2010-03-02 23 views
元宵節過澳門,慕名到青洲劉記,一路問過去,位置很偏僻,經過一間惡臭垃圾站才到,讓你想嘔。確發現是普通的茶餐廳一間,賣粥,粉,面,雖然好平,點了豬扒面,牛腩面,雲吞面都是十五元一份,豬扒包,魚蛋椰菜,奶茶,埋單75元,完全沒特色,不好吃,也不算難吃。位置太偏,山長水遠,不值得去。

2010-03-01
  • 豬扒包
2010-02-23 21 views
一到澳門就呢呢度, 因為呢間係我最想食嘅. 由於行程安排係遊澳門靚嘅建築物, 所以全程係 plan 行路嘅, 酒店車去到關閘, 再行過來約 15-20 分鐘, 大家唔想行又唔想搭 的士的話, 可搭青洲巴士, 落車行兩步就到.佢其實就係青洲小學後邊, 見到蓮花巷行入去左手面就係.由於得兩個人, 又有好多嘢要試, 所以只係叫咗 : 豬扒飽 : 正, 豬扒夠香, 夠脆, 飽又熱又軟, 好過大利啦!!咖哩雞絲撈丁 : 咖哩雞絲好夠味, 撈丁唔算淋, good!!食完無口乾, 下次呢要試多啲其他嘢 (因為我見到人食好多嘢我都想試吓) ..............
一到澳門就呢呢度, 因為呢間係我最想食嘅.

佢其實就係青洲小學後邊, 見到蓮花巷行入去左手面就係.

由於得兩個人, 又有好多嘢要試, 所以只係叫咗 :

2010-02-20
  • 豬扒飽 咖哩雞絲撈丁
2010-01-26 24 views
過大海之前一早就上OPENRICE搵到要食啲咩, 希望今次食一啲自己未黎過既食店。青洲劉記真係好隱密, 一落船搭左差唔多40蚊的士黎到, 不過俾我想像中易搵得到呀。估唔到差唔多五點既時候, 仲係有好多人黎食野喎, 搵到位即叫豬扒包, 西多, 魚旦同豬扒搾粗,魚旦同豬扒撈粗又真係幾好, 不過我諗試過一次就算啦, 因為都係隔涉呀。不過值得一提係依喥啲姐姐好好人架, 因為我地冇叫野飲, 姐姐拎左兩杯茶俾我地呀。

魚旦
西多
豬扒包
2010-01-23
$26 (Tea)
魚旦
西多
  • 魚旦; 豬扒撈粗
2009-12-31 54 views
食完木糠布甸一團人步行回威尼斯,讓食物落落格,領回行理之後又再出發﹗乘坐到關閘的免費酒店車,下車再轉的士,到達上次來澳門吃不到的青洲劉記﹗早幾日其實友人已打電話來問問佢xmas會不會開,行入小巷時都擔會唔會呃我地,好在最後找到其門口,門庭若市。仲記得國慶來到呢間野門口摸門釘,搭成百二蚊的士來嬲死人,地點確不就腳,如不是上次來過真係會唔識路﹗劉記全場爆哂,待應姐姐十分好人,為我地在門外開張新枱,又介紹我地要食咩,當然是呢度最出名既豬扒包啦,另外姐姐話咖哩雞絲包同埋魚旦都係呢間的招牌菜,就叫哂所有大家share﹗先談豬扒包,不少旅遊書都話呢間出品的豬扒包是全澳門最地道最好味的,新鮮即叫即做,上枱時包面仲係熱辣辣的,豬扒不算大塊,是剛剛一個豬仔包的size,吃落豬扒有肉汁,十分軟熟一咬即開,一點筋也沒有,豬扒應是有揀過的,味道是挺好不過我同食家就覺得呢度既豬扒醃得唔太入味,較淡口,沒有大利來的惹味風情,不過講到肉質之鬆軟程度,劉記確是名不虛傳﹗再試咖哩雞絲包,餡料是以咖哩、大量洋蔥碎及雞絲而成,料多到漏出來,吃落麵包夠熱夠脆,味道帶少少辣醒神又惹味,吃後滿口咖哩洋蔥香,全團六人都覺得呢個包真

