2023-10-16 1274 views
🥕炸馬介油球:6/10 ($180)好嘅馬介油最緊要係食得出鱈魚嘅香味,呢間餐廳呢方面做得唔錯,魚同薯仔份量平衡得相當好,能同時帶出魚香同埋薯味。口感方面亦做到外皮焦黃脆口,內裡絲質幼滑,沾上少少蛋黃醬後,更能提升口感層次。雖然🙎🏻‍♀️同🙍🏻‍♂️都覺得呢間餐廳嘅馬介油球幾好食,但係其實以澳門黎講,食同樣質素嘅馬介油球絕對唔需要咁高嘅價錢,所以衡量完cp值之後,我地只能夠比6分。🥕特色燒焗乳豬:6/10 ($390)佢嘅乳豬屬中上水平,豬皮非常香脆,咬落去非常crispy,豬肉亦都好鮮嫩。但係呢個乳豬係偏肥偏油,如果鍾意食肥啲嘅乳豬,呢個就幾啱食。整體黎講,佢嘅乳豬係幾好味,但係都係嗰句,以390蚊嘅價錢黎講真係唔太抵食。薯條方面都有少少失望😔😔,佢嘅薯條好淋,唔係好脆身,而且唔夠熱,調味亦到太淡,唯一一個值得欣賞嘅地方係佢嘅薯味幾香幾重。🥕碳燒葡國入口豬脊里配炸薯條及沙律:5.5/10 ($265)肉質挺鮮嫩,咬落去好多汁,口感唔錯。但係呢個豬脊里好油,食落好膩,食左幾塊之後已經覺得有啲滯。🥕紅飯 :3/10 ($45)🙎🏻‍♀️係個好鍾意食紅飯嘅人🤩,叫完呢個飯之後,佢仲好期待🙈,點知

🥕炸馬介油球:6/10 ($180)
炸馬介油球

🥕特色燒焗乳豬:6/10 ($390)

特色燒焗乳豬

碳燒葡國入口豬脊里配炸薯條及沙律

🥕紅飯 :3/10 ($45)
🙎🏻‍♀️係個好鍾意食紅飯嘅人🤩,叫完呢個飯之後,佢仲好期待🙈,點知黎到嘅係好水嘅番茄汁飯。味道方面,食落去都同我地想像中有啲出入,係酸酸鹹鹹,而唔係酸酸甜甜。最後,因為我哋覺得個飯怪怪哋🤢🤢,所以淨係食左一半就無再食落去啦。
紅飯
白飯
2023-04-30
3月中,各地剛剛放寬出入境沒幾耐,同朋友們去澳門兩日一晚,第一晚我哋去咗呢間餐廳,booking 已經full 曬,所以朋友決定5點幾到餐廳博可以walk in,好彩餐廳俾枱我哋,就係要求7:30之前還枱快食。我哋叫咗5個菜,非洲雞係雞扒,都幾辣,啖啖肉,味道可以。海鮮燉飯,啲海鮮唔太出色,可能時間尚早,燉飯唔夠入味。橄欖油蔬菜就如其名,菜比較硬身,係清淡嘅⋯⋯。馬介休係比較好味,炸粉薄,夠咸香,份量較少。乳豬價錢唔平不過有啲豬肉so味,薯條就好味嘅。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-04-30 2709 views
食物質素下降,服務員九唔搭八,咩都唔知,冇鴨飯,冇非洲雞,我哋已經食第一輪6點,有蚊咬,仍然保持到嘅喺價錢,一樣咁貴,不要去食,垃圾!本身喺訂7號舖,去到叫咗我去9號舖,話喺同一間,坐低後眼見7號舖排曬隧,我哋呢邊有位冇人坐,應該係唔同廚師,唔老實………但對面舖就咩餸都有,失望
2023-04-25 2560 views
今日本來想去呢間隔離嘅餐廳但經過嘅時候見到呢間好多米芝蓮推介滿心想吃正宗葡國菜 見佢裝修幾靚就想試吓但係完全冇諗過 出到嚟嘅食物質素真係令人驚訝 個炒蜆其實唔差但只係去到一般水準 冇乜驚喜 所以唔多評論但係個海鮮飯 我好肯定 每一個人叫 都會覺得呢一樣嘢係伏佢有提到同佢餐牌上隻蟹唔同用咗軟殼蟹 咁我哋接受嘅但係個成品話俾我哋聽 好hea就咁將隻蟹烚熟放落去賣相極差 海鮮飯烚幾粒帶子青口同蜆 仲有三隻蝦 鋪係飯上面全部勁唔新鮮 海鮮燉飯 係燉飯上面鋪海鮮完全冇融為一體既感覺 如果你呢個飯 係值$200 我可能會冇乜嘢講但係而家呢個飯係$580 你俾啲咁既質素人會唔會太過分? 隻蟹起碼明顯啲擺靚啲先啦我第一次嬲到要寫食評 希望人哋嚟呢間餐廳唔好嗌海鮮飯😡😡😡😡正常啦 185咁樣 味就一般 見人見志睇唔睇到隻蟹🤣🤣我無吹水架 咁樣就580雖然我哋係蠢咗 叫海鮮飯又叫蜆但如果服務員 會提吓我哋個海鮮飯係勁多蜆會好少少🤣人均咁就400我去食自助餐,好過
今日本來想去呢間隔離嘅餐廳

