2023-11-28 287 views
#搞串個pantry話說我哋喺 #澳門 🇲🇴 #新馬路 行緊嘅時候🏛️,見到有一間舖頭排晒長龍🔥,於是就即刻去Google下📱。原來佢係一間好出名嘅燒味舖頭🐓,主打黑椒燒鵝🪿,所以我哋根據網上嘅comment💬,揀咗午市晚市交界嘅時間嚟到🌅,結果真係唔使等位😆。我哋嗌咗🔴燒味雙拼(叉燒、黑椒燒鵝)($130),同埋🔵白飯($15/碗)。呢個價錢💰以香港物價去睇,唔算貴😛,唔知道味道係咪好出色呢?叉燒🌟🌟🌟我哋個拼盤用嘅係瘦叉🐽,肉質本身唔算多汁,不過底下嘅黑椒味🧂醬油汁都幾香,而且有油脂香味😋,點埋叉燒都唔錯。而且裏面有少部份係半肥瘦叉😍,有埋叉燒本身脂肪嘅半肥瘦😆就更加重油香味,正好多。黑椒燒鵝🌟🌟🌟🌟燒鵝畀咗鵝脾💕,本身嘅鵝油香味🪿真係幾好食,而且肉質都算腍🫦,唔會好癡牙或者好老。最特別嘅位係⭐️,佢用咗黑椒碎調味🧂,除咗燒鵝同埋醬油嘅味道之外🤤,仲有一層黑椒嘅香味,味道都唔錯。不過其實同香港🇭🇰食到嘅燒鵝味道質素差唔多。價錢💰:6 /10味道😋:6.5 /10口感🫦:6 /10賣相🍽️:6 /10環境🪴:6 /10推薦指數❤️:6.15
#搞串個pantry

推薦指數❤️:6.15
2023-10-30
Dinner
2023-11-02 237 views
係新葡京同葡京參觀完,就係附近搵野食,點知原來都幾難搵🤣想搵間地舖又平平地又啱食都唔容易,幾經辛苦行左3、4條街,終於搵到呢間舖頭。見到入面都坐滿晒人咁制,而隔離舖就一個客都冇,所以我地都揀左呢間多人食呢舖🤣呢個餐廳原來係食燒味﹐黑椒燒鴨好似係招牌菜🤔不過我就想食雞,所以我就叫左一碗油雞粉雞既份量都好多,又唔會全部都係骨,啖啖肉,肉質都好嫩滑,雞味亦都濃厚,不錯的👍🏻隔離仲有薑蓉調味,令成個湯汁都好惹味,又香口,越食越滋味👍🏻40幾蚊一碗麵又好似唔算太貴?黑椒燒鴨就會貴啲,下次都會想試下😋
呢個餐廳原來係食燒味﹐黑椒燒鴨好似係招牌菜🤔
不過我就想食雞,所以我就叫左一碗油雞粉
40幾蚊一碗麵又好似唔算太貴?
黑椒燒鴨就會貴啲,下次都會想試下😋
2023-10-27
2023-10-23 156 views
好辛苦咁order咗一碟燒鵝髀飯,味道唔見得突出,無驚喜,仲要係賣$130,值唔值得可以睇相。至於服務更多係冇,係好生意但唔可以攞嚟做理由,叫佢落單,要幾次先落到,坐得又廹又唔舒服,又嘈,冇理由會再去俾佢呃😡
燒鵝髀飯
又唔舒服,又嘈,冇理由會再去俾佢呃😡
2023-03-15 516 views
📍陳光記飯店🇲🇴 南灣羅保博士街19號朋友帶路 佢話超級超級好食 叫我地一定要試招牌好舊式 感覺就係老字號入到店面都一樣 係舊式茶樓(?)嘅感覺 圓台圓凳😋 黑椒燒鴨飯 $43😋 黑椒燒鴨脾飯 $75😋 油生菜 $33一上臺 哇咗一聲 隻鴨脾超大😂然後燒得好靚 少少脆皮上面立立令 但食落去又唔會覺得油鴨脾果然係淡淡肉 但唔係脾個碟都好得 好多肉覺得佢個黑椒汁最出色 撈飯一流🥹🥹總結 呢個價錢 香港應該食唔到咁嘅質素🥹 btw 朋友話飯好食過麵類!

