2011-08-13 176 views
每次去澳門,我們必到天娜餅店食最愛的榴槤雪糕及木槺布丁,2011年8月11日重臨舊地, 當然要去找它啦 ! 誰不知餅店門已關上,是日為星期四,可能休息,但只見門外胋了地產放租的通告。 估計它又成為了地產商的羲牲品。但最重要係,咁好味的食物,從此就消失了,好食的食物已經越來越少,那些真心去做食物的人亦被這些地產霸權趕絕.....!!!! 想食真正的好野, 越來越難!
2011-08-11
Celebration
Anniversary
  • 木糠布丁
事實勝於雄辯, 我親自食過天娜同莫Y記, 似終真係覺得天娜較好味而且平價, 我記得上年莫Y記的普遍售價是$10以上, 今次已提升至$12以上。天娜出名招牌貨自製榴槤雪糕, 絕不如普通雪糕般幼滑, 應是榴槤肉加奶再雪硬而成, 所以可分別吃到榴槤肉及雪片沙冰, 不過好處是有如當天大太陽晒也沒有把雪糕晒溶, 不用與陽光競賽椰汁大菜糕, 沒想過會有椰油香味, 好純好正 冰冰凍凍, 口感異常爽脆!當下次我與高理阿同遊告利雅街時, 必再光臨試食其他甜品, 聽說木糠布甸也不錯
椰汁大菜糕, 沒想過會有椰油香味, 好純好正
冰冰凍凍, 口感異常爽脆!

2011-05-07
TakeAway
$10 (Breakfast)
  • 椰汁大菜糕
2011-04-25 79 views
氹仔官也街這頭,不是葡國餐館,手信店就是小食店.中式餐館只有寥寥數間.之前吃過了莫義記的,口味不是太對,也不喜歡它們木無表情做得機械化的員工.這次買了天娜餅店的,老闆感覺cool cool的,但也有禮貌.木糠布甸,$12差不多是公價.口感像硬身的雪糕,滑溜,奶味香濃.瑪莉餅碎壓得夠細,一層一層的間在中間,美味.小小的一個叫人回味無窮,要不是飽了也想試試它的雞蛋布甸和芝士蛋糕.在官也街,只買了這麼的一個木糠布甸,已滿足.

在官也街,只買了這麼的一個木糠布甸,已滿足.
2011-04-17
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
  • 木糠布丁
很喜歡吃榴槤,但用榴槤肉做的雪糕卻未曾吃過,打開旅遊書推介天娜餅店的榴槤雪糕,便慕名一試。通漲至12元一杯,不算便宜。打開杯蓋有微微的榴槤香,吃下去,有點失望。榴槤肉是有的,但不算多,肉的味道都不大香甜,最不濟的是雪糕打得不夠滑,雪多粗糙,12元真不太值。其實由巴士一下車,我就嗅到官也街充斥著榴槤的香味,然而不是來自天娜餅店,而是莫義記,很多遊客都在光顧它的榴槤雪糕,下一次,我會來試試莫義記的。
通漲至12元一杯,不算便宜。
打開杯蓋有微微的榴槤香,吃下去,有點失望。

榴槤雪糕,下一次,我會來試試莫義記的。
2010-11-27
TakeAway
$12 (Other)
2010-10-21 35 views
本人兩公婆都是天娜餅店fan屎,試過其他木糠布甸都是最愛天娜,兩公婆中意天娜的雪糕口感超凍的木糠布甸,但有朋友就中意莫義記像cream的軟質地.布甸完了再來榴槤雪糕、大菜糕,最後都是來多round木糠布甸,由5,6年前$6到現在$12,好一陪的漲價,但品質一樣,買布甸哥哥照舊一樣,佢好cool好似殺手啊

2010-10-17
2010-09-21 21 views
天娜店子比較深沉,其實她的出品真是不錯,以我口味,好過莫義記添!今次仕命是cheese cake。很home made感覺,唔漏又唔黏口,食完又可繼續向美食進發。
芝士蛋糕
2010-09-19
TakeAway
$8 (Lunch)
芝士蛋糕
2010-09-03 7 views
因為聽到有人在官也街談論着這裡,講到好好食和是出名的店舖,所以我們就試一試。木糠布甸:賣$10,是合理的價錢。「木糠」也不會太硬或太甜,十分適中。而且,布甸雪得夠冬,就像吃雪糕一般,但就多了一份淸香的忌廉味。若果香港也有這些外表簡簡單單,但出品又出色又有特色的舖頭就好了。

Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2010-08-15 16 views
去澳門之前我0係HK 係未食過木糠布甸ga,因為HK的好貴但自從跟旅遊書幫襯天娜餅店既布甸之後一試愛上男友不太愛甜食都0係第一杯未食完時已經話要買第二杯之後返黎香港都好難搵到咁好食又咁平既木糠布甸喇....
去澳門之前我0係HK 係未食過木糠布甸ga,因為HK的好貴
但自從跟旅遊書幫襯天娜餅店既布甸之後一試愛上

男友不太愛甜食都0係第一杯未食完時已經話要買第二杯

之後返黎香港都好難搵到咁好食又咁平既木糠布甸喇....
2010-06-17 20 views
佢有好多味都唔知食咩味好,,,不過第一次食都係食原味試下先啦!!!同我想像中好唔同,,, 好似食緊cheese cake 咁,,好好味, 唔太甜, 好正!!!!!!!!其他人post 左相,, 所以唔post 喇,,,
佢有好多味都唔知食咩味好,,,
不過第一次食都係食原味試下先啦!!!

好好味, 唔太甜, 好正!!!!!!!!

其他人post 左相,, 所以唔post 喇,,,
2010-05-15
2010-05-18 22 views
全部都好好食呀!!!簡直可以稱得上為極品***<焦糖雞蛋布丁>好creamy既布丁~雖然有點”漏”,但雞蛋味同焦糖味都好足!好好味!<木糠布丁>又係creamy既布丁~可能我個人喜歡creamy既野食,所以我都好鍾意呢個!我覺得好味過莫義記好多好多好多倍!!!!!!<榴槤雪糕>呢個都係比莫義記好味得多!鍾意食榴槤既人一定要試~榴槤味極重!好似食緊真既榴槤一樣!!good*<蛋花大菜糕>雖然只係得淡淡既蛋味,但係都做得唔錯~係好清好fresh既甜品~
全部都好好食呀!!!
簡直可以稱得上為極品***

<焦糖雞蛋布丁>
好creamy既布丁~
雖然有點”漏”,
但雞蛋味同焦糖味都好足!好好味!

<木糠布丁>
又係creamy既布丁~
可能我個人喜歡creamy既野食,
所以我都好鍾意呢個!
我覺得好味過莫義記好多好多好多倍!!!!!!

<榴槤雪糕>
呢個都係比莫義記好味得多!
鍾意食榴槤既人一定要試~
榴槤味極重!
好似食緊真既榴槤一樣!!good*

<蛋花大菜糕>
雖然只係得淡淡既蛋味,
但係都做得唔錯~
係好清好fresh既甜品~
焦糖雞蛋布丁
木糠布丁
蛋花大菜糕
焦糖雞蛋布丁
木糠布丁
蛋花大菜糕
  • 木糠布丁,榴槤雪糕,焦糖雞蛋布丁
2010-05-04 8 views
吃膩了一般超市買的雪糕,總會對一些新鮮製作的雪糕滿有期待是日專誠到訪天娜餅店,旅遊書極力推介,天娜餅店位置於當眼處,甫下車即可見到人龍,要了一個新鮮椰汁雪糕,卻叫人失望,雪糕質地不是軟滑而是似碎冰的,吃不到新鮮椰汁味,只有重重的椰奶味道,說真的,吃不過
吃膩了一般超市買的雪糕,
總會對一些新鮮製作的雪糕滿有期待

