話說早於9月尾10月頭先幫襯左香港有名既自助餐 -- 自助山,點知食完真係中晒伏勁唔開心 (詳情請看https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/完全垃圾-千期唔好試-e2886939),朋友就whatsapp 叫我試下呢間,話保證笑返喎。先講冷盤:正路既冷盤海鮮、Cold Cut、壽司同刺身當然唔少得,味道質素都OK啦。食完唔會鬧,唔食無所謂。反而無生蠔係令我有少少意外同失望~!熱食:選擇都算多,豬扒、豬仔骨、牛肋骨、羊架都可以即叫即燒,而且燒完出黎係好味咖喎! 唔似其他酒店燒完出黎唔好味,所謂既即叫即燒只係Gimmick。而且佢仲有乳豬、燒鵝、好味足料中湯、Kebab同咖哩等等,可以話係中、西、日、中東、甚至乎印度既食物都有。食物質素Overall都唔錯,至少試完你係會想再出去拎多次黎食。主打海鮮:對於鍾意食中式海鮮既我來說,呢間的確係近年自助餐界入面最正既一間,沒有之一。原因係佢有不同食材,不同中式煮法去烹調海鮮。主要海鮮食材有魚、鮑魚仔、龍蝦、蜆、蝦、蟹、魷魚;烹煮方法就有避風塘、薑蔥、上湯、豉椒等等 (詳情睇相啦,仲有其他10種方法)

主打海鮮:對於鍾意食中式海鮮既我來說,呢間的確係近年自助餐界入面最正既一間,沒有之一。原因係佢有不同食材,不同中式煮法去烹調海鮮。主要海鮮食材有魚、鮑魚仔、龍蝦、蜆、蝦、蟹、魷魚;烹煮方法就有避風塘、薑蔥、上湯、豉椒等等 (詳情睇相啦,仲有其他10種方法)。咁你可以試一D之前有諗過,但唔捨得試既做法。例如我自己就試左避風塘炒龍蝦、豉椒炒龍蝦同埋薑蔥炒龍蝦….平時食龍蝦唔係芝士就上湯,我真係未聽過有人會叫「豉椒炒龍蝦」,詭異程度同「豉汁蒜橙」其實差唔多,但原來食落都好好味。所以晌呢度你可以發揮晒你自己既想像力去配搭點樣煮海鮮喇~! 呢一Part除左食物質素之外,因為佢既創意我覺得真係要俾滿分Mezza 9~!

甜品:試左某幾款,食落都OK。女士們如果鍾意食甜頭的話,可以預留少少空位,食埋個甜品先叫完美呀。

服務:個個員工都係微笑住咁serve你,其實點先搵到呢D員工或者點樣先訓練到呢D人出黎….? 頂級呀!

總結:呢間野食物質素算好,同埋真係好抵食~! 圍起$700港紙一位就可以試一D如果你唔晌任食既地方試,你就一世都唔會試既食物配搭 (椒鹽龍蝦/ 美極龍蝦你會唔會晌三聖/ 流浮山試?) !! 抵到我直頭計劃緊去多一次,希望到時質素維持到就夠~!

最後,對比起香港間巴巴閉閉要兩個月前Book既自助山真係一流對九流,除左食物質素之外呀,當自助山仲係serve緊濃縮橙汁 (都痴咖~! $750 serve濃縮橙汁...!?) 、用D舊式熱水保溫盤既時候,Mezza 9已經用緊保溫盤、自動榨原個橙汁機了….邊間有誠意、邊間值得去,高下立見~!
Cold Cut
蔬菜
蛋撻仔
豬、牛、雞、羊
2017-10-25 5130 views
在香港買了套票,住宿連自助晚餐,聽聞呢間餐廳自己book 位要預個幾月先book 到位,所以吸引到我黎試下係唔係真係咁正先。呢間自助餐主打係即煮海鮮,最多人order 既係龍蝦,其次就係時令海鮮(鮑魚,蜆,🦐🐚🐟🦑。。。)多種煮法任你配搭。只需去到檔口前排隊,講低枱號同食咩,點煮法,煮好就會有人拎黎俾你,我當晚order 完,大約15分鐘左右就上枱,唔係等好耐。魚生方面都好新鮮,都有多款選擇,但就冇我喜愛既甜蝦。甜品方面唔算多,細細件,但吸引唔到我,但個薑汁疏芙里就即焗,幾好食,夠薑味。

