2009-12-01 116 views
兩日一夜套票附送的密斯特自助早餐,當然唔會錯過,九點半入座,,想不到餐廳內早已迫滿住客,人頭湧湧,遲一步來的人無位坐,只可在門外呆等,更出現一條小人龍。先行一圈餵相機,十六浦自助早餐的陣容可稱得上非常豐富,單是麵包已有十數款選擇,還有沙律、凍肉、芝士、麥皮、乳酪、熱葷、粥品、窩夫、奄列...就連日式蒸飯也有供應,不但花多眼亂,更照顧了不同客人的需要。我吃自助餐常來沒有半點耐性,喜歡單刀直入,一吃就是主菜,煎魚塊、薯餅、炒蛋、雞肉腸及炒什菌是首輪的選擇,再加些莎樂美腸及凍肉,牛角包便成。大部份熱葷都弄得不錯,魚塊煎得香口又不失嫩滑,薯餅脆而不油膩,炒什菌則比較清淡,比較健康。牛角包散出陣陣油酥香,如果略烘一下應該更好;凍肉款式不少,可惜是日沒有我喜歡的煙三文魚,有點可惜。第二輪沒有去輪候即製的奄列或窩夫,反而轉為投入中式食物的懷抱,除火腿扒和太陽蛋外,拿了炒麵、即煎蘿蔔榚、蒸牛肉燒賣及皮蛋粥。中式食物味道只是一般,特別是牛肉燒賣及蘿蔔榚,前者質感粉口,感覺跟公仔點心無大分別,後者煎得不香,臘肉又放得不多,有點求其。果汁選擇不少,試了些石榴汁,感覺不錯,但正路的橙汁味道卻有點古怪,飲一口即

第二輪沒有去輪候即製的奄列或窩夫,反而轉為投入中式食物的懷抱,除火腿扒和太陽蛋外,拿了炒麵、即煎蘿蔔榚、蒸牛肉燒賣及皮蛋粥。中式食物味道只是一般,特別是牛肉燒賣及蘿蔔榚,前者質感粉口,感覺跟公仔點心無大分別,後者煎得不香,臘肉又放得不多,有點求其。果汁選擇不少,試了些石榴汁,感覺不錯,但正路的橙汁味道卻有點古怪,飲一口即變囧。吃至七成飽,拿隻香蕉吃,有點過熟,軟淋淋的沒有咬口,可惜!

最後叫杯熱咖啡飲,可惜餐廳「階段觀念」奇重,高級侍應不停老點低級侍應落柯打,一個推一個,三推四請下,廿分鐘後終於有得飲,服務這一欄少不免要扣點分。下了黃糖,咖啡帶點微甘,亦幾順喉,飲完感覺醒神,係時候入賭場博一博,舒筋活絡!
第一輪相當豐富
女友吃了麥皮
芝士不停 refill
醒神咖啡
2009-10-28 83 views
早餐供應時間為7:30-10:30, 我們九點半落到去,但坐到11點才走呢!因為食物質素太高, 平時對早餐buffet的興趣都不大, 只想有東西落肚, 但這次不同, 幾乎樣樣都想試。入到來俾張房卡登記之後就會帶你入, 坐二人檯, 幸好和隔離台都唔算隔得太近。食物分幾個區擺放, 整齊乾淨, 絕不馬虎。因為種類實在太多, 所以不是每樣東西都有影低, 而這裡寫的亦只是其中一部份。 麵包西餅: 陣容鼎盛的麵包籃: 約有十款, 牛角酥(牛油味濃之餘亦好鬆脆)、法包、pretzel(咬到牙都甩)....有把刀可以自己切成一片片。每檯台都會有三樽迷你果醬,藍莓、黃梅和香橙口味。 pastry: 鮮果吉士酥、蘋果酥、藍莓果醬酥、肉桂卷.. 冷盤:自選沙律counter: 羅馬生菜、紅腰豆、粟米、脆麵包粒、煙肉碎、芝士碎、橄欖、 配搭多款醬汁, so refreshing 煙三文魚 多款芝士: 只得飛達芝士最合口味, 其他有好大個窿窿的愛民頓芝士味道都帶點甘苦, 都係車打芝士、巴馬芝士同埋水牛芝士這些大眾化口味較為適合我。 雜肉腸 salami 熱盤: 煎煙肉 牛扒: 第一次見早餐buffet有牛扒食呢
早餐供應時間為7:30-10:30, 我們九點半落到去
,但坐到11點才走呢