是日專誠到訪天娜餅店,旅遊書極力推介,
天娜餅店位置於當眼處,甫下車即可見到人龍,
要了一個新鮮椰汁雪糕,卻叫人失望,
雪糕質地不是軟滑而是似碎冰的,
吃不到新鮮椰汁味,只有重重的椰奶味道,
說真的,吃不過
2010-05-02 24 views
來澳門前,我也上了openrice的澳門站看看有什麼美食,當中最被我吸引的就是這一間-天娜餅店,就是這樣,也令我星期日早上還未到11:00已搭車來到氹仔,可惜這個時間,餅店還未開,我到了後面街的葡人故居及花園,行下又影下相,一個小時候再來,已經有不少香港遊客在店鋪面外,他們已經買了一個個甜品,只是在店鋪外食食.今天我們三位香港遊客每人揀了三款甜品,我們一起打開,一邊吃自己的心頭好,也一邊吃吃別人的心頭好,大家share食,也可以吃到多種口味.今次,我揀選了忌廉芝士布丁,好好味.很重芝士味,但又不會好甜及好"流". 不過三款甜品中,我比較喜歡木糠布甸,因給我感覺這甜品很清新,像豆腐花一樣又白又滑,最重要是可以吃到味道簡單又好味的甜品. 而我的第三心水選擇便是焦糖雞蛋布丁.雖然今次揀了三款甜品,這一個排在最後,但不等如唔好食,只是我忍痛之中排在最尾,正等如考試一定有人考第一及考第尾,第尾也不等如不好,只是選手太強.這杯焦糖雞蛋布丁也是很好味的,買相覺得很多焦糖以為很甜,但完全是錯的.相反很重雞蛋味,好好味呀.講真,我吃甜品也很怕吃到一些又甜又"流"的甜品,但這三款真的不是,甜度適中又不會覺

講真,我吃甜品也很怕吃到一些又甜又"流"的甜品,但這三款真的不是,甜度適中又不會覺得食完好肥的感覺,真的可以用清新的感覺來形容這三款小甜品..真的完全明白到為何很多食家也喜歡這一間不起眼,但又很出名的小甜品餅店,因真的很好味.雖然門面很普通,完全詁不到裏面每一小杯也是這麼好味.
忌廉芝士布丁
木糠布甸+焦糖雞蛋布丁
2010-02-21
$10 (Other)
忌廉芝士布丁
木糠布甸+焦糖雞蛋布丁
2010-04-16 32 views
好奇怪, 今日既tina竟然冇人排隊? 平時多人到癲~ wow, 真好彩~ 一去就立刻要左2個原味木糠布甸 + 榴槤雪糕~ 唔好講笑~ 木糠布甸好實, 唔係好輕好軟個d, 可能因為雪得太耐囉~ 不過好好味~ 正! 但個粉末真係粉得濟, 有d "click" 住喉嚨, 想咳想咳咁~ 而個榴槤雪糕我冇諗過咁榴槤! 榴槤得好緊要, 一入口仲以為自己真係食緊榴槤, 好得人驚~ 我可能真係好唔鐘意榴槤, 所以食左一啖就打哂冷震, 唔想再食, 只會食返木糠布甸~ 如果你真係好鐘意榴槤, tina既榴槤雪糕就一定能夠滿足你~ 唔鐘意榴槤既人, 就唔好去試, 我驚你會嘔囉~ 哈~

2個原味木糠布甸 + 榴槤雪糕
2010-04-03
2個原味木糠布甸 + 榴槤雪糕
2010-03-28 29 views
同爸爸媽媽+男友仔一行 4 人, 響氹仔碼頭落船!托管好 D 小行李之後, 就係我地美食之旅既開始, yoho~ 第 1 站就係天娜葡式餅店: 木糠布丁 x2 榴槤雪糕 x2冰冰凍, 冰冰凍... 榴槤雪糕, 香滑有少少沙冰既感覺, 解渴 + 降溫, 讚! 木糠布丁, 男友仔響我食緊榴槤雪糕既時候...偷偷地偷食左一半, 嗚嗚~ 好在仲有一半, 都係香滑味道美, 愈食愈想食, 好出色呀, 讚!
同爸爸媽媽+男友仔一行 4 人, 響氹仔碼頭落船!

第 1 站就係天娜葡式餅店:
木糠布丁 x2
榴槤雪糕 x2

冰冰凍, 冰冰凍...
榴槤雪糕, 香滑有少少沙冰既感覺, 解渴 + 降溫, 讚!

榴槤雪糕
木糠布丁 (被偷食 /_\ )
木糠布丁 + 榴槤雪糕
2010-03-22
$12 (Other)
榴槤雪糕
木糠布丁 (被偷食 /_\ )
木糠布丁 + 榴槤雪糕
2010-03-14 17 views
椰子雪糕 ($10) 雪冰了,不太有椰子味木匡布丁 ($10)又是雪冰了,牛油味好重,不creamy
椰子雪糕 ($10)
雪冰了,不太有椰子味

木匡布丁 ($10)
又是雪冰了,牛油味好重,不creamy