2023-07-23 5631 views
完全無plan 朝早至決定嘅澳門Trip臨急臨忙都冇book位朋友介紹黎左呢間傳統葡國菜小店原來之前都有攞個米之蓮我哋兩個人安排左4人枱坐得舒服 由於星期六晚至有燒乳豬所以我哋就冇得order坐低有麵包仲係微暖可以搽牛油或者橄欖油叫左0.5L sangria 馬介休球蒜蓉沙甸魚燒豬仔骨加薯條豬仔骨骨細嫩肉揀咗啲都係葡國特色食物
完全無plan 朝早至決定嘅澳門Trip

蒜蓉沙甸魚
燒豬仔骨加薯條
豬仔骨骨細嫩肉

揀咗啲都係葡國特色食物

原本計劃去的葡菜餐廳sss都通通滿座找了好久終於找到了這間吃葡菜的餐廳店內很有田園風格,擺盤也是很簡單的🔎海鮮焗飯用了番茄熬成的濕嗒嗒海鮮飯海鮮用料豐富:有青口、魷魚、蝦等等酸甜酸甜的,沒有不好吃的道理🔎炒蜆首先蜆真的很大顆飽滿濃濃的蒜香味吃不停口份糧超多的!👍🏻👍🏻👍🏻🔎炸馬介休球炸得很香脆🐟微微鹹香內在的薯蓉較多🥔很綿密
原本計劃去的葡菜餐廳sss都通通滿座
找了好久終於找到了這間吃葡菜的餐廳
店內很有田園風格,擺盤也是很簡單的

🔎海鮮焗飯
用了番茄熬成的濕嗒嗒海鮮飯
海鮮用料豐富:有青口、魷魚、蝦等等
酸甜酸甜的,沒有不好吃的道理

🔎炒蜆
首先蜆真的很大顆飽滿
濃濃的蒜香味吃不停口
份糧超多的!👍🏻👍🏻👍🏻

🔎炸馬介休球
炸得很香脆🐟微微鹹香
內在的薯蓉較多🥔很綿密
2023-03-25 5798 views
我家一行四人,好彩有預訂,星期五也高明滿坐,座無虛席,外面也坐滿人;我們只叫四道菜和一勺生果賓治凍飲。海鮮盤、黑毛豬骨、炒椰菜和燒墨魚。每道菜式也很好味,尤其海鮮盤的醬汁非常惹味,有兩隻肉蟹,肉甜又實肉,加入有煙肉、洋蔥、香料等等煮成的汁,將蟹肉提升了鮮味名,盤內已有蜆,所以不用另外叫,海鮮在鐵鍋烹煮,所以一路食也不會攤凍,傳熱不錯,打開鍋蓋時,有兩隻大蝦,非常吸精,味道不及細蝦好味,此餸值得一試;燒墨魚的醬淋上才吃定有驚喜;黑毛豬骨細細件好惹味,起碼有十多件,四人剛剛好,人多唔夠掙,亞囡食左五六件,停唔到口。
我們只叫四道菜和一勺生果賓治凍飲。
海鮮盤、黑毛豬骨、炒椰菜和燒墨魚。
2023-03-24
Celebration
Birthday
  • 海鮮盤
2020-04-26 6737 views
叫咗芝士75,出了個小芝士叫左魚,165左右,食上去好似放咗好耐然後再整返熱嘅嗰種叫左牛扒,個牛扒個形狀似腫瘤咁,唔知佢焗定煮,咬左成幾分鐘都未咬爛,185左右
叫咗芝士75,出了個小芝士
叫左魚,165左右,食上去好似放咗好耐然後再整返熱嘅嗰種
2020-04-26
2019-12-26 5977 views
冬大過年🎉帶著一家大細「過大海」團圓冬至晚飯🥘選擇去官也街試食一間比較親民價嘅葡國餐廳由於冬至兼星期日,一定要預早book位,否則「摸門釘」餐廳裝修都算乾淨企理,但枱同枱之間實在有啲擠迫外脆內鬆軟,空氣感十足塗抹牛油或沾枱上嘅橄欖油、黑醋,好食八爪魚非常鬆軟加入黑橄欖、洋蔥粒拌勻淋上用橄欖油製成嘅沙律醋汁~醒胃喱個「葡國鹹魚球」炸得酥脆、幾綿滑食得出馬介休份量較薯蓉多啲有酒香、有蒜香,蜆肉飽滿但就overcooked咗,啲蜆肉大部份離殼外脆炭香有肉汁,但就稍微韌咗啲不過證明冇落鬆肉粉飯粒充滿濃濃海鮮味,食落鮮甜配料非常多~魷魚、蜆、大蝦、青口、螃蟹BTW~逢星期一休息喱度地方唔大,想食就打電話book位穩陣人均消費$250~CP值OK
冬大過年🎉帶著一家大細「過大海」團圓