再試咖哩雞絲包,餡料是以咖哩、大量洋蔥碎及雞絲而成,料多到漏出來,吃落麵包夠熱夠脆,味道帶少少辣醒神又惹味,吃後滿口咖哩洋蔥香,全團六人都覺得呢個包真係不得了,與豬扒包比更有驚喜。

待應姐姐亦推介呢度既魚旦,魚旦有魚肉香,彈牙大粒,加少少咖哩汁都幾好味﹗

飲品方面澳門既奶茶點都不及香港茶記水準,想喝好喝的應去屋企樓下的茶記﹗

整體來說兩個包都好食,值得一來,不過講真青洲呢度地點太過隔涉,如果長途跋涉要搭幾十蚊的士來呢度只係為食個包的話,一試便夠,我地一班也未有再來的衝動﹗
魚旦菜心
魚旦彈牙夠魚味
最出名的豬扒包
咖哩雞絲包
豬扒夠軟熟
咖哩雞絲惹味,是一大驚喜
再來多個魚旦加咖哩汁
待應姐姐服務十分好
$25 (Tea)
Celebration
豬扒夠軟熟
咖哩雞絲惹味,是一大驚喜
再來多個魚旦加咖哩汁
待應姐姐服務十分好
2009.11.28 - 去澳門看草蜢演唱會前的下午茶, 好彩有"好心人"教我們落車及"點行".因位置都幾隔涉!坐低先叫1. 咖喱雞絲捞粗 $13.00 - 一定要叫, 勁多雞絲及好香濃的咖喱汁2.炸魚旦 $10.00/8粒 - 食得出用好多魚打成的,有返細個在街边食炸魚旦的滋味3.凍奶茶 $8.50 - 看見很多澳門人叫. 茶味濃, 但下次想試吓凍啡4. 西多 $12.00 - 嘩嘩嘩! 超好味. 外脆內軟, 一食難忘.5.豬扒湯面 $14.00 - 老公話最好味,豬扒軟熟, 生面出色, 也是必叫, 至於叫"豬扒"加面,包或多士就十分個人喜好啦!6.奶西多 $13.50 (追加) - 個人應為西多好食好多, 不用加煉奶.Total $71.00
坐低先叫
Total $71.00
2009-11-28
  • ALL
2009-12-05 45 views
從新口岸一下船,就乘的士到此店吃推介給同行遊人的豬扒包,四個月前於炎夏與其他朋友一齊到過此店一嚐豬扒包,驚天為人,西多更勝過香港茶餐廳。點了豬扒包、西多、炸魚旦、豬扒撈丁的食物。炸魚旦:自家制,濃濃魚味,有咬口,很不錯。豬扒包:豬仔包內軟外脆,淨食包亦很不錯,配上馳名豬扒,啖啖滿足。西多:上次在熱辣辣天氣下,食炸西多都覺得好好食,今次一定推介同行友人,最多中間冇花生醬餡料,亦是外脆內軟嘅美食。環境雖然是大排擋,衛生程度可想像,但如要一嚐美食,就要融入這大家庭!服務其實亦很不錯,不是專業的waiter,但一定笑容可掬嘅阿姐們!

