2016-07-11 7805 views
每次到澳門都一定要吃一餐葡菜,朋友介紹這間有名的葡菜餐廳由於冇訂台都已經做定心理準備要等。我们到的時候已經滿座,相當幸運的係近門口位置還有一張枱,諗都冇諗立即坐低本身對葡國菜冇研究,所以都係點些大路的菜式香蒜馬介休沙津, 馬介休對我黎講咸過頭,可能太大塊,似咸魚,沙律裡面有大量洋蔥、蒜、芫荽、用橄欖油、檸檬汁調味,酸酸咸咸都幾開胃葡式薯蓉青菜湯雖然簡單調味但味道非常濃郁,嘗到薯蓉幼滑的質感同薯仔的甜味葡式燴海鮮飯份量好大,我地2個人食極都食唔完。海鮮雖然細隻不過都夠足料,有蟹,青口、蝦。燴飯岩岩上的時候比較濕,慢慢之後飯會吸滿湯汁,飯粒會軟d但每一啖飯都有海鮮甜葡式蒜蓉炒蜆一上桌已經聞到陣陣蒜香,最香係仲有好多芫茜,個汁加上橄欖油真係好香,好吃得用麵包點哂所有的汁。蜆比較細隻,但蜆肉新鮮份量都幾多。對船屋的第一印象不錯。無論環境、食物、地點都好岩旅客,而且價錢都好合理,下次黎澳門可以再黎試下其他菜式。
每次到澳門都一定要吃一餐葡菜,朋友介紹這間有名的葡菜餐廳
本身對葡國菜冇研究,所以都係點些大路的菜式
葡式薯蓉青菜湯
雖然簡單調味但味道非常濃郁,嘗到薯蓉幼滑的質感同薯仔的甜味
葡式蒜蓉炒蜆
2016-06-20 5906 views
今晚同事話去一間佢次次黎澳門都食既葡國餐廳, 當然又要留定個肚食好野. 去到門口, 有個保安企係門口, 係餐廳佢除左幫手開門之外就唔知有乜其他功能. 我地訂左位, 直接入去就有位坐.先黎頭盤馬介休沙津, 馬介休係一塊塊好似魚柳, 淡淡肉, 酸酸咸咸. 但係咁樣整馬介休, 對我黎講咸過頭, 食左小小就比晒個同事食.葡式蒜容炒蜆, 蜆雖然比較細隻, 但蜆肉鮮甜, 份量都幾多. 個汁係精髓, 蒜蓉, 芫茜加上橄欖油真係勁香. 用黎送飯至正.葡國雞飯, 葡汁香濃, 雞肉嫩滑, 薯仔夠淋入味, 送飯一流.最後飲杯Sangria生果酒,為呢一餐劃上完美句號.
最後飲杯Sangria生果酒,為呢一餐劃上完美句號.
Type of Meal
Dinner
2016-05-25 4344 views
我们到的时候,里面已经满座了。 还好有剩一两个空桌子,比我们还迟的客人需要排队等位子,再迟点要等到 8 .30-9.00才有位子。 我们点了 葡萄牙炒饭,炒蚬,还有非洲鸡。炒蚬 : 味道还不错,只是酱汁有点咸葡萄牙炒饭 : 酸酸的味道配一些灯笼椒还有虾子让炒饭吃的很开胃。非洲鸡 : 有点辣, 鸡肉本身有点咸。味道还好。以上点的食物我想是5-6 人份的。但是由于我们太饿了,竟然把全部食物扫精光。温馨提示 : 建议先打电话去定位子。不然迟了就可能没有位子 要排队等咯。
炒蚬 : 味道还不错,只是酱汁有点咸
非洲鸡 : 有点辣, 鸡肉本身有点咸。味道还好。
2016-05-21
  • 葡萄牙炒饭
  • 葡國雞
  • 橄欖油香蒜炒蜆
2016-05-06 12199 views
回想起小時候每次跟家人來到澳門,也會來到媽閣廟附近的船屋。當長大後,想起好吃的葡國餐,總是也會先想起船屋。餐廳位處下環,遠離市區,鑑於不想遠赴後,換來白行一趟。正所謂「出外靠朋友」,故幾天前麻煩了當地的朋友幫忙致電餐廳先訂座。朋友三番四次叮囑,「餐廳只能留座10分鐘,記得早D去啊!」當晚訂了8時,雖然是星期一,但人流還是很多,來到也要等一會兒才能入座。門面也用上木色設計,彷似木造船屋,而內裡裝潢也是用上一個個拱形門。啡黃色的餐牌,感覺如航海日誌。打開有多款美食選擇,當然首選葡國菜。點餐後,來了兩個餐包,還是熱騰騰的! 咬落軟腍腍!葡式燴海鮮飯可是葡餐地道菜式吧! 份量大大份,我們只是二人,要努力吃多一點了。舀下匙,發現了大大隻蟹蓋,還有青口、蝦、魷魚等海鮮,夠足料。海鮮飯就像湯飯一樣,幾乎不用特別咀嚼已可直接吞下,可能是吸收其他海鮮味,令飯味道有點鹹及質感過腍,整體味道不及預期之內,還是一般般。香蒜辣椒炸中蝦則有驚喜! 蝦尚算大隻,每隻不只是外殼脆口,也不太難剝殼。剝殼後,肉質彈牙之餘,也滲透香蒜及辣椒,非常入味,令人一隻又一隻停不了口。每次吃葡餐也必點Sangria,一樣也備有紅或白
點餐後,來了兩個餐包,還是熱騰騰的! 咬落軟腍腍!
香蒜辣椒炸中蝦
每次吃葡餐也必點Sangria,一樣也備有紅或白酒選擇,今次就點了半Jar紅酒。
個人認為一杯Sangria除了酒的質感外,重點之一是水果夠不夠新鮮。這裡的水果新鮮爽口,且粒粒也切成小塊,喝酒時更易隨酒入口,而選取的紅酒雖葡萄味不太重,但喝起來不太苦澀及沒有渣,相比起當地其他葡國餐的Sangria,做得比較出色。