魚生方面都好新鮮,都有多款選擇,但就冇我喜愛既甜蝦。

2017-10-19
Anniversary
  • 椒鹽鮑魚
  • 上湯龍蝦
2017-07-31 6469 views
Mezza9 Macau is one of the restaurant located in Grand Hyatt Hotel.It's one of the best buffets that I have ever tried before.If you want to book it, you should notice that the waiting time for booking is half of the year.However, there is a way for us to try it as early as you can. That is book through package.You should change your mind of having buffet there as it is a new concept of buffet.The main theme is all about seafood.You need to order seafood and wait for the cook to cook it with you
You need to order seafood and wait for the cook to cook it with your favorite cooking method, e.g. boil, grill, bake with cheese or garlic or soy sauce.
For sure, it is an international buffet that you can find Japanese or western or chinese style.
Last but not least, the dessert is pity good with a wide of variety.
2017-07-30
Dinner
  • Lobster
  • abalone
2017-07-30 5123 views
當天早上人不算太多,環境清靜一坐低便會問要咩茶麵包鬆軟,但呢款乳酪就麻麻還有大量生菓選擇中式食品,包括:左起炒西蘭花、瑤柱蛋白炒飯、炒麵熱豆漿、白粥、紫菜炸魚片湯熱豆漿很滑,味道很淡,啱哂一朝早。仲有生滾粥 -- 材料可選:肉片、滑雞、鯪魚球,還有北京炸醬麵、香菇上素餃鯪魚球生滾粥 -- 粥底綿滑,鯪魚唔腥,又唔會太大舊,唔會食落口仲有骨(呢樣最緊要),同埋由於即叫即做,故夠哂熱辣蟹子燒賣、黑松茸素餃、雞肉珍珠球、姜葱蒸白葉、菜肉包左起:雞肉窩貼、煎腸粉、煎芋頭糕油炸鬼食咗燒賣、油炸鬼、煎餃子同煎腸粉,每樣都還過得去吧...,由於不是即叫即做,都無期望會特別好味。蝦腸 -- 味道OK,個腸粉皮唔算厚,都算滑,但無驚喜。西式方面,有:乳酪、益力多、牛奶各式穀物蕃茄仔,薯仔、火腿、腸左起:煙火腿、煙三文魚片、莎樂美腸及火腿沙律配菜多款麵包、糕點:牛角包、朱古力牛角包、麥片牛角包、樹莓丹麥、胡蘿蔔肉桂鬆餅、藍莓檸檬鬆餅、橙味蛋糕及軟卷
當天早上人不算太多,環境清靜

一坐低便會問要咩茶
麵包鬆軟,但呢款乳酪就麻麻
還有大量生菓選擇

中式食品,包括:
左起炒西蘭花、瑤柱蛋白炒飯、炒麵
熱豆漿、白粥、紫菜炸魚片湯
熱豆漿
熱豆漿很滑,味道很淡,啱哂一朝早。
鯪魚球生滾粥

蟹子燒賣、黑松茸素餃、雞肉珍珠球、姜葱蒸白葉、菜肉包
左起:雞肉窩貼、煎腸粉、煎芋頭糕

油炸鬼
蝦腸
蝦腸 -- 味道OK,個腸粉皮唔算厚,都算滑,但無驚喜。
西式方面,有:
乳酪、益力多、牛奶
各式穀物
蕃茄仔,薯仔、火腿、腸
左起:煙火腿、煙三文魚片、莎樂美腸及火腿
沙律配菜

2017-07-05
Breakfast
鯪魚球生滾粥
由於睇見坊間推介,因此來時滿期待。環境不錯,一如所料當日食客爆滿,侍應及廚師均很有禮,食品選擇亦十分多。入座後,待應每枱都會放番支雪凍了的含水菓的清水,內有西瓜,蜜瓜,菠蘿等,由於我想信已浸泡了一段時間,水菓的菓汁已溶哂入清水,因此飲落有點甜味。這個很好喝,湯味濃郁,不油膩亦飲唔到有味精感覺。當日這個到21:00時已所剩無幾。乳豬皮無乜肥膏,個皮亦卜卜脆,好味!呢碟嘢之中,蝦係最好味,蝦有蝦味,又夠爽口新鮮。蟹鉗一啲味都無!蜆肉不過不失。魚生新鮮,可惜切得勁厚,可惜可惜...茶碗蒸 -- 好味,唔會將蒸水蛋個上湯較得好鹹,啲蛋又蒸得滑。中間係甜品,紫薯酥 -- 好味,炸得夠脆,甜度適中。最上面為火腿 -- 味道只是一般。四款雪條:上圖左起:士多啤梨乳酪、綠茶紅豆,下圖左起:芒果、朱古力無論邊款,都不太好味,無乜該款本身的味道帶出來,不吃也罷。下圖上方為椰皇 -- 很好味,頗滑又不太甜,表面焦糖係你去攞時個廚師才即席處理。薑汁梳芙厘 -- 去到counter落order時,廚師才去焗,搞掂就會通知你有得攞,因此一定唔會走哂氣塌哂。味道不過不失,由於薑汁味不濃。天婦羅 -- 見個廚師是一路
由於睇見坊間推介,因此來時滿期待。

水菓清水

是日例湯 - 核桃花生燉豬展
這個很好喝
,湯味濃郁,不油膩亦飲唔到有味精感覺。
當日這個到21:00時已所剩無幾。

燒乳豬
乳豬皮無乜肥膏
,個皮亦卜卜脆,好味!

呢碟嘢之中,蝦係最好味,蝦有蝦味,又夠爽口新鮮。

蟹鉗一啲味都無!
蜆肉不過不失。魚生新鮮,可惜切得勁厚,可惜可惜...