冬至晚飯🥘選擇去官也街試食一間比較親民價嘅葡國餐廳

由於冬至兼星期日,一定要預早book位,否則「摸門釘」

餐廳裝修都算乾淨企理,但枱同枱之間實在有啲擠迫

餐前麵包

外脆內鬆軟,空氣感十足

塗抹牛油或沾枱上嘅橄欖油、黑醋,好食

八爪魚沙律

八爪魚非常鬆軟加入黑橄欖、洋蔥粒拌勻

淋上用橄欖油製成嘅沙律醋汁~醒胃

炸馬介休

喱個「葡國鹹魚球」炸得酥脆、幾綿滑

食得出馬介休份量較薯蓉多啲

炒蜆

有酒香、有蒜香,蜆肉飽滿

但就overcooked咗,啲蜆肉大部份離殼

燒牛肋骨

外脆炭香有肉汁,但就稍微韌咗啲

不過證明冇落鬆肉粉

西班牙海鮮飯

飯粒充滿濃濃海鮮味,食落鮮甜

配料非常多~魷魚、蜆、大蝦、青口、螃蟹

BTW~逢星期一休息

喱度地方唔大,想食就打電話book位穩陣

人均消費$250~CP值OK

2019-12-22
  • 西班牙海鮮飯
  • 八爪魚沙律
  • 炸馬介休球
  • 餐前麵包
2019-06-28 7486 views
數數手指都醒唔起幾耐無嚟過澳門飲飲食食,應該都有兩三年左右?今日請咗一日假同屋企人一齊過大海辦理私人事,順道嚟食好西近年澳門百花齊放,除咗一向都出名嘅葡國菜之外,連帶開咗好多唔同類型嘅小店或者外國餐廳都進駐澳門,已經唔再係局限於只有葡國菜出名嘅情況。其實都係一件好事,擁有雙重身份嘅我都希望澳門經濟環境越黎越好,唔再係以前單單以賭場作招徠嘅一個地方,單以美食都可以吸引到世界各地遊客到澳門旅遊由於我哋都係臨時決定晚餐去葡國美食天地,所以無係事前打電話訂枱。不過都聞說呢間餐廳都好受歡迎 (特別係當地葡國人),辦理完正事之後就坐賭場巴士向官也街出發啦去到餐廳問下佢哋可唔可以安排今晚嘅訂枱,好幸運地可以安排到6:30 大約6:20左右我哋再返到黎餐廳,已經見到有一條短短嘅人龍係門外等餐廳開門 (晚市開6:30),當中不乏葡國家庭及外國人。餐廳準時係6:30開門,餐廳內裡以四人枱或提供俾家庭用嘅長枱為主,以我所記得就無二人枱。環境寬敞,冷氣夠涼快餐廳不設搭枱,即使係兩個人入座都會安排整張四人枱俾你。可以坐得舒舒服服,唔洗怕要同人撘枱或者人多時要將枱一分為二。餐廳裝修懷舊而不失典雅,牆壁貼上部份報章
今日請咗一日假同屋企人一齊過大海辦理私人事,順道嚟食好西

環境寬敞,冷氣夠涼快

餐廳裝修懷舊而不失典雅,牆壁貼上部份報章報道,原來餐廳曾經得到米芝蓮榮譽,難怪餐廳咁多人慕名而來

除咗主菜牌、酒牌外,仲有另一個較細小嘅是日推介。菜式價錢中等,無我想像中高昂。

最後我哋點咗是日推介裡面嘅磨菇牛扒 (好似MOP128?)、炒蜆 (MOP138)、炸馬介休球 (MOP45),仲有兩罐芬達汽水 (留意返,餐廳無免費水提供)
侍應服務態度幾親切主動,工作快而有效率,亦都會主動向客人推介菜式,現今餐廳要得到咁好嘅服務除非係五星級酒店。

餐前麵包

落單後,侍應送上餐前麵包,係偏硬嘅豬仔包。麵包按人頭配給,溫度係微暖以上,麵包表面頗為脆身,一拎上手已散到成碟都係

內裡充滿麵粉香氣,新鮮麵包從來都唔需要加鹽加醋都咁好食!