整體食物一如以往仍保持水準,而每份食物也是大大份,建議大概4~5人來吃,多點幾款相對地會較好。值得一提的是,離開後可到對面的海旁散散步,雖然夜景不及南灣湖般漂亮,但勝在夠靜謐,靜靜地坐下看看海其實還蠻讚!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
It has been awhile since I last visited Macau. It was mainly due to the large number of people visiting this small island. Since I knew there will be an International Firework Competition held during September annually, I decided to visit this place again with my girlfriend. The purpose was not only shooting photos of fireworks, but also food hunting. Macau has always been known for their delicious food.To convenience us to take photos in the evening, we arranged our dinner to be somewhere near
To convenience us to take photos in the evening, we arranged our dinner to be somewhere near the photo taking scene. As this restaurant was quite famous for their Portuguese food and always fully packed, we asked for a favour from our Macau friend to make a reservation for us. Their dinner serving time were at 630pm & 830pm. Since fireworks started at 9pm, we booked our table at 630pm. When we arrived at 615pm, there were already a number of patrons queuing outside, waiting the door to be opened at 630pm. Once it reached 630pm, the place was filled up very quickly. From the look of it, the only way to visit them will be by reservation.
Complimentary bun was served as soon as we were seated. As the bun was served fresh from the oven, the bun was very crispy on the outside and soft in the inside.
Spanish style clams were done excellently. It was cleaned thoroughly as I could not feel any sand in it. Clams were very fresh and chewy as well. Sauce was another plus point too, as there is bit of spiciness in it.
We ordered Portuguese seafood rice as well. It comes with ½ pieces of crab, few pieces of mussels & several shrimps. Portion was generous as well. Soft texture is of soft type, but after absorbing those sauces in it, every bits of rice was very flavourful.
We order sangria and lemon squash for our drinks. Sangria has very strong wine taste, for people who likes to drink wine; it will be a decent choice. Lemon squash was very refreshing as it was very sour and easy to the stomach.
2014-09-13
2015-10-31 9785 views
對上一次來澳門已經幾年前的事,被炎熱的天氣和大三巴的人群嚇怕。不過自從買了單反相機後,就喜歡拍攝不同的題材。知道九月澳門每個周末都有國際煙花比賽,就找了一個周末夜攝煙花,日間就周圍尋食。為了方便晚飯後拍攝煙花,我們就打算找一間在海旁附近的餐廳,知道這間餐廳評價不錯,就託住在澳門的朋友幫我訂座。餐廳只分18:30和20:30兩個時段,因為煙花在21:00開始,所以我們就訂了18:30的位子。18:15我們已經來到餐廳門口,見有不少食客都在門外等候,原來餐廳要準時18:30才讓食客內進。餐廳地方不大,約可容納三四十人。裝潢以懷舊西餐廳為主。食客一進內,已佔據所有位子,看來如果想食這間餐廳,都必先要預訂座位。每位食客會附送一個餐包,麵包外脆內軟,而且奉上時作有暖意,不錯。西班牙式燴鮮蜆($120)蜆肉有韌口得來又不會過韌,最重要是沒有沙,西班牙汁辣辣的,頗為惹味。葡式燴海鮮飯($158)內有半隻蟹、三四隻青口和無數隻蝦仔,份量頗多,如四人分吃的話,每人也分得一滿碗。飯粒雖然軟軟腍,但吸滿湯汁,每一啖飯也非常美味。生果紅酒(左): 頗重酒味,個人不好酒品,就覺得很難入口。Lemon Squas

