終香港地小澳門嘅氣派實在強大得多還記得舊舖懷舊嘅法國裝修配上滿天星星嘅天花燈深深印入腦海之中恍如昨天⋯10年人事幾番新 今次嚟到同一個品牌轉左地址亦已經變得好摩登 一入門口首先聽到鋼琴師美妙嘅琴聲加上整幅落地玻璃嘅設計 自然日光影照住無數開心嘅面孔真係心情靚靚咁食幾個鐘都唔覺咁矜貴嘅法國餐呢度嘅食客自然都好配合咁坐足兩三個鐘 今日時間還早12:30嚟到唔太肚餓同幾個朋友都係點左呢款兩個 appetiser + Main course set $1198 每$1000 港幣 = $ 1030 澳門錢抵食左丁丁😂港妹自我感覺良好首先捧上熱辣辣嘅麵包 真係全部新鮮焗出嚟好有水準 會問要有鹽牛油還是無鹽牛油 係起一舊好似蛋糕上面咁嘅嘢刮出來牛油10分香滑 少啲定力嘅話麵包都會食飽咗送上一個黃黃地色蒸蛋咁嘅物體佢唔係好重味但旁邊有塊脆脆地陪襯好想食跟住我點左頭盤一:特色法國尼斯沙律半吞拿魚呢個好得意 中間係一粒綠色嘅半熟蛋頭盤二:煙燻鴨肝白蘆筍沙律配黑蒜(add $100)鴨肝薄薄幾片好好味 白蘆筍好特別Main course:
總覺得澳門嘅 Robuchon 人生一定要嚟一次

呢個好得意 中間係一粒綠色嘅半熟蛋

頭盤二:煙燻鴨肝白蘆筍沙律配黑蒜
(add $100)鴨肝薄薄幾片好好味
白蘆筍好特別

Main course: 香烤龍蝦🦞(add $200)
真好味 朋友點左個(羊add $150 )
和(牛add $400)都好好味

另外原來佢個頭盤有個蘑菇湯真係超級超級好好味 見佢個名咁普通仲冇點到 但試左朋友一啖 真係好香好足料 全口充斥菇菇香味
另外一個朋友揀左個頭盤(魚子醬 +200)
嗰個影相又係靚到暈

真是相當之合適的

不過記得要一早訂定
因為呢段時間呢度都係淨係做午市
以後疫情冇咗嘅時候應該更加難訂位

今日聽到28/5 2021 佢哋又做返晚市了~
對於喺澳門住嘅朋友真係天大喜訊

2021-05-22
$1800 (Lunch)
2020-01-28 3360 views
和媽媽二人到澳門吃Boxing Day Brunch,不愧是米芝蓮三星👍🏻環境是非常優美的,但在座位看出去的玻璃因為在酒店頂層都比較容易有污跡難以清潔,整體都是非常滿意的。聽着真人彈奏鋼琴,假期非常悠閒。首先來一個麵包推車,超巨型的啊可以選擇很多,吃法國菜必備需要吃法國麵包,非華裔的男服務員服務態度輕鬆會和你聊天關心你喜歡吃什麼感覺非常親切。而且會為食客推介一些美食,幾道菜的午餐吃了近乎三個多小時,頭盤主菜都非常有心思,甜品選擇又多,我點芝士做甜品,可以點三至四款芝士,媽媽點甜品、服務員專程給多一兩款我們試。在喝一杯咖啡,完美的一個滿足Boxing day 😋即使專程坐船來澳門只是吃這一餐Brunch ,也值得

Le Betterave, duo of beetroot and apple with avocado, young herbs and green mustard sorbet 紅菜頭沙律伴蘋果及牛油果,香草及青芥茉雪葩
Le Pâté en Croûte ,veal and foie gras in a « Pâté en Croûte » style served with seasonal mushrooms pickles 法式牛仔鴨肝凍批伴野菌沙律
Le Black Cod, black cod with Malabar black pepper sauce, bok choy and coconut foam 香烤法國海鱈魚配馬拉巴黑椒汁及椰汁泡沫
2019-12-26
$888 (Lunch)
Christmas
  • Le Black Cod
  • 香煎羊架
  • Bread Basket
2019-11-04 3321 views
一直都好想食呢間米芝蓮3星嘅法餐☺️今日食完完全無令我失望😁我同朋友2個都叫左白松露嘅套餐,本身諗住2個人叫唔同嘅餐諗住試多啲野但係餐廳規定要2個人都叫同一樣野🙅🏻‍♀️呢個係當日嘅Menu但係價錢應該係3488因為佢地比左舊menu我地😂😂😂😂係第一道菜泥之前佢會推個麵包車泥問你想食邊款但係實在太多選擇所以佢比左個雜錦嘅我地🙈啲麵包其實我都唔知佢地叫咩名😂但係一句講哂好食!!!!!因為啲野太好食我同朋友只有係開頭嘅幾道菜影相🙈之後甜品就無乜點影但係我會用文字解釋翻我地食左啲咩🙏🏻🙏🏻🙏🏻係最後嘅dessert 部分佢地分別會推3部車過泥,分別有甜品,小點,雪糕車。個人泥講我覺得佢地啲甜品同小點有啲太甜🙈(我本身唔太好甜野)但係個雪糕有驚喜!我同朋友叫左cranberry味同芝士味,cranberry個個勁fresh,完全解左岩岩食野嘅膩嘅感覺。芝士個個好特別,雖然係芝士但係一啲都唔膩,淡淡嘅芝士味做飯後甜品真係好正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢餐一句講晒,正👍🏻👍🏻👍🏻

