1K
2017-05-16 5280 views
週六趁放假專登過海食小包,我地兩個只係點左一個包同一個雪糕包,作為午餐就唔會好飽肚,於是向住下一目的地why50出發。why50位於上環禧利街,有大概十多個位置,頗高樓底提升空間感,水泥地、木枱高櫈、加上少量啤酒樽作裝飾,具簡單型格感覺。正值下午茶時間,加上係假日,客人不少。餐牌選擇以吐司、沙律、全日早餐等輕食為主,用嘅材料都係相當健康嘅選擇,定價 $55-$112。飲品方面有咖啡或茶,亦有手工啤酒。三文治即叫即做,需時等候,所以店員先沖好咖啡等我地可以hea下先。Latte $40拉花好靚呢,事後先知原來餐廳有開辦咖啡拉花課程咖啡入口香醇唔苦,奶泡夠滑。Lavender Latte $45雖然已經中女,但見到薰衣草拿鐵咁特別,少女心都不期然會湧出黎,咖啡面頭放左唔少薰衣草花碎點綴,賣相加分。拿鐵容易入口,薰衣草味道天然唔假,配合咖啡,既唔影響濃度,亦飲到另一種層次,奶泡比剛才嘅latte更厚滑不過如果你平時唔喜歡花味嘅食品/飲品,未必會鐘意(實在聽過太多人話會諗起護手霜),我個人就唔抗拒。Avo Salsa Tartine $93(可選三文魚/火腿/磨菇)揀左呢份最受歡迎,有牛油果作

正值下午茶時間,加上係假日,客人不少。

飲品方面有咖啡或茶,亦有手工啤酒。

Latte $40
拉花好靚呢,事後先知原來餐廳有開辦咖啡拉花課程

咖啡入口香醇唔苦,奶泡夠滑。
Latte

Lavender Latte $45

Lavender Latte

揀左呢份最受歡迎,有牛油果作材料嘅吐司,平時比較少食。
其他材料有三文魚、滑蛋、蕃茄粒,加上芒果沙沙醬,睇個樣都知健康滿分。
Avo Salsa Tartine
麵包烘過,食落硬脆,牛油果、蛋、蕃茄等帶水份,包唔會太乾身。
牛油果份量不少,唔會太生或者過熟,平均塗於麵包上,口感、味道都新鮮。雞蛋係相當滑溜,配合芒果沙沙醬,清新不膩

Avo Salsa Tartine
配料逐層鋪上,食落口感豐富,唔好睇少呢個包,食完真係好飽。

Apple Lady $95
呢款係小店嘅新品,兩片三文治中夾有手撕豬肉、青蘋果,配合自家製BBQ醬汁製成,沙律菜伴碟。
麵包同樣地烘過,由於材料唔屬於多水份,食落會較乾身。

Apple Lady

裡面有份量唔少嘅手撕豬肉,醬汁唔多,肉質較瘦,食落會有少許柴。
幸好配合清新、酸酸甜甜嘅青蘋果,都未至於完全乾身。
喺香港比較少食到以青蘋果入饌嘅料理,感覺都幾特別,相信有唔少人會喜歡。
Apple Lady

整體黎講,小店環境舒適,好似我地咁下午茶時間去到,hea下傾下計,係不錯嘅選擇。
雖以供應輕食為主,使用嘅材料比較健康、特別,自有一班捧場客。食物份量不少,相當飽肚,而且味道不俗。

至於前面有不少評論到上菜時間太耐,可能我並非繁忙時間入座,並冇遇到咁嘅問題,店員亦都好友善。

餐牌:

其他: