2023-06-08 482 views
很久沒有到澳門大馬路,見到這間飯店人頭湧湧,於是一試。點了一個魚翅鮑魚餐,魚翅很美味,鮑魚新鮮軟熟易入口,鱔片肉厚肥美,鹽焗雞肉質鮮嫩,花甲時蔬夠新穎,最後鲜甜木瓜做甜品,兩個人全部食清光,性價比高,下次去澳門一定到此一遊。
魚翅鮑魚餐
2023-06-07
魚翅鮑魚餐
2023-05-28 276 views
好耐冇嚟到澳門啦,闊別三年即刻要嚟食返個翅先,一推開門企係門口那位姐姐招呼一流,作不會hard sell佢會介紹佢哋當日嘅新鮮海鮮,叫咗個翅食足夠4人份量材料都算多,蜜汁爆鱔係我最喜愛😋佢嘅椒鹽鮮魷非常惹味😚叫多個菜已經好飽啦😊送咗客甜品非常滿足
😚叫多個菜已經好飽啦😊送咗客甜品非常滿足
2019-01-23 1435 views
環境:係澳門大馬路附近,屋企人由十幾年前幫襯到而家,由一間舖變左幾間門面。普通中式餐廳茶樓feel,環境尚算乾淨,○近來多左好多大陸客,但都唔需要等太耐。衛生:有茶水毛巾洗手,以中式茶樓黎講算唔錯。食物:雞湯翅真材實料,雞濃湯異常鮮甜美味,推介必點,可以揀最便宜ge翅一試無妨,每人大約分到2.5碗湯翅。大部份小炒都好食,而且價錢相宜,蒸魚必點,大部份係新鮮海魚,係香港呢個價錢絕對食唔到。蒜容粉絲蒸蟶子/扇貝都係我最愛,火候岩岩好,粉絲吸哂啲汁好正。價錢:人均150左右已經可以大魚大肉,比香港抵好多,性價比高。會否再來:黎澳門都會黎幫襯,大部份菜式可以保持水準,中上之選。乾煸四季豆夠乾身入味,少少微辣感特別開胃小炒夠氣,份量十足蒸魚每次都一定會點,都係析海魚,肉質好結實,唔會好似養魚咁毫無魚味,而且價錢好公道
衛生:有茶水毛巾洗手,以中式茶樓黎講算唔錯。
乾煸四季豆夠乾身入味,少少微辣感特別開胃
小炒夠氣,份量十足
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 雞湯翅
2014-07-16 3642 views
中午吃過自助餐後, 晚上原本想吃簡單的麵食 ,但又被魚翅吸引著。當時的時間大約八時半, 附近雖然有不少食店,仍未拿出主意之時,剛巧經過財神爺, 店內有不少食客光顧 ,也不用在門外等候 ,已經有一桌食客結帳離座 ,侍應隨即執枱, 叫我們入來坐下, 看著有魚翅的餐牌, 女侍應見我們只有兩人 ,推介我們吃$238的燉雞湯魚翅(正式菜名我不太記得) ,足夠二人分享,之後我們再ORDER一隻$38的乳鴿, 一碟芥菜$48。 魚翅亦算是足料, 內有一只雞腿 。乳鴿亦有鮮味。芥菜的份量亦正常。真的吃得很飽,侍應隨即給一碟水果,有西瓜和橙。之後 ,看見鄰座的兩位食客亦正在吃魚翅, 每人吃著的是$138/份魚翅 ,價錢雖然相差不多 ,感到魚翅好像多過$238的份量呢!
2014-07-14
2014-03-28 2724 views
到澳門的第一餐,去酒店CHECK-IN完就去開餐LU朋友早一天已經BOOK左LEE間飯店DINNER,朋友要預早BOOK,諗住一定好好食啦!其實都係普通叫餸食飯的飯店啫......睇下今餐食乜餸先乜乜豆腐~~~味道好屋企,豆腐加入瘦肉碎,雖然好簡單,但味道好OK,餸飯一流花枝片炒西蘭花~~~花枝片好味喎,但西蘭花太"林",煮得太熟了胡椒中蝦煲~~~胡椒味好香好出,蝦蝦都做得好乾身,蝦肉都好爽口,蝦肉都吸收哂胡椒香,香口又好味 脆膳~~~一碟野得6-8件,真係好例牌喎!而且賣相同味道好麻麻地,一D都唔脆焗禾蟲~~~焗得好乾身,味道不錯,宜家好少食店會做LEE個菜式LU,太多功夫了豉椒田雞籠煲~~~又係一個好例牌的菜式,田雞肉真係小得可憐呀,但味道係好惹味的黑椒牛仔骨煲~~~又係好惹味,好香濃的黑椒,牛仔骨夠入味 乳鴿~~~乳鴿肉好嫰,味道剛好,皮脆肉嫰魚香茄子煲~~~味道剛好,好少見魚香茄子煲會有蝦蝦喎!又係一道餸菜的菜式 椒鹽九肚魚~~~脆漿好薄好香脆,好味這飯店其實坐得唔太舒服,店內舊舊的,感覺好似好DIRTY咁個人覺得試一次就夠了
到澳門的第一餐,去酒店CHECK-IN完就去開餐LU

