2018-10-23 767 views
和朋友4人一起去澳門,我一早就預備好要去銀河的CHA BEI食Tea嘗試一下貴婦下午茶!下午2點多的時間,店鋪外面已經排滿長長的人龍,正當我們想去排隊的時候,有個陌生男子手持一張黑卡,話可以免排隊帶我地入去,當我們還在猶豫的時候,他已經叫左服務員安排座位,實在令我們吃驚,同時又覺得好幸運。入到餐廳,原本打算4個人叫2個Tea set,但服務員好好人話比我地知叫2個set可能太多,提議我地先叫住一個set看看先。好快Tea set 已經到左,真係好漂亮殺食左不少菲林。一個Set 已經放滿成個枱面,如果不是太大食,真係4個人一個Set都夠,Tea Set 的咸甜點都好精緻,味道不差的。鬆餅配玫瑰花醬好Match,又不會太甜,好滿足。最後個陌生男子仲想幫我地比錢,但我地堅持拒絕!想不到吃個Tea 都有艷遇。

殺食左不少菲林。
2018-10-19
$250 (Tea)
2018-09-08 775 views
放假同老婆去澳門玩下比佢發現左呢間係銀河既cafe雖然勁pink,但都無得我選擇不過野食又意外地好食wor首先,環境係幾靚岩哂d女仔打卡影相不過就有分2 part入面呢d位唔可以淨係食出面d cake要食d熟食 all day breakfast 等我地叫左牛油果burger 係堅牛油果唔好expect係麵包個種牛油果入面有cheese,菜同雞肉真係好夾薯塊都係熱辣辣都係$78,咁既環境同質素係幾好梳夫尼等左勁耐先等到味道係幾好但係分量就少左d入面係2,3淡就食完個樣就係幾靚既不得不欣賞呢到既服務!因為甜品等左勁耐服務員好好咁送上兩球ice cream全程服務都超好係澳門行得耐係會攰既好難得有個咁靚既環境坐下recharge下仲有好多打卡位,岩哂d女仔
放假同老婆去澳門玩下
比佢發現左呢間係銀河既cafe
雖然勁pink,但都無得我選擇
不過野食又意外地好食wor

要食d熟食 all day breakfast 等

我地叫左牛油果burger
係堅牛油果
唔好expect係麵包個種
牛油果入面有cheese,菜同雞肉
真係好夾

但係分量就少左d
入面係2,3淡就食完
個樣就係幾靚既

Ice  cream

不得不欣賞呢到既服務!
因為甜品等左勁耐
服務員好好咁送上兩球ice cream
全程服務都超好

係澳門行得耐係會攰既
好難得有個咁靚既環境坐下recharge下
仲有好多打卡位,岩哂d女仔
2018-09-02
$80 (Lunch)
  • 牛油果burger
2018-07-05 811 views
之前路過很多次也沒有機會入去,星期日終於有機會走進這間餐廳了!有什麼吸引呢,就是給它的店內佈置及一大堆花藝擺設吸引了,而且它是與Qeelin cross over, 更加令我的意慾大增。享用午餐的可被安排進入裡面坐,如果點用甜品蛋糕的,會被安排坐在較近店門。坐位上有bear 公仔,大size係黑色,細size係粉紅色,大家也有一條Qeelin choker, 這公仔當靠背chusion也不錯。我們點了兩份午餐,可選擇2 course or 3 course (即包括甜品)。老實說食物質素一般,擺碟卻不錯,服務更是非常好!這地方打咭拍照留念真是非常值得!
老實說食物質素一般,擺碟卻不錯,服務更是非常好!
這地方打咭拍照留念真是非常值得!
位於澳門銀河酒店的Cha Bei,是一間超高質的少女風餐廳。餐廳地方闊大,裝修時尚,色澤粉嫩,把夢幻和甜美集合於一身,每個女孩子來到,勻會拍照拍個不停呢。我曾吃過ChaBei的下午茶,高質,漂亮,美味,風摩萬千少女的心,我夠膽說,是值得香港人特意搭船過來品嚐拍照的哦。最近餐廳推出新餐牌,所以這次就沒選下午茶,選擇品嚐午餐啦。全新主打餐牌以黑松露為主題,正中我的喜好,採用奧地利亞產的松露空運到澳門,然後由大廚發輝創意加以烹調,是味道和品味的一番享受。野菌濃湯$140由於我超愛黑松露,能夠把握時機,品嚐到松露美食,實在太開心啦。酥皮湯,乃我兒時最愛,酥皮烤焗後,色澤焦啡,升至脹谷谷,太吸引啦。內裡的濃湯,蘑菇香氣超濃郁,在囗中散發回甘,野菌打碎,粒粒囗感,配酥皮一流阿。黑松露帶子意大利飯$288撒上大量鮮黑松露的意大利飯,差點令松露控的我,未拍照就吃下一囗阿。片片松露,令菜式味道升華和提高層次,獨有香氣使人慾擺不能。大大粒的圓潤帶子,煎至剛好火喉,肉質肥美腍嫩,用刀子輕刀就可切開。採用陳年意大利飯,米粒色澤較為金黃,米香特別濃郁,煮後吸滿醬汁,奶香四溢,獨食一碟的我,開心到不行。威靈頓牛柳

