2019-08-19 973 views
朝早10點就到咗澳門,急匆匆搵咗間點評ok嘅咖啡室食個早餐。食野嘅地方係二樓,如果人多可能要撘檯。服務很熱情,上菜都夠快!有個別客人外帶咗野食,服務員也會耐心提醒。試咗:1. 招牌凍奶茶$18: 味道一般,茶味重奶味淡,仲要無糖要自己加2. 厚蛋三文治加餐肉$16+5:同香港正常茶餐廳嘅出品差唔多3. 牛雜(小)$48: 份量充足,大部份都係牛雜,唔會用大量蘿蔔充數👍但味道淡咗少少4. 豬扒包:包身很乾脆,但個人嫌豬扒乾身咗d

試咗:
4. 豬扒包:包身很乾脆,但個人嫌豬扒乾身咗d

2019-08-19
$75 (Lunch)
今年剛巧復活節假期沒有外遊優惠, 所以決定再去澳門進行美食探索之旅, 誰不知天公不做美, 連場大雨. 當日去到官也街時正值準備下大雨, 唯有找地方避一避, 就走上了這間咖啡店, 要行樓梯上一樓的, 樓梯比較狹窄只能兩人則身而過, 坐位大約20個, 沒有特色食物, 可說如非避雨應該唔會走進去的. 價錢偏貴與食物質數不符.
價錢偏貴與食物質數不符.
2019-04-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 沒有
2019-02-26 722 views
旺記咖啡室內環境似六七十年代冰室的設計,滿有懷舊 feel, 感覺良好。食物款式尚算多,適合香港人口味,與一般茶餐廳差不多。菠蘿油 $15 個,價錢 ok, 可接受。蛋治的蛋夠晒黃,很有色彩,唔知用了哪裡的雞蛋炒呢?辣魚麵 ok, 似壽桃牌鮑魚麵加鑵頭辣魚,整體和諧,食落有風味,據聞是澳門地道食物。凍奶茶幾特別,糖水要自己落,甜唔甜自己決定。而茶味如果再濃些會更好。熱檸蜜夠晒潤,甜度適中。食店整體 ok, 環境有 feel, 可以再試。

食物款式尚算多,適合香港人口味,與一般茶餐廳差不多。

菠蘿油 $15 個,價錢 ok, 可接受。

蛋治的蛋夠晒黃,很有色彩,唔知用了哪裡的雞蛋炒呢?

熱檸蜜夠晒潤,甜度適中。

食店整體 ok, 環境有 feel, 可以再試。
Type of Meal
Tea
2018-05-09 859 views
菠蘿包是香港的特色食品,想不到連澳門也好好味道!我們坐的士到官也街,人來人往,因為天氣好熱,我們都想買點食物。來到官也街轉角位,原來開了一間新的餐廳!感覺是香港的地道食品,我們買了一個菠蘿油$15,等了10分鐘就有了!菠蘿包皮不是很穩固,一咬就散,散到一地也是,包入面夾著一大片牛油,牛油也很厚,但有點失望,因為牛油丁點也沒有融化!我都等了10分鐘,但包都不是熱的,不是熱乎乎的菠蘿包不能融化牛油,食的時候就像包還包,牛油還牛油,沒有完全配搭的感覺,麵包也不是特別鬆軟,所以...一般吧!
菠蘿包是香港的特色食品,想不到連澳門也好好味道!

