2022-12-07 1383 views
朋友介紹嚟依間酒樓飲茶,平時食點心已經食到慣晒,但呢間嘅點心真係好有驚喜,朋友特別點左呢個叉燒俾我哋食,上枱時真係驚嚇程度十級!邊個會諗到食叉燒要點火?蜜汁仲可以自己添加在叉燒面,見到塊葉上面嘅叉燒汁燒到有泡泡,真係好開心,食到暖笠笠嘅叉燒,人生覺得好幸福🥹🥹🥹🥹🥹
$200 (Lunch)
朋友介紹呢間酒樓點心好食,於是一齊去試吓,由於已經預先訂枱,唔使等位。原來入邊仲有卡位,坐得好闊落,可以最多坐六個人,不過由於我哋得五個人,就坐圓枱。意外的是叉燒包好好食,個包好軟熟,感覺新鮮,裏面嘅肥豬肉剛剛好,咬落去脆脆地好好食😋 值得一提的是,服務員態度非常好,服務周到,換水,碗筷子,上菜等等都好快手!
2022-12-05 528 views
依間酒店嘅中菜館非常之高檔,好鍾意佢個黑毛豬叉燒, $148 ,抵食!放喺一個煲上邊,你食嘢食得幾慢,都可以食到熱辣辣嘅叉燒!我好鍾意佢啲蝦製品!蝦餃, 蝦腸粉,件件啲蝦都大大粒!好爽口!
2020-07-22 2702 views
今日媽媽放假就到附近的英皇酒店飲茶皇廷閣入面環境唔錯,坐得舒服落單一陣,啲嘢食好快就到首先係佢個蝦餃,係我暫時係澳門食過最好食嘅又大隻,又鮮甜,又爽口彈牙,佢個皮仲好薄,一定要叫!叉燒包就普通咗啲,但夠大個鮑汁雞腳,好淋,好入味但隻味似瑞士汁多啲,如果甜少少更好鳯凰蛋煎糯米雞睇個樣都覺得得意有好香嘅蛋係度,好好食呀!不過略嫌煎得唔夠香,糯米雞食落淋淋地,同預期香香脆脆嘅糯米雞唔同,但都好好食整體來說,坐得舒服,食物質素ok,服務態度ok,偶爾就近飲茶嘅選擇
今日媽媽放假就到附近的英皇酒店飲茶

皇廷閣入面環境唔錯,坐得舒服

落單一陣,啲嘢食好快就到

首先係佢個蝦餃,係我暫時係澳門食過最好食嘅

又大隻,又鮮甜,又爽口彈牙,佢個皮仲好薄,一定要叫!

叉燒包就普通咗啲,但夠大個

鮑汁雞腳,好淋,好入味
但隻味似瑞士汁多啲,如果甜少少更好

鳯凰蛋煎糯米雞
睇個樣都覺得得意

有好香嘅蛋係度,好好食呀!

2020-07-15
Type of Meal
Lunch
2020-01-07 1865 views
這一間很高檔感覺的中餐廳,這陣子聽到很多人在討論,所以都特意book了位置跟家人過來試一試。這家的晚市都蠻full的,所以要來就記得早點訂坐!當晚先叫了一個 刀拍青瓜 作前菜,青瓜酸酸甜甜還有一點點微微的辣勁,很開胃的感覺。然後叫了一個皇牌孖寶,有 紅燒菜膽金山翅 和 6只的蒜蓉粉絲蒸大連鮑,鮑魚很鮮而且火喉剛剛好,墊底的粉絲加上蒜蓉和醬油真系很好吃,粉絲都吸收了鮑魚的鮮味,很快就已經吃光光了! 金山翅是很名貴的樣子, 翅很厚,原件的放到口裡真的很滿足,菜膽也吸滿了湯汁,逼不及待叫了一個白飯用來拌飯吃! 另外多加了一個 瑤柱扒豆苗 瑤柱分量好多,讓普通的一個蔬菜都變得 不平凡了!最後來一個 黑糖姜茶麻蓉湯丸 做甜點,姜茶的味道很濃郁又不會過甜,這些有點秋意的天氣吃了很舒服,麻蓉湯丸的湯丸皮不厚,和麻蓉的比例恰到好處,溫馨提示,咬開的時候要小心給麻蓉燙到啊!這餐晚飯沒有很高的價錢但吃了一桌奢華的菜,感覺每一樣都有下心思和苦功,難怪這麼多人慕名而來!

