復活節勁多港人, 如果冇訂位, 唔洗止意有得食, ~葡式煎豬柳: 一般 , 薯仔略生左少少木糠布甸 : 全澳門最正, 但都係最貴 紅酒燴牛尾: 都好好味.SERVICE 一般, 侍應好悔氣....
復活節勁多港人, 如果冇訂位, 唔洗止意有得食, ~

葡式煎豬柳: 一般 , 薯仔略生左少少
木糠布甸 : 全澳門最正, 但都係最貴
紅酒燴牛尾: 都好好味.
SERVICE 一般, 侍應好悔氣....
紅酒燴牛尾
葡式煎豬柳
木糠布甸 最正, ($58)
2009-04-11
$160 (Dinner)
紅酒燴牛尾
葡式煎豬柳
木糠布甸 最正, ($58)
  • 木糠布甸
2009-03-24 38 views
拿著澳門的旅遊書,來到這裡試下呢度既葡國菜掂唔掂。大部份客人都是外國人,似乎都係做遊客生意居多。至於裝修,幾有歐洲feel,店子分室內及室外,當時室內已滿,只好坐外面。三條友,每人點一個菜,岩岩好。選的有焗蛋白菠菜茸、海鮮墨汁麵以及馬介休。服務生首先奉上餐包,香噴噴,未吃已知好味道。咬一口,果然是熱呼呼,外脆內軟熟,塗上軟滑的牛油,很有驚喜。第一味來的是小食,焗蛋白菠菜茸。外表真的很核突,色水又差,起初還以為會好難食。切開,不是想像中一 『pat』野咁,菠菜味道幾香,質感不太糊口,可以接受喎。馬介休味道偏淡,即使淋上了醬汁也帶不出味道,而肉質較韌,不合口胃,反而伴碟的薯仔和菜是異常好味。曾經食過馬介休炒菜是幾好的,或者就是煮法的問題吧!最後的海鮮墨汁麵,有不少魚肉、帶子、魷魚等材料,幾豐富,而且海鮮感覺新鮮。墨汁麵彈牙爽口,配以白汁令口感更幼滑,我挺欣賞。沒有吃到這裡的名物木糠布甸,下次一定要來試試。
拿著澳門的旅遊書,來到這裡試下呢度既葡國菜掂唔掂。

沒有吃到這裡的名物木糠布甸,下次一定要來試試。
幾有歐洲feel
外表核突,其實幾香的
馬介休偏韌和淡口
海鮮墨汁麵有水準
$57 (Lunch)
幾有歐洲feel
外表核突,其實幾香的
海鮮墨汁麵有水準
  • 餐包、海鮮墨汁麵
2009-03-08 22 views
mar 01, 5人1齊嚟到,主要喺為咗木糠布甸 :1) 木糠布甸 x 2-大家都喜歡凍實,似雪糕嘅木糠布甸-1直都覺得呢度嘅木糠喺最好-好有心機嘅6層製作,每層有明顯嘅瑪利餅碎隔開-雖然現在好薄片,但仍舊有水準-呢d先叫木糠布甸+嘛2) 愛爾蘭咖啡-外型1流3) 熱咖啡-伴以1小塊曲奇-掛住吹水,無問到友人2杯咖啡嘅味道如何
mar 01, 5人1齊嚟到,主要喺為咗木糠布甸 :

1) 木糠布甸 x 2
-大家都喜歡凍實,似雪糕嘅木糠布甸
-1直都覺得呢度嘅木糠喺最好
-好有心機嘅6層製作,每層有明顯嘅瑪利餅碎隔開
-雖然現在好薄片,但仍舊有水準
-呢d先叫木糠布甸+嘛

2) 愛爾蘭咖啡
-外型1流

3) 熱咖啡
-伴以1小塊曲奇
-掛住吹水,無問到友人2杯咖啡嘅味道如何
2009-03-01
2009-02-10 16 views
轉左入小街, 就好似另一個天地咁, 出面好多人, HERE 就好寫意,我地坐左露天茶座, 配合埋好天氣 *舒服*SURE 係叫 木槺布甸 好滑。一層一層咁。唔係入口就MELT 左。可以STAY係個MOUTH度試真下個TASTE。唔會好甜。好好味呀!
轉左入小街,
就好似另一個天地咁,
出面好多人,
HERE 就好寫意,
我地坐左露天茶座,
配合埋好天氣
*舒服*
SURE 係叫
木槺布甸
好滑。
一層一層咁。
唔係入口就MELT 左。
可以STAY係個MOUTH度試真下個TASTE。
唔會好甜。
好好味呀!