2017-09-03 1163 views
早幾年已去過一次,十二分懷念。一間幾十年的老店,麵包是自己焗,奶茶和蛋治好好正。但今次住威尼斯人酒店,一家人特登去食早餐,發現完全唔晒!就裝修,新形象,要上樓梯才有得坐低食,而且坐位唔大,全部遊客,要等咗十五分鐘先坐低。但侍應得一個,經常錯單!一問之下,原來已經轉咗手!係幾個月前的事。而家地下做廚房,方便外賣,二樓做咖啡室,地方細細,豬扒麵38蚊、豬扒包48蚊、所謂厚蛋多士要25蚊!去一次都夠啦!
2017-01-25 1521 views
2016聖誕節澳門之旅官也街食不停,家姐晨早需要一杯熱咖啡提神!行到街尾見到呢間小冰室,地方唔大,不過好懷舊!藍瓷磚、紙皮石地板、鐵框,木椅木桌,坐得幾迫,餐牌食物簡單,落單食物好快到!熱檸蜜($15)玻璃杯碟仔,夠熱微甜,甜味唔假,加咗檸檬味道清爽啲!好味奶油多($12)麵包烘得香脆,奶油香甜,簡簡單單又好味熱淨啡($13)白瓦杯,咖啡味好香,家姐話好味!凍檸茶($15)茶底濃唔澀,加上檸檬味好味!微甜好味(無叫少甜)!食物幾好味道!難得店員又好親切,我哋人多又唔係叫得多嘢都好包容!對人說話斯文!可以行得攰時休息下!懷舊冰室休閒時光
2016聖誕節澳門之旅
餐牌食物簡單,落單食物好快到!
奶油多($12)麵包烘得香脆,奶油香甜,簡簡單單又好味
熱淨啡($13)白瓦杯,咖啡味好香,家姐話好味!
懷舊冰室休閒時光
2016-12-27
2013-10-25 11569 views
在澳門過夜,很多時都會享用酒店的自助早餐,水準當然不錯,但心底裡依然渴望走到街外的小店,感受真正屬於澳門居民的美食。剛剛一次的澳門博客活動,因為其中一位來自北京的朋友,很想來一頓地道早點,作為是次活動當中來澳門次數最多的我,當然義不容辭客串導遊一職,兩個人結伴出發吃早餐去。來到氹仔官也街附近四處逛逛,很多店舖還沒開門,遊人也不多,碰到街上打掃落葉的阿姨,立即往前打聽,問哪裡吃早餐好,阿姨反應也快,立即介紹了兩間給我們,再問哪一間更好,回答道「旺記的麵包好吃!」,就這樣是日早餐地點決定了。不用五分鐘,兩個人已經安坐在小店之中,[旺記]坐落在街角位置,淺綠色的單幢式小平房,外面是一條馬路,很有歐洲小店的感覺。店舖面積不大,最裡面是開放式廚房,一面牆放了三數張小檯,另一面則是長檯一張,全部座位都超額地坐滿了,幸好流量也快,不用多等候,已經有位置了。<菠蘿油>看見一盤一盤新鮮做好的麵包,不用多想,先來了一個菠蘿油,兩個人分著吃,果然沒有叫人失望,熱騰騰的麵包來得香氣四溢,脆皮面夠鬆脆之餘也沒有四散跡象,裡面夾著厚薄適中的牛油,遇熱溶化出來的牛油香,沒有可能不好吃吧!因為太喜歡,追加了一份。<辣

<菠蘿油>
<辣魚蛋治>
辣魚也算是澳門茶記的代表選擇,以煎蛋包著,配以鬆軟的方包同吃,三兩口便把半份解決掉。
<煎蛋公仔麵> <煎蛋午餐肉公仔麵>
看見其他食食客吃著公仔麵的滋味樣子,基於隔離飯香的定理,忍不住也點了一人一碗,真正吃到口,其實也不算特別出色,正常水準就是。
<凍奶茶>
北京朋友點了凍奶茶,喝了一口,立即評定為「好喝」級別,原來他特別喜歡飲港式奶茶,在北京家中也常會研究怎樣弄出有水準的奶茶,日子有功,已經成為一個奶茶達人,他稱讚的,應有一定水質。
<熱齋啡>
自己則一如既往,早上來杯黑咖啡,雖然水準不算特別出色,但同樣有振奮身心的作用。
原來還多點了一份<奶油多>,但好像漏單了,反正肚皮已經過份飽滿,就等下次再來吃吧。

來到地道小店,或多或少也能增廣見聞,好像是日旁邊坐了一位沒有八十,也有七十的婆婆,聰見店員稱呼她作「師奶」,也真的來得有點礙耳,但其他客人像習以為常,看來稱呼婆婆作「師奶」,可能是其中部份澳門人的習慣吧。。。下次要記得問問土生土長的澳門朋友核實一下先,呵呵!