2019-09-12 1736 views
英皇皇廷閣唔提早訂位係一定無位的,所以都唔係咁常去食。難得終於的起心肝去定位~每次去都會食叉燒,因為真係超級正,今次仲搞搞新意思,有個陶爐上面有塊樸葉墊住,厚切叉燒就訓係上面吸晒d甜蜜蜜的叉燒醬,因為一直熱住,香味一直飄出黎,而且叉燒係半肥瘦,勁腍!隔離仲有碗蜜汁叉燒醬,真係十碗白飯都食得晒竹笙素腸粉,皮薄,但食唔到竹笙,應該係得好少蘿蔔糕,不過不失臘味糯米包,澳門好少可以食到,臘味好香糯米唔硬,不錯不錯潮式粉果,不過不失,無潮州風味韭菜豚肉春卷,很特別好少見酒樓有,一口一條,韭菜味香,正!腐皮淮山滑雞,好似唔係好夾,太大舊唔可以一啖食晒咁多餡自選雙拼$99,價錢就好抵,揀左滷水鴨滷水蛋+豉油王炒麵呢個滷水鴨真係太太太瘦了,好似食柴咁,蛋就ok,滷水汁味道不錯豉油王炒面,濃豉油味,夠獲氣燕窩蛋撻,燕窩份量都幾多,蛋撻皮好酥脆總結呢到可以食到靚叉燒同好多特別點心,地點又就腳,但一定要提早幾日訂位先得
樸葉燒蜜餞叉燒

隔離仲有碗蜜汁叉燒醬,真係十碗白飯都食得晒
樸葉燒蜜餞叉燒

竹笙素腸粉,皮薄,但食唔到竹笙,應該係得好少
竹笙上素腸粉

蘿蔔糕,不過不失
瑤柱蒸蘿蔔糕

臘味糯米包,澳門好少可以食到,臘味好香糯米唔硬,不錯不錯
臘味糯米包

潮式粉果,不過不失,無潮州風味
潮州蒸粉果

韭菜豚肉春卷,很特別好少見酒樓有,一口一條,韭菜味香,正!
韭菜豚肉春卷

腐皮淮山滑雞,好似唔係好夾,太大舊唔可以一啖食晒咁多餡
腐皮淮山滑雞

自選雙拼$99,價錢就好抵,揀左滷水鴨滷水蛋+豉油王炒麵
滷水合併滷水蛋

豉油王炒面,濃豉油味,夠獲氣
豉油王炒麵

燕窩蛋撻,燕窩份量都幾多,蛋撻皮好酥脆
燕窩蛋撻

臘味糯米包
韭菜豚肉春卷
豉油王炒麵
燕窩蛋撻
2018-02-11 3060 views
新年時節過大海去澳門,輕鬆之餘也可順道吃吃不同美食,是過農歷年不錯的活動,順道行返個大運! 第二趟來「澳門英皇娛樂酒店」的「皇廷閣」,它之前推出過不少特色菜例如「黃飛鴻宴」,印象蠻深刻。 過年食飯不妨可精緻點。今趟前菜「宮廷四珍盤」,各適其適放進四個格子,挺賞心悅目。濃的淡的,冷的暖的皆有: 四格分別有「水晶鴨舌凍」,屬淮揚名菜,啫喱般晶瑩,先用老雞煲湯,包著去骨滷鴨舌再雪成湯凍,QQ的口感,輕帶湯汁入口融化。「珍菌安格斯牛柳粒」屬暖及濃味,相信若單點大碟,絕對有能力獨當一面。牛柳粒用上美國AAA小牛排,用燒汁先煎後焗,惹味。 後方的「胡椒拌南非孔雀鮑魚」,用上較矜貴的南非孔雀鮑片,配胡椒涼菜。而「蒜泥豚肉卷」平時吃得多,這個改用濟州島黑豚肉,優點在於脂肪較少,肉質能保持鬆軟之餘,亦可減少整體肥膩感。 一紅一白的「太極燴宮燕」: 「太極」是指雞茸和蟹黃兩種材料,塑做出太極形,以蟹皇吊吃配滑溜雞肉,加上大手灑上的宮燕,鮮味。 「蛋白蒸龍蝦球」 大隻實在的波士頓龍蝦起肉,以雞油花雕蒸過,加入蛋白作底,得出香滑鮮甜的一碟。置底的蛋白如搽了神仙水般滑,蒸得零瑕疵,再帶酒香