每位食客會附送一個
餐包,麵包外脆內軟,而且奉上時作有暖意,不錯。
餐包
西班牙式燴鮮蜆($120)

西班牙式燴鮮蜆
葡式燴海鮮飯($158)

生果紅酒(左)
: 頗重酒味,個人不好酒品,就覺得很難入口。
Lemon Squash(右)
:入口非常酸,很好喝,正好幫助消化。
總結,食物味道不錯
份量也非常多
而且鄰近海旁,飯後可到那裡走走
如過來澳門,也值得一試
2014-09-13
餐包
2015-10-25 8164 views
朋友介紹之下,品嘗澳門式葡國菜,聽講好多時都要等位,今日竟然難得唔洗等位。食物好快就到了,燴飯乾濕剛好,仲有唔少海鮮配料,味道剛好。必點特色小食,馬介休。去完葡萄牙嘅朋友都話當地冇依度咁好食。2個人食,其實都唔知食唔食得晒,但好多人都話炒蜆好正,又唔會飽肚,難得一場黎到,點黎試下先~又有驚喜,d蜆洗得乾淨冇沙,湯汁夠鮮味,又唔算太辣之餘仲有d蕃茄酸甜,加上有蒜蓉香味可口,食過先知咁好食。如果唔食得辣都有唔辣可以選。

食物好快就到了,
海鮮燴飯
燴飯乾濕剛好,仲有唔少海鮮配料,味道剛好。
馬介休
蒜蓉沙蜆(辣)
Other Info. : 最好預先book定位,有規定用餐時間。下午唔開,所以lunch唔好太遲去。
2015-10-18
$200 (Lunch)
  • 海鮮飯
  • 馬介休
團友預先訂枱的餐廳,六時半開門前已有人排隊輪候。店內裝潢富歐陸風味,擺位上稍稍擠迫了少許。先送上的豬仔包夠大個,外皮脆香,包心鬆軟,包香略帶鹹味。葡式炸馬介休球炸得金黃香脆不膩口,馬介休餡料綿軟鹹香,都是一道富特色的前菜小吃。西班牙式燴鮮蜆,以西班牙海鮮湯的方法製作,味道濃郁,只是稍稍鹹了少許。鮮蜆數量不少,本身清甜度普通,主要靠湯汁給味。香蒜辣椒炸大蝦,香蒜辣椒汁香口帶辣很惹味。大蝦大隻上味,肉實帶甜幾好味! 主食葡式燴海鮮飯,首次品嚐,燴飯比預期濕身,並帶上海鮮的油份甜香。海鮮款式有海蟹、海蝦及青口,選材普遍細隻了一點,味道普通無乜特別。炭燒肉眼牛扒配薯條,炭燒口味充份十足,肉眼都算味濃,約五成熟度肉汁仍豐,肉質上比較實身,鬆軟度仍在合理範圍。配上的薯條炸得脆實了少許,拌上沙律菜吃食感比較平衡清爽。甜品餅乾碎牛奶忌廉布甸,口感軟滑,奶香足,幾好食。整體來說,各食品富一定水準,但未至於值得排長隊輪候。明日還會吃葡國菜,期待有更佳水準。
先送上的豬仔包夠大個,外皮脆香,包心鬆軟,包香略帶鹹味。
豬仔包
香蒜辣椒炸大蝦
炭燒肉眼牛扒配薯條
甜品餅乾碎牛奶忌廉布甸,口感軟滑,奶香足,幾好食。
餅乾碎牛奶忌廉布甸