中間係甜品,紫薯酥 -- 好味,炸得夠脆,甜度適中。

最上面為火腿 -- 味道只是一般。

四款雪條:
上圖左起:士多啤梨乳酪、綠茶紅豆,下圖左起:芒果、朱古力
無論邊款,都不太好味,無乜該款本身的味道帶出來,不吃也罷。

天婦羅 -- 見個廚師是一路炸住,所以唔會炸完後放得過久,因此個炸皮唔會腍pat pat,啲食材如蝦、紫薯等亦新鮮好味。

陳皮蒸魚 -- 很好吃,由於選用不太大條的魚,又火喉得宜,因此非常嫰滑,且一點腥味都無。

避風塘炒鮑魚 -- 鮑魚size 唔算大,難得咁煮法啲鮑魚都唔會好韌,亦唔會煮到好辣,唔錯。

龍蝦 -- 叫咗一次清蒸(唔記得影相),及一次蒜蓉炒。
清蒸嗰款已食唔到龍蝦味,
但清蒸煮去只會開邊比半隻,食落時都叫方便。
炒嗰款亦都食唔出龍蝦味,仲要斬到一舊舊,食起嚟仲麻煩。

上方為雲呢拿及朱古力新地 -- 很滑,味道不算很濃但亦可食出它的味道。
左下方的甜品,賣相都算吸引,但味道就....我唔識欣賞。

場內蔬菜種類十分多,當日我亦有叫炒雜菜,各款菜都很新鮮爽口,亦炒得很好味。

以下為場內其他食品:

甜品當中還有楊枝甘露,但見它白"哂哂",算了吧...

其實還有很多,由於提交相片張數限制,未能放哂...
Other Info. : 由21:00開始,發現很多食物便不再補添。
2017-07-04
是日例湯 - 核桃花生燉豬展
燒乳豬
2017-04-14 8730 views
基本上我食咗好少款已經好飽,但真係食得好開心,我講咗有咩好食先,有鮑魚夠淋,避風塘炒龍蝦和蟹,上湯龍蝦,乳豬,手切豬肉,羊架,甜品推介紫薯酥,主打楊之金露,椰子布甸都好好食,唔好食既有花甲唔係因為味道而係有沙,牛橫隔柳太un和濃,西冷都唔掂。葡撻唔好食,飲品我鐘意西瓜汁和鮮橙汁。我哋差唔多8點先去到,煮食都好快。其實眼見有意粉,三文治,甜品,菜,粉麵檔,但我都通通無食到,但因為我要留住個肚食海鮮,有機會想再去一次。真係回味無窮,
上湯龍蝦
上湯龍蝦
  • 乳豬
  • 鮑魚
2017-03-20 8018 views
今天來君悅,我個目標就係呢間位於君悅酒店三樓的的「Mezza 9 - Macau」餐廳,過來試下自助晚餐。週末想來MEZZA 9一定要盡早訂枱,我 就提早係Hopetrip旅遊網上book咗。大堂非常寬敞, 每一張枱都有2個人位以上的距離,  雖是BUFFET卻也有私人聚餐的感覺。餐廳由創意無限的日本室內設計公司Super Potato全力操刀,全場292席的闊落空間,以切面粗糙而帶原始味道的岩石組成櫃臺和牆壁,配以觸目耀眼的格子圖案金钃屏風,充份表現出時尚潮流感。服務員第一樣跟我們推介的就是龍蝦, 煮法好像有8種, 我們點的是上湯炒, 芝士焗跟蒜蓉焗, 其中以上湯最好吃。

Dinner
Dining Offer
Group-buy
  • 上湯燴龍蝦,
2017-02-12 7066 views
一連兩集的「飽到嘔,瘋狂海鮮自助餐」來到第二回合,幾經辛苦拼拼貼貼後終於把七十多張相片縮減至三十多張言歸正傳,這一篇主要想跟大家分享一下平日(星期一至星期四)跟周末(星期五至星期日)自助餐的分別,兩者收費相差MOP100,食物選擇有何不同呢?先來些凍海鮮醒醒胃~ 沙律杯款式較平日多 對於大部份香港人來說,自助餐裡出現的麵包大多是用來做裝飾的吧?! Cold Cut選擇比平日多兩款 惡人對冬蔭功(上圖)的評語是:『超辣勁死鹹!』,而所謂的龍蝦湯(下圖)沒半點龍蝦味,反而有點像忌廉湯 中式燉湯有石斛鮑魚燉瘦肉 日式廚房依舊沒有蝦天羅周末才有焗蠔,但還是先衝向新鮮龍蝦的懷抱吧~ 避風塘炒龍蝦惹味香辣 蒜蓉蒸龍蝦,啖啖蒜香,卻不會蓋過蝦肉鮮甜味 上湯燴龍蝦爽甜彈牙 跟據前一晚的經驗,那些芝士焗龍蝦、燒烤龍蝦、水煮龍蝦就不試了 豉椒炒花甲香濃滑嫩 避風塘炒鮑魚味道比前一晚好,但仍然過熟,有點硬 避風塘炒蟹只能過過口癮,蟹肉不多,肉質鬆散 避風塘炒花甲,花甲太瘦,未能炒得入味 避風塘炒鮮魷,又是火喉問題,不酥不脆,失敗!豉椒炒沙白蜆鮮嫩肉滑 炭烤肉精選:牛橫

先來些凍海鮮醒醒胃~

沙律杯款式較平日多

Cold Cut選擇比平日多兩款

中式燉湯有石斛鮑魚燉瘦肉

日式廚房依舊沒有蝦天羅
周末才有焗蠔,但還是先衝向新鮮龍蝦的懷抱吧~

避風塘炒龍蝦惹味香辣

蒜蓉蒸龍蝦,啖啖蒜香,卻不會蓋過蝦肉鮮甜味

上湯燴龍蝦爽甜彈牙

豉椒炒花甲香濃滑嫩

避風塘炒鮑魚味道比前一晚好,但仍然過熟,有點硬

避風塘炒蟹只能過過口癮,蟹肉不多,肉質鬆散

避風塘炒花甲,花甲太瘦,未能炒得入味

避風塘炒鮮魷,又是火喉問題,不酥不脆,失敗!
豉椒炒沙白蜆鮮嫩肉滑

炭烤肉精選:牛橫隔柳、美國西冷牛扒、羊架

自助餐
美國西冷牛扒肉質普通,牛橫隔柳牛味特濃,必試!