最近餐廳推出新餐牌,所以這次就沒選下午茶,選擇品嚐午餐啦。

全新主打餐牌以黑松露為主題

野菌濃湯$140

黑松露帶子意大利飯$288

威靈頓牛柳$588/2人

一大份威靈頓牛柳,製作需時,朋友們要耐心等侯哦。二人份量$588,四人份量$828,其實我獨食兩人份量,也絶沒問題啦。

烤焗完成的牛柳,外層酥皮焦黃甘香,傳來陣陣牛油香氣,令我囗水直流啦。服務員會幫你切開,然後即時在你面前削下片片薄片,這是吃松露的最高級食法
,實在令我興奮不已阿。每削一片,就令我感動一次,現在有機會品嚐啦。

鮮刨的松露,色澤紫黑,經牛柳的溫熱加熱,更能散發其獨特香氣,鮮松露味道更濃更甚
,一試難忘。酥皮包著薄片火腿,厚堆松露醬,和熟度剛好的牛柳,可見廚房的功架和心思。三者搭配得宜,合配無比,牛柳粉嫩超腍,而毫無血水血腥味,高質享受,美味令人陶醉,可說來澳門無憾了。

餐桌中的鑽石,你也想品嚐嗎?

茶杯梳孚厘班戟$88

高質享受完,就來到甜蜜放縱時間。全新的梳孚厘班戟推出啦,班戟一客三片,每片煎至焦黃,看上去很吸引哦。雖厚度不高,但散發出的香噴噴蛋香,也令人喜悅哦。

班戟熟度剛好,並不會像香港的未熟梳孚厘班戟濕塔塔,內裡鬆軟綿密,軟彈細膩,更加入蘭香子,帶點健康原素阿。淋上蜂蜜和抹上牛油,平衝美味。

高級高質的享度,盡在銀河茶杯,哈哈。
2018-06-27
2018-06-23 519 views
Came here for an afternoon tea. This place will put girls in the good mood with all those pretty decorationsOrdered avocado burger , I thought it would be an ordinary burger with avocado in it but it’s not what you think lol Tasty ⭐️⭐️⭐️Presentation ⭐️⭐️⭐️⭐️And their cakes are sooo cute and pretty. The drinks were okay. The sesame latte was too sweet

