2015-04-29 1624 views
路過而已,見牛什在澳門是不錯的小食,就去試一下吧。我唔食牛什,所以就點了辣汁蘿蔔(MOP 8)。辣勁好夠!蘿蔔如果再稔啲就完美。辣汁令我再點辣魚蛋食(MOP 5),正!另一半,就點牛什(MOP 15),食完後就一直在講「好味!好味!」
路過而已,見牛什在澳門是不錯的小食,就去試一下吧。

牛什
認住
2015-04-24
10 Minutes (TakeAway)
$20 (Tea)
牛什
  • 辣汁
2014-09-30 1655 views
三月一日(星期六)澳門遊,除了推介大家到8(真的很好吃很抵吃!),另一「景點」就是明記牛什此路邊檔位於新馬路爐石塘巷,即新馬路附近,不難找如果真的找不到,就跟着味道去找找看吧離遠處已聞到陣陣鹵水香味,每夜就是約五六點開檔,真的賣晒就無喇~就買了一盒牛什就地處決!路邊檔的牛什,從來就是來得重口味吧!牛腸煙韌有致,充滿肥脂的油香,怕的話真的不要吃,不過喜歡的話卻會吃不停口牛肚,牛膀和牛肺也炆得軟腍入味,好吃得無話可說與香港十三座比較,更愛這裡賣的呀! 那個鹵水汁是重中之重,牛味香濃滿瀉,真的想到附近餐廳單點一碗白飯來送喔!!!
三月一日(星期六)

此路邊檔位於新馬路爐石塘巷,即新馬路附近,不難找
如果真的找不到,就跟着味道去找找看吧
就買了一盒牛什就地處決!
路邊檔的牛什,從來就是來得重口味吧!
牛肚,牛膀和牛肺也炆得軟腍入味,好吃得無話可說
與香港十三座比較,更愛這裡賣的

2014-03-01
2014-02-17 1790 views
搭巴士下車, 行到明記見到超多人排隊, 咪馬上排埋一份. 一排就30分鐘(當時得老闆娘1個), 買了20元牛什,  一串牛柏葉, 一串魚皮, 一串菜, 埋單五十幾元, 第一次幫襯, 又排了咁耐, 最後覺得是......值的.牛什很入味, 很香口, 牛柏葉夠爽口, 魚皮新鮮.
搭巴士下車, 行到明記見到超多人排隊, 咪馬上排埋一份.
第一次幫襯, 又排了咁耐, 最後覺得是......值的.
牛什很入味, 很香口, 牛柏葉夠爽口, 魚皮新鮮.

2014-02-15
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2013-12-03 902 views
我不是常來澳門,對上一次已是兩三年前,當時吃過明記牛什,牛什入味汁又濃香,很回味。今次來看見一條大概十人的人龍,前面有客人一盒二盒外賣,還要求要多些牛腸,但老板為難說數量不多。牛什買相依舊令人垂涎。我們二人各買一串牛什,合共廿元。一串約有八舊牛什,沒有牛腸,又有兩舊感覺肥膩像脂肪或豬頭肉但不像牛筋的物體,牛什又不入味 難道是人客多,牛什來不及浸入味?總之是失望透了。

難道是人客多,牛什來不及浸入味?總之是失望透了。
2013-12-01
$10 (Last Night Supper)
2012-09-18 746 views
沿著大街慢慢向著新馬路方向行, 就在半路的街口位, 看到有堆人在排隊, 看看時間正好六時多, 原來是有名的明記牛什開檔了!!!人還不算十分多, 所以等了5,6分鐘就到. 我點了牛腸跟肺, 盛惠HKD$10一串.看那舊腸那麼肥美口水巳直流!!!肺炆得很淋很入味, 至於那個牛腸比北角十三座的更肥更美!!!腸壁內全是豐腴的肥脂, 吃下去甘香可口, 又有趙頭, 是我暫時吃過那麼多家牛什之中最好吃的牛腸! (當然如果閣下是怕肥或不喜肥膩食物另計)
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$10 (Other)
2011-10-25 509 views
掃完南屏雅聚,走出街頭,竟然又遇上阻住先生最愛之一-牛雜.飽到唔願郁的公關,未知是否中了司徒發正的降頭.明明記憶中覺得自己沒有吃到,但再睇相....em....唔係噃..一人拎住一串喎~~~排了差不多10分鐘才輪到我(經過事後推敲,我懷疑又係公關的c9死唔蝕底心態作祟,所以飽到喊都忍唔住買了串).要了牛雜和牛肚各一串,$10/串,其實不便宜..嘩,熱辣辣呀~~學麗梅姐話事頭,呢度的牛雜,牛有牛味,雜有雜味,總之就好好味啦~~~牛肚最好味,牛蒡都唔錯,牛肺排名比較後..唯一只係覺得d甜芥辣醬都稀了少少....食友kc話,澳門的牛雜都是新鮮貨,所以香港很難吃到這種滋味的.在香港即使你願意給這個價錢,也不容易吃到這種滋味.來澳門又喜歡牛雜的朋友,千萬不要錯過.
掃完南屏雅聚,走出街頭,竟然又遇上阻住先生最愛之一-牛雜.
認住這個路牌吧..
飽到唔願郁的公關,未知是否中了司徒發正的降頭.
明明記憶中覺得自己沒有吃到,但再睇相....
em....唔係噃..
一人拎住一串喎~~~
澳門才有的新鮮牛雜