然後其他食物都陸續上枱

炸馬介休球
🌟炸馬介休球 - 一碟3件,新鮮炸起,切開一半時仲有熱氣冒出。清晰見到一絲絲馬介休,內裡混合少許芫荽作調味,唔會過鹹

🌟炒蜆 - 上菜時真係大碟到令我哋嘩嘩聲
啲蜆多到成座山咁!炒蜆以橄欖油、白酒、芫荽、辣椒調味,白酒味非常濃郁!蜆肉粒粒飽滿,鮮甜之餘仲完全無沙!真係一隻接一隻咁狂食
啲汁用黎點餐包食都好唔錯
磨菇牛扒

🌟磨菇牛扒 - 磨菇牛扒煎到大約七成熟,生熟程度剛剛好。好香濃嘅牛味,肉質唔算太嫩,但亦都唔會好似食柴皮咁

伴碟嘅薯條係新鮮即炸,條條都好粗身。磨菇份量幾多,磨菇汁煮得好好唔會過咸或太濃而搶走牛扒嘅肉味

埋單大約MOP440-450 (確實價錢唔記得咗),都算幾抵食,起碼食完出黎係飽肚嘅。

聽到隔離枱本身想點葡式芝士但侍應話已經賣哂,當時只係7點左右,睇黎葡式芝士係好受歡迎
2019-06-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
炸馬介休球
磨菇牛扒
2019-05-05 5941 views
五月二日,到澳門玩樂,見識到新馬路的人山人海,避開人潮便過氹仔搵食,雖然冇預訂,但排隊 walk in 也成,一於在此開餐。二口子食量不大,故此只點了馬介休球、燒羊扒、燒𩶘魚及一杯生啤便算了。馬介休球雖然叫做球,但呈長條形,和其他的餐廳所供應的球形不同,但是一吃下,正啊,味道調教得不錯,也吃到了碎了的馬介休,加上熱度未減,好吃!羊扒有4件,加上配菜,份量十足。本來要五成熟,可以上碟一看,燒得太熟了,除了在最厚處的內部尚有少少粉紅外,其餘全熟。還幸味道不差,羊騷味很少,肉質細嫩,蘸了隨上的薄荷,配合得宜,替過熟的羊爭回不少分數。燒魚是平實的烤熟,加上了點點海鹽及檸檬汁,魚烤得啱啱好,魚熟而皮不會太燶,鮮魚味道充盈,Good!食飽飲罷,滿意而回,全餐連加一要$475,算是物有所值了。
食飽飲罷,滿意而回,全餐連加一要$475,算是物有所值了。

烤羊扒
燒𩶘魚
2019-05-02
烤羊扒
燒𩶘魚
2019-01-24 6404 views
生日晚餐,選了在官也街附近的葡國美食天地,這間小店之前都沒留意,朋友介紹下,再和幾間葡國菜餐廳比較,選了這間。.中午剛巧也在這邊吃,就walk-in訂位,book到即晚8點,較早的時間就full了。.麵包是偏硬的口感這裡沒水供應,要另外買的,這支二十多元也可接受。海鮮飯$168留意海鮮飯有兩種,西班牙海鮮飯應是較乾身的,浸湯的是叫海鮮飯,沒西班牙。海鮮飯的湯有濃郁的番茄味,帶著鮮味,十分好味,平時不愛吃飯的我,也吃了好多飯,因為我喜歡濕吃。海鮮有蝦、蟹、青口、魷魚等,雖不算上等新鮮,也可以啦。.燒牛肋骨$145像平常見的牛仔骨,骨多肉少,較多脂肪,吃得的肉便更少,但它燒到好香,也可一吃,薯條質感實在,炸得剛好。.Sangria $96難得好喝的Sangria,紅酒易入口,不苦不澀,不用大量果汁來掩飾,主味還是紅酒,但有少少果味,果香,最尾還可以把酸酸甜甜的橙吃掉。.有美酒,有美食,這生日晚餐吃得很愜意。近年著重健康,少吃甜點了,也可以不吃蛋糕。.
麵包是偏硬的口感