炭烤海鮮精選

燒魷魚淡而無味,焗蠔超﹒﹒﹒腥!!!

時令蔬菜檔、中式燒味

用餐中段推出的燒豬腿,挺嫩滑

燒雞賣相不吸引

芝士意粉,那桶芝士跟餐桌上的那盞燈是否很相似?

接下來是甜品時間

椰子焦糖布甸

棉花糖水果串,自家製雪糕

榴槤酥、椰撻及葡撻

周末的甜品選擇基本上跟平日的沒分別啊~
  • 上湯燴龍蝦
  • 避風塘炒龍蝦
  • 牛橫隔柳
Also posted on
2017-01-17 5439 views
呢間酒店的buffet冇得輸.  係澳門食左咁多間酒店buffet, 覺得呢間ranking 最高, 無論係食物的質素或是服務都好好. 平時食buffet都覺得唔抵, 但今次剩食海鮮已經覺得值回票價.餐廳用食物的種類做規範: 有蔬菜,海鮮,凍盤, 甜品, 飲品, 日本料理, 烤龍蝦加肉類, 沙律等等..海鮮應有盡有, 包括:龍蝦, 鮑魚, 扇貝, 蝦, 蟹, 魚, 蜆等等..你想點煮, 就點煮, 煮法任你發揮.請注意: 龍蝦仲要游緊水, 廚師即時係你面前整, 龍蝦啖啖肉, 保證新鮮彈牙, 龍蝦鉗仲幫你卜開左, 唔洗自己拆得咁辛苦.蔬菜種類也好多, 你講得出既蔬菜都有, 而且整得好好味. 甜品: 雪糕同梳乎里必食, 好滑好好味.日本料理相比下比較遜色, 但其實一d都唔差, 只係其他嘢太好味至會比下去.飲品方面: 第一次見有早排大熱既水果水, 仲有鮮榨橙汁.總括: 如果你鐘意食海鮮的話, 呢間餐廳一定合你何車.

你想點煮, 就點煮, 煮法任你發揮.

蔬菜種類也好多, 你講得出既蔬菜都有, 而且整得好好味.

甜品: 雪糕同梳乎里必食, 好滑好好味.
飲品方面: 第一次見有早排大熱既水果水, 仲有鮮榨橙汁.

總括: 如果你鐘意食海鮮的話, 呢間餐廳一定合你何車.
早前去了一趟澳門,目標就是位於君悅酒店的「Mezza 9 - 玖」。餐廳一向只做散點,今年6月中首次推出自助晚餐,以「與廚共饗,自選自助,度身定製五感享受」作賣點,中、日、泰、西餐、甜品、海鮮一應俱全,但全場焦點必定是那即點即煮海鮮區,因為海鮮種類繁多,而且烹飪方法更可以由客人自己決定,這樣的自助餐模式實屬少見,所以推出不久已火速爆紅,訂座已排至明年初,巧誇張!有見食物選擇之多,我和惡人決定﹒﹒﹒連食兩晚!先由【燒烤龍蝦 – Grilled Lobster】入手,味道較淡,但肉質彈牙【芝士焗龍蝦 – Lobster Baked with Cheese】芝士與龍蝦就像一對感情轉淡的情侶,雖然勉強黏在一起,但兩者的味道卻完全分開,未能融合,失敗!【水煮龍蝦 – Boiled Lobster】原以為是四川風味的水煮法,原來是「白烚」,屬另一原味之選終於找到較濃味的【蒜蓉蒸龍蝦 – Lobster Steamed with Garlic】,鹹香惹味的蒜蓉配鮮嫩彈牙的龍蝦,讚!【上湯燴龍蝦 - Lobster with Supreme Bouillon】很入味,但不會過鹹。選單上沒有的【避風塘炒
有見食物選擇之多,我和惡人決定﹒﹒﹒連食兩晚!
【上湯燴龍蝦 - Lobster with Supreme Bouillon】很入味,但不會過鹹。選單上沒有的【避風塘炒龍蝦 – Spicy Stir-fried Lobster】也給惡人點來了,惹味香口,喜歡吃辣的一定要試試
除了龍蝦,還有多款海鮮,扇貝、鮑魚、白蟹、沙白蜆、花甲、龍虎班、油魚、基圍蝦等,烹調方法任君選擇
【姜蔥炒蟹 – Stir-fried Crab with Ginger & Onion】炒得水汪汪,白蟹肉質亦鬆散