啲麵包其實我都唔知佢地叫咩名😂但係一句講哂好食!!!!!

呢餐一句講晒,正👍🏻👍🏻👍🏻
2019-11-03
2019-07-29 3653 views
男朋友生日,特登去澳門一日遊。本身朋友介紹去新濠天地既Tasting Room,米芝蓮2星食府,不過最後男朋友睇完個MENU,話佢已經換左MENU,而家個MENU用D料普通左少少,所以就揀左其他。經過男朋友一番篩選,最後揀左新葡京酒店43樓既廳天巢法國餐廳。我係早兩星期打去訂位,因為佢係米芝蓮3星食府,所以早少少去留位就穩陣D。我打去個時係一個外國人接聽,所以要用英文留位。另外,由於係男朋友生日,所以特別要求左窗口位置同埋生日甜品,祝福字句都係免費幫你寫既。STAFF另外有特別提醒由於係FINE DINING,所以男女士都有DRESS CODE,大概係男士唔可以著短褲背心拖鞋波鞋,要著有領衫(呢個唔肯定有無同TASTING ROOM混淆左),女士就唔可以著拖鞋。不過就算我早左2星期打去留位(雖然唔係好耐),留位個時STAFF已經同我講窗口位置已經FULL曬,除非有人取消BOOKING。提提大家,佢係要過數留位既,每位MOP 500,唔係按金,到時會向食飯張單扣返。其實都唔記得左由幾時開始無踏足過葡京或者新葡京,因為澳門太多酒店太多選擇。自助餐有群芳,MEZZA 9 MACAU,雖然後者

其實都唔記得左由幾時開始無踏足過葡京或者新葡京,因為澳門太多酒店太多選擇。自助餐有群芳,MEZZA 9 MACAU,雖然後者長期FULL BOOKING,不過都無減佢受歡迎情度。

一入到去就見到好多金色,好傳統個種。之後一出電梯係完全唔同既景象,好彩唔係金色,因為個人唔係太喜歡個種格調。雖然訂位個時講左無WINDOW SEAT,不過最後都係有被安排到。其實佢唔係好多枱,所以都做到枱與枱之間有好多空間。STAFF會之後俾個MENU你,可以選擇2 OR 3 MAIN COURSES.  我怕太多,所以揀左2 COURSES,男朋友就貪心D揀左3 COURSES. 頭盤同甜品都包埋既,只係甜品揀唔同既野。

一開始,STAFF會推架麵包車俾你揀你想食既包,由於太多選擇,花多眼亂,STAFF就話每樣俾我地試D。D麵包多到唔知邊款打邊款,最有印象既係有一款係有一粒SUN DRY TOMATO向中間,個味酸酸地幾特別。

第一道開胃菜係法國魚子醬伴海鮮凍及椰菜花忌廉,個魚子醬個味好出,而個個椰菜花忌廉食落滑得黎又唔會腻,係幾好既配搭。頭盤方面,我地揀左法式牛仔鴨肝凍批伴野菌沙律,個人覺得呢個有D油腻。另一道頭盤我地就揀左日本皇帝蟹肉伴雞蛋及魚子醬,呢個係有D驚喜,不論賣相定味道都唔錯。

湯方面只有一種,都係香濃野菌湯伴芝士雲吞。呢個湯值得一讚,一黎到我見佢綠色已經心裡一沉,因為本人係唔食青豆,點知飲落好好味好滑,完全無我最怕既臭青味。

主菜呢,我只係叫左一款,就係香煎日本甘鯛配法式海鮮濃湯。而男朋友叫左兩款,分別係香煎日本甘鯛配法式海鮮濃湯同香烤龍蝦伴青豆配特色日本芥茉汁。老實講,我地睇到個MENU之後係有少少失望既,因為我地之前見到人地有食評有寫主菜有牛,而我地兩個都係牛魔王,不!大家都明呢D餐廳成日都會轉MENU。先講下個魚,本身以為份量會好少,其實有兩大舊。如果你點左兩道主菜,好似我男朋友咁,佢個碟魚就得一舊啦。個魚煮得岩岩好,唔會過左火,個個海鮮濃湯正合我心意,個味好濃。至於個龍蝦,本人就覺得無咩特別,不過男朋友就話煮得唔錯。

