2014-01-15 3152 views
繼續又寫吓食友所贈嘅零食小心意,依次嘅零食喺對面大海嘅紐結糖,無獨有偶,前後收到3份紐結糖 ,兩份喺嚟自澳門(車厘哥夫及正牌車厘哥夫),另一份喺嚟自本土嘅ABC餅屋,再加埋晌屋企附近多多餅店嘅自購 ,就索性一次過寫晒,分4篇出文,名為聯朋結糖(一)、(二)、(三)、(四),因為都喺識多咗友善嘅食友(聯朋),先至成日有咁多零食(結糖)啫 。講開Nougat,澳門興用「紐結糖」,本地「紐結」、「鳥結」都有用,甚至乎「了結」都見過,但「了結」意思有啲「唔老嚟」喎 。不過,都喺譯音字,大家明喺乜就OK啦。而台灣就會用「牛軋糖」一詞,點解會咁叫?依種以麥芽糖、砂糖、奶油、奶粉、蛋白、堅果做成嘅糖果,晌維基百科有兩種起源說法嘅記錄:1. 在1441年在在意大利克雷莫納發明的。在一個地方貴族的婚宴上,新人獲贈一種用蜂蜜、杏仁和蛋白製成的糖果。2. 中國明朝商輅(鄉試解元舉人,依《明史》正統十年會試會元、殿試狀元,三次考試皆第一)為了感謝文昌帝君托夢使其三元及第,依照夢中作法所做出。以麥芽糖、花生、米等製造,並捏造成牛的模樣,所以叫做牛軋糖,但後來因為把糖捏成牛的模樣實在不容易,而且生產速度較
低糖紐結糖
2. 中國明朝商輅(鄉試解元舉人,依《明史》正統十年會試會元、殿試狀元,三次考試皆第一)為了感謝文昌帝君托夢使其三元及第,依照夢中作法所做出。以麥芽糖、花生、米等製造,並捏造成牛的模樣,所以叫做牛軋糖,但後來因為把糖捏成牛的模樣實在不容易,而且生產速度較慢,所以就直接切成長方形的模樣出售。其後有外國傳教士將此糖果流傳至西方,始成為外國至受歡迎的糖果之一。
孰真孰假,難以定斷,總之,依家嘅紐結糖就百花齊放,花樣百出
低糖紐結糖
講番食友所贈嘅澳門老牌車厘哥夫紐結糖,喺低糖產品,一包4粒,成份有液體葡萄糖、花生、砂糖、牛油、奶粉、蛋白,外形較為巗巉,色澤偏白。食味方面,質感硬脆,但內裡花生多有咬口,奶味不俗,而且確喺少甜,作為零食,眨吓眼就食晒
低糖紐結糖
餘下品牌嘅紐結糖,請另睇其他食評,連結如下:
聯朋結糖(二):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341623
聯朋結糖(三):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341624
聯朋結糖(四):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341625
Dining Offer
Others
2014-01-01 1971 views
晚飯後,就在官也街買手信。迷你原味紐結糖三十元六小包,一包有四粒。我還沒有吃過另一車厘哥夫,所以比較不到這間和另外的分別。紐結糖香甜不膩但有太有嚼勁,不容易才咬得開,而且很黏著牙。不過奶香味也很濃厚。收銀的姐姐沒有什麼笑容,也沒有上前介紹,有點不憂做的感覺。
晚飯後,就在官也街買手信。

迷你原味紐結糖三十元六小包,一包有四粒。
我還沒有吃過另一車厘哥夫,所以比較不到這間和另外的分別。

收銀的姐姐沒有什麼笑容,也沒有上前介紹,有點不憂做的感覺。
2013-12-07
TakeAway
$30 (Other)
4K
2013-12-02 1183 views
女友人WK遊完澳門後,俾o左啲手信我,呢三粒扭結糖係其中一樣,至大前日(29-11-2013 Fri)我至食.呢隻係硬身糖,裡面有杏仁粒,食落,杏仁夠脆,糖身o既味道唔太甜,但食唔出牛奶香,甚至食到杏仁o既微苦味,而o趙o趙吓有啲黐牙,好一般喎.曾幾何時瘋魔一時o既車厘哥夫扭結糖,後勁不繼?
女友人WK遊完澳門後,俾o左啲手信我,呢三粒扭結糖

