2020-03-18 1461 views
睇到youtuber介紹、長途跋涉搵到依間隱世小店、買左兩串雞皮兩串香腸一串魚蛋.....收$75?嘩!果下個心離一離!貴成咁?真係好食成咁?睇住佢腸同魚蛋係由生燒到熟!但食果下都唔熱既!雞皮唔係日式果種口感!係好林!以為食緊白灼豬皮!真心無下一次!五串野$40都比多左!下環街市果間燒烤好食過佢好多!同埋買既時候無問價錢、如果知咁貴一定會試一串算!都係自己既錯!下次食野都係問定價錢好!香港既朋友真係唸清楚先去唔去試啦!
五串野
阿叔即叫即燒
原來無休息
2019-01-31 2276 views
雞脾+雞皮+雞軟骨 (7/10) 總共MOP$65我諗好少人會去澳門食地道串燒,但呢間鋪頭係我會回頭既美食之一。佢既店鋪真係極隱世,既無華麗的招牌、亦都無靚門面,只有對住炭爐三十多年依然超愛燒烤既老闆,佢好強調所有串燒都無味精!當中必食雞脾,鹹鹹甜甜既燒汁滲透啖啖脾肉,諗返起都流口水🤤至於雞皮既口感與眾不同,食落偏腍,似食緊好多膠質、骨膠原一樣,相當有口感👄呢間真係澳門街坊先知既小店啊,剩係做夜晚時段生意。**注意營業時間:夜晚7點至凌晨2點
雞脾+雞皮+雞軟骨 (7/10) 總共MOP$65
當中必食雞脾,鹹鹹甜甜既燒汁滲透啖啖脾肉,諗返起都流口水🤤
呢間真係澳門街坊先知既小店啊,剩係做夜晚時段生意。
**注意營業時間:夜晚7點至凌晨2點
數年前去澳門,當地的朋友特地帶我們去一間串燒店買燒雞翼,惡人一吃便讚不絕口。但之後每次過去,店子都沒開門,一度以為它已結業,直至兩星期前再到訪,終於讓我們買到了!店子沒招牌,上網亦找不到任何資料,相信只有住在附近的澳門人才知道。沒有確實地址,只知道位於柯利維喇街,下車後惡人帶著我憑記憶沿路一直走,中途突然停下來,指著對面馬路說:『冇呀,間鋪冇左呀!』但我印象中店子不是在那個位置的,所以沒理會他的「嗶哩啪啦」,拉著他往另一方向走,終於給我找到那串燒店了!串燒店就在這棟保康大廈旁邊,對面有一間德豐車行店面很小,只做外賣。串燒款式不多,有香腸、芝士腸、魚蛋、雞軟骨、雞腿及雞翼。香腸 (MOP6/條) 和魚蛋 (MOP5/串) 味道普通,可以不吃,但雞翼一定要試,其特別之處是以炭火燒好後,塗上厚厚的花生醬,而花生醬內更混了些砂糖,令口感香濃脆滑,買了六隻回酒店作宵夜 (MOP11/隻)環境氣氛: ★★☆☆☆老實說,店子十分簡陋,但既然人家只做外賣,就別理甚麼環境氣氛了。食物質素: ★★★★☆獨愛這裡的燒雞翼,秘製花生醬令燒烤與別不同,值得一試。服務態度: ★★★☆☆全店只有老闆一人,一邊燒烤一
串燒店就在這棟保康大廈旁邊,對面有一間德豐車行
環境氣氛: ★★☆☆☆

食物質素: ★★★★☆
獨愛這裡的燒雞翼,秘製花生醬令燒烤與別不同,值得一試。

服務態度: ★★★☆☆
全店只有老闆一人,一邊燒烤一邊收錢,間中會跟我們聊幾句。
TakeAway
$40 (Last Night Supper)