食到呢度其實已經好飽,但係當然唔可以錯過我最鐘意既甜品啦。可以揀芝士或甜品,甜品可以兩款同一款雪糕,正!我揀左lemon tart同chocolate pie,加上我地訂左生日蛋糕,拿破倫!!!所以滿足情度係100!!!! 甜品整體有75分,係孚味既而且唔太甜,不過唔會好驚喜。男朋友唔鐘意甜食而且係cheese lover,無疑係揀芝士啦。其實我都唔係好記得最後揀左邊隻芝士,因為太多,同埋本身佢只係可以揀2-3款,D staff又好好人想我地試多D,所以有4款。

到最後,由於食左好幾個鐘,而且個環境好舒服,又有D陽光曬下,搞到我越食越眼訓,所以餐飲我就叫左FLAT WHITE提提神。咖啡就一般quality,唔會唔好飲又唔會好好飲,standard野。

Overall今之既用餐經驗係開心既,staff又好有善,不過有一點值得改善既係有時有好少部分既餐具可能清洗得唔係咁乾淨,當我同staff示意左之後,佢地都立即換左同講唔好意思架啦,所以都係單一事件。性價比係高既所以值得推介。
2019-06-21
$800 (Lunch)
Birthday
2019-07-14 2446 views
每年一次我都會來到這裏享受法國菜,晚餐實在相對昂貴,所以一般我都是選擇午餐。剛剛搬來天巢時有一兩年這裏的主菜水準有點良莠不齊,還好今年回復了水準。話說回來,這裏的午餐也一年比一年貴,記得剛開始幫襯是午餐才$500左右,如今最貴的午餐也要接近$1000 ,若果不能維持水準難以讓我回頭。一如既往點菜後很快就來了我最喜愛的麵包籃,但不知為何今年的水準不如以前,徒有其表而不復其味,比起以前不知為何就是差了那麼一點,不知是否轉了麵粉或者發酵和焗的時間不一樣。🤔不過總的來說麵包質素還是令我滿意的,比較喜歡的有火腿包,橄欖包及芝士包。享用了麵包後,第一道上的是餐廳送的開胃菜,法國白蘆筍配魚子醬。白蘆筍做成啫喱狀,味道清淡,很配合鹹香的魚子醬及微辣的薄脆一起吃,味道不錯。賣相更是一流,有如置身於庭園一般。第二道菜是正式的前菜-日本帝王蟹肉皮雞蛋伴野生蘆筍。水煮雞蛋挖空後釀入大量的蟹肉,頂上配以蛋黃醬, 醬汁以白蘆筍打成,賣相精緻,唯味道稍淡。接着是法式海鮮濃湯配大蝦。這道湯我認為是所有菜色中最出色的,龍蝦湯的味道濃郁,蝦膏造成遠遠的丸子模樣,賣相和品質更是一流,美中不足是龍蝦肉煮得過火,肉質太老。接下

接下來是主菜,共有三款,第一款是香烤法國海鱈魚配巴拉馬黑椒汁及椰汁泡沫。魚肉細緻,煮得剛好,醬汁也非常惹味。黑椒汁及椰汁提供了兩種不同的風味,個人比較喜歡配椰汁泡沫。
若有什麼不足之處,相信是賣相平凡及份量太少,吃得不過癮吧!

第二款是慢煎小牛臀肉配摩利菌及青蘆筍。牛肉肉質非常細緻,但始終是小牛肉,肉味不足,個人認為是三款主菜中比較失色的。

最後一款是法國香草小羊扒伴特色茄子。小羊扒肉味濃厚鮮美又惹味,口味無窮,但份量真是太少了,吃得不過癮。

兩款肉類的主菜都配有野菇菌清湯(咖啡杯內)及餐廳的招牌薯蓉,野菇菌清湯味道清甜,配搭肉類剛剛好能夠中和肉類的油膩,招牌的薯蓉更加是香滑細膩。

接下來就到了甜品的環節。以前是三款甜品,可能是夏天的關係,現在是兩款甜品加一款雪糕。雪糕選擇了芒果雪葩及朱古力雪糕,兩款都很好吃,朱古力味濃郁幼滑,雪葩果味豐厚,真材實料。
蛋糕必選是招牌的拿破崙,新鮮香脆,是我每一次來到必選的,另外選了兩款果撻及草莓蛋糕,味道也不錯。