人均咁就400
我去食自助餐,好過
2023-04-24
2023-04-09 2365 views
每次去澳門都會到此餐廳晚飯,幾年疫情之後再去,完全不一樣多款菜式都話無,完全唔夠人手,坐咗好耐都無人招呼。最不滿就係問攞幾杯水,佢哋話冇免費清水⋯所以開支蒸餾水,最匪夷所思係拎嚟嘅蒸餾水,只得十分之一份量,佢話:你哋只有兩個人飲水咋喎⋯真係人都癲,你有計我蒸餾水嘅錢㗎嘛😡當晚近乎每樣食物都唔掂, ‘蜆’一口都係沙,所謂嘅海鮮飯,濕到不得了,Menu幅相有隻靚到不得了嘅蟹,侍應跟住又話冇新鮮蟹,要用軟殼蟹代替,隻軟殼蟹唔知係咪太軟,所以完全融化晒,真係用顯微鏡都搵唔到⋯一句講晒‘不知所謂’,絕對趕客😡😡😡
每次去澳門都會到此餐廳晚飯,幾年疫情之後再去,完全不一樣

官也街太多人,所以入咗內街行吓,行行吓見到呢間餐廳由2009-2021連續14年都係米芝蓮指南餐廳,menu d相又好吸引,店內環境唔錯,所以即刻book左當晚去食😋。炸馬介休球 5件 $180炸粉整體好薄,係有少少位重疊左炸粉。個馬介休蓉入口即溶,點埋沙律醬,更好食!。特色燒焗乳豬 $318必食推介!厚切乳豬皮好薄好脆,雖然好厚肉但完全唔會乾,好滑好易咬!肥膏唔算多,油膩程度可以接受。唔會過咸。美中不足Menu個乳豬係配自家製薯片,當日只有薯條。。Secreto $270香煎黑毛豬,切到一片片,個肉都係好淋好易咬,腌得好香,個醬係辣辣地,點太多會太辣。食到後尾,豬同隻碟都好油,要趁熱食。。芝士薯蓉 $48散叫左個薯蓉試下,好重芝士味,芝士控可試!。餐前麵包跟牛油同橄欖,有烘過,正常水準。焗乳豬同馬介休好食!其他正常發揮,可以試一次,未必會encoreIG: travelfoodie.hk