好味指數 8.2/10
拍攝伙伴 : iphone 5
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2012-11-06 1451 views
睇完水舞間, 新喜來登訓左晚, 唔包早餐, 要出去搵食落雨, 企門口排隊...好多人, 有1長枱坐約16-18人, 原來係6-8組客伙計好勁, 唔洗寫單友人推介奶茶, 尚算可以, 香港好多地方都比佢滑, 茶亦比佢香濃D麵包好食, 係個包焗得香脆, 塊煎豬扒都幾好口感 (即係要慢慢趙)食碗餐蛋麵, 普通的丁, 香港茶仔加3-4蚊的話一樣味道係舊式茶仔環境吸引唔少遊客囉所有野都即叫即整熱辣辣算唔錯呢個價錢, 咁迫, 唔多值
睇完水舞間, 新喜來登訓左晚, 唔包早餐, 要出去搵食

落雨, 企門口排隊...

好多人, 有1長枱坐約16-18人, 原來係6-8組客

伙計好勁, 唔洗寫單

食碗餐蛋麵, 普通的丁, 香港茶仔加3-4蚊的話一樣味道

係舊式茶仔環境吸引唔少遊客囉

所有野都即叫即整熱辣辣算唔錯

呢個價錢, 咁迫, 唔多值
2012-10-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2012-03-10 222 views
二月上旬‧陰天是日帶外國人員遊澳門,在氹仔吃了幾餐,想喝杯有水準的奶茶,在澳門難找,不過也不是沒有可能,就來了這裡。奶茶夠熱,有茶香,夠滑身,有水準。反而咖啡淡了一點,不夠香。其實這裡的焗蛋糕也好吃,不過是日還有不少好東西要吃,唯有下之。
二月上旬‧陰天

奶茶有水準
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
奶茶有水準
1K
2011-07-05 497 views
來到澳門,其中一個最開心的事情當然是食啦。而最難得的是可以找到在香港已失傳的熟悉味道。在這餐室,卡位都只是頗勉強地可以坐四個人(相信是因為近代人的營養太好了,每個人的身位都比以前大了很多),但充滿了懷舊的色彩。那些包點更是攤開出來,熟客大可以自己選取,記事頭說一聲便是了,大家都講個「信」字。你說取了一個椰撻就是一個,不用多疑。今次最叫自己欣賞的食物是瑞士卷。忌廉不需要太多,因為整個蛋糕的蛋味跟甜味而足夠讓人慢慢品嚐。

今次最叫自己欣賞的食物是瑞士卷
2011-07-02
  • 瑞士卷
2011-04-22 318 views
係氹仔出差多個星期, 好多時都食唔到好野...今日行左一陣, 又唔知食乜好, 就鍾左入去旺記食左個餐旦面, 熱奶茶. 椰 tar一丁面, 冇咩特別, 只係太耐冇係屋企煮面食, 宜家就好似屋企阿媽煮個面比我食咁奶茶, 茶味幾好, 我見老細落奶既時候度全度住, 旦明明隻杯冇刻度, 都唔知佢度乜, anyway, 奶茶好飲椰 tar 正, 入口仲有少少暖, tar 皮鬆化同事食既旦tar 可能凍左, 唔正.
係氹仔出差多個星期, 好多時都食唔到好野...
今日行左一陣, 又唔知食乜好, 就鍾左入去旺記
食左個餐旦面, 熱奶茶. 椰 tar

椰 tar
正, 入口仲有少少暖, tar 皮鬆化

同事食既旦tar 可能凍左, 唔正.