Tasty ⭐️⭐️⭐️
Presentation ⭐️⭐️⭐️⭐️

2018-06-04 411 views
餐廳環境:4/5 (單點cake 或飲品只能坐下層,上層用黎做tea set)員工態度:5/5食物質素:4/5 (蛋糕好食,所有熱茶都係普通茶包,質素一般)食品價格:4/5 (非常合理及抵食,平過出面所謂好食的小店)其他:1. 打卡熱點(蛋糕精美,有千揪椅影相);2. 要注意,大部份蛋糕售完即止;
員工態度:5/5
其他:
1. 打卡熱點(蛋糕精美,有千揪椅影相);
2. 要注意,大部份蛋糕售完即止;
2018-06-04
$50.5 (Tea)
2018-05-25 394 views
網紅店,裝修很別緻,適合閨蜜們聊天拍照,天使蝦面味道不錯,苏芙厘比較軟口,但個人不是很喜歡,焦糖芝士蛋糕會有些流口,粉紅牛奶偏甜了小小,總體食物評級4星,還偶遇吳若希,小驚喜
2018-05-25
本來我也不是喜歡少女花花的人,不過那天早上下雨要躲在室內地方,那就去銀河逛逛(跟計程車司機說去「銀河」很有科幻電影感),逛完又可以直接搭接駁車去碼頭夠方便。之前約略在網路上看過照片影片,心想就是吃花花蛋糕的地方而已,沒想到來這邊瘋狂拍了幾百張照片又大量影片,哈哈哈哈哈。門口的打卡位真人比上鏡更美,牆上的花紋圖案是打印效果,立體花朵則是皮製,非常精美。看到就很想坐下拍張照片那種,而且怎麼拍都美。所以我們喝咖啡期間,每一個路過的女性都有坐下拍照啊。地磚的顏色、形狀和花紋都很美喔!這邊分兩個用餐區,外面可以喝咖啡吃蛋糕,裡面可以吃正餐,餐點都走精緻路線,不過我們沒有很餓就喝咖啡算了。至於蛋糕,其實我也不知道發生甚麼事 XD。平台上是比較正式的用餐區。黑芝麻瑞士卷 MOP$42咖啡杯都這麼美,我差點想帶回家收藏了。黑芝麻瑞士卷外層的黑芝麻忌廉超輕巧又充滿黑芝麻香,但中間的蛋糕卷就比較硬,平常吃瑞士卷都期待中間是鬆軟的海綿蛋糕嘛,這個又薄又實有點古怪。草莓櫻花蛋糕 MOP$46非常完美的鏡面真不忍心切開它,順帶一提這邊的蛋糕都有金箔好高檔。兩片正方形是朱古力薄片,入面有五、六層,大概是蛋糕、果凍

地磚的顏色、形狀和花紋都很美喔!

平台上是比較正式的用餐區。

黑芝麻瑞士卷 MOP$42

咖啡杯都這麼美,我差點想帶回家收藏了。

草莓櫻花蛋糕 MOP$46

非常完美的鏡面真不忍心切開它,順帶一提這邊的蛋糕都有金箔好高檔。兩片正方形是朱古力薄片,入面有五、六層,大概是蛋糕、果凍、慕絲和餅底的組合,屬於偏酸的味覺組合,吃起來還算清新。

櫃台和咖啡機都很漂亮喔!