一紅一白的「太極燴宮燕」:

蛋白蒸龍蝦球

大隻實在的波士頓龍蝦起肉,以雞油花雕蒸過,加入蛋白作底,得出香滑鮮甜的一碟。置底的蛋白如搽了神仙水般滑,蒸得零瑕疵,再帶酒香,好得!

去骨松露蒸脆皮雞

雞肉先以掛爐方法燒好,師傅再用刀工剔除骨架,加上意大利黑松露。脆雞皮油光及上色上得靚,廚功可見一斑。

白玉藏奇珍

裝成盤景模樣,是冬林上素的迷你版,蠻有傳統廣東菜風味:

切開冬瓜,內藏黃耳、榆耳、竹笙,爽口。不得不提黃耳的營養價值,它與木耳同門,膠質含量甚至比得上花膠,多吃有益的。

松茸玉帶炆越光米

日本朋友喜愛的菌類之一:松茸,先慢火燉成湯汁,再用來炆新潟產越光米。越光米屬日本出名大米之一,靚在粒粒均勻飽滿,有光澤,又有獨特黏性。炆好後堆成塔,放隻煎香了的帶子,作賣相點綴之餘,亦豐富了味道。

甜品「杏仁蘆薈凍 / 荔茸紫薯脆炸富良野3.7鮮奶

食物佈置細緻,圓缸中天藍色與食用黃菊作對比,大圓領頂着冰凍杏仁蘆薈凍,清雅。旁邊的荔茸紫薯脆炸鮮奶,是有喜出望外,酥化極,且是吃得出三種食材不同的層次。

(還有一道「桂花魚翅炒花膠」,我本人沒吃)

以上餐單人均 MOP1,200,亦可以散點個別菜式,豐儉由人,記得之前要預定。

2018-02-11
  • 宮廷四珍盤
  • 太極燴宮燕
  • 去骨松露蒸脆皮雞
  • 蛋白蒸龍蝦球
  • 荔茸紫薯脆炸富良野3.7鮮奶
2017-03-21 2994 views
每次去澳門都會食晏飲茶,而多數都會因為地點方便同食物唔錯而黎呢度,貪呢度食完可以有免費車去碼頭搭船返香港嘛!呢度d腸粉隻隻都好好味,皮薄又滑,材料又多,包到脹卜卜,試過好多次水準都保持到,值得推薦!之前佢有個桂花糖蛋散好好味架,鬆脆有蛋香,襯埋桂花糖係完美嘅結合呀!可惜....今次黎轉左點心紙,冇得食!唯有試下新出嘅應節雞仔流沙包啦!造型好可愛,一上檯梗係相機食先啦!味道都唔錯好流心。不過對個蛋散都係念念不忘,唔知會唔會再出呢…

