2017-10-13 1770 views
晨早去到澳門探表兄,表兄一家已想好帶我們去吃好東西!來到維景酒店,我都不知道,原來澳門當地人,很喜歡這間中菜館!維景其實都開始舊了,連這間中菜館都開始有點兒懷舊的氣氛!金滿軒這裡的點心,有很多選擇,有些點心在香港都未必有得吃!表兄推介了數款是出名的食物,例如:千層花枝腐皮夾、脆皮叉燒包、炭燒焦糖叉燒、碧綠鳳眼餃和大良炸奶!千層花枝腐皮㚒:一層薄薄的腐皮,蓋着一層厚厚的花枝肉,總共有三層,好香花枝味。大良炸奶:粉薄、奶香,咬下去有點兒流心,而且不太甜脆皮叉燒包:叉燒餡料不咸,味道適中,而且真的很脆皮,這個一定要襯熱吃炭燒焦糖叉燒:聽表兄說,這裡的食客大多數都會點這款燒味!因不油膩,甜到適中,肉質軟滑,帶有juicy!勁正!碧綠鳳眼餃:裡面配有翠肉瓜、蝦與少許豬肉,皮薄餡靚其餘食品如下:雖然,價錢不太貴,但做出的食物是用心的,吃完你不會覺得口渴!有時很感慨,好想吃回兒時的味道,在香港上茶樓吃點心,質量開始參差,味精越來越多,餃類點心好多時,都做得不細緻!反而在澳門還能保持水準!
晨早去到澳門探表兄,表兄一家已想好帶我們去吃好東西!
維景其實都開始舊了,連這間中菜館都開始有點兒懷舊的氣氛!
金滿軒這裡的點心,有很多選擇,有些點心在香港都未必有得吃!

千層花枝腐皮夾

大良炸奶:粉薄、奶香,咬下去有點兒流心,而且不太甜

大良炸奶

脆皮叉燒包

炭燒焦糖叉燒

碧綠鳳眼餃:裡面配有翠肉瓜、蝦與少許豬肉,皮薄餡靚

碧綠鳳眼餃

炭燒焦糖叉燒
碧綠鳳眼餃
燒賣
2009-04-11 1135 views
今次飲茶D DIM SUM唔同咗,出咗D新款,有D款其他茶樓都唔見有都幾低食,12人點左廿二樣DIM SUM野,兩個面飯,埋單都係5百幾蚊.環境唔錯,唔怕迫,又唔怕糟.味道OK平日飲茶飲得悶,可以去戈度試下.

環境唔錯,唔怕迫,又唔怕糟.
味道OK
平日飲茶飲得悶,可以去戈度試下.
金魚餃
蟲草花鮮竹卷-從來食過
鮮蝦手指卷
蝦餃皇(最好食夠大粒) & 花枝茄(出面未食過)
2009-04-04
$50 (Lunch)
蝦餃皇(最好食夠大粒) & 花枝茄(出面未食過)
  • 蝦餃
2009-04-02 757 views
以佢ge價錢再配合佢ge質素,真係好唔掂~芝士奶皇包, 即使一拎到嚟即食, d芝士都硬鬼哂, 而且冇芝士味~南瓜露湯丸, 望落去好靚, 但一食入口, 一d味道都冇, 而且仲好粉ar~咸水角偏咸~但已經算係比較好ge食物la~至於個榨菜火鴨絲米粉窩, d火鴨絲硬到死, 整體嚟講好一般, 唔可以話難食, 但一d都唔好食.牛肉球原本冇乜問題, 但佢果碟喼汁苦ge, 應該係變咗味~
以佢ge價錢再配合佢ge質素,真係好唔掂~

咸水角偏咸~但已經算係比較好ge食物la~
牛肉球原本冇乜問題, 但佢果碟喼汁苦ge, 應該係變咗味~
差 榨菜火鴨絲米粉窩
差 南瓜露湯丸
瑤柱蝦干金勾角 (= =" 即係咸水角)
芝士奶皇包
牛肉球
雞扎
差 麥米粥
$60 (Lunch)
維景酒店話說四星,不過睇房間設施的年紀來說,有點兒....而大家對其早餐都不抱厚望,只為填飽個肚上燈塔。原來佢係buffet breakfast,除了飲品外,其他都幾好味,佢個奶皇包係會流出奶黃的!!!! 其他食物都新鮮滾熱辣~ 不過想飲檸茶.... 原來無檸檬的 =3= 算吧啦
維景酒店話說四星,不過睇房間設施的年紀來說,有點兒....

而大家對其早餐都不抱厚望,只為填飽個肚上燈塔。

其他食物都新鮮滾熱辣~

不過想飲檸茶.... 原來無檸檬的 =3= 算吧啦
Type of Meal