$60 (Tea)
2009-02-01 12 views
特登黎食木糠布甸$58 得到薄薄的一片真的不是太抵這是我第一次食木糠布甸我覺得ok la 原來布甸是硬硬的 就像雪糕那樣木糠與雪糕互相交錯都幾好味~但係$58 只有咁少少真係搶錢咩
特登黎食木糠布甸

木糠與雪糕互相交錯
都幾好味~

但係$58 只有咁少少
真係搶錢咩

$20 (Other)
2008-10-21 25 views
一來自己窮, 無辦法, 打開餐牌後, 捨得叫的菜唔多, 加上在澳門四圍食野食足一整天, 真係飽, 最後點了炭燒沙甸,馬介休炒飯同埋蟹肉釀蘑菇,點知蘑菇賣晒, 轉了個焗茄子.沙甸魚合格,茄子好普通,馬介休炒飯, 好唔ok. 當然, 炒飯要炒到一粒粒米先算合格, 佢地都可以炒到一粒粒米分開,但每粒米都又乾又硬,自己炒一定好食過佢,我肯定.埋單成300蚊, 覺唔值. 可能因為澳門有太多又平又好食到暈的食肆, 所以臨近旅程尾聲吃九如坊, 唔抵的感覺特別強烈.結論是:澳門太多好野食, 論price/performance, 呢間唔掂.同場加映)) 隔離枱有對男女, 點左個118元的蜆肉天使麵, 一上枱, 個男的已經怪叫:. 原來個天使麵個汁稀到暈, 似湯意粉,但好明顯唔係,那枱客結果只吃了一口, 臨走前仲同職員講:

沙甸魚合格,
茄子好普通,

同場加映)) 隔離枱有對男女, 點左個118元的蜆肉天使麵, 一上枱, 個男的已經怪叫:[大災難]. 原來個天使麵個汁稀到暈, 似湯意粉,但好明顯唔係,那枱客結果只吃了一口, 臨走前仲同職員講:[請你地話畀個大廚知, 個天使麵好難食.....]
2008-10-13 9 views
去澳門一定要吃傳統又正宗葡國菜,吾係你會好像沒有來過澳門的,我和媽咪2人中午來這裡開大餐啦啦!!!!!!.(1) 焗鴨飯 - 熱烘烘,又重鴨味又香噴噴,鴨肉咬落好.........好爽口.(2) 紅酒燴牛尾 - 多汁,好腍,好重味道地道菜,超級好味.(3) 焗羊鞍 - 無so味,細細件容易吃,不肥膩.(4) 木糠布丁 - 正正正,吾甜,木糠碎多多.....多,好美味.
(3) 焗羊鞍 - 無so味,細細件容易吃,不肥膩.
$200 (Lunch)
2008-09-19 42 views
很多人認識九如是慕澳督御厨之名, 我以前也來過兩三遍, 環境是可以, 但食物的印象只是平平. 至今晚方知原來撞手神一事處處皆有, 難怪米芝蓮的食家評分既要匿名, 更要三顧四盼才能定斷.菜的份量其實很大, 七人分食仍有餘份. 中秋的晚餐, 多點多吃無妨, 隨便點了一瓶法國紅酒, 好好地享受九如坊真正的美味.1. 麵包. 大麥制, 內有大顆粒的穀物. 焗得恰到好處, 外脆內軟之餘, 撕開即麥香四溢. 配上牛油黑醋, 無可挑掦.2. 葡式凍花蟹. 二百九十四元的頭盤, 亦是全餐最貴的一道. 侍應解說此是花蟹拆肉, 再混葡式醬汁(係咪葡汁, 唔係.)而成. 上台時眾譁然, 此非巨型焗蟹蓋乎? 非也, 大花蟹蓋盛蟹肉沙律也. 蟹肉的味道其實相當不錯, 是潮式凍蟹的好貨, 肉甜而實, 累累而非散細絲狀. 葡式醬汁的味道似他他醬混旦黃醬. 切片的法包倒是水份太高, 不夠脆. 此道單吃味道仍不賴, 只是價錢稍高而已. 3. 燒牛仔骨. 不要想得太簡單, 便用零梳單的情況下要做到這樣的柔軟度非常不易. 加上調味和高超的燒烤技巧, 如此牛仔骨可遇不可求, 絕非一般酒店扒房可比. 一百八十四元, 食得過.4