後面是開放式餅房空間,間中可以看到甜點師在唧花,順便為在外面排隊的客人提供娛樂。我們拜訪那天是平日上午,你看我可以拍到一個人都沒有的照片多麼棒!安安靜靜很舒服。

店內也有精美紙品和餐具等選物可以買。

下次說不定可以試試看浮誇下午茶。
2018-04-24
Also posted on
2018-04-27 360 views
今日過澳門做野,經過這間店覺得好靚就入去試下。佢地分開兩個句。食lunch 就坐入去,蛋糕就外面。我做到飢腸轆轆緊係入去食個lunch啦。裡面環境每個位都可以影都輯美圖秀秀放上IG既。應該好多女生來打卡。但我目標就係食💪🏿佢一個3 course set都只係$138。好抵頭盤係63度溫泉蛋拼露荀。外觀好靚,估唔到食落唔錯,主菜係慢煮牛,超淋好好食。當我滿心期待個甜品開心果cream brûlée 點知入口怪怪地味,同個raspberry 雪糕更加唔夾味道😅。連相都無影~我同事即刻話對佢蛋糕無信心😝
今日過澳門做野,經過這間店覺得好靚就入去試下。
但我目標就係食💪🏿
佢一個3 course set都只係$138。好抵
當我滿心期待個甜品開心果cream brûlée
頭盤:63度溫泉蛋拼露荀
Lunch
頭盤:63度溫泉蛋拼露荀
2018-04-18 368 views
呢度high tea分兩款 去到既時候佢話得番貴果款但我地今日本身就係想試果個set好彩冇賣曬je個high tea set每人跟一杯野飲既佢鹹點同甜點分開既試左鹹點先種類唔多 得四款個藍莓加類似yoghurt既嘢幾好食味道酸甜 好開胃另外幾款都係正常鹹點 味道中上d甜點就款款都超級靚紫色果個係芋頭泥 d芋頭好香 好好味個set仲包一個蛋糕我好怕d好靚但唔好食既甜品呢個蛋糕味道正常感覺上係好普通既cream cake但食左少少就已經飽到食唔落最後都要打包每人仲有個soufflé 我覺得呢個最好食 有d vanilla醬溝又唔會好甜而且口感好好加一後六百幾 但個set絕對夠三個人食
呢度high tea分兩款

我覺得呢個最好食 有d vanilla醬溝又唔會好甜
而且口感好好

加一後六百幾 但個set絕對夠三個人食
2018-02-14 2008 views
唔係成日黎澳門, 難得今次黎澳門BOOK左巴黎人2日1夜, 因為唔想周圍走, 都係想留係氹仔附近HEA, 朋友話食過呢間CHA BEI推介比我~於是我就去試下啦~ 嘩~呢個鋪位好大, 裝修好靚~服務員個個都靚仔靚女咁~又有親切笑容~禮貌有善~但我真係好失策好失策~我去錯左時間~人地間舖頭係SALE TEA SET, 但我竟然1點幾D時間去到, 又因為星期日連SET LUNCH都冇, 搞到冇咩好叫~好傷心~ 係冇得揀既情況下, 叫左個卡邦尼意粉同埋佢推介既菇麫!個意粉份量係奇少~~不過味道尚可, 汁都多多地, 幾好味, 至於個麫就再普通D, 湯底清甜, 菇同菜都新鮮, 但真係好平凡, 冇特色可言!所以一定要叫返個甜品!!但我想點既海鹽CHEESE CAKE同埋抹茶蛋糕都話冇曬囉!!!又推介左我地一個士多啤梨蛋糕配棉花糖~棉花糖好大舊~好可愛~又係影相既時候~而且好好味~唔太甜~竟然可以食晒全舊~平時係街都唔會買棉花糖食~~不錯~至於個蛋糕就酸酸甜甜, 都好好味~~差唔多食完既時候餐廳開始滿座, 黎既都係準備食TEA既人客, 見到隔離枱既TEA SET真係好羡慕~今次錯過左美麗而浮誇既TE

差唔多食完既時候餐廳開始滿座, 黎既都係準備食TEA既人客, 見到隔離枱既TEA SET真係好羡慕~今次錯過左美麗而浮誇既TEA SET~下次一定要再黎~~~~~~~~!!
2018-01-08 575 views
叫左3百幾蚊既tea set竟然咸點仲好食過甜點甜點老實講,真係好麻麻但係個環境係幾舒適侍應唔知咩事係咁好「好心」咁走黎幫我斟茶但我係唔想佢凍先唔斟出黎同埋我同朋友會交換黎飲結果我截唔切,佢响我杯茶度溝左另一隻味落去😞
叫左3百幾蚊既tea set
竟然咸點仲好食過甜點
甜點老實講,真係好麻麻