麵包西餅:

陣容鼎盛的麵包籃: 約有十款, 牛角酥
pastry: 鮮果吉士酥、蘋果酥、藍莓果醬酥、肉桂卷..

冷盤:

煙三文魚
多款芝士: 只得飛達芝士
雜肉腸
salami

熱盤:

煎煙肉
牛扒: 第一次見早餐buffet有牛扒食呢! 源源不絕咁供應,肉質不會鞋口。
車厘茄
鮮冬菇: 新鮮菇來的, 好鮮甜。
雞肉腸
自選粥: 白底加上各樣配料如皮蛋、花生、葱花、菜脯等。
牛肉串燒:有點韌
炸薯餅: 有蛋絲墊底
中式點心: 牛肉、燒賣.......

即製counter:

即切蜜糖火腿:切得厚厚又完整。
即煎奄列:有番茄、洋葱、蘑菇、火腿做餡, 揀左蘑菇
太陽蛋和煎蛋

生果甜品:

乳酪: 一杯杯生果味的乳酪任你拎, 有冰塊墊住, 還有多款生果如蘋果、原隻香蕉。
營養早餐: 兩款粟米片、可可脆片等, 可配乳酪和鮮奶

飲品:

果汁:有西柚汁和橙汁, 前者酸酸地好開胃。
即磨咖啡: 平時飲開咖啡的都是自己斟一杯, 咖啡機旁放左綠色的物體, 開頭唔知就咁按個掣, 只見一滴滴水滴出來唔見有咖啡
, 跟住有個侍應幫我放左入去, 好似入硬幣咁,想是咖啡粉吧,後就會又香又濃的咖啡滴出來了

暫時來說是這頓是我吃過最好的自助早餐之一
。坐底才發現坐露台十分開揚, 和泳池距離很近, 可以邊吃早餐邊看人游水。
2009-09-08 109 views
我同男朋友買左個住宿Package, $1618.80 住一晚包埋2個人o既Buffet Dinner門口Waiter安排入座, 竟然唔俾轉位, 佢話編好晒冇得轉, 都唔Flexible!!!個經理又唔講幾時開始食, 我同男朋友行左出去, 佢竟然大聲咁同我講未開始!一d 都唔客氣!!! 雖然服務好差, 地方細細, 但環境氣氛都好好我地坐係落地窗口旁邊隔2張枱, 見倒個泳池, 泳池真係好靚到7點, 可以開始Buffet啦個度有…生蠔, 龍虾仔, 長腳蟹, 螺, 好多款包, 大約6款生果, 10 幾款熱盤, 有即煮o既意粉同湯粉, 大約10款甜品, 冷盤有三文魚, ham幾款, Sushi 有3-4款, 傳統太卷為主我地就食左…生蠔: 勁肥美, 但每次都係拎十幾隻出黎, 要爭返黎先有得食, 我同男朋友一人食左成10隻, 勁飽餐荼: 我地要左熱檸蜜, 由於茶壺好細, 要成日叫人黎Fill, 好Sweet o既係d 蜜糖係獨立一個個的甜品: 試晒所有甜品, 個人唔太喜歡太甜o既食物, 個度o既朱古力同咖啡o既甜品, 味道好濃, 好好味意粉: 廚師即煮意
一d 都唔客氣!!!