。炸馬介休球 5件 $180

。特色燒焗乳豬 $318
特式燒焗乳豬

。Secreto $270

。芝士薯蓉 $48
散叫左個薯蓉試下,好重芝士味,芝士控可試!
薯蓉  土豆泥

。餐前麵包
跟牛油同橄欖,有烘過,正常水準。

IG: travelfoodie.hk
  • 特式燒焗乳豬
2023-01-31 3423 views
其一,食物可供選擇的款式極其少。當然地,上方指的並不是菜單的食物款式少,而是因入座後有多項菜式也不能提供。包括馬鈴薯伴羊腿、烤鴨飯、非洲烤雞等等多項主菜;紅酒洋梨、橙酒班戟兩項甜品,侍應生只回覆是因為欠缺原材料而不能提供(甜品更只能提供一種)。以上全部也是主餐牌相對重要的主菜,有多項菜式也不能提供簡直不能接受。其二,差勁的服務態度。老實說,要是因特別原因而不能提供某些菜式的話,理應最初已經要提醒客人。但由查詢空位、入座、點單,完.全.沒.有任何一位侍應生有提醒這麼多主菜亦不能提供。更是去到點單有提及這道菜時,才回覆不能提供。所以前後擾攘下單兩次,才正式完成點單。最後更要被服務生係奚落「吓,沒人提醒過你呢啲菜都冇咩」,是同類價格的餐廳中感受過最差勁的服務體驗,絕對不會來第二次。
其一,食物可供選擇的款式極其少。

其二,差勁的服務態度。

Lunch
2023-01-26 2417 views
疫情後再返來吃,初時仲抱住吃多次冇防,以為因為疫情水準會差咗,餐單已經完全改曬!點知第一口就感覺完全keep得住個水準,每個菜色味道層次分明,非常好味,果然冇失望
必食推介

2023-01-22
必食推介
  • 烤乳豬
2019-09-30 5223 views
—嚟到澳門 其中一環梗係要食葡國菜友人已經提早上官網訂好位 沿住樓梯落去 有個類似private room ge area食食下有個音樂老師?!入嚟彈結他高歌一曲仲邀請食客一齊參與其中為當晚氣氛推至高漲 唔錯嘅體驗白酒蒜蓉炒蜆($185)蟹肉釀蟹蓋($195)有凍食同熱食揀特式燒焗乳豬($390)Antonio海鮮燴飯($580)個汁幾濃郁偏濕橙酒班戟($280)幾欣賞Ken 全晚都笑咪咪去serve大家連表演煮甜品都一直微笑 果然係米芝蓮餐廳服務最後有杯sweet wine餐後酒Mineral water($50/1.5L)————————————安東尼奧餐廳氹仔舊城區木鐸街7號地舖

嚟到澳門 其中一環梗係要食葡國菜
友人已經提早上官網訂好位
食食下有個音樂老師?!入嚟彈結他高歌一曲
仲邀請食客一齊參與其中
為當晚氣氛推至高漲 唔錯嘅體驗
白酒蒜蓉炒蜆($185)
蟹肉釀蟹蓋($195)
有凍食同熱食揀
特式燒焗乳豬($390)
Antonio海鮮燴飯($580)
個汁幾濃郁偏濕
橙酒班戟($280)
幾欣賞Ken 全晚都笑咪咪去serve大家
連表演煮甜品都一直微笑 果然係米芝蓮餐廳服務
最後有杯sweet wine餐後酒