但係個環境係幾舒適

侍應唔知咩事係咁好「好心」咁走黎幫我斟茶
但我係唔想佢凍先唔斟出黎
同埋我同朋友會交換黎飲
結果我截唔切,佢响我杯茶度溝左另一隻味落去😞
2017-12-24 552 views
不會再黎既cafe 甜品就是甜到過左火 野食宛完唔好食 飲品係唔錯既 環境服務都好好好好好 佐食物就係差 ......Wont go next time again!!!!!!!!!!
High  tea  set
2017-12-18 2110 views
過了氹仔行了一陣,鎖定了下午茶的地方,路氹城「澳門銀河™」。澳門銀河都是第一次到,商場光猛整潔,蠻舒服好行啊!Cha Bei 位於路氹城「澳門銀河™」綜合渡假城1樓1047號舖,沒有訂位服務,幸好去到都仍然有位哩!大家未坐下,已經十分忙碌,眼睛又好,手部又好,連嘴巴也不停叫好美呀!門口的擺放鮮花。必到的影相位置。坐位也不擠迫。餐具很精美,影完又影。我們四人,叫了Afternoon Par-Tea Extravaganza $528 for 2!再叫多兩杯飲品。我的Earl grey Tea set 上枱,十分吸睛哩!真的很美!心諗兩個人怎可吃完?咸點有:藍莓紅酒乳清起司法國面包甜菜頭露笋菲達起司吐司松露蘑菇酥蟹肉魚籽墨汁吐司精緻又好吃。之後全是甜點:草莓奶油薄荷茶果凍甜薯奶油泡芙櫻花馬卡龍玫瑰覆盆子蛋糕柚子綠茶慕絲酥餅藍莓起司蛋糕南瓜杯子蛋糕荔枝覆盆子蜜糖果凍這個柚子soufflé, 十分滿意!還有靚到不得了的Bouquet Par-Tea Cake吃下去很香,又不會太rich!我們4人只是勉強吃得完一頓很賞心悅目的下午茶。吃得飽飽,也要四處遊逛,買下手信,才能好好消化。

澳門銀河都是第一次到,商場光猛整潔,蠻舒服好行啊!

門口的擺放鮮花。

必到的影相位置。

坐位也不擠迫。

餐具很精美,影完又影。

再叫多兩杯飲品。

我的Earl grey

Tea set 上枱,十分吸睛哩!
真的很美!心諗兩個人怎可吃完?

咸點有:

柚子綠茶慕絲酥餅
藍莓起司蛋糕
南瓜杯子蛋糕
荔枝覆盆子蜜糖果凍

這個柚子soufflé, 十分滿意!

還有靚到不得了的Bouquet Par-Tea Cake

吃下去很香,又不會太rich!

我們4人只是勉強吃得完一頓很賞心悅目的下午茶。

吃得飽飽,也要四處遊逛,買下手信,才能好好消化。
2017-11-18
Tea
2017-12-17 565 views
上網見到佢D茶壺茶杯都好靚,諗住黎食果時一定叫會一壺,食下甜品,又可以影下相嘛。跟住六點幾去到,入到鋪頭,我地行左去最入D梳化位,跟住問我地係食甜品定晚餐之類,就話如果就係食甜品同飲野既話,就要座門口既細木圓臺,原來茶壺果D都唔會有的,只會用上紙杯載既飲品。之後我地就叫左佢地既晚餐,就可以座入梳化位了😂😂😂2道菜 - $ 128 ....加兩個甜品。個茶好似叫左伯爵茶,啊!又幾好味喎,不過杯同壺就唔係上網睇果隻好colourful 款,佢話果D茶杯茶壺係另外一個品牌,要下午茶先會提供!晚上只能配上白色的茶壺。😁😁其實食物好一般,甜品又好甜,尤其係朱古力果款。雖然食物唔算話好好食,但環境甘靚,又可以影下相,休閒地座下,都幾好既。😀😀
之後我地就叫左佢地既晚餐,就可以座入梳化位了😂😂😂
2道菜 - $ 128 ....加兩個甜品。