【避風塘炒鮑魚 – Spicy Stir-fried Abalone】煮得過熟,有點硬。【豉汁蒸鮑魚 – Abalone Steamed with Soy Sauce】比避風塘炒鮑魚更難入口,鮑魚上桌時只餘姆指般大小,韌如「擦子膠」!
【蒜蓉蒸扇貝 – Steamed Scallop with Garlic】扇貝蒸後大「縮水」,肉質較實。【豉椒炒沙白蜆 – Stir-fried White Clam with Pepper Sauce】粒粒飽滿,鮮嫩入味。【避風塘炒蝦 – Spicy Stir-fried Prawn】炒得太乾,有點像台灣人氣零食「蝦叔叔蝦酥」
另一區還有炭烤海鮮精選,三文魚、吞拿魚、紅鯧魚、紅衫魚
【牛橫隔柳 – Hanging Tender】很好吃,牛味濃、肉質嫩而帶汁,【羊架– Lamb Rack】羶味欠奉,味道普通,【芝士長通粉 - Carbonara】【豬肋骨 - Ribs】
這是街市菜檔?!原來是另一即點即煮區,我趁機點了一份惡人最怕的秋葵,嘻嘻!
還有【即煮麵檔 – Noodle’s Section】
【燒味檔 – Chinese Barbecue Section】乳豬燒得酥脆,叉燒半肥瘦,肉質較「鞋」,味道甚淡,大概是因為醃製時間不夠吧﹒﹒﹒
【泰式廚房 – Thai Kitchen】
中式燉湯有【鮑魚烏雞湯 – Abalone Chicken Soup】初時味道較淡,建議用餐中段再喝。西式湯有【牛尾湯 – Oxtail Soup】【薯蓉海鮮湯 – Potato Seafood Soup】
再往內走便是【日式廚房 – Japanese Kitchen】
【刺身 - Sashimi】【壽司 - Sushi】【刺身丼 - Sashimi Rice Bowl】【天婦羅 - Tempura】,只有雜菜和炸魚,沒有天婦羅蝦啊~
【沙律區 – Salad Bar】
蒜蓉包賣相惹味,炸薯條、炸雞塊可以不用理會,但必試那馬介休球,外脆內軟,滋味可口!
即切肥美豬腿(Parma Ham)、煙三文魚、法式薄餅
【冰鎮海鮮 – Seafood on Ice】有龍蝦鉗、皇帝蟹腳、白蜆、翡翠螺、凍蝦,但客人都圍著熟食龍蝦轉,這些凍海鮮明顯被冷落了
最後來到色彩繽紛的【甜品區 - Dessert】【椰子焦糖布甸 – Coconut Crème Brulee】及多款蛋糕甜點
【榴槤酥 – Durian Pastry】【椰撻及葡撻 – Coconut Tart & Portuguese Egg Tart】【楊枝甘露 – Chilled Sago with Mango & Pomelo】奶味較重

【梳芙厘 - Souffle】烘培時間約十分鐘,有薑汁及百利甜酒兩種味道,另有【果汁雪條 – Ice Lolly】
飲品方面有近年在國外非常流行的【鮮果水– Infused Water】,就是把水果或蔬菜加入清水浸泡出味道的,據說有抗氧及排毒消脂的功效
【鮮榨西柚汁 – Fresh Grapefruit Juice】【鮮榨西瓜汁– Fresh Watermelon Juice】。我和惡人則專攻這部自動榨汁機,100%【鮮榨橙汁 – Fresh Orange Juice】,可以看到一個個橙碌進機內榨出一杯杯全天然橙汁,很過癮
各類【汽水 - Soft drinks】任飲,酒精飲品則要另外收費
【時令水果 – Fresh Fruits】
環境氣氛:     ★★★★☆

餐廳很大,食物清楚地分為不同區域,座位間有足夠空間讓食客走動,整體感學舒服。

食物質素:     ★★★★☆

不知是否因為抱太大期望,海鮮質素沒想像般好,除龍蝦、蜆及花甲外,其他海鮮均屬冰鮮貨,火喉控制亦有待改善,但食物種類及款式確實多不勝數,可說是眾自助餐之最。

服務態度:     ★★★★☆

大份服務員都十分親切有禮,雖然負責不同崗位,但並不死板。有見廚師幫忙傳菜,傳菜幫忙拿餐具、經理幫忙榨橙汁等,大家都靈活走位,互相合作。對食客的查詢都很有耐性解答,前會詳細講解每區特色。
  • 上湯燴龍蝦
  • 避風塘炒龍蝦
  • 牛橫隔柳
2016-11-10 6070 views
平常不太捨得花錢在澳門住酒店的我, 這次看見套票有包晚餐BUFFET跟早餐後便狠下心訂了星期六的套票來享受一下!幸運的房間UPGRADE到套房已非常開心, 到了晚上6點來到MEZZA 9,更讓我覺得這次的錢太值得花了~週末想來MEZZA 9一定要盡早訂枱, 因我一個月前到旅行社訂的時候已說剩最後一張枱(應該是該旅行社的最後一張吧)但看到滿員的時候我也相信不早點訂的話WALK IN 不一定吃得到, 因這裡是晚上6點可吃到11點, 沒有限時的, 真的可以把大堂非常寬敞, 每一張枱都有2個人位以上的距離,  雖是BUFFET卻也有私人聚餐的感覺。我們就坐在飲品旁, 這裡喝的水都放有新鮮水果, 而客人也可免費飲用解搾橙汁, 西瓜汁跟西柚汁服務員帶我們坐下後很詳盡的解釋"與廚共享"的吃法, 每個COUNTER都放著不同的新鮮材料, 只要看中想吃的, 就可以跟著旁邊的煮法來點菜, 而每個COUNTER都會站著服務員幫忙苟ORDER, 我們需要的只是說出枱號, 想點吃的人數份量和煮法便可。真的非常好玩又有新鮮感, 就像是小孩時第一次跟父母去酒店吃BUFFET的感覺。   服務員第一樣跟我們推介的就是