睇下今餐食乜餸先
乜乜豆腐
花枝片炒西蘭花
胡椒中蝦煲
脆膳
焗禾蟲
豉椒田雞籠煲
黑椒牛仔骨煲
黑椒牛仔骨煲~~~又係好惹味,好香濃的黑椒,牛仔骨夠入味
乳鴿
乳鴿~~~乳鴿肉好嫰,味道剛好,皮脆肉嫰
魚香茄子煲
椒鹽九肚魚
椒鹽九肚魚~~~脆漿好薄好香脆,好味

這飯店其實坐得唔太舒服,店內舊舊的,感覺好似好DIRTY咁

個人覺得試一次就夠了
2014-02-16
乜乜豆腐
胡椒中蝦煲
2011-10-25 1128 views
一個平時食飯的好地方,已開了三十年,價錢合理,落去一定要試下,我好多親戚朋友都當了半個飯堂,皆因佢地話侍應態度好,啲餸菜又出得快,唯一缺點就是唔可以坐太耐,要talk就要去番小泉居,如果落去有幾款菜一定要試下, 推介 1) 胡椒中蝦煲 2濃湯雞煲翅 3)紅燒乳鴿 4)滋補禾花雀(只限 10-12月)Yummy yummy! ^_^

推介 1) 胡椒中蝦煲
2濃湯雞煲翅
3)紅燒乳鴿
4)滋補禾花雀(只限 10-12月)

Yummy yummy! ^_^

2011-10-12
2010-11-02 771 views
今曰同班兄弟姊妹"行"完樂善行, 食完蝦子面, 又排不到翅, 結果去了這間"財神爺", 入到去招呼還可, 係咁推介個8-10人餐, 話$988好抵咪信佢LOR, 叫左冇幾耐, 個阿姐就話冇水, 又話冇乳鴿, 排骨, 好啦, 照轉, 又話爭10蚊, 要補差價...............乜都冇仲要補差價~~~上菜, 全部碟頭都係迷你例牌, 又細碟又少仲要唔新鮮蔥蠔~~唔新鮮, 有異味咖哩CRAB~~唔新鮮, 超迷你CRAB一品煲~~唔新鮮魚, 膳, 雞煲翅~~還可以極失望, 以後不用再來

上菜, 全部碟頭都係迷你例牌, 又細碟又少仲要唔新鮮
蔥蠔~~唔新鮮, 有異味

咖哩CRAB~~唔新鮮, 超迷你CRAB
一品煲~~唔新鮮

魚, 膳, 雞煲翅~~還可以

極失望, 以後不用再來

2010-10-31
2009-10-04 551 views
在漁人碼頭小鋪頭內買了玩"大細"的用品, 相信在新年應可大派用場. 離開後就坐車來了這兒, 拍過照後看見出名經濟實惠的魚翅食店就在附近, 但見門外等著位的人可不少, 雖是有些想試, 但不想浪費排除時間就另覓食店. 行行拍拍的就來了這兒, 看門口鋪面應該都不會差得去那兒, 地方一貫舊式老飯店模樣, 因時間不多就隨便的點了數樣清熱解毒草龜湯($60) - 招牌湯水, 如真材實料賣六十元一點也不貴, 一打開湯盅蓋, 深黑色的湯水呈現眼前, 心中不禁有點兒卻步, 待放涼了點就喝一口, 味道甜甜的藥材不濃, 正如朋友所說這兩天吃了那麼多熱氣食物, 當清熱也不錯焗禾蟲 - 蛋面焗得乾身, 但內裡卻兼不夠軟滑, 禾蟲有陣怪怪的異味, 之前朋友嚷著要試, 但吃了一啖就舉手投降, 不知是我們不懂欣賞, 還是真的在水準之下蝦子柚皮 - 柚子皮帶些少澀味, 而蝦子可能下得太少, 所以一點鮮甜也沒有鹹雞 - 這個反而不錯, 雞雖然個子比較細小, 但雞皮沒帶半點肥膏, 肉質也尚算嫩滑, 鹹鹹鮮鮮的, 比起以上各樣已可收貨四個人叫了三樣食物, 但到最後也吃淨不少, 這個澳門之行, 吃了這個絕對浪費了胃的限額