[19/10/2015; Sun]

2015-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
香蒜辣椒炸大蝦
餅乾碎牛奶忌廉布甸
2015-10-15 6481 views
星期六下晝三點book位夜晚食飯,最早都要9:15pm先有枱,真係好誇張!Anyway都要食架。門口都唔係幾好認,記住門口有位實Q就搵啱喇。內部裝修都幾ok,有啲舊式西餐廳感覺。Sangria生果酒,有紅酒、白酒兩款揀,加左生果,啲酒無咁烈又帶少少甜味更易口,啱晒我地呢啲酒量唔好但想淺嚐酒精嘅人。蒜香炒蜆係必點嘅,蒜蓉加芫茜勁香,蜆肉肥大,味道好好。成完啲蜆,直頭要用麵包點埋啲汁嚟食,甚至飲埋個汁。葡國雞,好多雞同薯仔,雞嘅肉質好滑,煮得啱啱好,薯仔都夠淋,係個汁差左啲,味道比較淡,無椰汁味,同係香港茶記食到嘅葡汁差唔多。仲有炒雜菜,都係普通炒雜菜,無咩特別。總結,呢餐一般般(葡國雞扣左好多分),雖然侍應好友善,主動幫客人影相,但當日有人搞聚會又多小朋友又唱生日歌3次,餐廳唔大,坐正係後面,嘈到飛起(嚴重扣分)。

當晚有人搞生日會,好嘈

Sangria生果酒,半jar三個人都飲唔晒

橄欖蒜香炒蜆

葡國雞,啲雞都幾滑,唔算難食,但個汁好一般

仲有炒雜菜,都係普通炒雜菜,無咩特別。

2015-10-10
Sangria生果酒,半jar三個人都飲唔晒
橄欖蒜香炒蜆
  • Sangria生果酒
2015-10-14 5952 views
一直都聽朋友說船屋葡國餐廳如何如何值得去,還特意叮囑由於餐廳很受歡迎,常常因 Full Booking 而不接受 Walk-in,建議去之前一定要事先訂座。遊玩澳門後,忽然又記起這餐龐,所以中午便打算打個電話試試能否即日book ,電話很快接通,成功訂到即晚的二人位。準時到達,已見不少人在餐廳外等候。餐廳環境雅緻舒適,葡式燴海鮮飯、欖油香蒜炒鮮蜆、薯蓉焗馬介休等等,都是大受歡迎的推介菜色,就點這些吧。總括來說,味道出色,價格公道,上述三道菜共計約 380 元葡幣,而我們更另外點了一瓶 Sangria,喝到很濃的酒香。這頓飯很滿足!

Other Info. : 媽閣長城燒烤亦是朋友力推的熱店,原條燒風鱔是必試的美食。不過在取捨之間,我們選擇了船屋葡國餐廳,惟有下一次再試。
  • 欖油香蒜炒鮮蜆
  • 葡式燴海鮮飯
  • 薯蓉焗馬介休
  • Sangria
2015-10-08 5213 views
由於9月27日是中秋節,預料當天多人,所以早在數天前已致電訂位(訂2PM)最後我同另一半早了10分鐘到..船屋內不大,去到看到空枱上寫上客人留位的名牌及時間,但不見有我們的....因為多客人,所以服務員都忙....我們問可否先入去等,服務員說不用,夠時間會叫我們入去...我們等到快2PM時,已心急入了去,再次問其他服務員有位未.... 我們點了2個菜式,份量大,餐前又有油餐麵包吃...夠飽炸魚柳蕃茄飯好味!魚肉夠滑,飯味有點似西班牙海鮮飯那類飯,食了開胃~那飯我會比4粒星~XD來澳門就想吃葡國雞,看是否跟香港的不同....誰知一吃,味道讓我失望....但不是難吃。好似在香港超市買到的咖喱調味包一樣....其實這餐廳很少二人枱,眼看多數大枱,多人吃可以多吃不同菜式..看到別人多點海鮮...或者比較出色吧...整體而言,不過不失吧...2人吃,最後結賬二百九十幾元...
最後我同另一半早了10分鐘到..
我們點了2個菜式,份量大,餐前又有油餐麵包吃...夠飽
左:炸魚柳蕃薯飯 右:葡國雞