雖然服務好差, 地方細細, 但環境氣氛都好好
我地坐係落地窗口旁邊隔2張枱, 見倒個泳池, 泳池真係好靚
到7點, 可以開始Buffet啦

個度有…

我地就食左…
我同男朋友一人食左成10隻, 勁飽
好Sweet o既係d 蜜糖係獨立一個個的
甜品: 試晒所有甜品, 個人唔太喜歡太甜o既食物,
個度o既朱古力同咖啡o既甜品, 味道好濃, 好好味
意粉: 廚師即煮意粉, 我覺得一般吧, 冇咩肉類, 冇咩料…
我見人地要忌廉汁o既長通粉, 好似好味d
2舊coffee 同朱古力好好味:)
2009-08-28
2舊coffee 同朱古力好好味:)
  • 生蠔!!!
2009-07-19 75 views
一見佈局,款式多,已知好正!先行一round視察,有乳酪、生果、點心、多士、粥、pastries、etc.etc…. 先來,未太多人的,煎法式西多士counter,見廚師把白麵包浸進加左小麥粉、玉桂粉的粉槳後,再煎。煎好出來,唔似我地既西多,麵包濕腍,散出玉桂香,特別特別!然後吃,凍而且杰,的外國式麥皮,貪佢夠多麥片,有點乳酪味,健康又填肚,最緊要又係我最愛吃的。剛捧出來的炒蛋,我嫌佢太濕,同埋蛋太碎,食唔到蛋香。(p.s.發現即席,幫炒/煎既蛋係,白色蛋,美國蛋?材料出眾噃!)點心,唔好食,尤其乜餃密餃,塊澄麵皮,太厚吧!Pastries,牛角酥好脆,牛油味輕輕。白肉腸仔,在buffet上少見到,呢度的好好食,最緊要皮唔韌~烘格仔餅、pancake,都非常好食!格仔餅外脆內鬆軟,點埋朱古力醬,好想再吃N塊!飲品有基本的蘋果汁、橙汁、西柚汁,仲有石榴汁!可惜渣滓沉澱下,有點稀了。太多好食野喇!把「胃」置放了給encore鐘意食既食物度,跟本試唔晒其他野!
一見佈局,款式多,已知好正
!

點心
,唔好食,尤其乜餃密餃,塊澄麵皮,太厚吧!
Pastries,牛角酥好脆,牛油味輕輕。
!
乳酪
法式西多士、pancake、格仔餅
炒蛋
左: 麥皮
2009-07-12
$185 (Breakfast)
乳酪
法式西多士、pancake、格仔餅
左: 麥皮
2009-06-26 77 views
這間在十六浦索菲特大酒店六樓的西餐廳名字叫MISTRAL或海風餐廳吧!...雖然不是第一次來吃早餐,但今天7時20分已經到達,男性菲籍服務生挺不好意思的用英語說自助早餐7時30分才開始。自助餐還沒完全準備好,他還是先領位讓我們坐下,問過咖啡或茶並無怠慢。海風餐廳的自助早餐款式不少;分別有各款鹹甜麵包、小蛋糕、粥品、麵豉湯、西式熱食、穀物、菜沙律、乳酪、芝士、鮮果沙律、點心、即製班戟、窩夫、煎蛋等等...飲品除鮮奶、咖啡或茶外,更有鮮搾橙汁、西柚汁、西瓜汁及蜜瓜汁。我的自選早餐有:-炒什菌---炒得幾香炸薯餅---唔夠脆,放在t爐內焗腍晒照燒汁魚柳---要拈上照燒汁才好食煙肉---本來是很好的脆煙肉,可是放在buffet爐變得硬身呢德國雞肉腸---值得回味豬肉腸---唔錯煎牛柳---有點乾身,是轉流少保溫出現問題燒火腿煎蛋---一般,火腿較鹹點心---普遍算好食,係無蝦餃麵豉湯---夠晒麵豉味粥---自選皮蛋、花生、香荵及炸麵,係個粥底無咁棉大蝦冷麵---要加冷麵豉油,幾好食乳酪---以前是原杯上,現在是迷你杯了...好味碎朱古力蛋糕---都算好食,略為過甜fruit pastry---