長長的人龍
要了牛雜和牛肚各一串,$10/串,其實不便宜..
嘩,熱辣辣呀~~
睇住蒸氣冒出來,係咪好緊張呢?
牛肚最好味,牛蒡都唔錯,牛肺排名比較後..

唯一只係覺得d甜芥辣醬都稀了少少....

在香港即使你願意給這個價錢,也不容易吃到這種滋味.
來澳門又喜歡牛雜的朋友,千萬不要錯過.

認住這個路牌吧..
睇住蒸氣冒出來,係咪好緊張呢?
澳門才有的新鮮牛雜
  • 牛肚
  • 牛蒡
2011-08-08 282 views
去澳門玩,亂咁行行下行下行到見到有車仔檔~嘩開心到呀!果陣都10點幾嚕去到見到好多人,好熱~仲有好香好似好好食既野食等緊我買左魚蛋,牛什,牛肚,蟹子BALL魚蛋一般啦細細粒~牛什唔錯,好香好入味牛肚無試蟹子BALL入哂D汁既味~特別好味D不過比較DIRTY,職員用手攞住幾串野放落車仔度.感覺唔衛生不過大菌食細菌啦~好食就得..唔理得檔主用滴落黎既汗做汁了.......最緊要夠風味~
去澳門玩,亂咁行
行下行下行到見到有車仔檔~
嘩開心到呀!果陣都10點幾嚕

去到見到好多人,好熱~仲有好香好似好好食既野食等緊我

買左魚蛋,牛什,牛肚,蟹子BALL
魚蛋一般啦細細粒~
牛什唔錯,好香好入味
牛肚無試
蟹子BALL入哂D汁既味~特別好味D

不過大菌食細菌啦~
好食就得..唔理得檔主用滴落黎既汗做汁了.......

最緊要夠風味~
10 Minutes (TakeAway)
與大食的朋友展開澳門食食食食食之旅第一站---明記牛什排左大約15分鐘(幸好附近有手記店,所以可以買下手信)香噴噴的、軟軟的、入味的牛什,加上爽口的魚皮!令我們6人不用5分鐘就食哂了!(影相都影唔切)而且它的汁很香濃...不會太油膩...很想飲哂佢身住十六蒲...總共經過明記6-7次...每次都大排場龍...所以只能說--->必食
與大食的朋友展開澳門食食食食食之旅

第一站---明記牛什

排左大約15分鐘(幸好附近有手記店,所以可以買下手信

香噴噴的、軟軟的、入味的牛什,加上爽口的魚皮!
令我們6人不用5分鐘就食哂了!(影相都影唔切
而且它的汁很香濃...不會太油膩...很想飲哂佢

2011-07-30
2011-07-15 151 views
去到澳門, 必會食既野!!!好正好正既牛什. 難以形容既好味!!!總之你不嬲都鐘意食牛什既, 你都必會鐘意明記!!!!不過, 有小小缺點, 就係個醬太希了!!!牛什 ~ $10 串
去到澳門, 必會食既野!!!

好正好正既牛什. 難以形容既好味!!!
總之你不嬲都鐘意食牛什既, 你都必會鐘意明記!!!!

不過, 有小小缺點, 就係個醬太希了!!!