2015-09-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$149 (Lunch)
2015-04-09 13416 views
澳門=葡國餐去澳門唔食葡餐你唔會周身唔自在咩。德國男友一年前去過澳門,之後念念不忘,所以今次佢黎到我亦安排咗澳門一日遊。1:30pm落船立刻飛的去A Lorcha船屋葡國餐廳醫一醫我地2個就嚟反消化嘅胃。船屋葡國餐廳係冇水比嘅,冇錯,水都要收錢。我地叫咗檸檬茶,不過都幾細杯,下次都係叫返水算。之後侍應好快,送上麵包,熱辣辣,外面脆卜卜,裡面軟淋淋,超正!叫咗2個頭盤,八爪魚沙律同燒chorizo配黑橄欖。 八爪魚沙律裡面有大量洋蔥,芫荽,mix咗橄欖油,檸檬汁,辣椒粉。八爪魚有啲un,汁唔夠,只係不過不失。 chorizo配黑橄欖也係不過不失,唔太推介。船屋其中一個推介既係葡式燴海鮮飯,裡面有超多海鮮:青口、蟹、蝦仔。你睇到個飯好似好淋patpat咁但係其實係柔硬適中,成煲飯比個汁包住,超級好味道,海鮮嘅鮮味參灑入飯!!依煲飯的份量好大,配對適量嘅海鮮,唔知點解食極都食唔完!個飯雖然食極都食唔完但係你唔會覺得滯,我而家見到相都流口水!蒜容炒蜆,依一味係澳門成日都會見到嘅,船屋用一個大窩上(又嚟咁大煲?)個=蜆超級鮮甜,窩裡面我搵唔到一粒係冇開嘅,雖然用咗唔小橄欖油,但係一啲都唔油腻,我

澳門=葡國餐

蒜容炒蜆,依一味係澳門成日都會見到嘅,船屋用一個大窩上(又嚟咁大煲?)個=蜆超級鮮甜,窩裡面我搵唔到一粒係冇開嘅,雖然用咗唔小橄欖油,但係一啲都唔油腻,我地用麵包喪吸啲湯汁,到最後索性用匙將啲湯飲埋。依一味又係食極都食唔完,我地要check check個煲係唔係有煲底。比起其他澳門嘅葡國餐,份量差好多。留意我地之後嘅post就會知道!(叫額外麵包冇加錢)
我嘅男朋係唔係太好海鮮,喺我同朋友狂拆海鮮嘅時候,當然要照顧他嘅感受啦,佢自己order咗蘑菇忌廉汁牛扒配炸薯條,侍應問咗牛扒要幾成熟,佢要咗7成熟,但係變咗4﹣5成,成隻碟變咗個血案。其實碟扒係幾好味!蘑菇忌廉汁係好濃!牛扒係好淋又有肉味!薯條炸得好香脆!!如果唔係廚房趕收工,應該會煮得再好啲!

船屋嘅份量係好大,食極都食唔完!!最後打包,比我地朋友食。總體嚟講,船屋係好食之餘,又平嘅選擇,服務又唔錯。會係反轉頭嘅選擇。

2015-03-26
  • 葡式燴海鮮飯
  • 海鮮飯
2015-01-16 15344 views
每次去澳門都想試其他葡國餐廳,但終於捨不得放棄船屋的葡式燴海鮮飯!今次點了三道菜:葡式燴海鮮飯、葡國雞、馬介休球。葡式燴海鮮飯:整鍋飯被湯汁鎖住,配上青口、蟹、小蝦,非常美味。飯的份量的確很多,雖然海鮮不算多,但光吃充滿汁的飯已非常滿足!蝦仔雖小,但很入味!最欣賞此飯毫不膩滯,即使飯粒被醬汁包住卻完全沒有滯的感覺!兩個人竟能將整鍋飯征服,只證明它有非一般誘惑!葡國雞(配飯): 量也不少,雞嫩滑,薯仔夠入味,配上白飯,好味。馬介休球:失望之選,一碟得3小件,炸得有點過火,黑燶狀態,味道也一般。是大退步之作。註:最可惜此店沒有水供應!水是要自費的!