蝦腸
雞仔流沙包
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
蝦腸
雞仔流沙包
  • 腸粉類
2017-01-15 2383 views
元旦過後,又快將會送猴近雞;澳門英皇娛樂酒店中菜廳 皇廷閣 發揮創意,獨家呈獻全部都係雞的「金雞賀歲新春創意名菜」,賣相奪人同時功架紮實,喜歡吃雞的尤其不能錯過! 隔了近兩個月再訪澳門,再度技癢嘗試拍片;在酒店門口的華麗仿古馬車、賀年佈置,以及宮殿主題大堂都通通收錄影片中了,也請大家先行欣賞! 其實去年四月才為了 黃飛鴻功夫宴 到訪,對 皇廷閣 高雅舒適的環境,以及親切到位的服務不會陌生。再來重見行政總廚林國榮師傅,以及新加盟的點心總廚黃廣黌師傅,並欣賞品嚐他們設計的精緻佳餚及創意點心,更對二人的創意及才華深深佩服。 其中,獲獎無數的林國榮師傅無人不知,但原來點心黃師傅也先後於香港利苑酒家、日航酒店(現新世界千禧酒店)及港島香格里拉夏宮中菜廳中正作,經驗十分豐富。 林師傅為大家簡介了部分新春創意菜又讓大家拍照後,也是時間就坐,讓豐富的盛宴啟動! 首先是 烏天麻人參汽鍋雞 (MOP $800全隻/$450半隻),採用雲車昭通小草壩的罰生天麻,配上補氣人蔘及烏雞,慢慢燉出精華來。成品除了味道鮮濃,又有增強記憶力、改善睡眠、治療高血壓、降血脂等多種功效! 接著是 桃花石榴雞 (M

接著是 桃花石榴雞 (MOP $68/位),由潮州名菜石榴雞改良而成,薄身滑溜的蛋皮下,中間除了桃樹膠、雞肉及雜菜等餡料(可參考影片),最後加上桃花點綴、清鮮好吃~

然後是-雞樅菌蘿蔔半煎煮龍躉 (MOP $380),其實這菜式沒有雞,而是用上珍貴又味鮮的雲南野菌雞樅菌,以橄欖油乾製後,加入魚湯以半煎方式烹調沙巴龍躉。加上當造的清甜蘿蔔,那口湯鮮甜無比,龍躉吸收菌香油香後,更是豐厚彈牙,全日最愛就是這道菜!

名菜繼續來:江南百花雞 (MOP $680全隻 / $380半隻) 原是傳統廣州四大名菜之一,今日已幾近失傳,能在這裡吃到真是幸運。做法是將蝦膠及蟹肉釀入拆了骨的雞身中,蒸熟後淋上玻璃茨又撒上白菊花,手工繁複,但成品雞鮮蟹甜、效果嫩滑動人。

接著是兩款煙燻菜式,分別是 桃花煙燻雞 (MOP $480全隻 / $280半隻) 拌 62度煙燻溏心蛋 (MOP $68);不說不知,桃花原來微帶桃仁苦味,所以煙燻時間要控制得宜,這天的出品則做到皮脆肉嫩、香氣迷人。燻蛋熟度也是剛好,溏心狀況加上黑魚子,滋味無窮呢~

吃完原有菜單已經十分飽足,但又有加料 電飯煲鹹香雞 (MOP $480全隻 / $280半隻),菜式選用靚家雞配上乾蔥、薑、蒜、芫茜、肉蔥等等材料醃制,並以電飯煲的熱力生煏逼香雞身,加上陳年花雕溜香,揭蓋的剎那香氣四溢,誘人之極,雞隻也皮香肉滑好吃。

另一加料菜式是 荷葉富貴雞,又稱乞兒雞或叫化雞,從前的做法很原始,在山中捉到活雞,就地取材用泥巴把雞連毛一起包住,然後在上面蓋上樹葉柴枝來燒一、兩個小時;現在當然會先處理好皮毛內臟、雞肉仔細醃好,先包進荷葉,也少用塘泥,改用麵包來焗。

菜式賣相奪人,巨型麵包包裹著整隻雞,揭開麵包再剪開荷葉後,原隻雞肉一撕即開,肉質嫩滑細緻、滿有荷香;想進一步提昇食味,更可選擇來自法國布雷斯的頂級「雞皇」藍腳雞來製作「富貴法國藍腳雞」,雞味更濃、肉質更富彈性,當時定價會高些約千多元。

單尾有忘了拍照,還好在展架有拍的 濃雞湯蟹肉片兒麵 (MOP $88/位):片兒麵薄滑有口感,配上鮮蟹肉、濃雞湯,滋味無窮,非常好吃,難怪會成為滿漢全席中的單尾之一。

最後是三款精緻點心,超愛那 卡通雞仔包 (MOP $46/3件),不但樣子可愛,味道還十分讚;可愛的 雞仔酥 (MOP $42/3件) 也一樣做功細膩,鬆脆金黃外皮包著靚蓮餡,好睇又好食呢!