2011-04-21
$29 (Lunch)
2010-04-16 270 views
等緊對面既波霸魚蛋, 但等得實在太太太太太太太太太太太太太耐 (耐到阿媽都唔認得), 太太太太太無聊, 所以決定走過對面既旺記買個包咬下, 反正 "閒著也是閒著嘛". right? 一入到去, 發覺都幾細間, 但都唔關我事, 反正我都只不過係買幾個包外賣食之嘛~ 見到咁多新鮮出爐既面包, 好想個個都要, 但同行既朋友住我, 唔俾我每種都買一個. 要決擇?! 下, 咁唔開心既... 只好要左椰tart, 合桃蛋糕, 同埋三角蛋糕 (我叫佢做三文治又或三角形瑞士卷). 先講, 椰tart, 其實佢有少少呃人, 點解? 佢係一個好好味既tart, 唔會好甜好膩, 仲好香添啊~ 但, 佢明明係椰tart, 但竟然冇椰子/椰絲/anything with coconut... ?! 有點呃人喎~ 但由於好好味既關系, 所以佢無椰子味都算~ 合桃蛋糕係一個cupcake. 朋友們就好鐘意佢, 但我就麻麻地, 我嫌佢太實, 唔夠鬆軟~ 同埋唔夠多合桃~ 不過烤得好靚, 個外表好吸引, 所以都還好既.三角蛋糕係我既favorite~ 佢非常鬆軟, "林林" 既, 又香甜, 中間有cream,

有點呃人喎~ 但由於好好味既關系, 所以佢無椰子味都算~

三角蛋糕係我既favorite~ 佢非常鬆軟, "林林" 既, 又香甜, 中間有cream, 感覺就好似食緊一個三角形既瑞士卷咁~ 不過唔夠多cream! 多d cream會再正d~ 大家都覺得呢個蛋糕做得好, 因為夠輕夠軟~ 正! 又好大個, 好好好味!
好多人既一日~
新鮮出爐~ 熱辣辣~
椰tart.
合桃蛋糕~
"三文治"~
2010-04-03
好多人既一日~
新鮮出爐~ 熱辣辣~
椰tart.
合桃蛋糕~
"三文治"~
2009-10-19 217 views
朋友話呢間野食早餐一流. 所以雖然黎呢到有d遠, 不過仍然一早就坐車黎呢到食早餐. 之前經過見到佢一盤盤係樓上新鮮出爐既包點好鬼香. 我哋嗰日就係到坐左一朝, 為既就係可以食到佢新鮮出爐既麵包!! 去到既時候見佢好似唔係 '新鮮出爐", 所以我哋就一路食一路等:熱鴛鴦: 一向都點開奶茶既我係朋友們再三推介之下就點左我生平第一杯鴛鴦, 所以我都唔知係唔係叫做好味. 不過飲到好濃既茶味. 我就覺得入口好滑囉. 雖然我平時都飲慣茶記既奶茶同咖啡. 不過估唔到只係奶茶加咖啡既鴛鴦既味道已經係完全另一回事! 不過佢哋講到咁好飲, 我第一次就飲d咁好既野, 我驚我以後飲唔到其他差野喎.蛋撻: 點既時候阿姐明明話係熱既, 不過上枱時一摸就知係凍! 不過好彩佢係牛油皮唔係酥皮, 如果唔係凍左既酥皮黏堆一舊仲唔好食. 呢到既牛油皮比起我平時食既牛油皮硬身. 居然係脆... 係脆到好似平時食d咬落去會斷開兩截既餅乾咁. 幾得意! 蛋漿甜度正常. 食完一個都唔會好漏. 多士: 佢呢到有用豬仔包做既多士同埋方包既多士. 兩隻都好好味. 其實d料不外乎都係奶油占漿. 不過佢d麵包都係烘到好脆, 又唔會乾到介口喎

多士: 佢呢到有用豬仔包做既多士同埋方包既多士. 兩隻都好好味. 其實d料不外乎都係奶油占漿. 不過佢d麵包都係烘到好脆, 又唔會乾到介口喎. 香口非常!!!