這裡沒水供應,要另外買的,這支二十多元也可接受。

海鮮飯$168

燒牛肋骨$145

Sangria $96

2018-07-17 9326 views
工作關係,美味子去左澳門幾日。是晚被安排去呢間小舖食晚飯,同事們話呢間餐廳曾經拎過星,好味又扺食而且仲要一早book定如果唔係會冇位。去到既時侯門口已經掛左全晚滿座既紙牌,門口企左幾個葡國人飲酒吹水,入到去有d葡式既裝飾同陣陣既食物香味,時間較得啱啱好,d野食已經一早為我地準備好上左係枱。今次係美味子第二次嚟食,馬介休係其中一樣美味子覺得必食既,因為真係好食過好多葡式餐廳,係香港既話更加唔使旨意食到呢個水準。其次炒蜆同冷盤八爪魚都係屬於必食系列,炒蜆冇港式大排擋嗰d咁濃厚但確實幾惹味開胃,會食唔停口。我地一大班人叫左幾個焗飯好快就清晒,味道唔太濃同唔油膩,仲有好香既蕃茄味所以好開胃,美味子我連橄欖都食埋。不過是晚最好味都係碟煎豬排加薯條,熱辣辣又脆卜卜既薯條加塊煎得脆口又薄身既豬扒,我地好快清完又再encore左多一碟。另外其實仲有佢地既Sangria都好好飲,落足生果非常鮮甜,好可惜我地好快就飲完冇機會俾美味子留低倩影;仲有木糠布丁都好地道,不過美味子就覺得太甜,食既時候要配返杯咖啡/茶就會好d。

• 炸馬介休球
  • 八爪魚沙律
  • Sangria
2018-05-08 7114 views
馬交葡國菜食開黑沙海灘 法X度 山長水又遠越食越渣新口岸果間 新口岸葡X菜 又冇乜突出轉地頭嚟呢度有電話訂枱冧巴尾好易記唔生唔死言歸正轉講嘢食沙律新鮮牛柳骨入味有肉汁沙甸魚食過番尋味一句到尾可以轉場嚟呢度
馬交葡國菜食開黑沙海灘 法X度 山長水又遠越食越渣
牛柳骨入味有肉汁
沙甸魚食過番尋味
一句到尾可以轉場嚟呢度
2018-04-07 8599 views
不嬲對葡國菜嘅印象麻麻,所以同家人嚟咗澳門咁多次,都冇特意走入一間葡國餐廳搵食。朝早喺氹仔食完早餐,十二點零,路過呢間望落平實嘅小店,畀佢門口掛住一塊寫上fully booked嘅紙牌吸引住。心諗呢間餐廳真係咁fully booked!即刻上Openrice摷下呢間餐廳嘅資料,見到佢整體評分唔低,於是入去問下今晚三位六點半仲有冇位。餐廳侍應全部係葡國人,其中一個侍應用啲算係流利嘅廣東話同我講,話今晚full晒,剩番近門口貼住bar枱嘅一張二人枱,問我要唔要。要囉!黃昏六點半準時入座。入座前已上Openrice搵啲食家指點迷津。我哋一家三口就咁決定。開始上菜時,侍應送上三個豬仔包。馬介休球$48/三件。上枱時嘅馬介休球係剛剛炸起,食時要小心辣咀。馬介休球外皮炸得脆而不硬,內裡夾住馬介休嘅薯茸軟滑得嚟味度適中唔覺鹹。不過$48三件size偏細嘅馬介休球就嫌貴咗啲。(3.5分/5分)炒蜆$145。啲蜆有番咁上下大隻同肥美,碟蜆仲炒得鑊氣足同夠香,加咗少少辣令到碟蜆更加惹味。海鮮飯$168。呢個蕃茄湯底嘅海鮮飯,海鮮配料一啲都唔馬虎,有蝦,蟹,青口同魷魚。最鍾意佢上枱時係熱辣辣,食耐咗都唔會咁

