2014-08-31 4743 views
幾年前每年會多次到澳門公幹,試了不同美食,這家肥仔文是我的客戶推介的,幾年前吃驚為天人,但今敞試後感覺已不一樣了。價錢沒有上漲很多,算可以接受水平:先來蝦籽撈麵,竹昇麵好彈牙,麵又充滿蛋香,蝦籽算下得多,撈起來吃很好味:肥仔文的水蟹粥跟皇冠一樣是我在澳門中的最愛,水蟹下得好多,粥煮得好綿又帶點杰身,吸滿蟹鮮香味,吃了多碗也好像不夠:這個灼菜豬什水準下降好多,價錢跟質素不成正比,先說豬紅和大腸都有陣苦味,可能是清洗不夠,菜量也不太多,最好食算是豬心,爽口有咬感。

價錢沒有上漲很多,算可以接受水平:
蝦籽撈麵
灼菜豬什
2014-08-27
蝦籽撈麵
2014-05-10 4635 views
首先多謝 「寬粉王」的邀請,在沒預料的情況下,為老公和我送來了一個澳門之旅。雖然有點匆忙,但基於來回的船票、酒店住宿和演唱會門票均已備妥,不用花費分文,而且在那種急忙中產生的驚喜,更轉化成老公和我之間的樂趣!看畢演唱會後,我們到酒店房間放下行李和更換衣服,便立即與「寬粉王」出外宵夜去,由於出發前沒時間計劃美食行程,只好在澳門朋友的介紹下,到了「肥仔文」。抵達時已屆凌晨十二時多了,不過「肥仔文」仍然座無虛席,幸好剛遇幾位客人飽嚐後離開,我們才不用久候!帶點中國味的木檯、襯上瓷磚牆,和牆壁上排列整齊的黃色字條,可見店主是一位愛整潔的人。在澳門,所花的都是港港幣,非常方便!若不是收銀處那邊貼上「港幣恕不補水」的黃紙條,差點也忘了澳門幣的存在。對這兩瓶由澳門醬園出產的喼汁感到好奇!平實的玻璃瓶,清簡的招紙設計,洋溢著澳門的地方色彩。一個小小的地方,保育工作遠比香港出色,反而更有條件實踐保育的香港,連效野公園也嚷著要建上石屎樓房,真是一大諷刺!其他客人檯上的鮮蔗汁,雖不是「肥仔文」的自家製作,我們也來兩瓶試試。蔗汁冰凍,唯蔗味未算濃厚。到澳門必吃水蟹粥。色澤白晳,粥底流暢,鮮甜味細長自然,連不太

蔗汁
水蟹粥
到澳門必吃水蟹粥。色澤白晳,粥底流暢,鮮甜味細長自然,連不太愛海鮮的「寬粉王」也盛讚水蟹粥鮮香。更不時在粥底內發現乾瑤柱絲,原來除了蟹鮮,還有乾瑤柱的輔助,果然真材實料!

一咬水蟹,鮮甜的蟹水即從關節裡滲出,兩隻水蟹雖然細小,先不論價錢,但總覺澳門的質量要比在香港買到的好!
麻辣水煮田雞
「寬粉王」和我也愛辣,要來了麻辣水煮田雞。用瓦鍋盛載的麻辣水煮田雞,沒有一貫水煮菜式火辣的紅油,而啡橙色的汁液予人較溫和的感覺,只是剛送來時,熱氣騰騰!