4. 紅酒燴牛尾. 紅酒汁微酸與紅蘿白的微甜巧妙地融合著, 牛尾軟腍同時吸滿燒汁的味道. 這道菜本該如此, 實在不能再忍受本地的出品.

5. 葡式煎豬柳. 和牛仔骨一樣無與倫比.

6. 海鮮飯: 海鮮料的味道老老實實地跑到飯粒裡去, 而非似燒臘飯般只是义燒拼雞鵝鴨. 唯醬汁稍多, 都幾乎變湯飯了.

是晚訂座全部爆滿, 大伙唯有接收內庭角落的一張長桌, 還好天氣不太熱. 以天為蓋, 感覺更自在些, 品嚐著美食, 與友好把酒言歡, 夫復何求哉!
如圖所見, 人少點這道菜是會想XD的.
不得了
更不得了
$200 (Dinner)
如圖所見, 人少點這道菜是會想XD的.
不得了
更不得了
  • 燒烤菜色
八月廿五日(星期日)繼續行程,離開了氹仔後,乘巴士到荷蘭園,搭無冷氣的纜車,再在烈日當空下行東望洋燈塔...再坐的士到新馬路.......吃九如坊!一進店........感覺好似到了天堂一樣,很涼快!!!!再來杯冰水,比山度士好得多了!他們連水也沒有!當然點了我們的最愛-米糠布甸!五十多元的一個布甸,不過一分錢一分貨呢!!!!!今次沒有了黃色的雞蛋絲作配角!...入口很香的,令人想大啖大啖地吞下去!!!不得不試如果來九如坊的話!再加了上次見到的焗蛋白菠菜茸,等到頸都長埋....差不多半個小時!size很小的,我覺得菠菜味不算多!........但感覺比較漏呢!....下次也不會試這個
八月廿五日(星期日)

一進店........感覺好似到了天堂一樣,很涼快!!!!

再來杯冰水,比山度士好得多了!他們連水也沒有!

$70 (Tea)
2008-08-19 22 views
早兩日去了澳門. 星期六晚上吃過晚餐才差不多8點, 本來想去九如坊吃甜品. 坐下來點甜品時, 侍應竟然話要9:30後才有甜品供應. 這個arrangement真的很奇怪. 由於我們已經在別處吃過晚餐, 所以便即刻離開. 我們示意想走, 侍應沒有阻止我們, 大家都覺得很無奈.他們應該在帶位前告訴我們沒有甜品供應. 不過一間餐廳要晚上9點半後才有甜品都算奇特. 這裡一個甜品都要幾十元, 一點也不便宜, 服務應該可以好一點.
2008-08-18 29 views
星期日特登去試下呢家傳說中的木糠布甸。 去到先知店內系甘細,幾張台就客滿要系出面坐。天氣熱,系出面簡直就好似火爐。甘就算啦,叫拒羅風扇,叫左幾次先羅出黎~~點左個58文的木糠布甸(比我想像中細),中間白色的好似雪糕,食上去無咩特別,而且因為天氣熱的關係,融得好快,吾夠五分鍾就食完,無咩特別好食的感覺。下次吾會再去啦~~
星期日特登去試下呢家傳說中的木糠布甸。
$58 (Tea)
2008-08-03 12 views
之前兩次去澳門,都沒有再品嚐極好食的木槺布丁,今次當然要帶同事去食一次吧! 兩點半到達九如坊,剛好店內有個空位,不需坐在戶外暴曬,太好了,立即點了兩客木槺布丁(MOP$58) 木槺布丁,味道依舊,的確價錢是貴了點 (因還要加一),再次食這布丁也沒有了第一次時的震撼,但天時暑熱,吃一口布丁飲一口冰水,痛快!食完布丁,抖足精神,再永利進發~ GO!