Mineral water($50/1.5L)
————————————
安東尼奧餐廳
氹仔舊城區木鐸街7號地舖
Dinner
2019-06-27 6194 views
乘港珠澳大橋之便 一家三口👨‍👩‍👧首次一齊去澳門 酒店登記 吃個午餐 玩個8字摩天輪 轉到官也街吃吃逛逛 轉眼都已5半了 考慮到大家又攰又熱 不如食個舒適既Early Dinner再返酒店 去之前睇過下資料 對呢間有啲興趣 莫義記問問路發覺餐廳就在附近 就黎個初體驗啦餐廳有嬰兒坐椅提供 感覺滿不錯的 有舒服的靠墊也有餐盤 等安排期間 小湯圓不耐煩 店員送上了填色冊(筆因為小湯圓還不懂用沒要到)小湯圓馬上喜孜孜環境寧靜舒適來個Sparkling Water降降温(日後嬰女皇停奶後 一定來個Sangria)餐廳新鮮鬆軟 兩款都暖烘烘的 嬰女皇大愛白色果款 食無停炸馬介休球 外層金黃 內層鬆化而帶有陣陣薯香魚香 兒童餐- 奶油蔬菜湯 餐廳仲有兒童餐牌 整個湯比嬰女皇先 唔好以為兒童餐就馬虎 上菜時碟中放著各式蔬菜 店員再將湯倒到碟子 味道清新 像自己鮮製的南瓜蓉湯燒焗乳豬 無得輸呀 乳豬皮脆肉嫩 連自家製既薯片都好好味 安東尼奧式海鮮燴飯 一上菜真係驚訝 乜咁大碟既 乜咁多海鮮既 勁驚食唔晒 但啲海鮮又靚又新鮮 個汁惹味又吸收晒海鮮精華 最後都係完食🤤係出娘胎至今心目中TOP1等甜品期間

環境寧靜舒適
餐包
餐廳新鮮鬆軟 兩款都暖烘烘的 嬰女皇大愛白色果款 食無停

外層金黃 內層鬆化而帶有陣陣薯香魚香

無得輸呀 乳豬皮脆肉嫩 連自家製既薯片都好好味
安東尼奧式海鮮燴飯

等甜品期間 仲有即場演奏 本身唱一首 嬰女皇唔夠喉 又送多首月亮代表我的心

即時製作橙酒crepes 好香呀

橙酒Crepes

與之前食過加雪糕既版本不同 呢款係熱食既 作為是日肚滿腸肥既結尾好適合 味道非常醒胃 餅皮不像吃過的薄 但這厚度跟汁醬很搭

帶住嬰女皇無好好記低每道菜既價錢 只知埋單MOP1697 以我們家是很豪華的一餐了 但很值得 再來澳門如果想食葡國餐的話 我諗我唔想試第間了

2019-06-17
餐包
橙酒crepes
星期二晚經酒店booking,來到了這家獲得米芝蓮推介的葡國餐廳。我們點了炸馬介休球,葡國烤乳豬,非洲雞和焗鴨飯。每桌客人都會有一些微溫的麵包和一碟橄欖當前菜。麵包挺好吃,內部頗為濕潤,不是敷衍的那種麵包。炸馬介休球,這個真的推薦,馬鈴薯泥非常的滑,跟裡面的鱈魚非常搭配,調味適宜,外層炸得酥脆。葡國烤乳豬,豬的皮烤非常的香脆,豬肉的脂肪和嫩肉在口裡慢慢融化,肉香充滿了整個口腔。伴碟的那些薯片也是自家製,很有誠意。非洲雞,起初以為是一款烤雞,原來是淋了類似沙茶醬汁的雞肉。醬汁跳的很惹味,有一種淡淡的椰香,也感覺放了很多種不同的香料,不過由於大部分雞肉的部位是雞胸,可能有些人會覺得肉稍微乾一點,我個人是很滿意了。焗鴨飯,飯面有一點焗過的飯焦,上面鋪了臘腸和煙肉,中間夾了很多鴨肉,不過吃起來味道比較咸和乾。總括來說,這餐廳的水準挺高,沒有辜負米芝蓮的推介,特別推薦炸馬介休球和葡國烤乳豬,真的好吃!