一試麻辣水煮田雞,麻香一湧而至,香得令人振奮。辣味不算霸道,但辣勁亦不淺,只是香氣份外討人歡心。加上田雞新鮮、彈牙,那管它正宗與否,美味就讓人滿足了!
炸三寶
炸三寶包含了炸鯪魚球、炸墨魚丸和炸雲吞,三款都是「肥仔文」的自家製作。
蜆芥
炸三寶亦同時備有三款醬汁,分別是酸甜醬、蜆芥和喼汁。當中「肥仔文」自製的蜆芥最為特別,蜆肉保持完整、飽滿的形狀,中層放有生蔥,底層才是蜆芥的醬汁。入口蜆肉還很鮮,肉質細嫩,而蜆芥醬汁富有酒香,鹹度亦較為輕。
炸三寶:炸鯪魚球
炸鯪魚球面層混有粉絲同炸,所以入口最為香脆。而鯪魚肉亦打得鬆彈,若魚味重一點,相信效果更理想。
炸三寶:炸墨魚丸
炸墨魚丸的墨香不濃、偶然嚐到細小的墨魚肉,感覺不過不失!
炸三寶:炸雲吞
炸雲吞的皮層非常鬆化,餡料層次分明,是三寶之中我的最愛!
XO 醬海鮮炒麵
老公再要來一碟 XO 醬海鮮炒麵。生麵炒得乾身,香氣不絕。而加入 XO 醬後,味道亦調控得宜,沒有過鹹過濃,並將 XO 醬的香氣輕輕引出。海鮮方面,配上魚塊、蝦隻和魷魚,新鮮度令人接受。也許我們的焦點都紛紛落在麵條和調味身上,光是 XO 醬炒麵已能滿足我們的要求!

我們三人吃得甚飽,睡意也正濃,看看時間已是凌晨一時多了,這一頓美滿的宵夜,必定將脂肪牢牢地屯積在肚子裡,又為他日的肥妹、肥仔打好穩健的基礎!
2014-05-02
蜆芥
麻辣水煮田雞
XO 醬海鮮炒麵
2014-03-18 4447 views
以前去澳門,大家都沈迷賭博,求其在酒店內的餐廳找東西再繼續在賭場內大開殺界。或是去酒店內的名店區走走,但是澳門除了有賭場和buffet外,還有一些小餐廳是值得一試的。經過朋友介紹,去了肥仔文美食作晚餐,肥仔文可以叫作一間茶餐廳,雲吞麵,炒粉的都有,不過最令肥仔文在澳門出名的是他們的水蟹粥。而且他們的食物平民化,侍應很友善,唯一的不好是他們真是太忙了,有時舉手叫他們落單,也要等一陣子。不過當你不知道吃什麼,他們更會推薦肥仔文的撚手小菜。見他們的跟街坊有講有笑,更會一起坐下飲酒聊天,澳門的居民也很捧肥仔文的場!有一碗或是一鍋的選擇,一鍋的價錢比較合理,也較適合我們。好入味的水蟹粥,用兩隻蟹去煮的(聽到一碗水蟹粥則以一隻蟹去煮!)蟹蓋有蟹膏,混合著粥內。份量很足,吃起來香甜,綿綿的米飯加上蟹肉,入口鮮甜,而粥水很軟,容易入口,雖然蟹並沒有很大隻,但也有相當的肉。大家都沈默了,默默地吃蟹,(哈哈!)可惜沒有箝子,花了一番功夫才拆開蟹殼,牙都差點甩了!另外點了三杯蝦,絕無偷工減料,他們的蝦很大隻,啖啖肉,再加上青椒,洋蔥作配料,一到的時候好香,很吸引,味相當惹味,可惜到後來覺得醬汁太咸了,咸得有
經過朋友介紹,去了肥仔文美食作晚餐,
肥仔文可以叫作一間茶餐廳,雲吞麵,炒粉的都有,
不過最令肥仔文在澳門出名的是他們的水蟹粥。

見他們的跟街坊有講有笑,更會一起坐下飲酒聊天,
澳門的居民也很捧肥仔文的場!
有一碗或是一鍋的選擇,一鍋的價錢比較合理,也較適合我們。
而粥水很軟,容易入口,雖然蟹並沒有很大隻,但也有相當的肉。
大家都沈默了,默默地吃蟹,(哈哈!)
可惜沒有箝子,花了一番功夫才拆開蟹殼,牙都差點甩了!
另外點了三杯蝦,絕無偷工減料,
他們的蝦很大隻,啖啖肉,再加上青椒,洋蔥作配料,
一到的時候好香,很吸引,味相當惹味,
可惜到後來覺得醬汁太咸了,咸得有點吃不下去!
每天都要吃菜!!所以我再叫了一碟腐乳通菜,把腐乳同通菜放入鍋中一起炒,加了少許辣椒,少辣,很有家的味道!原來除了葡國菜,澳門的肥仔文名不虛傳,令我相當留戀呢。