最後的petit fours 也有自己的小餐車,所有小糕點都非常精緻,賣相都很吸引,很可惜只能夠選兩至三款,每一款都果味濃郁,配搭茶及咖啡,這種享受簡直是人生樂事。

總括來說還是非常滿意這一次的用餐,期待下一次快點來到。
2019-03-15 3349 views
到達澳門第一天的晚上,我們匆匆忙忙地離開澳門銀河酒店,乘搭的士到達新葡京賭場。本以為普普通通吃個萄國菜,但我這個朋友比我更愛吃和更識吃,先帶我乘搭電梯到達39樓,一個神秘的入口,原來是多年榮獲米芝蓮三星評級的天巢法國餐廳。在39樓的環境裝潢經已非常典雅,再轉乘電梯到達43樓的時候簡直是目不暇給,高貴得不得了。眼睛給長長的水晶吊燈、金色的鋼琴和其他擺設停住了。我們坐在窗邊的位置,看到澳門迷人的夜景浪漫得不得了。在下不久,朋友點選了玫瑰汽酒,專業及彬彬有理的是應給我們推出麵包車。麵包車是氣勢浩瀚的,而且麵包是他們自家制的,鬆軟可口。淡水小龍蝦華夫餅華夫餅精緻可愛,滿是濃濃的龍蝦味。法國魚子醬伴海鮮凍及椰菜花忌廉是餐廳著名的名菜,上碟時已經非常精緻。魚子醬濃郁可口,晶瑩的海鮮凍伴著細緻的椰菜花忌廉,感覺清新怡人。法式嫩煮蛋配黑松露及芝士醬汁是他們新添加的名菜。雞蛋是用上日本蛋,所以蛋黃是特別橙黃的。再配上黑松露和芝士醬汁,簡直是濃郁得不得了。香煎帶子配椰子香草泡沫香草泡沫緩和了濃濃的油膩感,是帶子清新可口。帶子入口鬆軟微彈,味道濃而不膩。香烤龍蝦伴青豆及白菜配龍蝦濃汁龍蝦新鮮可口新鮮微彈爽口
我們坐在窗邊的位置,看到澳門迷人的夜景浪漫得不得了。
麵包車是氣勢浩瀚的,而且麵包是他們自家制的,鬆軟可口。
淡水小龍蝦華夫餅
華夫餅精緻可愛,滿是濃濃的龍蝦味。
法國魚子醬伴海鮮凍及椰菜花忌廉
法式嫩煮蛋配黑松露及芝士醬汁
香煎帶子配椰子香草泡沫
香烤龍蝦伴青豆及白菜配龍蝦濃汁
龍蝦新鮮可口新鮮微彈爽口,青豆白菜緩和了油膩感是,使龍蝦更為清新。龍蝦汁濃郁豐厚,帶一點微辣,更為開胃。

香烤牛柳及鵝肝配砵酒汁
牛柳鵝肝以精緻的木盒給端上,打開時煙薰味搶鼻以來。牛柳與鵝肝口感與味道互相填補,砵走汁更令其昇華極致。

特式法國啤梨忌廉慕絲伴蜜糖脆片
慕絲溫婉細滑,入口即溶,清甜鮮美。再配上蜜糖脆片,簡直是甜美黏口。

精選甜品車
享用了一頓美味的法國大餐後,彬彬有禮的是應再給推上精美的甜品車。但是胃部的空間,實在不能再填上了。

咖啡或茶伴精美糖果
為了緩和濃郁美味的法國餐,最後點選了濃厚的伯爵茶,精緻可愛的朱古力甜品,只能稍稍享用。

然而除了菜式出品精緻美味愛外,專業有禮的侍應服務非常貼心。每次嚟咗的時候,圍巾總會及重新折疊妥善,迎接客人的回坐。

連續多年榮獲米芝蓮三星的法國餐,無論是食物的質素,環境,服務專業和高質的。
久違嘅天巢!好幾年無嚟過,感覺而家比以前更難訂位,一個半月前訂週末午餐都訂唔到窗邊嘅檯🤨 不過都無阻我享受呢個食左三個鐘嘅米芝蓮三星嘅午餐😌以三粒星嚟講,午餐價錢係幾合理嘅($688起),大部分出品都係水準之作,有一兩個dish都有驚喜。今次我就叫左個4-course $788,另外main course轉牛肉tartare另加$90。Amuse Bouche :Le Foie Gras d'Oie 鵝肝伴芹菜慕絲及黑松露 鵝肝係幼滑嘅芹菜慕絲加持下,搖身一變成為清新頭盤,可惜面頭嘅黑松露差咁少少香味Appetizers:L'Hamachi 生油甘魚薄片伴飛魚子配日本陳年醬油及檸檬汁新鮮嘅油甘魚本身就深得我心,檸檬汁加醬油一酸一鹹,加上一粒粒嘅魚子,味道口感好豐富又恰到好處,係其中一道最得我歡心嘅菜式🤤Le Pâté en Croûte 法式牛仔鴨肝凍批伴野菌沙律 好有份量嘅前菜,味道不錯但太膩,友人都話食完就飽左😅Soups:La Châtaigne, unctuous chestnut veloute with onion cream and celeriac 栗子濃湯伴幼滑洋蔥忌