點了豬扒包、西多、炸魚旦、豬扒撈丁的食物。
炸魚旦:自家制,濃濃魚味,有咬口,很不錯。

自家制炸魚旦
我的心水西多
必吃豬扒包
豬扒撈丁
2009-11-27 22 views
去到澳門,一落船第一站必然要去這裡,真係好重的心癮。立即叫了豬扒包、魚蛋水餃撈麵、叫了一杯熱奶茶和熱檸茶。豬扒包 ($11) : 次次去到一定要叫,次次水準都能維持咁高,豬扒入味,煎得剛剛好,麵包鬆軟,兩隻食物配合得天衣無縫,好到不知怎樣說。魚蛋水餃撈麵 ($13) : 魚蛋外表和出面d比較是大一些,但味道好好,入面有馬蹄粒的,真係和出面一些唔同,水餃和麵更是一流,我在香港跟本食不到這樣好的麵,如果香港都有一間這樣是的麵店就好了.............................如果要食環境就不要來了,因為外表好像係廢車場中的一個森林,森林中的一間鐵皮屋一樣,今天更見到有些客人更帶了狗來,d狗更在亂吠,混亂一場.......但食完d食物之後,這些因素可以完全無視了。食完今次已經想定下一次幾時再可以來.....厲害。
去到澳門,一落船第一站必然要去這裡,真係好重的心癮。

立即叫了豬扒包、魚蛋水餃撈麵、叫了一杯熱奶茶和熱檸茶。

豬扒包 ($11) :

食完今次已經想定下一次幾時再可以來.....厲害。

森林中的一間鐵皮屋
最強的豬扒包-01
最強的豬扒包-02
魚蛋水餃撈麵
早餐全家福
2009-11-27
$20 (Breakfast)
森林中的一間鐵皮屋
最強的豬扒包-01
最強的豬扒包-02
魚蛋水餃撈麵
早餐全家福
  • 豬扒包,魚蛋水餃撈麵
2009-11-11 18 views
見人人都order西多, 就知係好野order 了一份, 一切下去就已經叫人O晒咀, , 急不及待咬下去, 像棉花的鬆軟, 從未吃過如此好吃的西多, 不枉我專程到訪!魚彈都好精彩, 非一般行貨 可惜附近很多鐵皮屋, 我吃飽時, (在門外) 也被蚊叮了幾口
見人人都order西多, 就知係好野

order 了一份, 一切下去就已經叫人O晒咀,

魚彈都好精彩, 非一般行貨

2009-10-28
$30 (Tea)
  • 西多
2009-07-29 30 views
今次去澳門大家指定要食嘅係豬扒包,多次去澳門都食唔到出名果間,其實要花上多時間去等一個豬扒包又好似好無謂咁,所以都係澳門openrice search到呢間大家激讚嘅店,所以一定要去試。原來此店距離澳門碼頭不太遠,搭的士都係約35蚊,但就在青洲小學後面,真係要搵一搵。大排檔feel, 一定係熱死辣辣架啦,好彩有好多把強力扇,如果唔係食到標油.....大家order左好多野食:豬扒包:包身表面脆,內里很軟,好正,豬扒亦醃得很好味。豬扒撈粗:豬撈固然好味,但麵條亦不錯,撈上汁,好味道。油菜:勁抵,阿姐話3.5一碟,唔係細細碟,亦很甜。西多士:勁好味,多士很厚,不像香港的西多中間亦沒有挾著花生醬,實在太正了!雞翼:多種食物中較平凡的一種。炸魚旦:初初以為類似四海啲炸魚旦咁,但原來係用上魚肉炸成,很好味!服務方面很不錯,阿姐都好nice!