2014-02-15
2012-09-07 2286 views
之前和朋友們吃了一餐不好吃的葡國菜, 搞到半夜三更要搵宵夜食,但已經係凌晨一點半鐘, 以為只有酒店有東西吃。 所以請教了酒店的小姐,她推介了我們去 “ 肥仔文 ”。咁大家都肚餓,都去嘗試吓啦!去到了,外表是一間普通中菜館,店內不是很大,但地方都整潔,而且店員也有禮貌!她推介了我們 “ 水蟹粥、三杯雞 “!見她極力推介,咁就試試看!“ 水蟹粥 ” 一窩 $140 , 其實都幾抵食。而且份量十足,估計內裡 應該有二隻蟹,所以好鮮味,粥亦都夠棉!“ 三杯雞 “ 好夠鑊氣,上枱熱氣騰騰,味道亦夠濃郁,雞亦夠滑!“ 薑汁炒芥蘭 “ 芥蘭夠嫩,沒有渣! 整體嚟講,經濟又抵食,味道亦唔差, 下次可以再食,而且又開到 凌晨,正!
之前和朋友們吃了一餐不好吃的葡國菜

去到了,外表是一間普通中菜館,店內不是很大
,但地方都整潔,而且店員也有禮貌!

,估計內裡 應該有二隻蟹,所以好鮮味,粥亦都夠棉!

“ 薑汁炒芥蘭 “ 芥蘭夠嫩,沒有渣!

2012-09-02
水蟹粥
  • 水蟹粥、 三杯雞、 薑汁炒芥蘭
2008-12-30 1571 views
11月29日, 係第二日既澳門遊了! 因為今日既早餐同午餐都食得好肥好豐富, 所以想晚飯食得少d清淡d...食水蟹粥都好wor!其實已經係第二次來食肥仔文既水蟹粥喇, 記得之前上過一些澳門既美食網, 發現呢間既粥係本地既口碑唔錯, 一試之下真係有驚喜, 幾好食! 水蟹粥好綿好鲜甜....事隔一年再來食, 粥依然夠綿, 但好似冇上次咁好食, 冇咗之前好鮮既蟹味 或者下次去試試誠昌既水蟹粥比較吓, 希望呢度下次可以做返之前既水準喇!
11月29日, 係第二日既澳門遊了!