Amuse Bouche :

Appetizers:

好有份量嘅前菜,味道不錯但太膩,友人都話食完就飽左😅

Soups:
栗子濃湯伴幼滑洋蔥忌廉
濃湯裡面夾雜著煙鴨胸片、栗子粒、野菌同洋蔥忌廉,每個食材都好突出但配合得宜,喜歡!

La Crevette
木魚清湯伴大蝦及鮮薑
湯底清甜又有香濃嘅菇菌味,唔錯,但差咁啲驚喜(可能驚喜點係似中湯🤪)

Main:
L'Onglet de Boeuf 生牛肉韃靼伴黑松露
呢個tartare味道傳統,爽滑嘅牛肉混入多種調味,其中capers嘅辣味最突出。上面鋪滿嘅黑松露切成碎粒,餐廳話係要令松露平均咁混合牛肉同時增加口感層次,不過tartare本身味道濃,反而蓋過左松露嘅味,有啲可惜呢

L'Amadaï 香煎日本甘鯛配法式海鮮濃湯
魚柳嘅皮經過特別處理再煎,超級酥脆香口,配上鮮味十足嘅海鮮濃湯,將鮮嫩甘鯛提升至另一層次👍🏻 主菜中最欣賞佢

Le cochon Ibérique香煎西班牙豬肩肉伴野菌及粟米蓉
友人叫嘅,食左一啖,覺得係一塊幾嫩口嘅豬扒,係咁多😅(可能我麻麻地鐘意食豬啦)

最後就係雪糕車、甜品車同petit four。甜品車可自選兩款甜品,除左送嘅拿破崙仲叫左蘋果tart同Mont Blanc,前者唔錯,但後者有啲伏,甜到有藥水味🤡

都係拿破崙最安全好味,而且佢係我心目中一直有舉足輕重嘅地位,皆因佢嘅酥皮極之出色,焗到啱啱好嘅焦糖色,層層分明又平均,每一啖都散發著牛油嘅香氣,酥脆鬆化🤤 夾埋充滿著雲尼拿籽嘅濃滑厚忌廉,簡直係唔屬於人間嘅美味呀!嚟食開lunch記得揀佢就無錯,有慶祝嘅話餐廳都會送返個。
是次澳門Babymoon 美食之旅,重頭戲便是到天巢品嚐法國大餐!細妹早兩個月已訂位,於是星期六一行四人12:30一起到新葡京頂層嘆法式午餐!妹妹早說是43樓,我們進電梯時只看到39樓,還在笑她...原來到達39樓後要由侍應帶領下才轉另一部電梯上43樓!哈哈~ 一出電梯即看到一部木鋼琴及一盞超大水晶燈,每張檯都是在窗邊的!而且坐位都排得不密,與隔離檯有很多距離,保持一定私隱度。(後來發現她們經常要推餐車出來讓客人選食物,確實要預留多些位置放餐車!)看了餐牌,最後我們四人都點了MOP$888的午餐!由於我們都不喝酒,店員便為我們準備了青檸梳打水。麵包籃牛油可選有鹽或無鹽,我們都是重口味人士,都點了有鹽牛油。所有法式麵包都非常好吃,都是暖的,最愛煙肉麵包條及蕃茄香草包!前者香脆,後者鬆軟!好味!頭盤(左上)鵝肝慕絲伴黑松露。以頭盤來說份量挺多的,味道香濃,慕絲很幼滑,中間還有些芹菜。黑松露是原片的,上面還有些金箔。前菜牛仔鴨肝凍批 (右上):味道是好的,還有些開心果碎增加咬口,伴著沙律來吃的確能解膩。一個人吃掉整件的話感覺始終太多,還好有家人幫我分擔。紅菜頭沙律 (左下):紅菜頭加上青蘋果

妹妹早說是43樓,我們進電梯時只看到39樓,還在笑她...