📍陳光記飯店

然後燒得好靚 少少脆
皮上面立立令 但食落去又唔會覺得油
鴨脾果然係淡淡肉 但唔係脾個碟都好得 好多肉
覺得佢個黑椒汁最出色 撈飯一流🥹🥹

起身肚餓去到排咗半個幾鐘諗住終於入到去啦叫咗一個例牌黑椒燒鴨再加一個叉油雞例牌然後叉燒上錯咗燒肉咁都算啦唔緊要照食燒肉好普通冇咩特別油雞唔係太好食,口感好鞋鞋到個舌頭好唔舒服然後主角黎啦黑椒燒鴨一上枱真係呆咗十件有九件都冇乜肉仲要勁多脂肪咬唔落口舊舊都好核突肥膏脂肪肉再唔係就好大嚿好難咬,而且好多骨咁盡量咬啲有肉嘅位啦唔覺得有咩特別唔覺得有幾好食而且口感好差,咬落去鞋到喊樓下屋村賣緊一盒盒嘅燒鴨仲好食好多然後食咗幾舊,真係忍唔住想換個侍應一輪嘴係咁講話係正常嘅正常嘅佢哋啲肉係咁樣嘅哦,原來陳光記啲燒鴨係咁嘅原來陳光記啲人都鍾意食咁樣嘅肉嘅然後將啲肉頭肉尾咬曬之後先影相一開頭冇影到,如果唔係會見到更多脂肪肉然後佢哋舖頭啲座位安排又係好差枱枱坐到好逼想做多啲客都唔係咁樣安排啦我坐喺度後面走嘅又撞到我入嚟嘅又撞到我落單侍應送餐又係撞到我真係無下次啦想體驗吓每一隻碗每一對筷子每一隻匙羹都係油嘅同埋最出名嘅黑椒脂肪肥膏多過肉燒鴨同埋會送錯餐嘅同埋會係咁同你講佢哋啲肉係正常嘅餐廳呢可以去試吓
起身肚餓去到排咗半個幾鐘
諗住終於入到去啦
叫咗一個例牌黑椒燒鴨
再加一個叉油雞例牌
然後叉燒上錯咗燒肉
咁都算啦唔緊要照食
燒肉好普通冇咩特別
油雞唔係太好食,口感好鞋
鞋到個舌頭好唔舒服
然後主角黎啦
黑椒燒鴨一上枱真係呆咗
十件有九件都冇乜肉
仲要勁多脂肪咬唔落口
舊舊都好核突肥膏脂肪肉
再唔係就好大嚿好難咬,而且好多骨
咁盡量咬啲有肉嘅位啦
唔覺得有咩特別唔覺得有幾好食
而且口感好差,咬落去鞋到喊
樓下屋村賣緊一盒盒嘅燒鴨仲好食好多
然後食咗幾舊,真係忍唔住想換
個侍應一輪嘴係咁講
話係正常嘅正常嘅
佢哋啲肉係咁樣嘅
哦,原來陳光記啲燒鴨係咁嘅
原來陳光記啲人都鍾意食咁樣嘅肉嘅
然後將啲肉頭肉尾咬曬之後先影相
一開頭冇影到,如果唔係會見到更多脂肪肉
然後佢哋舖頭啲座位安排又係好差
可以去試吓

黑椒燒鵝
  • 黑椒燒鴨
2023-02-15 743 views
十天內第二次來澳門😄,今次搭12:30pm TurboJet而且在澳門留宿一夜, 不用漏夜趕回家,翌日回程更有免費船票,襯仍然有優惠要多來吃澳門的美食啊😋。落船後當然要搭免費酒店穿棳巴士🚌駁腳入市中心啦。肚仔餓了,到達新葡京酒店下車後就直接向目標午餐地點走過去,一早鎖定前往澳門的燒臘店「陳光記」吃燒味。餐廳在市中心,從新葡京酒店走路十分鐘左右就能到達。記得多年前也來過一次,但是當時因心情不佳所以忘記了味道,今天再來就當作初次到訪吧😅。在門口已經看到排得滿滿的燒味😍。進入餐廳看見差不多每張枱都有客人、但又不算太擠迫,看見剛有客人離座,我們二人就坐了餐廳角落的一張圓枱。餐廳的佈置是大排檔形式,圓枱圓櫈,天花冷氣下面有一把吊扇, 很有懷舊色彩。還未坐定,老公就急不及待立即下了單,餐牌 一幅圖看完。燒味單拼分大($78)中($68)小($58) 碟, 可選黑椒燒鴨/ 切雞/油雞/叉燒/火肉/ 鴨腎/滷味,都是同一樣價錢。 餐廳還有很多其他類型的燒味、淨紅、菜、豬皮、蘿蔔、鵝腸,牛雜、牛腩和粉面,最好鎖定目標,如果未選定要細心看看,慢慢選擇,看清價錢才落單。這裡還有酒精飲料呀。我們二人點了一碟大

