Green Orange

2016-12-14 544 views
今日約咗老公去永樂街50号的Green Orange Restaurant & Bar 食晚飯。我們叫了蟹肉南瓜忌廉湯、燒帶子柚子沙律、香煎虎虾帶子墨魚汁意大利飯和燒烤美國猪仔豬排骨。我們用橄欖油和意大利醋嚟點麵包, 麵包鬆軟新鮮。 南瓜湯入面有很多蟹肉同埋南瓜味很濃; 沙律入面啲柚子很鮮甜, 帶子煎得外脆內軟。墨魚汁意大利飯很creamy, 好像用芝士和墨魚汁同煮一樣, 入口不稠, 同埋嗰隻蝦煎得香脆可口。 值得一讚的是 bb豬排骨一大塊, 醬汁和配菜小酸小辣, 好像我們食惯的乳猪醬但味道和口感就不一樣, 所以食起肉來並不覺得會"漏" , 同埋猪肉燒到骨肉分離、齒頰留香, 回味無窮。因為豬排骨份量好大塊, 胃口小的食客會很難食得晒。這個意大利餐很值得回味, 一試再試。

南瓜湯
南瓜湯