而且坐位都排得不密,與隔離檯有很多距離,保持一定私隱度。

看了餐牌,最後我們四人都點了MOP$888的午餐!
由於我們都不喝酒,店員便為我們準備了青檸梳打水。

法式麵包籃

麵包籃
牛油可選有鹽或無鹽,我們都是重口味人士,都點了有鹽牛油。

頸盤及前菜

頭盤(左上)
黑松露是原片的,上面還有些金箔。

前菜
紅菜頭沙律 (左下):紅菜頭加上青蘋果沙律這個是最清新的,芥末雪芭非常特別,是有驚喜的一道前菜!
油甘魚薄片(右下):孕婦不能吃生肉,只能聽妹妹們表示魚生片新鮮好吃。窩夫我倒是試了一口,有淡淡的煙肉味,香脆可口。

栗子濃湯 (左):湯料都是預先放左碟內,再由店員將熱湯加進去。湯料有吞拿魚及野菌,還有一些花瓣,味道香濃幼滑!
木魚清湯 (右):湯料有大蝦及野菌,這個湯底清甜好味,一點也不膩,推介!

主菜
香煎帶子 (左一, 半份):帶子煎得非常好!鮮甜好味!伴著椰子泡沫來吃真是一流!推介!
香煎甘鯛配海鮮濃湯 (左二, 半份):連魚皮一起煎的魚塊,非常香脆,魚肉鮮嫩,配上濃湯味道更香濃!
煎西班牙伊比利肉腸 (左三, 全份):肉腸是幾種肉混在一起的,口感非常有質感,外層是吉列炸粉,配上蔬菜來吃還算不錯。
生牛肉他他 (右一, 全份):孕婦不能吃生肉,兩位妹妹表示非常好味,流心鵪鶉蛋味道香濃,只是整個主菜份量稍為多了一點。伴碟的薯條切得非常幼細,只是一堆的放在一起,中間的部份稍為淋了一點。
香草小羊扒 (右二, 全份):非常精緻小巧的羊架!不過肉質非常彈牙,跟一般的羊架口感很不一樣。個人認為很好吃,只是喜歡吃羊羶味的老公認為羶味不夠。

甜品車

甜品及雪芭車
甜品:已經吃得飽飽,可以甜品車一出現的時候還是讓人非常期待!每人可以選兩款甜品,我們都點了一些不一樣的來試。我認為檸檬蛋白批最好吃!酸味十足!吃了幾口彷彿可以再從頭再吃的樣子!
雪芭:每人可以選一款雪芭。雲呢拿雪芭非常幼滑可口,還可以看到滿滿的雲呢拿籽。不過我認為最特別的是梨雪芭,香甜好味!

咖啡及糖果車

咖啡及點心車
咖啡:我點的是泡沫咖啡,咖啡味偏苦,不過個認為吃了甜品之後來一點苦還算不錯。
點心:每人還可以點兩個點心,真是太豐富了!不過點心的味道不及甜品突出。

經常聽人說法國大餐盤子大份量少,吃很久卻吃不飽,這次的體驗真是喜出望外!絕對是捧著肚子離開!
一個午餐吃足3.5小時!而且味道和份量都很好,大家坐著談著慢慢享受風景,寧靜與美食!
雖然價格不算便宜,但無論環境,服務及食物全部都物有所值!
不愧是米芝蓮三星的餐廳!絕對值回票價!強烈推介!
Other Info. : 為了保持環境舒適寧靜,餐廳不招待十歲以下小童,如果要帶豬BB來,就要等她十歲才可以了!
2019-02-23
$1100 (Lunch)
法式麵包籃
頸盤及前菜
甜品車
咖啡及糖果車
2018-07-21 5541 views
慕名而來,訂座都要預早差不多兩星期~~~食物不錯,服務當然好,但座位就麻麻,桌子太小,跟鄰桌很近,兩人對坐,跟普通西餐廳有何分別⁉️ 這可是法國餐廳喔~~~先來的麵包籃當然吸引,每款都想吃,還可以添加,最好吃是蕃茄香草包,但吃光就不用吃主菜了~~開胃菜是魚子醬啫喱蝦,是好味的,但為什麼有啫喱⁉️ 西班牙銀魚配茄子🍆,唯有說很特別,但是好味的開心果和牛鵝肝混在一起,製成批,好味和牛面額,和牛迷你漢堡,高水準鮮蠔湯,意外驚喜,鮮甜,海水味道,證明蠔很新鮮甜品很大件事,整架車推過來,任選,沒有說可以選幾款,但不要太貪心吧‼️ 肥啊拿破崙是 signature,不點不好意思的是真的好味道嘅再來點水果 refreshing‼️ 更有雪糕及雪葩,後來還有朱古力糖果車,不得了,當然挑 truffle chocolate,最後都要裝在紙袋內帶走呢‼️
慕名而來,訂座都要預早差不多兩星期~~~