在門口已經看到排得滿滿的燒味😍。
還未坐定,老公就急不及待立即下了單,餐牌 一幅圖看完。
我們二人點了一碟大切雞🐔($78),和一碟大黑椒燒鴨🦆($78),二碗齋瀨🍜($24/ 碗)。
~ 黑椒燒鴨🦆($78)
食物很快送上, 雖然只是單拼,但份量算充足,上枱已經見到有大隻鴨髀, 侍應還另外送上一小碗黑椒汁,因我喜好吃燒鴨🦆或燒鵝🦢時會蘸很多酸梅醬去中和油膩的感覺,所以詢問店員有沒有酸梅醬呢?她回答說可以蘸黑椒汁呀。原來這裡的招牌黑椒燒鴨只配黑椒汁。
黑椒燒鴨, 單拼(大)
我首先挾了一件鴨髀放入口中,燒鴨髀入口嫩滑,肉香多汁,皮薄還帶微微脆口,機乎吃不到有肥膏,味濃但不覺辛口,出乎意料的美味👍;小碗黑椒汁不是濃稠的(應該是製作燒鴨🦆時從醃料和燒鴨上滴出的汁液),蘸黑椒汁會增加一點口感,但黑椒燒鴨其實已相當入味,不蘸黑椒汁也同樣好吃,除非是多肉的胸位可以蘸點黑椒汁來增加口感。
黑椒燒鴨
其他部位也相當好吃,看得出肉質很 juicy , 鴨肉一層層非常漂亮,其實不配任何汁料也相當夠味,如果配酸梅醬把黑椒和燒鴨味蓋過就太可惜了,亦浪費了廚師一番功夫,所以其實不配任何醬料,或只配餐廳提供的黑椒汁已相當足夠。
黑椒燒鴨
黑椒燒鴨配瀨粉,吃光整碟也不覺膩呢。
寫食評才發現這裡的黑椒燒鴨是澳門的地標美食,是遊客必訪店之一。而且這黑椒燒鴨是以祖傳燒製法,配上獨門醬料,透過15道繁瑣處理工序而製成,還連續9年入選米其林指南的「陳光記燒味餐廳」。怪不得可以俘虜我的味蕾😋😋😋!