食完布丁,抖足精神,再永利進發~ GO!
木槺布丁
$63 (Tea)
木槺布丁
五月廿五日(星期日)這裡是老公仔每次來澳門必來的食店,亦即係我將來去澳門都會去的食店呢間食店可以用”靜中帶旺”來形容,坐立於新馬路既僻靜一個角落,在熙來攘往的鬧市中自成一閣但是他們的露天茶座....雖然看似寫意,但炎炎夏日...........還是等等入面的冷氣座位吧!呢度出名既名菜有很多,每次只能選其中一二來品嚐,今次我地就叫左三款:三文魚梳乎里 – 第一次食,顧名思義,將三文魚肉碎放入梳乎里內,味道出奇地夾同好味,份量固然無太平館咁巨大,但會比Conrad傳統法式的大些少,係唔錯既”熱身菜”焗鴨飯 – 每次必食,係呢度既名菜之一,份量雖然唔多,但每一啖都係精華,飯與鴨一起焗,盡吸了鴨的精華和鴨香,而鴨肉本身好有咬口,唔係普通燒臘店既無味燒鴨…必試!木糠布甸 – 咁好味既野竟然之前無食過…看了一本飲食雜誌,話呢樣係必試.好!儘管試一次,真係無得頂!!!我地試過香港幾間有賣米糠布甸既食肆,都覺得略有所失,因為佢地太似雪糕la,唯有這裡既米糠布甸真係有”布甸”的口感,簡直令人感動之作下次希望可以品嚐到其他既食品…馬介休,紅酒繪牛尾……
五月廿五日(星期日)

下次希望可以品嚐到其他既食品…馬介休,紅酒繪牛尾……
餐包都不錯
三文魚梳乎里
焗鴨飯
木糠布甸
$150 (Lunch)
三文魚梳乎里
焗鴨飯
木糠布甸
2008-03-27 34 views
尋晚同屋企人去咗呢間, 因為地點就腳, 而好多人都推介個木糠布甸, 兩年幾年有地道澳門人介紹過呢間但無試過, 所以今次試吓呢個咁有名嘅甜品。一打開餐牌, 嚇咗一跳! 樣樣嘢都咁貴! 上次嚟無留意價錢, 知係貴但好似無咁誇張。叫咗上次都有試嘅焗鴨飯(mop156) --- 份量都係細(6吋乞兒兜), 唔見得好好食, 不過啲飯ug到好實馬介休梳乎里(mop66) --- 得個橙咁大燒沙甸魚(mop56) --- 魚毛兩條, 一條大啲, 呢個菜其實好簡單, 好難整得難食燒牛仔肉(mop116) --- 個汁幾香, 但牛仔肉都係好難會唔好食木糠布甸(mop54) --- 呢個真係好食埋單MOP493咪睇好似好多嘢咁, 其實真係見個價錢咁貴先就住叫啲平啲嘅嘢食見到個焗鴨飯要MO156我都真係嚇到傻, 因為之前食過知個size係好細嘅, 我諗呢個係我食過係貴嘅飯(貴埋份量)!再睇返呢度之前嘅食評, 以前呢個飯係MOP108囉如果食物質數好, 價錢貴都會食, 但喺澳門其他地方食到更高質數嘅嘢而又平好多, 我唔會選擇嚟呢度, 因為呢個價錢拍得住酒店, 而食物質數交唔足貨。(以上價錢可能有少少出入, 因

馬介休梳乎里(mop66) --- 得個橙咁大
木糠布甸(mop54) --- 呢個真係好食

埋單MOP493

(以上價錢可能有少少出入, 因為無特登記)

2008-03-27 12 views
見到餐牌有馬加休梳乎厘, 好得意喎! 平時食開d梳乎厘都係甜, 原來有鹹架喎! 一定要食啦! 焗得唔錯, 沙牛男友話梳乎厘好難打得好, 呢間算做得唔錯, 可以一試.我以為係木糠布丁, 原來係蛋榚o黎o架! 其實係雪榚至真! 好香cream味, 好好味, 好有心機, 一層層好分明, 香港果d鋪頭無得同佢比, 質素差太遠啦!我唔記得實際價錢, 不過我記得唔平重有d貴o忝! 好似兩樣加埋要過百.我提議大家如果個胃有位, 可以試埋梳乎厘, 如果無位就試木糠得啦!