2013-05-04
兩日一夜的澳門之旅我地一行4人在我既計劃下黎到較為少遊客光顧既澳門大學,尋找雜誌推介既葡撻。因為吾識路,好無辜甘一大清早就行上超斜既山路上大學。做完一輪運動,加上再三詢問熱心既學生,我地終於黎到圖書館地庫既餐廳。但係吒度完全冇電梯上落,環境稍為舊左D。一入餐廳就佈滿排隊買食物既學生。櫃位分為三區:飯區、麵區及西式飽類區。可以睇完餐牌再去相應既櫃位排隊。我鍾意佢有新鮮沙律,飲品種類多。今次我地只為葡撻而黎,所以叫左6隻。本來對佢就甘擺係度又凍哂既葡撻有點擔心,但食落個皮好薄,個餡好滑又豐厚,好正。如果係熱食可能比瑪嘉烈個D仲正。其中我最欣賞係佢杯阿華田。佢係用機打到起泡,飲落好有Cuppuccino既既質感,可見佢地既製作幾用心。因為仲有其他行程,所以食完葡撻就搭巴士過返對面食豬扒飽。PS:我見學生都叫炸雞腿同炒飯,我諗應該都幾好食,可能有排先有機會搵到班傻朋友陪我黎食。
因為吾識路,好無辜甘一大清早就行上超斜既山路上大學。
但係吒度完全冇電梯上落,環境稍為舊左D。
一入餐廳就佈滿排隊買食物既學生。
我鍾意佢有新鮮沙律,飲品種類多。
今次我地只為葡撻而黎,所以叫左6隻。
如果係熱食可能比瑪嘉烈個D仲正。
因為仲有其他行程,所以食完葡撻就搭巴士過返對面食豬扒飽。