跟著導航一直找不到,站在滿是遊客的路上,心情不太美麗 😄,準備離開的時候穿過一條巷子才發現另一個廣場,而店面就這麽巧的*在這裏*哈哈店員推薦冷萃 或者 焦糖拿鐵 with Rum! 避免等下走路搖搖晃晃,我還是確認了一下,是不含酒精的啦!不得不說,Rum的氣味跟咖啡還是很搭的喔,不會壓過咖啡香氣,伴隨淡淡焦糖香,值得推薦,雖然有一點點貴店裡有很多來自其他國家的裝飾品跟生活用品,很有趣但是也犧牲了可以坐下享用咖啡的機會,澳門地狹人稠,沒有座位其實可以理解,只是當一定價位的咖啡,總是還是會期待可以坐的舒服點慢慢品嚐囉!

焦糖拿鐵
焦糖拿鐵
2020-01-17 341 views
話說管也街有好多人去參觀。大家都好鐘意食下榴槤甜品/葡撻杏仁餅咁。但其實呢到有個隱藏嘅小綠洲, 可以偷下閒飲咖啡。呢間咖啡店一共有三層,最高兩層係可以俾你做嘢同嘆咖啡。 地下嗰層就係主要買啲特色產品及咖啡甘, 今次我就試左去特別嘅百利甜酒拿鐵。 佢哋選用係球狀嘅冰,所以 冰溶嘅速度較慢。我自己就比較鍾意呢啲唔同嘅配搭, 而呢個甜酒拿鐵絕對有驚喜, 酒味唔重之餘又令咖啡有層次。 咖啡豆味相對平均,飲落好舒服。咁岩當日唔係好大風所以就上咗天台到飲咖啡, 過咗個 好悠閒嘅下午茶時間。 如果大家咁去開澳門玩,可以到呢間咖啡店休息下。
去澳門一定會來到官也街,但係真係超多遊客,想搵一個靜靜地嘅地方都好難,竟然俾我哋搵到一間好清靜嘅小Cafe喎。呢間Cafe有三層,最頂果層係露天,可以上去坐,不過今日落雨,所以我哋冇上到去。Cafe嘅第一層有啲文的青嘅嘢買,例如有蠟燭、可卡、衣物等等。朋友叫咗一杯americano,而我就叫左一杯coffee lemonade。我哋上咗去中層嗰度錯,係有冷氣嘅,佈置得幾特別架。改返杯咖啡先,有檸檬味,有一啲咖啡味,好特別!檸檬味比較多,咖啡味比較似陪襯多啲,如果鍾意飲lemonade既話就岩晒。而且佢係咖啡入邊嘅冰係好特別嘅,唔係平時嘅冰粒,而係一個波型既冰球。如果嚟到氹仔,又想搵一間靜靜地嘅Cafe,呢度就岩晒。

Coffee  lemonade

如果嚟到氹仔,又想搵一間靜靜地嘅Cafe,呢度就岩晒。
Coffee  lemonade