葡國雞

馬介休球
註:最可惜此店沒有水供應!水是要自費的!
2015-01-07
2015-01-01 12101 views
我地本來尋晚到澳門,男朋友既uncle,Anutie想帶我地試,但去到門口話逢星期二休息,甘凍行過黎,大家好失望。第二日同男朋友兩個人一早起身都十二點,雖然肚餓,但吾想食白粥麵甘寡。因為係附近住,男朋友提議食船屋。佢uncle,Anutie食慣好嘢,我相信吾會差得去邊。去到門口十二點幾,點知未開始入座,但見門口有四個內地同胞停話我地可以兩個人吾坐,企係度食,但店職員耍手擰頭,冇講嘢,應該佢地求左好耐,冇好氣再理佢地。暫吾評論佢地,我男朋友見佢地塞住門口,直接入去門職員有冇兩個位,話十二點半返黎先入座,我諗我地岩岩拎左最後兩個位,吾知算吾算好彩!入到去,餐廳吾算大,座位之間有啲窄。我地坐近廁所附近,過影響大。男朋友一坐底已經諗到叫咩,我心諗吾洗甘急啵。我地先叫左龍蝦湯、魷魚燴飯同佢至愛凍檸茶。佢叫完就同我解釋:佢一次過叫book位既人入黎,廚房一定整吾得快,襯啲人未叫就一早叫定就有嘢食先,之後再加都未遲。聽落有道理,同時我相信佢好肚餓,哈哈。我就後加左lime soda同紅豆燴豬腳加飯。先上包一個,我諗因為後加,佢地太忙俾少左一個包,但吾重要,因為主菜份量太多,兩個人食到好飽。龍蝦
男朋友一坐底已經諗到叫咩,我心諗吾洗甘急啵。我地先叫左龍蝦湯、魷魚燴飯同佢至愛凍檸茶。佢叫完就同我解釋:佢一次過叫book位既人入黎,廚房一定整吾得快,襯啲人未叫就一早叫定就有嘢食先,之後再加都未遲。聽落有道理,同時我相信佢好肚餓,哈哈。我就後加左lime soda同紅豆燴豬腳加飯。先上包一個,我諗因為後加,佢地太忙俾少左一個包,但吾重要,因為主菜份量太多,兩個人食到好飽。龍蝦湯幾足料,味道吾錯,但入面個啲似係蝦肉多過龍蝦肉。魷魚燴飯一上枱,我地兩個見到個樣已經覺得好好食。佢啲魷魚好嚼口,個飯得了,吸收哂啲汁,味道好濃,熱辣辣,正丫!!!紅豆燴豬手係Ok only,因為個人鍾意香口啲,或者濃啲,佢呢個吾係吾好味,比較淡左啲。lime soda本人真係嘛嘛,好似忌廉汽水加青檸,仲有啲苦味,但幾消膩。
因為份量太多,估吾到兩個人叫兩樣主菜都食剩一半,所以打包做消夜。
夜晚返到去,叮返黎食,啲汁收乾,仲係甘好食。個豬手入味左,真係好食好多!!!下次都會再食!
2014-12-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
Celebration
New Year's Eve
2014-09-20 13377 views
上星期訂位,原本太座喜歡海灣餐廳,我説不如試下船屋,環境普通,想叫燒豬,但需二天前預訂,所以先叫炒蜆、燒大蝦,及羊架,邊食邊叫,先嚟麵包、微溫,大打折扣,5分鐘後蜆到,入口有沙,唔熱,太座已唔開心,卽通知菲藉侍應取消,他連聲sorry., 後羊架及蝦一齊到,羊架太咸,蝦普通。原來打算兩公婆舒舒服服食餐,,點知咁差。半個鐘走人。打算過隔離海灣再食過,但太座話不如去食糖water.。唔知點觧食平咁高。係無要求定唔識食。so sad!無下次,請都唔去,同海灣差得遠。
2014-09-19