牛什 ~ $10 串
2011-07-11
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)
2011-07-10 126 views
食完肉丸粥後, 就嚟依擋好出名嘅牛什擋試吓. 嚟過幾次澳門都係第一次幫襯, 去到見到都真係幾多人買牛什, 我地都即刻唔執輸湧上去買.經常都有人排隊買牛什.我諗老闆每晚剪牛什都剪到手軟.牛什味濃,好惹味,但呢盒牛什連一串牛栢葉都要成50蚊,真係幾貴.總括雖然我覺得幾貴,但只要好食貴啲都冇所謂啦.
經常都有人排隊買牛什.
我諗老闆每晚剪牛什都剪到手軟.
總括雖然我覺得幾貴,但只要好食貴啲都冇所謂啦.

2011-05-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Last Night Supper)
2011-03-24 73 views
哇~~真係好好味ge牛雜~~就算排晒隊都要食!每次去親澳門都一定會食佢, 不論行街經過要食, 行完街買返酒店食企係街邊拎住一盒熱呼呼的牛肚呀, 魚蛋呀, 好好味真係好開心!佢浸住牛肚ge汁 好原汁原味, 就算唔係用黎配牛內臟都一樣ok!好似佢ge魷魚, 蘿蔔, 仲有魚蛋!行完街, 再買多盒返酒店, 發現凍左個時, 仲以為實好難食, 點知佢一d都唔會硬晒, 依然煙un夠味
哇~~真係好好味ge牛雜~~就算排晒隊都要食!

好似佢ge魷魚, 蘿蔔, 仲有魚蛋!

凍左都好味
多人都要等!
老闆....剪剪剪
2011-02-12
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Other)
凍左都好味
多人都要等!
2011-03-14 33 views
真的很够味,冬天吃是最爽的。The sauce is really thick, not the diluted type in other stores. I really the like the beef stomach but most of the items are tasty so it's down to personal taste.
真的很够味,冬天吃是最爽的。

Waiting Time
10 Minutes (Delivery)
2011-01-13 28 views
十二月上旬‧晴一些街檔在寒夜是特別的顯眼,離遠也看到這裡是煙霧瀰漫的,腳步己不期然的走了過來。這裡做的是鹵水牛雜,聞起上來幾香,就要30元吧,什麼也要一點。再開來吃,聞起來也很香,但一吃就知是「味」。不過各式牛雜都炆煮得夠腍身,當中的牛薑及肺也好吃,當然在我而言,吃得津津有味有味的就是豐腴的牛腸。要了加辣,吃起來就是公仔麵湯粉的味道。不是不好吃,就看妳是否介意。
十二月上旬‧晴

再開來吃,聞起來也很香,但一吃就知是「味」。不過各式牛雜都炆煮得夠腍身,當中的牛薑也好吃,當然在我而言,吃得津津有味有味的就是豐腴的牛腸

超夠「味」的牛雜
TakeAway
$15 (Last Night Supper)
超夠「味」的牛雜
  • 牛雜(不要辣)
前幾日同老婆,姐夫,家姐,姨娚仔齊去澳門旅遊,今次旅程主要目的是「尋找他鄉的美食」,而且有姐夫呢個地膽帶路,唔駛擔心吃不到好東西呢!果然帶咗我地去新馬路爐石塘巷品嚐呢間澳門著名街邊明記牛什街檔,當我們行近檔口之際,已聞到陣陣濃香的「牛味」,對我這些「愛牛主義者」來說,更是萬分雀躍,我們用四十港元買了四串牛什,急不及待一口咬下一件牛肚,牛肚頗爽口,有爵勁,牛湯汁也很入味,再試一件牛膀,不得了!這件牛膀真是非同凡響,入口鬆化而不散,不爛,它在口中慢慢溶化,牛湯的精華完全融入其中,而且慢慢釋放出來,感覺極有層次,吃罷後,那種酥香的牛味,仍留於齒夾之間,餘韻悠長..確是名不虛傳巧手美食,今時今日只用十元可以買到一串如此級數的牛什,絕對超級超值..愛牛什的朋友,你地若再去澳門搵食,記得要到此一遊,否則唔算黎過呢...

2010-09-24
  • 牛什
上星期在澳門逗留了半日,買了葡撻之後無野做諗住行去新馬路找野食,行行吓見有個牛雜檔又"文"到幾香,所以買一串牛肚試吓,點知真的好正!!D牛肚又淋又有D肥又香,個千年牛雜汁都好正!!我之後都頂不住買了$30外賣回港吃!!現在諗住search吓Yahoo有無人提過原來呢道都有人提!!如對比起13座我覺完全不失色呢!!

如對比起13座我覺完全不失色呢!!
2010-09-24
  • 牛肚!!