大家order左好多野食:
豬扒包:包身表面脆,內里很軟,好正,豬扒亦醃得很好味。

豬扒撈粗:豬撈固然好味,但麵條亦不錯,撈上汁,好味道。

油菜:勁抵,阿姐話3.5一碟,唔係細細碟,亦很甜。

雞翼:多種食物中較平凡的一種。

服務方面很不錯,阿姐都好nice!
抵食油菜
炸魚旦
勁好味西多士
雞翼
救命凍檸茶
2009-07-28
$35 (Lunch)
抵食油菜
炸魚旦
勁好味西多士
雞翼
救命凍檸茶
  • 西多士、豬扒包、炸魚旦
(Non-member)
2009-06-09 20 views
第1次6點先去到, 已經收檔, 摸門釘... 決定第2日一定要食到. 好好味wow真, 豬扒好"林"好入味唔會乾真真~ 真係冇去錯. 都唔係好遠姐~ 可以坐8号巴士呀!!
2009-06-07
  • 豬扒包
2009-06-04 20 views
之前2次想食佢,可惜碰啱1號,同佢無緣,終於may 30, 09,共6人(full team+1位新朋友)嚟食午餐 : 1) 豬扒包 x 2-因太多客,所以必定喺剛做起貨色-個包暖熱,亦鬆,外少脆-豬扒調味剛好,亦juicy,有肉質 2) 豬扒撈麵-撈麵喺爽口,沒太重嘅鹼水味 3) 咖喱雞絲撈麵-新友人好鍾意食呢個-咖喱惹味,但又唔會好辣 4) 炸魚蛋 x 2-唔喺漲爆魚蛋size-但勝在彈口又有些微嘅鮮味-有d令我諗番起少時常去嘅紀文炸物-所以encore咗1碟 5) 雞扒撈麵-雞扒合格啦因肉未夠juicy 6) 咖喱雞絲包-我就無"胃"置收容到佢 7) 飲品 x 6

1) 豬扒包 x 2
-因太多客,所以必定喺剛做起貨色
-個包暖熱,亦鬆,外少脆
-豬扒調味剛好,亦juicy,有肉質

2) 豬扒撈麵
-撈麵喺爽口,沒太重嘅鹼水味

3) 咖喱雞絲撈麵
-新友人好鍾意食呢個
-咖喱惹味,但又唔會好辣

4) 炸魚蛋 x 2

-我就無"胃"置收容到佢

7) 飲品 x 6
2009-05-30
2009-04-12 29 views
難食鬧市無人問,好味深山有客臨。這句說話比諭青洲劉記最好不過。踏出外港客運碼頭正是上午十時三十分。我和家人均感腹鼓雷鳴,驀然想起澳人推荐的青洲劉記,即揚手截乘的士前往目的地。到了青洲大馬路車子停在青洲小學旁,車錶索價不足$24。要往劉記可從連學校左邊的蓮花巷轉右,或修女會右邊的蓮花街進入轉左。劉記位置貼鄰學校及修女會的後方(見圖)。劉記用的都是摺檯,加椅容易,位子不難找。我坐下來柯打豬扒包$11、凍檸茶$8.5及凍奶茶$8.5。在不斷翻著餐牌猶豫不決幫家人叫什麼的時候,樓面阿姐推薦了她們的豬扒湯麵$14,說道非常抵食;Okay,辜且相信妳的說話,就看看妳的來頭究竟是什麼模樣。 豬扒飽和飲品端來,凍奶茶與凍檸茶甜度適中,不用貴客攪溶糖水;茶膽用上立頓茶葉沖製,檸檬不是國產貨色,很有檸檬鮮味。主角豬扒飽出場,真是美貌與智慧並重。豬仔法飽沒有平常吃的那麼厚身,麵粉密度不高,吃起上來除了皮脆肉軟,飽身不會令你有口涸的感覺;這會否是造飽師傅細緻的心思呢?說到豬扒本身更值一讚,沒有多餘食粉醃製、很惹味不油膩、肉身厚度平均不是將貨就價薄薄一片;從豬扒發出的成色光澤,肯定不是用千年油炸製.....異常
難食鬧市無人問,好味深山有客臨。

這句說話比諭青洲劉記最好不過。

主角豬扒飽出場,真是美貌與智慧並重。
說到豬扒本身更值一讚,沒有多餘食粉醃製、很惹味不油膩、肉身厚度平均不是將貨就價薄薄一片;從豬扒發出的成色光澤,肯定不是用千年油炸製.....異常感動。若非趕緊到下一站華記咖喱麵食,我還會要多一個劉記豬扒飽!

豬扒湯麵也來了...哇...很大塊的豬扒耶!
除了碗上看到的三片,底部還壓著兩片呀~
豬扒之下尚有數條青綠味甜菜心...就只有麵是平凡的貨色...大爺,這個價錢你還想吃到什麼了...