• 水蟹粥
2008-07-11 980 views
雲吞麵d麵浸到lum曬,叫左個豆腐祿菜等左半個鐘先到,催佢0個陣又話豆腐要解凍,所以要等耐d,結果黎到d豆腐都係凍0既...
$40 (Last Night Supper)
2006-12-31 850 views
12月15日再到肥仔文美食,滿心歡喜可以再嘗好好味的食物,但結果十分失望。<br />水蟹粥- $45 一碗。不夠鮮甜,粥沒有了以往蟹膏的黃色。<br />椒鹽田雞- $55。上即吃己不香脆,調味不足,田雞鮮味一般。<br />干牛河- 炒得不錯,但牛肉有UN。<br />鴨紅菜- 鴨紅的咬口與豬紅分別很大,可以一試。可惜無調味,淡\"謀謀\"。<br /><br />埋單要$160,唔介意俾咁香港價錢,但得不一到應有的水準。不會再幫襯。
干牛河- 炒得不錯,但牛肉有UN。<br />
<br />
(Non-member)
2006-04-14 701 views
見有網友推介,故此試下點知貪心見到水蟹粥一碗$40咁2個人就叫一窩,點知個窩大到係食翅個窩,兼且係最後先o黎所以都食唔哂~個粥都算幾鮮味,我無食隻蟹,但 fd 話隻蟹好鮮味~乾炒牛河ok啦,但未算真係好好味~但唔多油,唔會食完哂之後唔會成個碟底都係油,牛肉都唔會有好多梳粉味但炒得頗濕時菜豬紅雞腸係白灼,估唔到豬紅都係白灼,係香港多數會用調味品煮過,呢度俾碗辣椒豉油來沾o黎食,但碗豉油真係好差,好鹹無豉油味,如果用o黎沾白灼既食物應該用好少少或者用糖煮下個豉油先俾人客沾,如果唔係用再新鮮既材料灼左俾人客食,沾完d豉油後,人客都食唔到材料既鮮味~三併要$50, 價錢唔算平,但真係好大碟, size 係o岩一班人用o黎送酒見到隔離喊左碟頭飯,好似京都骨飯都好吸引不過唔知係唔係香港同澳門文化始終有別,個日都幾熱,而且間鋪都幾細,中間張大有幾位地盤大叔係度食煙,攪到好焗,佢地都係開一部分體,其他的食客都無熱同焗既感覺,員工仲著長袖衫,真係勢利只係食左百零蚊姐, 不過早知窩粥最遲o黎兼咁大窩就唔會喊一窩叫一碗算(因為一碗既碗係口碗),仲有個三併都唔會叫啦,原因d豉油真係好難食不過下次o黎未必會再幫
見有網友推介,故此試下
乾炒牛河ok啦,但未算真係好好味~
但炒得頗濕
只係食左百零蚊姐, 不過早知窩粥最遲o黎兼咁大窩就唔會喊一窩叫一碗算(因為一碗既碗係口碗),仲有個三併都唔會叫啦,原因d豉油真係好難食不過下次o黎未必會再幫襯,就算買都買外賣算啦,原因唔係唔好食,因為坐得真係麻麻地,而最好食只係粥
(Non-member)
2006-01-22 467 views
唔係推介既食店,因為近酒店先去!!都幾多人!!一行5人叫左大水蟹粥($90),炒牛河,xo炒麵,炒菜,芋頭鮮雞煲~~個粥個個讚好!!我地問伙計好咩好介紹.佢\就傻頭傻腦咁!!叫我地食炒牛河,話出名!我地都冇咩所謂,因為茶記咁都應該唔會有咩出名野!!但係個牛河就出奇地咁香口!!其實真係唔一定要推介既餐\廳先至好食!!
2005-12-11 329 views
之前食左個葡餐lunch有D滯,所以夜晚食粥麵算數.見到係附近有間賣竹升麵,於是行去試下.去到見到都好多人,又見很多檯都有叫粥,都應該唔差卦?!於是叫左油菜及第粥,豬什粥同雲吞麵.一試之下,個粥好香同好棉,仲有瑤柱添!豬什同及第D料好新鮮同幾多下,真係好正!雲吞麵就冇水,都算幾好又唔\"林\",但相比之下粥品就出色好多.另外,呢間店下午五點至開舖!!早到只會白行!!
2005-10-24 231 views
七月到Macau 試過:Crab congeeSpicy salt frog Wanton鵝腸(新鮮無發水)All dishes are tasty and only cost MOP$120. I went there based on a tourist board map. You may be hesitate to get in when you pass its shop front.
七月到Macau 試過:
Crab congee
Spicy salt frog
Wanton
鵝腸(新鮮無發水)
2005-09-21 122 views
肥仔文~真係不得不講呀!!!話說上星期我同6個朋友一齊去左MACAU 玩左2日~ 第一晚搭的士o既時候,問c機食宵夜有咩好介紹,佢話"肥仔文"wo!咁我地就聽佢講去下啦~點知肥仔文距離我地間hotel都幾遠下架~去到啦~極多人~以為d野食都係普普通通啦~點知...食落先知原來係正野!!我地叫左士油王炒麵,雲吞麵果d,都ok架~之後見到隔離食粥wo!好似好好食咁,就叫左碗雞粥食啦!聽住~係超級好食!!d粥煲到好棉,d雞又勁滑...真係好食到呢..我d frd個個都話"正"~仲想買返hotel食天~第2晚走喇..點知個個都話想返去食多次雞粥,遠都唔緊要wo!可惜丫~我地要趕船第2日返工,去唔到lu~不過,下次去macau,我地一定一定會再去肥仔文度!因為...實在太正喇~~點解冇人開評架? impossible!!
肥仔文~真係不得不講呀!!!
咁我地就聽佢講去下啦~
點知肥仔文距離我地間hotel都幾遠下架~去到啦~極多人~
以為d野食都係普普通通啦~
點知...食落先知原來係正野!!
聽住~係超級好食!!
d粥煲到好棉,d雞又勁滑...
真係好食到呢..我d frd個個都話"正"~
仲想買返hotel食天~
第2晚走喇..
點知個個都話想返去食多次雞粥,
遠都唔緊要wo!
可惜丫~我地要趕船第2日返工,
去唔到lu~
實在太正喇~~
點解冇人開評架? impossible!!