服務員第一樣跟我們推介的就是龍蝦, 煮法好像有8種, 我們點的是上湯炒, 芝士焗跟原味焗, 其中以上湯最好吃。
龍蝦旁是3款凍海鮮跟焗蠔, 焗蠔每次一出便被搶光, 但我就覺得味道一般。3款凍海鮮則以蟹鉗最好吃!每隻都是啖啖肉, 愛蟹人士應可吃到10隻, 哈哈~
之後逛了一圈, 入口的是泰國菜跟小炒海鮮的位置, 看回照片也有12個煮法, 而我便試了清蒸石班魚塊, 避風塘炒蟹, 避風塘炒鮮魷, 蒜蓉蒸扇貝, 豉椒炒蜆, 跟果皮蒸鮑魚仔! 避風塘跟豉椒炒的菜還是大排檔好吃, 可能毛蟹肉太少了, 吃到一半便放棄。最推是魚跟鮑魚仔!
現場放有六個酒樓用的蒸爐, 所以蒸出來的菜都很好吃。
轉角便是中菜, 有燒味檔跟菜檔, 旁邊還有中式燉湯, 我把2個西式湯, 冬陰公湯(非常咸)跟這個燉湯都喝過, 燉湯是做得最好的!另外, 最驚喜是有乳豬吃, 上碟時會有一半脆皮別一半肉, 也可自己夾青瓜跟大蔥還有乳豬醬跟夾皮一起吃。前面還放有五花腩叉燒, 也是好吃但欠了用大火爐烤出來的燒烤, 雖比較健康, 但還是愛傳統的!其他非即煮的菜式我沒有試過, 因吃完之前點的已有七成飽了。
之後是我最少吃到的肉類跟飯意粉COUNTER, 因為真的太飽肚了, 雖然最後也狠下心吃了個羊鞍, 好吃!上碟還會有配菜跟薄荷醬, 而非除便的把羊鞍上枱。下次一定要吃到燒牛肉, 因為我看見每一枱都會點~
這裡面還有一個自肋的沙律吧, 客人可自己組合想吃的沙律, 同時也可看到大廚在煮龍蝦, 但我只拍了芝士便離開了。
最後是甜品櫃, 有中西葡式的甜品和少量生果, 只吃了西式甜品, 蛋糕的話不算差但是沒有香港某些甜品出名的酒店做得好, 聽說GRAND HYATT最好吃的蛋糕都放在Lobby Lounge。
在我以為把全部counter都吃過, 想上廁所後離開時, 才發現去廁所的路上有日本料理counter, 只好坐下來再吃了, 但只能吃下2片魚生, 天婦羅也吃不下了。
因吃過的食物太多, 只隨便拍了2張做紀念~
這裡除了食物令人滿意, 更好的是服務, 負責我們這枱的女服務員非常貼心(很抱歉當時沒有把她的名字記住, 好想致函讚揚她的好服務), 看見我們把水喝到一半已立刻過來再添, 飲品櫃雖在旁邊而我們也沒有機會自己去取飲品, 因她都會快速拿到我們枱上。知道我們是住客還會介紹明天可到哪裡玩, 我還以為自己是包場了, 怎麼老是有人跟在身邊

如此食物, 環境跟服務資素, 在香港的話$599應該吃不到吧, 很期待下次再有機會再去吃!
2016-10-29
  • 清蒸石班魚塊
  • 果皮蒸鮑魚仔
2016-10-13 4546 views
龙虾做法不重样,很好吃,极度推荐鲜嫩的葱炒!新鲜的海鲜炭烤也很棒。还推荐牛排。说到现在都流口水,plus,甜点也很棒。总的来说,是非常值得去尝试的自助餐,但是一定要预约!
2016-10-06 5022 views
適逢個女生日又想去澳門玩天浪淘園,我就四出揾自助餐資料作為慶祝生日晚餐,和比較香港,澳門的自助餐抵食好多。在網路搜尋資料見到Mezza9 自助餐有即煮海鮮,咁新穎當然要試下。幸運地訂到位,餐廳仲安排唱生日歌和送咗生日蛋糕俾兩位壽星甫進門就係海鮮區,目光投向都放在新鮮的海鮮上。隔離係麵檔,燒味檔,為了海鮮都未有品嚐。點海鮮的時候,服務員都會耐心介紹和推介烹調方式,下單後等服務員拿到枱就可以享用。水吧有一個大雪櫃,裏面放滿汽水,水味冰水,通通都是自取,比起一般自助餐感覺更顯大方。有兩部自動榨橙汁機,新鮮又健康。即席烹調有龍蝦區,海鮮區,牛扒和鮮魚區,意粉區。當晚最愛清蒸龍蝦蒜茸粉絲蒸扇貝爸爸對煎牛扒亦讚不絕口今次生日飯真係好開心,食味美味加上周到的服務,令我有理由短期內再踏足澳門。