炒蜆

海鮮飯$168。呢個蕃茄湯底嘅海鮮飯,海鮮配料一啲都唔馬虎,有蝦,蟹,青口同魷魚。最鍾意佢上枱時係熱辣辣,食耐咗都唔會咁快凍。
海鮮飯

燒排骨$145。伴碟嘅薯條係新鮮炸,所以熱得嚟個心仲好軟腍,食到唔多想停,可惜份量唔多。排骨燒得夠香,不過幾條排骨就真係好排骨,冇乜肉,多番啲肉會好好多。
燒排骨

雞蛋布甸$52。最後食番個甜品嚟埋尾。本來係揀木糠布甸,不過餐廳話木糠布甸兩日前已賣晒。吓,乜木糠布甸唔係日日新鮮做咩,點解仲講緊兩日前嘅嘢嘅!不過卒之都叫咗雞蛋布甸。淋上焦糖嘅雞蛋布甸唔係特別滑,但感覺幾香幾唔錯。

雞蛋布甸

當晚因為要趕搭船返香港,餐飯食咗只有一個鐘,但已足夠令我對葡國菜改觀。

今次用餐嘅經驗話畀我知,想喺澳門食到好嘢,一定要避開一啲傳統多人光顧嘅名店。呢啲鋪頭總令我覺得不外如是或不及所料。用心去發掘一啲小店或會有意想不到嘅收穫。
2018-04-05
燒排骨
  • 雞蛋布甸
2018-02-07 6973 views
閒日放假唔想留係香港,梗係過大海啦!一到氹仔即去官也街食lunch 周圍問下鋪頭啲人有咩好介紹點知佢地話反屋企食😅急call 個澳門fd介紹咗呢間好彩去到仲未last order得到店員同疑似老闆熱情招待老闆係正宗葡國人但廣東話好好餐廳拎過獎🧐我諗應該有保證Setting好似食緊fine dining 🤭好enjoy!男朋友係酒鬼,一定叫beer🍺好似係葡啤?! 入口幾smoothIced lemon tea ( no ice)✌🏻普普通通包包係送的,滴olive oil 幾好食好似西班牙果啲咁烤爐魚 (應該係,除非記錯)烤得唔錯,仲juicy海鮮飯呢個我超鐘意!😋😋😋🤨蕃茄湯做底勁多款海鮮,勁足料好食過西班牙海鮮飯呢一餐由香港過澳門好滿足好抵食
閒日放假唔想留係香港,梗係過大海啦!
一到氹仔即去官也街食lunch
周圍問下鋪頭啲人有咩好介紹
點知佢地話反屋企食😅
急call 個澳門fd介紹咗呢間
好彩去到仲未last order
得到店員同疑似老闆熱情招待
老闆係正宗葡國人但廣東話好好

餐廳拎過獎🧐我諗應該有保證

男朋友係酒鬼,一定叫beer🍺
好似係葡啤?!
入口幾smooth

Iced lemon tea ( no ice)✌🏻
普普通通

包包係送的,滴olive oil 幾好食
好似西班牙果啲咁

烤爐魚 (應該係,除非記錯)
烤得唔錯,仲juicy

呢個我超鐘意!😋😋😋🤨
蕃茄湯做底
勁多款海鮮,勁足料
好食過西班牙海鮮飯

呢一餐由香港過澳門
好滿足好抵食

2018-02-06
$200 (Lunch)
  • 海鮮飯
2017-11-07 7701 views
難得黎到澳門,梗係要食返餐葡國菜啦。喺開飯網見到呢間餐廳咁多好評,就一於黎試吓啦。是日星期六,黎到餐廳已經係六點半,雖然冇預先訂枱,但好好彩依然有位。落單之後店員就為我地送上麵包,呢兩大個微熱嘅豬仔包,為我哋嘅晚餐揭開序幕。炒蜆:用蒜茸炒成既蜆唔單止鮮甜肥美,而且大碟得黎粒粒仲有蜆肉,令人食到停唔到口。海鮮飯:用蕃茄湯整成嘅海鮮飯,賣相呈橙紅色,入口酸酸地幾開胃,除此之外,海鮮配料仲好足,有青口,蝦同魷魚等等。燒雞:燒雞燒得剛剛好,入味之餘入口仲好juicy, 雞肉亦都好嫩滑,配埋香噴噴嘅英式粗薯條,認真唔錯。估唔到餐廳名雖然平凡,但係無論食物同服務都非常之好,唯一唔好處嘅就係冇免費清水提供,如果可以免費提供咁就更好啦。