雖然花了$24的士車錢來到青洲劉記,但以劉記出品質素的確物超所值,相比氹仔大利來記的豬扒飽更形出色。
況且樓面阿姐對我們外來人全程笑容滿臉熱情招呼(可能是非繁忙時間人手充裕),這個大利來記是沒法做到的。
青州劉記豬扒包
青州劉記豬扒麵
青州劉記美食
青州劉記位置圖
青州劉記餐牌
青州劉記凍奶茶
2009-04-08
$14 (Breakfast)
青州劉記豬扒包
青州劉記豬扒麵
青州劉記美食
青州劉記位置圖
青州劉記餐牌
  • 豬扒包$11、豬扒湯麵$14
2009-02-22 25 views
其實劉記响我細細個既時候已經存在, 經過早幾年比人放火 (係, 係比人放火!!!)後劉記已面目全非,但食品水準依舊高企。黎到劉記當然係食佢出名既豬排包。以我黎食通常會叫豬排多, 因為我驚佢d豬仔包硬, 咬唔開, 但上次去勇敢地叫了"豬排包", 我一切既疑慮都消除, 因為個包真係做得好好, 一d都唔硬, 熱辣辣兼鬆、脆, 好味。豬排唔駛講, 之前既食評已經講晒。另外佢既清菜都好值得推介。點解呢? 因為佢既菜心 (唔知係咪次次一樣)係用菜心苗, 好嫩。我估佢用左面既湯去淥菜所以菜好腍; 另外我加左魷魚, 好味~價錢都好似係$6定$9, 响香港一碟油菜都一幾蚊啦...仲要剩係識得加毫油同腐乳, 了無新意。另一特色係魚旦。唔係一般既魚旦, 佢係"鱸魚"做既魚旦, 所以比較有口感,加埋咖哩汁, 一流。umm, 仲有咖哩雞絲多(my favorite is 咖哩雞絲蛋多) 都好好味, 洋蔥夠香, d汁多都流晒出黎, 諗起都想即刻食。誠意之作。附近係跑狗場, 如果夜晚有賽狗,仲可以玩埋先走。

附近係跑狗場, 如果夜晚有賽狗,仲可以玩埋先走。
  • 豬排
  • 咖哩雞絲
  • 水餃 ...
(Non-member)
2009-01-24 14 views
成日見到網友推介,所以特登去試吓兩個人點了以下:豬扒包 - 豬扒又腍又入味,唔會乾爭爭,好食過大利來。豬扒撈麵 - 嘩!正呀,撈麵仲正過豬扒包,第一淡食落去好似有陣肉絲炒麵味,唔知係咪佢D汁呢....應該係蠔油,但同香港D味道唔同架。連我朋友仔咁嘴饞都話好味呀。奶油多 - 一打開份多士,入面D奶油多到飛起,有成湯匙咁呀...正呀....我同朋友仔都好意外呀!菜心跟腩汁 - 係澳門唔知點解廣東粉麵比較遜色,特別係牛腩,佢哋D汁唔太好味囉。但呢度的腩汁唔錯,比較接近香港的味道,而且今時今日咁的環境賣$3.5,仲想點呀!凍奶茶 - 茶同奶的比例唔錯。茶味有D特別,應該係自己溝的。總括,朋友仔咁嘴饞的人都話好味,呢間真係唔錯,所以抵我哋一連兩日都去幫襯佢囉。
成日見到網友推介,所以特登去試吓

兩個人點了以下:

豬扒包 - 豬扒又腍又入味,唔會乾爭爭,好食過大利來。

$25 (Lunch)
  • 豬扒撈麵、奶油多、豬扒包
2009-01-19 15 views
豬扒包,豬扒一般,係個包比較脆炸魚蛋,好似燒野食o個d咁間舖實在太難搵,同埋食食下會有車o係枱後面經過…好唔衛生
豬扒包,豬扒一般,係個包比較脆
炸魚蛋,好似燒野食o個d咁

間舖實在太難搵,同埋食食下會有車o係枱後面經過…好唔衛生
$20 (Lunch)