曾幾何時瘋魔一時o既車厘哥夫扭結糖,後勁不繼?
2013-11-29
Type of Meal
Other
2013-09-20 768 views
澳門一向出名美食多,只是小小的地方,就已經匯聚了中西南北各式美食,手信零食就更加令人吃不停口,不過屈指一數,原來筆者已經有三年沒去過澳門了。近日和  Ivy 出席試菜活動,食友就送了購自澳門「車厘哥夫」的低糖紐結糖給我,在此先要謝謝她的心意。其實製作紐結糖的材料十分簡單,花生、砂糖、牛油、奶粉、蛋白等,不過近年鳥結糖的口味非常之多元化,果仁不再只是花生、杏仁,就連榛子、核桃、乾果等都有,令愛好者愈來愈多選擇。至於這包紐結糖,質感略硬,咬落較一般脆身,加上低糖關係,整體味道和奶香味都偏淡,幸而果仁香味突出,加上甜度較低,所以感覺特別輕怡健康。
2013-09-14
Type of Meal
Last Night Supper
Dining Offer
Others
2011-02-24 521 views
多左好多古靂精怪味GE 了結糖~如橙味,菠蘿,椰子等....但吾知點解會咁硬!!!咬到牙都崩~~不過我覺得橙味好食過原味...大定可以試下..吾知點解間鋪永遠都冇咩人~~迷你裝$50 5包
多左好多古靂精怪味GE 了結糖~

如橙味,菠蘿,椰子等....

但吾知點解會咁硬!!!

咬到牙都崩~~

不過我覺得橙味好食過原味...大定可以試下..

吾知點解間鋪永遠都冇咩人~~

迷你裝$50 5包
2011-01-14
2010-02-16 136 views
本來這是兩月前澳門遊的手信之一, 一口氣買了兩包。其中一包早前已送人, 剩下的, 留到過年當賀年糖果了。原味紐結糖一包廿多元, 也有廿來粒的, 算是合理的價錢。它比我早前在皇后餅店的紐結糖硬和脆, 也沒有那麼甜。但因為比較難咬, 所以也沒吃太多, 個人還是喜歡軟身一些的。

2010-01-17 112 views
之前來澳門都已經買過回去做手信的了因為試過覺得好食,所以今之又買!鳥結糖個人其實覺得是很甜的,一向都不太好但車厘哥夫出了低糖的鳥結糖,所以就深得我心了!煙煙韌韌,又很香奶味而且不太甜又有多款味道選擇而且他們有小包裝的賣,的的骰骰送給人都方便多了
之前來澳門都已經買過回去做手信的了
因為試過覺得好食,所以今之又買!
鳥結糖個人其實覺得是很甜的,一向都不太好
但車厘哥夫出了低糖的鳥結糖,所以就深得我心了!

煙煙韌韌,又很香奶味而且不太甜又有多款味道選擇
而且他們有小包裝的賣,的的骰骰送給人都方便多了
迷你版
2009-12-13
$20 (Other)
迷你版
2009-12-08 89 views
我去澳門必買手信,仲要係凌師傅先好味,原味就最好,不太甜,又唔硬,又煙un。買一包吃足三日。
買一包吃足三日。
2009-12-06
2009-06-24 89 views
同事從澳門帶來的手信。車厘哥夫的鳥結糖。因為澳洲都有好多,所以都無特別話要自己買黎試呢度的 Nougat。試了一舊之後,發覺佢其實都幾著重奶味,同 nuts 既程度,又不會太硬,比較煙un,所以越食越好味。下次都可以買 d 做手信先。
同事從澳門帶來的手信。

車厘哥夫的鳥結糖。

下次都可以買 d 做手信先。
2009-06-22
  • Nougat 糖
2008-11-26 102 views
11月16日第一站是氹仔,來了這裏,本來看電視說這裏的薑糖好味,本想買的,但最後買了些紐結糖,有好多隻味的,有菠蘿,朱古力,原味,低糖等,我見有幾隻,一包大包,另外有一種是一小包的,20元有5包,好抵,所以買了兩種味道,低糖及原味道,回家試了都不是太甜,幾好味,不像澳洲那些鳥結糖是好硬的,這裏的是較軟及煙銀的.
$20 (Other)