有兩部自動榨橙汁機,新鮮又健康。

蒜茸粉絲蒸扇貝

• 上湯龍蝦
  • 自家製荔枝雪條
  • 蒜茸粉絲蒸扇貝
2016-02-16 9807 views
今年的情人節是星期天。天下有情人,可以計劃一整天的節目,去慶祝這個浪漫的日子。如果喜歡澳門這個地方,不妨考慮搭一趟船,在澳門享受情人節燭光晚餐。畢竟,澳門酒店的高級餐廳不但性價比高,環境亦非常合適情人聚餐。今年,我們便來到澳門君悅酒店的 Mezza 9 餐廳,品嚐這兒的情人節特別餐單。穿越正門那條時尚的走廊,那份氣派、那高矗的樓底,在香港便不容易找到。我們喜歡它的格調,更喜歡它寬廣的空間感,客人與客人之間保持距離,有屬於自己的一片小天地。只有在這種地方,才能忘我地享用只屬於兩個人的情人節晚餐。為配合情人節主題,Mezza 9 特地以大型玫瑰花裝飾。其中一棵比安娜還要高,愛花的安娜,便嚷著我要為她和花兒合照。而 Mezza 9 的「情人節特別套餐」共有六個 Course,並包括一杯香檳。我倆舉杯碰飲,發出一聲輕輕的「鏗鏘」。為醉人的晚上敲起了序幕。今晚的菜色,薈聚多國美饌。第一道菜,以中式竹籠盛載,內容卻是日、泰、西的組合。伴隨乾冰製造的濃厚煙霧飄渺效果,仿如仙境。原來是「壽司刺身拚盤、蟹肉春捲、時令生蠔、香檳果凍」。很精緻的一道菜。竹籠旁邊,付有三碗醬汁,用來點刺身、春捲、生蠔。三文魚

今年,我們便來到澳門君悅酒店Mezza 9 餐廳,品嚐這兒的情人節特別餐單。穿越正門那條時尚的走廊,那份氣派、那高矗的樓底,在香港便不容易找到。我們喜歡它的格調,更喜歡它寬廣的空間感,客人與客人之間保持距離,有屬於自己的一片小天地。

只有在這種地方,才能忘我地享用只屬於兩個人的情人節晚餐。

很精緻的一道菜。竹籠旁邊,付有三碗醬汁,用來點刺身、春捲、生蠔。三文魚壽司、牡丹蝦壽司、各式刺身,用料均上乘新鮮;煙煙韌韌的春捲,配開胃的泰式甜酸汁;至於下層的生蠔很大隻,新鮮肥美,入口爽甜,帶海水味。吃這個的時候,可加入香檳果凍,令味道更甘醇。
吃過精彩的冷凍頭盤,接著是熱騰騰的「竹笙菜膽燉花膠」。鮮甜的湯頭火候十足,大片滋補花膠正在湯中蕩漾,入口軟腍,而且膠質豐富。喝罷兩口,暖意從心頭湧出來。好湯!
兩道主菜之一是「香煎帶子、歐洲蘿蔔蓉、波士頓龍蝦、奧賽嘉鱘龍魚子醬」。主角自然是誘人的半邊龍蝦了,肉嫩味甜,確實做得出色。作為配角的帶子,亦十分香口。

不過,我同樣喜歡低調的歐洲蘿蔔蓉,味道輕甜而討好,質感很幼滑,比薯蓉更適合配搭海鮮。再添幾顆魚子醬同吃,清新與咸鮮共冶一爐,不讓主角尊美。
此時,清新開胃的「青檸伏特加雪葩」可以清一清舌頭,準備迎接下一道主菜。而雪葩中加入了伏特加,令酸度更聚焦,更美味。
第二道主菜是「和牛牛柳、粉紅胡椒、羊肚菌、煎鴨肝、黑松露醬」。五成熟的和牛牛柳,幼嫩之中富嚼感,肉味香甜細緻,配上粉紅胡椒和燒烤醬調味,比龍蝦更吸引!何況還有邪惡的煎鴨肝?輕烤的外層很香脆,內層未至於入口即熔,卻也幼滑北常,其味無窮。

對於女孩子如安娜來說,情人節特別套餐的焦點,可能是在甜品部分。所以安娜特意留肚給甜品的部分「玫瑰朱古力火鍋、馬卡龍、雪糕、法式泡芙」。這份甜品,一邊正彌漫著煙霧,另一邊是正在加熱的玫瑰朱古力火鍋。甜甜的士多啤梨味,沒有傳統朱古力火鍋甜膩。當中,法式泡芙跟火鍋最夾。
這時候,服務員給我遞上了一束美麗的紅玫瑰--這是情人節特別套餐附送的。然後,我當然把它送給安娜了。在這種浪漫的環境氣氛下,畫面像不像在求婚呢(笑)?

小評:

Mezza 9 的「情人節套餐」,味覺與視覺的粉紅指數都爆燈!隨餐附送香檳一杯及大大束玫瑰花,價格只是每位 Mop 1299。

每年情人節,各大餐廳推出的套餐閒閒地上千元。以五星級酒店的食物水準、環境、服務來計,這個價錢幾抵食。我和安娜都很享受這個晚上,對我們而言,這是無價的。
Valentine's Day
繼香港的 Valrhona 粉紅下午茶,今天繼續介紹情人節飲食推介,寫的正是甜魔媽媽過去週三晚上專程抵達澳門、於君悅酒店 Grand Hyatt Macau 的 mezza 9 Macau 餐廳內,品嚐的浪漫醉人情人節晚餐!該行程也帶來超難忘回憶....完成下午茶後,甜魔媽媽於中港城乘搭傍晚6:00pm的船期,約7:20pm就完成過關手續來到澳門外港碼頭,8:00pm前準時抵達餐廳。如果大家像我一樣選乘「新濠天地 City of Dreams」,留意其實在「美人魚獅」後一個站,會來到君悅酒店的正門,更方便抵達大堂/餐廳。對獅城熟悉的朋友,可能都聽過新加坡君悅酒店屢獲殊榮 mezza 9 的大名;mezza9 Macau 絕對是成功的延續,以充滿舞臺感的開放式廚房設計格調,爲食客提供澳葡精選、西式炭烤、壽司魚生、明爐小炒、中式蒸點、開胃小食、蛋糕西餅及醇酒佳釀,餐單應有盡有。食客除可於主廳用膳,亦可選擇位於陽台、坐擁泳池美景的戶外雅座,或四間以木材為主調的日式半開放式包廂,又或者三間可容納十至十二名賓客的高雅貴賓室。當晚甜魔媽媽特別趁夜深無人時離開時拍下餐廳的實景照,環境真的超迷人,是情
食客除可於主廳用膳,亦可選擇位於陽台、坐擁泳池美景的戶外雅座,或四間以木材為主調的日式半開放式包廂,又或者三間可容納十至十二名賓客的高雅貴賓室。當晚甜魔媽媽特別趁夜深無人時離開時拍下餐廳的實景照,環境真的超迷人,是情侶浪漫用餐的上佳選擇啊!

餐廳將於今年2月14日情人節當晚,供應MOP 1,299位的情人節浪漫晚餐,以精心打造各式愛意滋味。晚餐首先包括每位粉紅香檳,讓情侶先於細膩醉人的粉色泡沫中,心神鬆弛!
先來二人份的 壽司刺身拼盤、蟹肉春捲、時令生蠔、香檳果凍 Assorted Sushi and Sashimi, Crab Roll, Seasonal Oysters,;Champagne Jelly:菜式以帶乾冰效果的中式雙層蒸籠呈上,饒有趣味;上層有帆立貝、池魚及吞拿魚刺身、牡丹蝦及三文魚壽司,以及特色蟹肉春捲。

其中壽司單件呈上,用意不用明言吧?
難得全部食材十分新鮮,厚身鮮甜的帆立貝刺身,以及鮮甜軟糯的牡丹蝦壽司尤其好吃;米紙製作的蟹肉春捲配上特色醬,也很鮮美。
下層蒸籠中,則是超巨大的法國生蠔,不是蠔迷的我,也被其超豐厚鮮甜、Creamy 細膩的質感深深吸引;特別吃時可配上以粉紅香檳製作的香檳啫喱,更添滋味了~

從來都覺得中式的湯水是最棒的,很開心接著又有位上的 竹笙菜膽燉花膠湯 Double Boiled Fish Maw Soup, Bamboo Piths,成品超足料又夠火候,厚厚的花膠皇尤其令全場女士興奮,很快就一整盅給我吞進肚子了~

接著的 香煎帶子、歐洲蘿蔔蓉、波士頓龍蝦、奧賽嘉鱘配魚子醬 Pan Fried Scallops, Mashed Parsnip, Boston lobster, Oscietra caviar 也是味香味俱全之作:巨大的刺身級帶子回固然美妙,波龍蝦身及肉鉗亦鮮美霸道,再加上清香蘿蔔蓉及鮮濃的魚子醬,太回味了!
然後有非常清新夠味的 青檸伏特加雪葩 Lime Vodka Sherbets 清一清口腔,再來到更曼妙的第二主菜~

之前以為今餐最愛就是龍蝦帶子了,但當 和牛牛柳、粉紅胡椒、羊肚菌、煎鴨肝、黑松露醬 Wagyu Tenderloin, Pink Peppercorns, Morel Mushrooms, Pan Fried Duck Liver, Black Truffle sauce 上檯後,才明白「the best is yet to come」的道理。

沒辦法,連配菜的露筍、羊肚菌等都特別爽甜美味,稍加鹽花已經非常美味,那件煎鴨肝更好吃過不少鵝肝!主角的和牛牛柳更是粉嫩迷人、入口即融,當配上粉紅胡椒及黑松露醬,美味程度真是非筆墨可形容呢~
最後還有煙霧瀰漫、浪漫醉人的 玫瑰朱古力火鍋、馬卡龍、雪糕及法式泡芙 Rose Chocolate Fondue, Macaron, Ice-cream, French Cream Puff 作為結尾:粉色花香朱古力火鍋好看又好吃,無論是拌上雪糕、馬卡龍或法式泡芙,都非常好吃;最後水果也新鮮鮮甜,不能錯過~

最後,凡惠顧套餐,每位女士還可獲得美麗的玫瑰花一束,味蕾及肚子得到大滿足、又有鮮花帶走,佳節當前,這樣的定價實在不算貴呢。
除了情人節套餐,當晚我們乘著人多,還點了 脆炸筍殼魚、醬油汁 Deep fried soon hock, soy sauce (MOP 438),對這魚我只有三個字:無得頂,未吃過的一定要點來試試!
貪心的甜魔最後還加點了 百利奶酒梳乎厘、杏仁朱古力軟雪糕 baileys soufflé, soft almond chocolate ice cream (MOP 148),成品巨大,超輕甜、微脆,又是好吃得很犯規,害我飽極也將之吃光!

而另一款 朱古力梳乎厘、桂花夏威夷果仁雪糕 chocolate soufflé, osmanthus macadamia ice cream (MOP 148) 其實也不錯,但珠玉在前,絕對是 Bailey's 味更香馥美妙。
很精彩滿意的一頓,唯一小小遺憾是未能帶上小小情人囡囡前來。遲些於網誌解釋原因!
2016-01-20
Dining Offer