我們點了炸馬介休球,葡國烤乳豬,非洲雞和焗鴨飯。

葡國烤乳豬

非洲雞

焗鴨飯

Other Info. : 一進餐廳,在左邊的一張桌子有一個中老年的外國人坐鎮,原來他就是餐廳的老闆。
2019-06-11
葡國烤乳豬
非洲雞
焗鴨飯
  • 烤乳豬
2019-06-10 2873 views
端午節同老公黎澳門玩2日落船第一餐揀左呢間米芝蓮餐廳坐落官也街附近餐廳外觀吸引亦展示餐廳得獎證明餐廳唔提供tap water 點左一枝distilled water 同一杯house white wine#炸馬介休球(超失望之作)我最鍾意嘅葡菜必食食物炸得金黃外脆內軟但咸到苦食唔到入口我地每人食左一粒就叫佢收走隔離枱果家人都話好咸#蒜炒蜆有一半蜆有沙但值得讚個汁調味得宜香草同蒜香一流#羊腿軟淋但無咩羊味埋單侍應問啲野啱唔啱食我都如實反映炸馬介休球咸到唔入得口侍應解釋馬介休係咸我唔係第一次食馬介休知道味道有啲似咸魚問題係廚師落馬介休太重手魚同薯蓉比例嚴重失衡侍應都禮貌表示會同廚師反映最後送左2杯餐後甜酒比我地試
端午節同老公黎澳門玩2日
落船第一餐揀左呢間米芝蓮餐廳

坐落官也街附近
餐廳外觀吸引
亦展示餐廳得獎證明

餐廳唔提供tap water

#炸馬介休球(超失望之作)
我最鍾意嘅葡菜必食食物

侍應都禮貌
表示會同廚師反映
最後送左2杯餐後甜酒比我地試

2019-06-07
$450 (Lunch)
2019-05-27 2185 views
My friend (who is new to Hong Kong) and I came over to Macau for just a few hours and had a divine dinner at Antonio’s. The clams & flaming sausage were our favourite starters & the duck rice and grilled octopus were both delicious mains. The octopus melted in your mouth, and the duck in the rice added a new dimension of flavour and was impeccably tender. Antonio’s is by far the best Portuguese food in Macau. Located in the heart of taipa village it brings out the vivacious essence of the villag

Antonio’s is by far the best Portuguese food in Macau. Located in the heart of taipa village it brings out the vivacious essence of the village itself.
Clams  and  cured  meat
Clams  and  cured  meat
2019-05-21 1643 views
嚟之前已訂了位。 當然 食葡國菜 少不了燒乳豬及燒沙甸魚。 餐前麵包是自家焗白麵包簡直一絕 ! 吃了三個也不覺夠喉 。燒乳豬一碟共有四件, 皮外皮燒得金香口感煙韌, 皮下脂肪不算多, 肉質嫩滑, 果然正! 燒沙甸魚 一碟共三條, 每條都很肥大! 原條連內臟燒, 魚油充足唔腥。 叫了一細砰紅酒sangria, 這裏溝得很好飲!!!中途亦有位彈結他的伯伯, 自彈自唱了三首歌, 很有氣氛。
嚟之前已訂了位。 當然 食葡國菜 少不了燒乳豬及燒沙甸魚。
餐前麵包是自家焗白麵包簡直一絕 ! 吃了三個也不覺夠喉 。
中途亦有位彈結他的伯伯, 自彈自唱了三首歌, 很有氣氛。
  • 燒沙甸魚
2019-05-14 989 views
朋友介紹 一嘗真正的葡國菜米芝蓮餐廳餐廳內比較小 只有6張桌子 容納大概28-30人左右幸運我們一早就已經預訂座位了一到就順利坐下6個人 首先叫了一個蜆Waiter係上面包的時候 就有說等一下可以讓面包沾蜆汁 好好吃的喔蜆還不錯 鹹鹹的還加了一點白酒的感覺吃到一半 我就把下面的汁沾一下白酒和海水的味道就更濃了之後的馬介休球是我的最愛馬介休是一種魚 類似鱈魚 其實簡單說就是炸魚球不過吃一去 混了薯仔 感覺完全不同我們還叫了waiter推薦的炸乳豬乳豬皮好脆同簿 比起香港的亦無咁肥所以非常推薦 下次有機會都會再黎過!
朋友介紹 一嘗真正的葡國菜

馬介休是一種魚 類似鱈魚 其實簡單說就是炸魚球
不過吃一去 混了薯仔 感覺完全不同

我們還叫了waiter推薦的炸乳豬
乳豬皮好脆同簿 比起香港的亦無咁肥

所以非常推薦 下次有機會都會再黎過!
馬介休球
2019-05-13