最後方的 椰汁桃花糕 (MOP $36/3件) 拍模糊了,又補一張展示架的照片吧:片片嫩粉紅色花瓣凝於晶瑩啫喱中,為清香椰汁糕添了一分優雅詩意,帶來完美句點。

其實尚有更多的趣緻點心如:太陽蛋流心包、焗雞蛋布甸、咖哩雞粒酥、雞蛋黃金煎堆,以及大菜如:糯米釀雞翼、龍井川鳳片、廚皇手吊脆皮雞等等,令人眼花繚亂啊!

還有 MOP $380/位的兩款金雞賀歲新春創意名菜套餐(各有8道菜)讓食客享用,供應日期由1月28日至2月28日,澳門的朋友/將於新春遊澳的香港朋友不妨一試呢~
2017-01-06
2016-08-31 2150 views
家人生日找餐廳慶祝,心目中想吃中菜且環境較宜人能舒服地坐著吃的,碰巧看到英皇皇廷閣有半圍中菜,有乳豬又有翅,正合家中老人家慶祝生晨,於是就來試試一行8位大人,預訂了半圍菜式,包6罐汽水或啤酒及1枝約300ML的紅酒,另再單點2罐啤酒,加另收2人額外茶位,加10%後總數約$2200埋單,平均每人約$275。但環境舒適,食物質素好,加上服務不錯,所以都會推薦朋友來試試另外還有翅湯及紅豆沙湯丸都好好食,可惜忘記拍照以前大排檔賣點是平靚正,但現在物價高脹,食大排檔亦不便宜,而且很多大師傅亦相繼離去,很多大排檔的味道已大不如前反而,付出多少少,到酒店內享受一餐味道、環境及服務都到位的晚餐,更覺有價值
半隻乳豬及龍蝦伊面
龍蝦伊面
炸海鮮卷
大蝦花枝片炒豆
芝麻雞
炒飯
生果盤
另外還有翅湯及紅豆沙湯丸都好好食,可惜忘記拍照

2016-08-28
大蝦花枝片炒豆
芝麻雞
炒飯
生果盤
睇黃飛鴻電影就睇得多,他給我的印象就是關德興、李連杰飾演的一代宗師,廣東十虎之一,正氣嚴肅,另外還有豬肉榮,關之琳做的十三姨。咁黃師傅查實喜歡吃甚麼呢?最近,澳門英皇娛樂酒店推出「黃飛鴻功夫宴」,數天前品嚐過,也對這位傳奇人物認識多了。原來黃師傅平日喜歡上茶館飲茶,吃飽後就會外賣「豉味叉燒包」給守在醫館的第四任妻子莫桂蘭 (即十三姨 !) 品嘗。此「黃飛鴻功夫宴」靈感是來自這位一代宗師,行政總廚親自走訪黃飛鴻後人及拜會莫桂蘭之嫡傳第子,得知黃師傅生平最愛的美食,去設計出具黃師傅功夫神髓的功夫宴,與歷史於美食。以下是廿道菜的其中部份。「佛山無影腳 (回味豬手仔)」$98我最喜歡的其中一道!用逾十年的陳年滷水慢火浸肉質幼嫩的乳豬前腿,在帶煙霧效果的玻璃盆上若隱若現,像呈現黃飛鴻「佛山無影腳」的絕技影像。豬手仔入味,皮爽彈,好得!「餓虎擒羊 (白切青藏牦羊)」 $138 將青藏高原藏羊,用白滷水浸成白切羊肉。因為藏羊以冬蟲夏草、貝母、雪蓮花、紅景天等天然草藥為食糧,飲用雪域天然雪水,故羊肉含高蛋白質及鐵、鈣等豐富礦物質,有怯濕驅寒、暖胃生津之功效,尤其適合長期於冷氣開放、室內工作的人士。口感