清熱解毒草龜湯
焗禾蟲
蝦子柚皮
鹹雞
2008-11-04 210 views
早兩天, 由香港到了澳門玩左兩日, 第一晚友人介紹到叫了25蚊隻, 冇口感既, 咩咩(腥味都幾重), (原本以為係咕嚕肉, 食落都好), 太多都係外殼黎,同魚] 叫左但我冇試, 因為本人對椒鹽冇咩興趣 係我覺得最好味既. 一定要試下之後有生果食, D橙都幾好味不過最不滿既係既運作!!!!話說我地訂左七點食!!去到又指我地行黎行去, 又話依張唔得, 態度勁唔要得!!咁行黎行去都七點二先坐低, 叫埋野都七點三, 四...D野好快黎哂, 我地唔知點解又好快清哂..個陣太約七點六,七到, 突然有個女人放左張留野係到..七點半下一!!!!有冇搞錯呢? 咁分明趕我地走..之後個 D人又行入黎我地隔離, 驚死我地唔走咁!!佢應該要好好安排下留位既服務!!!!! 激死!!!如果下次我再黎, 財神爺我係唔會去!!
早兩天, 由香港到了澳門玩左兩日, 第一晚友人介紹到[財神爺]
叫了25蚊隻[鮑魚], 冇口感既[魚翅], 咩咩[魚腸](腥味都幾重),
[鱔] (原本以為係咕嚕肉, 食落都好), [蜆]太多都係外殼黎,
[椒鹽九肚魚]同[椒鹽[油]魚] 叫左但我冇試, 因為本人對椒鹽冇咩興趣
[鵝掌花膠] 係我覺得最好味既. 一定要試下

之後有生果食, D橙都幾好味

不過最不滿既係既運作!!!!

咁行黎行去都七點二先坐低, 叫埋野都七點三, 四...D野好快黎哂, 我地唔知點解又好快清哂..個陣太約七點六,七到, 突然有個女人放左張留[木台]野係到..七點半下一[木台]!!!!
有冇搞錯呢? 咁分明趕我地走..之後個[木台] D人又行入黎我地隔離, 驚死我地唔走咁!!
佢應該要好好安排下留位既服務!!!!! 激死!!!

如果下次我再黎, 財神爺我係唔會去!!
  • 鵝掌花膠
(Non-member)
2008-07-24 182 views
試左d 很普通既菜色, 如"蕉"鹽九肚魚, 很大條, 很香水蟹粥也份量十足, 鹽焗雞也一樣很香, 很有雞味
試左d 很普通既菜色, 如"蕉"鹽九肚魚, 很大條, 很香
水蟹粥也份量十足, 鹽焗雞也一樣很香, 很有雞味
$80 (Lunch)
上周六過澳門玩,唔知食咩好?朋友叫我試這間飯店,於是就試囉! <br />我同埋條女叫一個二人魚翅套餐\都係$198, 翅都幾多, 湯濃, 招呼都幾好, 還有生果! 同區最低食<br />
(Non-member)
2006-06-14 146 views
大家可以去\"財神\"試佢\煲翅,湯濃分量足,翅都好大條,分量同價錢好合理。同埋d小炒都唔失望..龍蝦套餐\都好得..兩個人食(兩連一煲翅,啤酒,水果)都約$400..奇怪我會知咁多???因為我每幾個月就去澳門做一星期野...so堅料..大家可以比較...p.s.澳門有間野叫\"\"\"\"南洋\"\"\"\"大家千萬不光顧呀!!!因為是\"黑店\"架..就算的士佬介紹都唔好制..因為的士佬車你去有\"回佣\"架!!!本人真人真事個案:::4個人(4小菜,1啤酒.無飯,無湯,無翅)埋單\"\"$2000\"\"大元...所以係朋友既就話比\"d\" friend知...有仇人既就介紹佢\去試啦!!!!