炒蜆:
海鮮飯:

燒雞:

2017-09-22 6517 views
去得澳門當然要找機會試一些地道的葡國菜,今次沒有光顧木偶,小飛象,但就試了另一間在官也街附近的葡國餐廳,裝修極具葡萄牙風味,猶如置身於葡萄牙一樣。該間餐廳,中午十二點才開門,到下午三點便會休市,所以想食的人一定要掌握時間,最好當然是預早BOOK 位。餐廳內的環境其實是比較窄,可能葡國人是沒有肥仔的。首先,拿來的是面包,面包看來是新鮮焗製的,可以代替白飯來點汁食,超正。馬介休魚球,個人認為口感比較似較硬的魚蛋,但更香口。葡國香腸,似較濕的臘腸,但加了很多芥欖油來食,除了有芥欖油本身獨特的味道,配上中間一些香料,風味更特別。右上角是一碟用馬介來炒的炒飯,不像港式炒飯那麼乾身,但風味更獨特。最後是迷你沙甸魚配芥欖油,加蒜蓉一起食,最有趣的地方是整條魚連骨頭都可以食落肚,一種愈食愈想食的感覺。抵玩指數4.0)原本覺得價錢偏貴,但諗深一層這種經典葡式風味,其實己經愈來愈小,餐廳的食物,食落不會感受到太香港的口味。環境方面地方雖然偏窄,但乾淨企理,裝飾亦帶有異國風情。服務態度亦十分友善。另外溫馨提示, 一般的傳統葡國餐廳都沒有免費的水提供,這間亦不例外,不過我個人認為買一枝天然的礦泉水跟葡國菜一起

抵玩指數:
(4.0)
原本覺得價錢偏貴,但諗深一層這種經典葡式風味,其實己經愈來愈小,餐廳的食物,食落不會感受到太香港的口味。環境方面地方雖然偏窄,但乾淨企理,裝飾亦帶有異國風情。服務態度亦十分友善。另外溫馨提示, 一般的傳統葡國餐廳都沒有免費的水提供,這間亦不例外,不過我個人認為買一枝天然的礦泉水跟葡國菜一起享用,也是一個不錯的選擇。
2017-08-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 迷你沙甸魚配芥欖油
2017-08-06 6395 views
話哂2日1夜澳門遊又點少得食葡國菜呢🤗多數人都去食咩木偶呀個d今次搵偏d嘅試下先餐廳名字好似好流咁喎。。。但原來食物一d都唔流先黎個炒蜆小食叫得小食,我以為得幾粒點知都好大碟下喎😲粒粒都有蜆肉,唔會得d殻仲好飽滿,好肥味燒牛仔骨都有成3條咁多一d都唔孤寒薯條熱辣辣,岩岩炸起極度推介「燒野豬」其實我唔知野豬同普通豬有咩唔同但食落去豬味好濃郁,好有咬口好似食豬肉乾咁濃味,但一d都唔柴,仲好juicy 添😋食西餐都想飲少少酒半支價錢唔貴,大約100蚊飲落都ok,易入口,配野豬好good👍🏻
話哂2日1夜澳門遊
又點少得食葡國菜呢🤗
多數人都去食咩木偶呀個d
今次搵偏d嘅試下先
餐廳名字好似好流咁喎。。。
但原來食物一d都唔流

先黎個炒蜆小食
叫得小食,我以為得幾粒
點知都好大碟下喎😲
粒粒都有蜆肉,唔會得d殻
仲好飽滿,好肥味

燒牛仔骨都有成3條咁多
一d都唔孤寒
薯條熱辣辣,岩岩炸起

極度推介「燒野豬」
其實我唔知野豬同普通豬有咩唔同
但食落去豬味好濃郁,好有咬口
好似食豬肉乾咁濃味,但一d都唔柴,仲好juicy 添😋

食西餐都想飲少少酒
半支價錢唔貴,大約100蚊
飲落都ok,易入口,配野豬好good👍🏻

2017-08-01
  • 燒野豬