「餓虎擒羊 (白切青藏牦羊)」 $138
將青藏高原藏羊,用白滷水浸成白切羊肉。因為藏羊以冬蟲夏草、貝母、雪蓮花、紅景天等天然草藥為食糧,飲用雪域天然雪水,故羊肉含高蛋白質及鐵、鈣等豐富礦物質,有怯濕驅寒、暖胃生津之功效,尤其適合長期於冷氣開放、室內工作的人士。口感也是QQ的,充滿骨膠原的質感。

「水底撈月(烏天麻燉長白山雪雁)」$480 (半席)
用產自長白山的珍貴雪雁。據《本草綱目》記載,雁肉性味甘平,能怯風濕、壯筋骨,雁血有清肺、止咳之功效;加上用有「天麻極品」之稱、自然生長三年的雲南昭通小草壩烏天麻燉製。具增強記憶力、改善睡眠、治療高血壓等功效,特別適合老年人及工作用腦過度的專業人士。湯很鮮,補而不燥。

「寶鴨穿蓮 (金瑤實鴨川蓮卷)」$68 / 位
用冬瓜片捲起已燒香的煙鴨肉,加入青翠BB蘆筍後蒸熟,再淋上雞湯玻璃芡,撒上炸瑤柱,造成蓮花般的賣相,呈現寶鴨穿蓮的意境。味清,帶爽。

「美人照鏡 (鮮蟹鉗竹笙燴翡翠)」$168 / 位
原來蟹在古時有「美人」之稱,「竹笙」又有「紗窗」之別名,加埋就是「美人照鏡」喇。
此菜是 1992年「港督宴」衛奕信爵士宴客的菜式,蟹鉗以雞油花雕蒸熟,原汁淋上野生竹笙及青翠蘆筍,蟹鉗相當厚肉!

「單龍出海 (頭抽薑米煎焗擎天翅)」$128 / 位
得到席上全枱女士的讚賞。用上三十斤重的龍躉背翅,每條龍躉只有八至十條背翅骨肉,每條都很珍貴,肉質營養也是龍躉精華所在,加上頭抽及薑米煎焗,甘香,而且龍躉皮厚而肥美,又是骨膠原滿瀉的一道菜。

「猛虎扒沙 (風沙焗虎蝦)」$ 108 / 位
原隻越南虎蝦,以炸香的金蒜煎焗,香口。蝦含有豐富的鎂,有助保護心血管系統,防止動脈硬化,蝦肉亦有補腎壯陽、養血固精等多種食療價值,男士恩物。

「烏鴉晾翼 (松露珍菌釀鳳翼)」$68
將雜菌及黑松露釀入雞翼之中,炸至焦脆,長直的賣相甚具氣勢,松露菌香極。
「龍虎出現 (玉帶櫻花蝦蛋白炒飯)」$68
「飛鴻叉燒包 (豉味叉燒包)」$30
屬近失傳的點心,有別現在的蜜汁叉燒包。在黃飛鴻的那個年代,豉味叉燒包是以半肥瘦的燒腩作為餡料,加入頭抽及豆豉調味,包身較大且實,一盅兩件,鹹香,難怪十三姨咁鍾意食。
「功夫夜粥 (腐竹豬肚粥)」$40
懷舊菜,黃飛鴻生前至愛。相傳黃師傅每晚與弟子練功到 10pm 後,均會以當時流行的「廣州及第粥」裹腹,亦即是「豬雜粥」。此粥將傳統改良,以豬肚、鮮腐竹及豬皮為粥料,加上炸兩、蒽花、花生及菜甫,名副其實為「夜粥」。