我的自選早餐有:-
炒什菌---炒得幾香
炸薯餅---唔夠脆,放在t爐內焗腍晒
照燒汁魚柳---要拈上照燒汁才好食

德國雞肉腸---值得回味

豬肉腸---唔錯
煎牛柳---有點乾身,是轉流少保溫出現問題

燒火腿煎蛋---一般,火腿較鹹

點心---普遍算好食,係無蝦餃

麵豉湯---夠晒麵豉味
粥---自選皮蛋、花生、香荵及炸麵,係個粥底無咁棉
大蝦冷麵---要加冷麵豉油,幾好食
乳酪---以前是原杯上,現在是迷你杯了...好味
碎朱古力蛋糕---都算好食,略為過甜
fruit pastry---ok,唔錯
即製窩夫---自選鮮忌廉朱古力漿...正

鮮果沙律---蜜瓜唔夠甜,網瓜好食
鮮搾果汁---以橙汁較好,其他的太多渣

海風餐廳與泳池比肩相鄰,食客還可以在露天的位置進餐,整體樓面面積頗大,檯和椅子也夠寬闊,裝飾佈置很有歐陸情懷。
有點補充是早班開店服務生只懂說英語對不韻外語長者甚為不便,因我看8時才見有中國籍員工上班呢!...
十六浦酒店MISTRAL海風餐廳
十六浦酒店海風餐廳咖啡及點心
十六浦酒店海風餐廳自選早餐
十六浦酒店海風餐廳乳酪及甜包
2009-06-23
$168 (Breakfast)
十六浦酒店MISTRAL海風餐廳
十六浦酒店海風餐廳甜包
十六浦酒店海風餐廳沙律
十六浦酒店海風餐廳咖啡及點心
十六浦酒店海風餐廳自選早餐
十六浦酒店海風餐廳乳酪及甜包
2009-04-07 77 views
一直以為這間酒店沒有登記...原來一早已有網有寫了第一個食評了!因為之前聽網友講話早餐都要排隊...所以一早6:30已起身..好好享受完他的浴室後...就換三落去了..平日的關係...好小人...不過已經有人仲早過我地到..哈哈..已經有一枱人了!早餐不用比早餐票的..CHECK IN時服務員說只需X那房卡便可..他早已有登記了!位於泳池的旁邊..大量香港和澳門報紙供應...枱上一早已準備了4種果醬給你選擇!一坐底侍應已詢問你需要咖啡或茶...我地要了中國茶...原來係用茶壺沖的...西餐廳用茶壺飲中國茶..有點兒像身在茶樓的感覺呢~~看到別人叫的咖啡....也感受到高級餐廳的感覺呢~~好...開始出外看看食物的質數先! 面包多士早餐一定不會決小....西式面包較多選擇..不過本人不太好那些硬硬的外國面包的..所以已不太想食了! 有粥..是用細細的壓力煲盛著..不過是白粥..選料亦不多的...都是皮蛋 / 油炸鬼等等熟食熱盤很多..不過沒太好選擇..是一些蒸蛋 / 茄汁豆/ 薯餅等等普通野..較好的有美國腸仔 / 龍利柳 / 炒面 /煙肉同串燒(2樣都好硬..一點都不好食).仲有燒豬肉

西餐廳用茶壺飲中國茶..有點兒像身在茶樓的感覺呢~~

看到別人叫的咖啡....也感受到高級餐廳的感覺呢~~

好...開始出外看看食物的質數先!