~ 大雞🐔($78)
這碟單併大雞很大一碟,真的可以媲美普通大小的半隻雞的份量,大隻雞髀在面,廚師把大量薑蔥蓉淋在雞件上。同樣先吃雞髀,鹹鹹味味的薑蔥最宜配白切雞,雞肉帶有雞味,嫩滑,雞皮爽脆,也是完全沒有肥膏。雖然有少量鷄胸,但完全不「鞋」口,我們二人同樣把整碟白切雞吃光光。👍
切雞 , 單拼(大)
切雞
~ 淨瀨粉 🍜($24)
瀬粉的粗幼像我們常吃的米綫,很易用筷子挾起,而且不會滑走,有點像中等粗幼的上海麵,但又比上海麵軟滑。
淨瀨粉
這碗瀬粉的湯也帶有鷄的鮮味,湯內加上了切碎蔥粒, 我食完所有瀨粉還把所有湯喝完,你就知味道不錯啦😋。
淨瀨粉
很久沒吃到那麼美味的燒味啦,雞和鴨都被我們全KO了,一件不留。😁😋👍
餐廳門口一邊是燒味部份,另一邊就是湯粉麵部份,如果有機會下次我想食雲吞麵。
很不錯的一頓午餐,吃飽飽後打算到相隔只二分鐘路程的瑪嘉烈蛋撻店吃地道葡撻,可惜因見到有近五六十人排隊而放棄了。於是就前往新馬路行人專用區遊覽,再到酒店check-in,今晚再吃好東西。
2023-02-05
Lunch
黑椒燒鴨, 單拼(大)
切雞 , 單拼(大)
2023-02-07 315 views
早兩日去澳門,就喺噴水池附近,瑪嘉烈葡撻對面,見到入邊都坐滿人,以為是出色的燒鵝,就入去試吓,點知中伏,首先朋友叫了一個叉燒瀬,啲叉燒差到不得了,又乾又硬無味。完全係雪藏豬肉。跟住試餐廳話最出名的黑椒燒鵝,首先個瀬粉完全唔得,湯底非常之好鹹,嗰個燒鵝完全唔掂,冇燒鵝味,個燒鵝皮淋謝謝,最大問題呢碗燒鵝瀨夠膽收$80幾蚊。食完之後真係一肚火。味精非常之重,跟住嗰幾個鐘不斷的口乾,去澳門旅遊的朋友千祈不要中伏。
2021-12-08 341 views
這家餐廳雖然很出名,但係食完今次真係唔會再去。 我嗌咗碟叉燒燒鴨飯,啲叉燒非常差,肥到肉都冇,我好少可會食剩叉燒,但今次真係唔得了, 建議打算去幫襯的朋友都係食返燒鴨飯算了。
2019-11-21 840 views
見到出名黑椒燒鵝飯,所以專登去食去到坐低,衛生環境情況非常之差,檯面油臨臨,大約10分鐘左右,上左個燒鵝飯啦一夾第一舊,成舊肥膏,第二三舊肉同肥膏個比例差距太遠,有d仲要係,燒鵝皮下就直接係肥膏,完全沒有肉於是就問職員啦,職員就話燒鵝係咁㗎啦,態度本來都唔好架啦,問多兩句,語氣茶到爆,75蚊完全唔值得,仲要係來受氣
見到出名黑椒燒鵝飯,所以專登去食
去到坐低,衛生環境情況非常之差,檯面油臨臨,
大約10分鐘左右,上左個燒鵝飯啦
2019-11-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-11-11 611 views
澳門往往是吃傳統粵菜的好地方,燒臘肯定時粵菜的代表之一,這間“陳光記”久仰大名,但從來沒有機會吃過,今天我與港媽來這裏跟它拼了。由於我們只兩個人,並沒有點比較肥膩的燒鵝,反而點了半隻燒鴨,這燒鴨很特別,香港也很少這樣做,是用黑椒汁的,黑椒汁帶甜,有很強的蒜味,味道很適合我這種港佬口味,它最特色的,就是碟底盛滿“鴨隴汁”,“撈飯”一流!我們還點了一碟鹵味飯,有鴨腎、鴨下巴、 豬肚,侍應說,哪天沒鴨肝,我本來已準備犧牲我的膽固醇指數,可惜!