「烏龍戲水 (芝麻糊燉富良野 3.7 鮮奶)」$38 / 位
用日本富良野3.7鮮奶作主料,滑而純,又不會太甜,與芝麻糊相映成趣。
最後來一杯「連環通天 (天麻杞子茶)」$38,作為完美的結束。
Other Info. : 此黃飛鴻功夫宴暫定供應至5月18日,也有全圍 / 半圍酒席形式供應。
2016-04-22
  • 佛山無影腳
  • 餓虎擒羊
  • 水底撈月
  • 單龍出海
  • 功夫夜粥
2016-04-22 1220 views
Happy Friday,分享滿有特色的一頓:本週二甜魔媽媽應邀到澳門,於英皇娛樂酒店 Grand Emperor Hotel 的中菜廳 皇廷閣,與娛樂教母查小欣、資深傳媒人梁家權及潘麗瓊等人一同品嚐了功架十足的「黃飛鴻功夫宴」,還欣賞到黃飛鴻二傳弟子李燦窩的「虎鶴雙形拳」! 為慶祝開業十周年,英皇集團旗下澳門英皇娛樂酒店皇廷閣的行政總廚林國榮,及其飲食部隊,特別到訪佛山南海一代宗師黃飛鴻出生地採訪。關於行程可見 潘麗瓊的介紹,總之這個「黃飛鴻功夫宴」簡單來說就是向廣東最著名的一代宗師黃飛鴻致敬。當日有幸見到黃飛鴻第四任妻子莫桂蘭的嫡傳弟子李燦窩師傅,當然要拍下他與行政總廚林國榮的合照!這為期一個月的時限「黃飛鴻功夫宴」,可說是兩者合作的成果;這次共推出二十道佳餚、八款功夫點心及兩款精選套餐,食材珍貴、保健強身,實是食客之福。正式品嚐「黃飛鴻功夫宴」前,先有茶會招待,當時奉客的和牛酥及鮮奶酥,已經睇得又食得;然後更留下深印象是以珍貴的頭抽、製作的古方鼓汁黑豚叉燒,比平時吃的蜜汁叉燒更加美味,據知,鼓汁叉燒包原來正是黃飛鴻的最愛美點之一! 這次合作推廣得到澳門旅遊局、佛山市南海區旅遊局等

這次合作推廣得到澳門旅遊局、佛山市南海區旅遊局等大力支持推動,當日嘉賓也包括澳門旅遊局代局長謝慶茜、佛山市南海區旅遊局旅遊發展科科長李宏基等。由於黃飛鴻亦善於舞獅,有廣州獅王之稱;當日也特別安排了曾於央視春晚演出的南海西樵民樂小學醒獅隊,為大家落力表演,帶來接二連三的驚喜火花!
之後來到甜魔媽媽最為期待的試菜時間;菜式太多,當日抽了其中十款左右品嚐,已經非常心滿意足!

首先是【佛山無影脚】-回味豬手仔 Preserved Piglet Knuckle,利用陳年滷水慢火浸泡肉質幼嫩的乳豬前腿,在帶有煙霧效果的玻璃盆上若隱若現,邊吃邊感受黃飛鴻「無影腳」的絕技影像。
也品嚐了燉湯【水底撈月】-烏天麻燉長白山雪雁 Double-boiled Wild Duck and Chinese Herbs Soup,採用產自長白山的珍貴雪雁,加入雲南昭通小草壩的烏天麻燉製而成,具清肺止咳、改善睡眠的功效。

【餓虎擒羊】-白切青藏牦羊 Chilled Sliced Organic Tibet Mutton 以青藏高原的藏羊為食材,再以秘方白滷水浸成白切羊肉。由於藏羊以冬蟲夏草、雪蓮花等名貴天然草藥為食糧,含高蛋白質及豐富礦物質,有怯濕驅寒、強健體魄之效,味道不會很羶,宜多吃。
當日其中一款很喜歡的是【單龍出海】-頭抽薑米煎焗擎天翅 Pan-Fried Giant Garopua Steak with Supreme Soy Sauce:採用三十斤重的龍躉背翅(不含鯊魚成分),每條龍躉只有八至十條背翅,極度珍貴,加上頭抽煎焗,甘香美味。
【美人照鏡 】─ 鮮蟹鉗竹笙燴翡翠 Steamed Crab Claw with Bamboo Piths and Asparagus 也是非常美味的菜式,鮮蟹鉗嫩甜得十分過份,配搭清爽的竹笙及露筍,令人怦然心動。這菜式,是演繹了黃師傅見到愛妻照鏡的心動反應嗎?

還有【猛虎扒沙】─ 風沙焗虎蝦 Deep-fried Tiger Prawn with Golden Garlic,虎蝦吃得多,真正聯想到老虎卻是首次,原來也有像呢。成品香脆可口,讓人不禁狼吞虎嚥、快速將之清光!