波蘿包: 等到最後我都係等唔到新鮮既. 最後係波蘿包同雞尾包兩者中掙扎左好耐先決定叫佢幫我整熱個現成既波蘿包. 菠蘿包個樣非常懷舊~~~ 個波蘿皮面同我平時食嗰d好唔一樣. 唔知應該點形容, 簡單d黎講醜樣d. 至於味道... 個波蘿面無出面食到既咁脆同甜, 但係佢既包身就同出面一樣都係泡泡地~~~ 早知食雞尾包~~~

坐左個幾鐘都唔見佢出新鮮包, 食到個胃都無晒位就唯有走啦. 下次要黎食我諗一係早到8點幾or遲d lunch時間黎先啱!
$30 (Breakfast)
  • 多士
2009-06-07 234 views
前1日嚟氹仔食早餐,友人經過見到爆晒棚,所以諗應該唔差,may 31, 09,6人嚟食早餐,叫咗 : 1) 菠蘿包-望落好似好鬆咁 2) 蛋撻-曲奇皮-望落就知新鮮出爐因毎個蛋部份都無"窩"低到-友人話個皮鬆,蛋夠滑,甜度適中 3) 油占多 4) 餐蛋餐包 x 3-我就同友人share1個-佢喺將個餐包切開,之後就嵌入剛煎好嘅蛋同餐肉-最讚就喺個蛋仲有蛋汁,又熱-就憑呢2樣都已經好好味 5) 腿蛋豬-本來無打算叫呢個,但絶對喺隔離飯香之故-我哋好有興趣咁望住人哋個包討論,食客就話比我哋喺豬仔包嚟-問咗食客點叫,再多1個-個包外小脆,肉軟-又同1道理,事後嵌番剛煎嘅蛋落去-4人1齊對付1個,無難度 6) 熱奶茶 x 2-還見到有少少茶渣-友人力讚話好掂,好夠茶味 7) 熱咖啡 x 2-新友人話好好飲 8) 凍奶茶 9) 熱hotlick

1) 菠蘿包
-望落好似好鬆咁

2) 蛋撻
-曲奇皮
-望落就知新鮮出爐因毎個蛋部份都無"窩"低到
-友人話個皮鬆,蛋夠滑,甜度適中

3) 油占多

4) 餐蛋餐包 x 3
-我就同友人share1個
-佢喺將個餐包切開,之後就嵌入剛煎好嘅蛋同餐肉
-最讚就喺個蛋仲有蛋汁,又熱
-就憑呢2樣都已經好好味

5) 腿蛋豬
-本來無打算叫呢個,但絶對喺隔離飯香之故
-我哋好有興趣咁望住人哋個包討論,食客就話比我哋喺豬仔包嚟
-問咗食客點叫,再多1個
-個包外小脆,肉軟
-又同1道理,事後嵌番剛煎嘅蛋落去
-4人1齊對付1個,無難度

6) 熱奶茶 x 2
-還見到有少少茶渣
-友人力讚話好掂,好夠茶味

7) 熱咖啡 x 2
-新友人話好好飲

8) 凍奶茶

9) 熱hotlick
2009-05-31
$19 (Breakfast)
2009-03-19 222 views
氹仔街坊家庭式經營服務你預咗冇乜 除非你同老板或者佢個仔好熟 見佢同D街坊系咁吹水 D街坊幫襯多 少有香港食客 可能座位少 一張長枱 加兩張卡位 20個位都冇但出品都OK主要係 新鮮出爐麵包 公仔麵 咖啡 奶茶如果鍾情咖啡的 就要叫咖啡走糖(即是要煉奶) *我推介鴛鴦走糖 有咖啡香味及奶茶嘅滑 食方面 新鮮出爐麵包會推介雞尾包 (熱食) 花生甜餐包 芝士火煺豬仔包(烘香) 雞蛋三文治 (麵包鬆軟 雞旦煎到有旦汁 即糖心旦)
氹仔街坊家庭式經營
服務你預咗冇乜
除非你同老板或者佢個仔好熟 見佢同D街坊系咁吹水
D街坊幫襯多 少有香港食客
可能座位少 一張長枱 加兩張卡位 20個位都冇

但出品都OK
主要係 新鮮出爐麵包 公仔麵 咖啡 奶茶

食方面 新鮮出爐麵包會推介雞尾包 (熱食)

花生甜餐包 芝士火煺豬仔包(烘香)

雞蛋三文治 (麵包鬆軟 雞旦煎到有旦汁 即糖心旦)
$25 (Breakfast)
  • 新鮮出爐雞尾包
  • 芝士火煺豬仔包(烘香)
  • 雞蛋三文治
  • 鴛鴦走糖