2019-10-25
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2019-10-01 571 views
其實去過澳門無限咁多次,都冇特別想幫襯!不過今次大佬話要食,酒店又同佢近到一個點!所以喺星期日嘅下午1點幾走入去醫五臟廟!店內9成滿!需要搭枱!我就叫咗黑椒燒鴨珍肝瀨(不過嚟咗黑椒燒鴨腎瀨😳,雖然嚟錯,如果你去過就知你唔會想同佢糾纏同換,因為個個落單都係碼頭咕喱!態度可想而知),燒鴨皮都算脆,肉係香滑,鴨肉味道唔會太濃,一舊厚肉都係冇渣而嫩滑,黑椒汁就擺明係淋喺面!黑椒味就一般。腎就意外好食,淋脆適中,有腎味!瀨粉目測同食感都係似香港食開嘅米線但係煙靭啲啲,湯頭比較甜。大佬就叫咗黑椒燒鴨燒肉飯,燒鴨都係一樣啦!燒肉皮脆但不鬆,肉味恰到好處同唔嚡,黑椒汁撈飯就一流!
店內9成滿!需要搭枱!
黑椒燒鴨加腎瀨
黑椒燒鴨燒肉飯
黑椒燒鴨加腎瀨
2019-09-12 510 views
澳門人都推介既黑椒燒鵝。 香港既燒味飯食得多,澳門既反而未試過,所以一定要會一會佢。黑椒燒鵝既係陳光記既招牌必點菜式。但今日我地食既係..........黑椒燒鴨因為價錢都有好多既分別,而且我地對鵝亦無追求,所以平平地試左個黑椒燒鴨飯同黑椒燒鴨瀨粉。黑椒燒鴨飯本身唔係好鍾意食好多汁既野,心LUM唔記得左叫阿姐少D汁︿飯黎到發現汁有好香既黑椒味, 而且一D都唔咸,真係好好送飯。而黑椒既味道亦都好適中,食到停唔到口。鴨一D 唔"梅"。 份量我覺得男仔都會夠飽。而且呢個價錢真係性價比好高。黑椒燒鴨瀨黑椒鴨唔再講喇,反而想講下果D瀨粉,同香港食開果D一D 都唔同,佢係好似粗身版既米線咁,但爽口彈牙既。都好好味###其實鴨同鵝對我黎講分別不大,但價錢真係爭好遠,如果對燒味飯有要既可以試下鵝既,但如果想試下黑椒既味道,食鴨就可以###
黑椒燒鵝既係陳光記既招牌必點菜式。
但今日我地食既係..........黑椒燒鴨

黑椒燒鴨瀨

黑椒燒鴨瀨粉
2019-08-26
$39 (Lunch)
黑椒燒鴨瀨粉
  • 黑椒燒鴨
雖然燒鵝香港都有,但喺見澳門d旅遊推介有介紹呢間「陳光記飯店」嘅燒鵝,所以今次就嚟試試。燒鵝例牌 $115原本叫咗碗燒鵝脾賴粉($115),後尾見到燒鵝例牌都喺$115一樣價錢,所以就轉咗碟例牌。呢道嘅燒鵝喺黑椒燒鵝,所以食落好醒神醒胃,會不自然地一舊接一舊咁食。不過由於黑椒味濃,所以本身嘅燒鵝嘅燒烤味就唔出,同埋燒鵝味都唔出。好唔好食就見人見智,可能本身怕羶味嘅會覺得好好食。我個人就比較鍾意食唔落汁水嘅燒鵝,咁就又食到鵝皮嘅燒烤味,同埋保留返燒鵝皮嘅脆口,同時又食到鵝味。淨雲吞 $35呢碗雲吞比較失望🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️好似食緊快熟雪藏點心咁。d皮散開晒,露晒餡,又無鮮甜味。湯底又咸🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️好失敗。

燒鵝例牌 $115

淨雲吞 $35
2019-05-12
2019-02-24 602 views
澳門跟香港一樣, 尤其是食肆, 已被強國人寵壞了。 不論食物質素及服務態度 已不復當年, 最慘嘅係仍然有人來光顧, 那當然另店主更加變本加厲。燒鵝或燒鴨, 質素都很一般。 相比以前 設於香港鴨寮街分店實在爭天動地。 店員大媽也會不停呼喝你。
2018-08-03 1334 views
近年去澳門瑪嘉烈食葡撻,如果太多人排隊的話,就走去陳光記食燒鵝先。今次去到陳光記,先知道原來當年深水埗曾經有間分店,不過依家已經褶咗!只係好簡單點咗碟叉鵝飯同油菜,留肚轉頭食魚翅嘛!坐唔夠五分鐘,全店滿座,真有運!叉燒係半肥瘦,鬆軟夠冧有肉汁。黑椒燒鵝皮脆,肉質嫩滑無渣,如果唔係身體有d毛病,怕食完發到阿媽都唔認得,一定買半隻慢慢嘆!所以對陳光記嘅燒鵝又愛又恨。澳門人好有性格,燒鵝唔會有甜梅醬提供,香港人咪囉自己食飲果套加者人地果到呀!
只係好簡單點咗碟叉鵝飯同油菜,留肚轉頭食魚翅嘛!
坐唔夠五分鐘,全店滿座,真有運!
叉燒係半肥瘦,鬆軟夠冧有肉汁。
所以對陳光記嘅燒鵝又愛又恨。