食物不錯,服務當然好

開胃菜是魚子醬啫喱蝦,是好味的,但為什麼有啫喱⁉️
西班牙銀魚配茄子🍆,唯有說很特別,但是好味的

開心果和牛鵝肝混在一起,製成批,好味

和牛面額,和牛迷你漢堡
,高水準

鮮蠔湯,意外驚喜,鮮甜,海水味道,證明蠔很新鮮

拿破崙是 signature,不點不好意思的
是真的好味道嘅

Napoleon
Fruit  salad
Ice cream  &  sorbet
2018-07-05
$1100 (Lunch)
麵包籃&開胃菜
Napoleon
Fruit  salad
Ice cream  &  sorbet
2018-05-04 4848 views
我們和這家餐廳都有頗深的淵源Robuchon一兩年回來一次還是不錯的澳門的還是香港的Robuchon好吃太多了首先他提早預約了餐廳我到了餐廳告訴短髮的女店員今天是我們的紀念日 給他們一張我提早準備的心意卡待會一併送上坐下來後我們點了一個tasting menu, 點了一小瓶我最喜歡的opus one 食物質素还是很不錯但食物的份量實在太多了有點浪費魚子醬蟹肉啫喱是我最喜歡的前菜,沒有之一。龍蝦、沙律也不過不失。主菜是鵝肝牛肉,牛肉略嫌太生,但鵝肝的確很好吃😋 希望日後還有更多美好的未來也希望天巢法國餐廳保持水準 每一兩年都帶給我們更多的驚喜
我們和這家餐廳都有頗深的淵源
Robuchon一兩年回來一次還是不錯的
澳門的還是香港的Robuchon好吃太多了

首先他提早預約了餐廳

食物質素还是很不錯
但食物的份量實在太多了有點浪費

魚子醬蟹肉啫喱是我最喜歡的前菜,沒有之一。
龍蝦、沙律也不過不失。
主菜是鵝肝牛肉,牛肉略嫌太生,但鵝肝的確很好吃😋

希望日後還有更多美好的未來

也希望天巢法國餐廳保持水準 每一兩年都帶給我們更多的驚喜
2018-05-03
Type of Meal
Dinner
Anniversary
2017-12-16 7571 views
那年是2001,Joel Robuchon應邀於澳門Hôtel Lisboa開設Robuchon A Galera,為港澳帶來拉斯維加式fine dining餐飲風潮;回想當時5-course lunch價錢低於$500,據說為建造形象工程提昇國際地位,酒店默黙補貼餐廳..想想也是,以這個價錢嘗到世界級料理,就算晚餐也只是千多元,對一眾食客來説何等便宜,而另一方面marketing策略及branding效應,對葡京來說絕對不是門虧本生意.古希臘巨匠亞厘多德説過:"只要找到一個G點,連地球也可以挪動",Robuchon不見得可以挪動地球,但當年確實震撼了港澳美食界,成一時焦點.2008年至今連續多年獲得三星榮譽,用餐價格亦幾度調高,現在5 course lunch承惠$888.隨着Chef Francky Semblât轉戰上海,Chef Julien Tongourian接捧,繼續餐廳傳統創作高級極緻法式菜餚,及後遷至Grand Lisboa新葡京酒店43/f高層,易名Robuchon au Dome天巢.個人對於"天巢"這個中文名稱,覺得帶有濃厚中國式奢華氣燄,而缺了點法式浪漫優雅,

