2014-01-15 1115 views
點解有包紐結糖食,都喺為食嘅食友所贈,去完澳門,就晌氹仔買嚟依小包紐結糖俾我。因為先後收到好幾包嚟自唔同店舖嘅紐結糖,所以就一次過寫晒4篇食評,名為「聯朋結糖」(一)、(二)、(三)、(四) ,唔喺要做咩比較,只喺藉文多謝食友一番心意啫 。之前已從另一食友收到一包「老牌」車厘哥夫嘅低糖紐結糖,正當以為又收到同樣手信之時,發覺店名有頗大分別,包裝袋上寫住「正牌」車厘哥夫,仲要標明「凌師傅首創」,有埋佢張嘜頭相 。其實「老牌」vs「正牌」,小弟唔知邊間好啲、邊間出名啲,亦無心去考究,因為飲食世界,各有獨門秘技;況且,就算同一樣嘢食,有人覺得好好食,亦有人覺得好難食,口味嘅嘢始終好個人囉。正牌車厘哥夫嘅,都喺一包4粒,每粒獨立包裝,成份有花生、砂糖、牛油、奶粉、蛋白、液體葡萄糖,基本上跟老牌車厘哥夫嘅一樣,在乎比重份量。色澤偏白,但就無咁巗巉,質感都喺硬脆有奶香,不過最大分別喺花生粒勁多 。後尾再上佢哋個網址,發覺原來仲有好多款口味,如低糖低卡紐結糖、朱古力脆卜米紐結糖、菠萝紐結糖、芒果紐結糖、椰子纽结糖、橙子纽结糖……等等 ,仲有一款叫西杏紐結糖,喺以美國杏仁取代花生,相信更香脆
,唔喺要做咩比較,只喺藉文多謝食友一番心意啫
原味紐結糖
,仲有一款叫西杏紐結糖,喺以美國杏仁取代花生,相信更香脆可口
餘下品牌嘅紐結糖,請另睇其他食評,連結如下:
聯朋結糖(一):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341622
聯朋結糖(三):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341624
聯朋結糖(四):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341625
TakeAway
Dining Offer