熟食熱盤很多..不過沒太好選擇..是一些蒸蛋 / 茄汁豆/ 薯餅等等普通野..較好的有美國腸仔 / 龍利柳 / 炒面 /煙肉同串燒(2樣都好硬..一點都不好食).仲有燒豬肉 / 蒸點心 /仲有個靚仔外籍人士係度煎蛋同奄列

奇怪地居然有面屎湯 / 乳酪 / 生果蔬菜唔小得 /

西餅較為出色 ...早餐都有那麼多種選擇

果汁有2種:橙汁 / 西柚汁/

反而最想食的湯粉面卻沒有...有點失望....不過總括來說這個自助早餐已很豐富了!

如果買套餐不包早餐但又想試下的話

價錢是$168位加一....這個價錢你還會試嗎?

橙汁 / 西柚汁
2009-03-25
Type of Meal
Breakfast
橙汁 / 西柚汁
2009-04-04 87 views
三月初一‧有霧 去任何地方旅行都好,對酒店附送的自助早餐都沒有興趣,每次總是早早的自己溜出去,吃了半飽才回來「應酬式」的試一點。是次也不例外,在外邊吃完及弟粥及辣魚多士,其實已大半飽,跟大伙兒下來,旨在「見學」,當然也每樣試一點,看看水準如何。 索菲特在食肆方面乏善可陳,只得酒吧及餐廳各一,自助早餐就在這裡六樓的一間西餐廳內。九時未夠下來,已見人頭湧湧,找了個靠窗看到泳池的座位,去循循有什麼好吃的。 行了一轉,有麵包及芝士的大檯,一邊L形有十多款如炒麵、粥、薯餅、火腿等熱食,另一邊是生果、沙律、乳酪及麥片等健康食品,中式點心在另一邊的蒸籠,還有現叫即做的煎蛋及奄列,飲品方面,除了牛奶及咖啡奶茶之外,鮮果汁也有四款,不用吃,單是看,已知陣營相當之豐富,好吃與否暫且不談,但至少可以吃得極飽。 吃了碗粥,感覺是壓力煲弄的,米花散散的,不綿滑。不過下粥的菜甫就夠辣又好吃,很不錯;對其他的熱食沒有興趣,只吃了一個即煎的奄列,下了芝士及大量洋蔥,一點煙肉,煎得幾好的,吃起來鬆軟,不錯;中式點心方面,當然不會去碰,反而幾款芝士就是我所好,這裡也供應好幾款,計有feta、金文拔、brie等等,這個反而
三月初一‧有霧

行了一轉,有麵包及芝士的大檯,一邊L形有十多款如炒麵、粥、薯餅、火腿等熱食,另一邊是生果、沙律、乳酪及麥片等健康食品中式點心在另一邊的蒸籠,還有現叫即做的煎蛋及奄列,飲品方面,除了牛奶及咖啡奶茶之外,鮮果汁也有四款,不用吃,單是看,已知陣營相當之豐富,好吃與否暫且不談,但至少可以吃得極飽。

吃了碗粥,感覺是壓力煲弄的,米花散散的,不綿滑。不過下粥的菜甫就夠辣又好吃,很不錯;對其他的熱食沒有興趣,只吃了一個即煎的奄列,下了芝士及大量洋蔥,一點煙肉,煎得幾好的,吃起來鬆軟,不錯;中式點心方面,當然不會去碰,反而幾款芝士就是我所好,這裡也供應好幾款,計有feta、金文拔、brie等等,這個反而合口味,吃得滿足;吃了一個牛角包,幾鬆軟的,有水準。最後來一杯西柚汁,吃幾件生果,十二分飽了。

作為酒店套餐附送的自助早餐,絕對是超額完成的。喜歡吃自助餐的,都應該會喜歡這裡。平時價錢是168蚊一位,不過是日免費。
吃早餐的地方是望泳池景的,很不錯
麵包檯陣容豐富
凍肉也有好幾款
這邊是健康食品
這就是中式點心
奄列即叫即煎
當然還有我艘愛吃的芝士
鮮果汁也有四款
$168 (Breakfast)
吃早餐的地方是望泳池景的,很不錯
麵包檯陣容豐富