還有【烏鴉晾翼】-松露珍菌釀雞翼 Roasted Stuffed Chicken Wings with Assorted Mushrooms,飽滿金黃、皮脆肉香的雞翼內,雞骨盡去,取而代之是慷慨得過份的黑松露醬及菇菌,如果不夠外邊還有大堆黑松露醬,吃完齒頰留香。
是時間來些清新菜式。【寶鴨穿蓮】─ 金瑤寶鴨川蓮卷 Steamed Winter Melon Rolled with Roasted Duck and Conpoy 以薄薄冬瓜 ,包裹清鮮的鴨肉及爽脆露筍,加上脆瑤絲,清爽得來不失美味。

臨尾又加點了豉味叉燒包,大大個的古方叉燒包,除了打動黃飛鴻及其愛妻莫桂蘭的心,也俘虜了甜魔媽媽的心及胃... 一個下來真的很飽啊!建設分享較好。
押尾有【龍虎出現】玉帶櫻花蝦蛋白炒飯 Fried Rice wtih Egg White, Scallop and Shrimps,炒乾很有功架、粒粒分明又香口,加上櫻花蝦、帶子及蛋白,滋味更加鮮香豐富。
去甜品有【烏龍戲水】─ 芝麻糊燉富良野3.7鮮奶 Double-boiled Hokkaido 3.7 Fresh Milk and Sesame,兩者配合效果有趣,雖然我還是較愛單一的燉鮮奶。

最後再來一杯有益健康的【連環通天】-天麻杞子茶 Wolfberry and Chinese Herbs Tea,就完成滿意滿足的一頓,然後也是時間回港了!
「黃飛鴻功夫宴」只限2016年4月19日至5月18日晚市供應,6 / 12 位套餐由 MOP $1,888 / $3,388 (另加10%服務費) 起,功夫迷要趁期限去朝聖了~
2016-04-19
Dining Offer
Tasting Event
Also posted on
(Non-member)
2008-10-26 1073 views
前排蘇GOOD介紹過話呢間好野黎既,於是去開澳門咪試下囉~兩個人,叫左一碟鹵水鵝片,一碟沙爹牛肉炒芥蘭同一碟煎蠔烙。先講鹵水鵝片。賣相不俗,於是一口咬落去~ 咦~ D肉咁鬼韌既 北角阿鴻小吃好食多啦~~ 沙爹牛肉炒芥蘭,味道唔錯,但一點鑊氣都無 輪到煎蠔烙。碟送一黎我已經心知不妙,望落去色擇比平常深色,over cooked!食一口,認真不得了~ 滿口油! 我食左一件半,第2件只挑蠔仔黎食。我以後都唔會再黎食!食物認真SO BAD!!難為蘇GOOD仲話GOOD!
前排蘇GOOD介紹過話呢間好野黎既,於是去開澳門咪試下囉~
兩個人,叫左一碟鹵水鵝片,一碟沙爹牛肉炒芥蘭同一碟煎蠔烙。

北角阿鴻小吃好食多啦~~
沙爹牛肉炒芥蘭,味道唔錯,但一點鑊氣都無

食一口,認真不得了~ 滿口油!
我食左一件半,第2件只挑蠔仔黎食。

望一下左上角成個湖既油!認真嚇人!
2008-10-23 339 views
禮拜日澳門的朋友電話訂檯午餐, 要訂到兩點仲要企陣先有位, 但好彩都好好味, 值得一試. 位置於英皇娛樂酒店9樓, 係澳門人先識搵.地方裝修豪華, 晚市應該幾貴, 事關門口陳列三頭鮑魚作主打. 服務員九成都係中援, 服務水準良好.因只主攻點心, 未有試其他小菜, 食0左十碟點心加碗鮑魚雞粥, 四個人共使MOP408.
正-多款點心, 水準平均
正-晶瑩剔透蝦腸, 盛惠MOP36
正-欖角蒸魚咀 (估唔到大件夾超好味)
$120 (Lunch)
正-多款點心, 水準平均
正-晶瑩剔透蝦腸, 盛惠MOP36
正-欖角蒸魚咀 (估唔到大件夾超好味)
  • 蝦餃