個人對於"天巢"這個中文名稱,覺得帶有濃厚中國式奢華氣燄,而缺了點法式浪漫優雅,彷彿來到紙醉金迷的城市,遷至造型威猛的建築,也要入鄉隨俗配合五行風水.餐廳座落新葡京酒店43樓,dome圓拱形玻璃天花儼如倒置鳥巢,一衆食客賭徒就是籠中鳥..
話說是次用餐,原由長輩們邀約6月賞荷,他們早於月前訂座,得知沒有臨窗位置,來到居然獲得安排,當然有些喜出望外.窗外景觀開掦,不過灰色鋼根结構阻礙了若干視野,加上是日天色陰霾,細雨紛飛,氣氛有點蕭煞.
我們同點了Menu Découverte $688包括以下項目:Amuse-bouche,Appétizer or Soup ,Main,Cheese or Dessert,Coffee or Tea with Mignardise
Bread Basket
點菜過後,侍者首先推來麵包車,稍作介紹一番;有別於從前客人自選幾款不同麵包番熱,現在奉客的bread basket會包羅各式包點,陣容震懾眼球,不得不讚歎店方的慷慨!因為品種繁多,我們仨把各款麵包小口的分著吃,水準上乘,沒有那個我不愛.可能情意結關係,個人特別喜歡croissant,嘗出是正宗做法,鬆脆酥軟,沒有香港市面酥油膩滯.另外加了新鮮車厘茄的focaccia,給麵包帶來額外濕潤茄香,食感理想.
L'Oeuf De Poule
開胃菜的造型小巧精美,跟隨後端來各式頭盤,儼如藝術作品,讓人不好意思舉筷去破壞整體藝術及完整性.L'Oeuf De Poule以日本皇帝蟹釀進烚蛋內,飾以季節蔬菜,鮮嫰蟹肉跟熟度剛好的蛋白異常匹配,清新口感細緻華麗.
Le Foie Gras
我的頭盤是Le Foie Gras,將煙燻鵝肝及鮮菌刨成薄片,伴以雞蛋碎,青豆沙律,並配以巴馬芝士忌廉,造型結構層層疊疊,清翠蔬菜,跟甜酸得宜的果漿,巧妙平衡了鵝肝的醇厚椱郁,達到爽脆軟滑入口即化的效果,個人很是欣賞.
L'Oursin
朋友點選的L'Oursin,以日本海膽伴以當季白蘆筍,兩者同是口感軟滑柔和,朋友說是喜歡那帶有濃烈春未初夏的季節感.不過到主菜,她的Le Black Cod,由於份量小巧,不免有些意見;兩丁方香烤法國海鱸魚,配以馬拉巴黑椒汁及椰汁泡沫,飾以小棠菜,雖則魚塊烤得外脆內軟,可惜菜和汁的比例較魚件還多,吃罷沒有多少實在感.
Le Black Cod
Le Canard
我是趟有點走運,Le Canard法式鴨胸鵝肝卷伴酒燴櫻桃,擺碟份量均亮麗,肉質粉嫰的鴨胸跟滑溜的鵝肝一起進食,味道口感融和配合,車厘子汁微酸帶甜,平衡了离鳥的肉膻味,這道signature菜式廣受追捧果然非同凡響.
Le Mini Burger
相比之下另一長輩的Le Mini Burger,是日本和牛及香煎鵝肝製成迷你漢堡伴焦糖燒燈籠椒,就顯得有點平凡.我淺嘗小口,和牛扒口感雖然豐富,不過作為免治漢堡而言,肉味略嫌不足,也許美國prime grade牛扒更為適合,而配以香煎鵝肝,也非嶄新組合,唯一教人驚喜居然是伴碟的空心薯條,究竟是什麼烹調技巧可以把薯條弄致薄薄香脆薯衣而內𥚃通心!?
主菜用畢,侍者推來甜點車,我們各自可點選兩款甜品及一枚雪糕.Dessert五花八門色彩繽紛,大部份是精進版的傳統法式甜點,我們好像小朋友般左顧右盼手舞足蹈不知如何取捨..最後我揀了Baba au rhum及Tarte Tatin,看看他們怎樣演譯傳統.以义拮進包𥚃已感覺不一样,浸了rum酒糖水的麵包甜度適中,不過沒有滲透感就缺了點傳神,似是模仿品健怡版罷了,Patisserie Stohrer是巴黎最古老餅店也是Baba au rhum正宗出處,味道口感跟這個相差甚遠.人家縦使麵包浸満糖水,可是甜而不膩入口溶化,配以Chantilly creme,幼滑溫柔..也許這就是缺了悠久歷史的分別.
Tarte Tatin長長造型及層層叠蘋果薄片,是傳統圓型粗糙切件萍果派的摩登版,蘋果片烹焗至焦糖化,味道甜酸比例抓搯恰好,有如固體果醬而不失嚼感,很上乘.
朋友們選擇的巧克力塔,千層酥及檸檬撻,說是各有千秋,水準也出色.不過我看糕點造型真箇夠平凡,隨隨便便放上碟𥚃也缺了點心思,好像跟前菜主菜首尾呼應不來,也許店方覺得味道勝過一切吧?
最後糖果車滿載各式petit fours,糖果曲奇甜心緩緩推至.除了"目不暇給"也不懂怎樣形容,雖然選擇蠻多,可是給人感覺陳列有點亂,客人視覺焦點不知該放那𥚃從那處開始,我想好的display除了開展性還有閲讀性..我們花了點時間去選擇,每人兩小枚點心,配以咖啡或茶;我點了醉酒櫻桃巧克力,去配合醇厚甘味的黑咖啡,洗滌味蕾,微微甜意滲入心底,作為一頓星級午餐美好的完結.
一作業的結束就是另一作業的開始,賞荷旅程正是時候展開..
2017-06-14
$800 (Lunch)
Bread Basket
L'Oeuf De Poule