2021-10-18 1735 views
陽光普照嘅星期六,又喺出車日,跟老友踩單車,目的地又喺入大美督,不過就先落科學園,再兜入大美督,hea hea哋踩。幾個月前都走咗一轉入去,平平哋去咗「忠誠茶座」,但真喺一般般,今轉老友就話想食好啲,加上有消費券做支持,就嘆餐好嘅。晌網上搵搵,搵到家「R&Y's International Cuisine」,話店主出身自五星級酒店,咁就真喺要試一試。餐廳位處大美督尾,隱身於村屋堆中,仲要上段小斜路,本應唔易搵,好在村口有啲易拉架指示點樣入去。由於餐廳開晌村屋嘅地下層,所以,地方唔太大,人多起上嚟都有啲逼,但勝在都叫企理,感覺都舒服嘅,而且,啲裝修有少少家居感。餐具嘅擺設都唔馬虎,而午市提供應三道菜嘅套餐,包括了迷你沙律吧、是日餐湯、主菜,包基本啡茶,視乎所揀嘅主菜來定價($158-$188),好就好在唔收加一。 題外話,餐牌全英文,而且,寫得好專業。整體嚟講,招呼都幾唔錯,招呼我哋位哥仔都好好禮貌,餐枱嘅擺設都唔馬虎,媲美一啲高級餐廳 。蟹肉伴青瓜呢一道期菜喺餐牌無嘅,仲要用個小雀籠送出嚟,大廚話喺俾啲驚喜客人,的確好有心思。賣相咁精緻,又額外多咗,客人自不然開心。一片青瓜薄片墊起新鮮
,咁就真喺要試一試。
蟹肉伴青瓜

呢一道期菜喺餐牌無嘅,仲要用個小雀籠送出嚟,大廚話喺俾啲驚喜客人,的確好有心思。賣相咁精緻,又額外多咗,客人自不然開心。一片青瓜薄片墊起新鮮嘅蟹肉沙律,入口清新又清爽,蟹肉又非常鮮甜,真喺俾到啲驚喜。
迷你沙律吧

沙律吧就近晌入門口位,衛生關係,全部都以透明膠蓋冚住。「迷你」都喺指數量、款式唔太多意思,但其實都有齊沙律菜、3款醬汁、煙三文凱撒沙律、紅菜頭、新薯、烤南瓜……等等,用料有質素,啲瓜果又鮮甜,所以,前後都食咗兩份沙律。
迷你沙律吧
沙律

沙律
麵包籃

送上麵包籃就知會跟住送上餐湯,個麵包籃麵有特色喎,除有啲蒜蓉百吉包,仲有兩大片自家製香蔥意大利薄脆,口感非常脆口,又有微微蔥香,喺幾得意。
麵包籃
黑松露忌廉湯

餐湯都唔喺普通嘢,睇樣都覺得唔差,入口果然有濃郁嘅黑松露香氣,而且,口感頗滑溜,飲得出絕對喺誠意之作,
黑松露忌廉湯
Oven Baked Japanese Kurobuta Pork Chop $178

雖然叫做焗豬扒,但都做得有點花巧,唔喺聽師傅介紹番,都唔知隱藏咁多心思。先喺外觀整出嚟幾靚仔,好有種大餐廳出品嘅「範本」。而心思位就喺先煎封,再塗上麵包糠、芝士後拎去焗,日本黑豚嘅質感本身就有啲點爽脆感,焗過後味道又寧舍香,加上豬扒富肉汁,整體真喺唔錯。
Grilled US Beef Rib Eye $188

另一主菜烤肉眼都做得好靚仔,肉眼燒至焦香,伴有清爽嘅時蔬。要5成熟,切開一睇,做到啱啱好,裡面色澤嫩紅。小試一口,外層焦脆,裡面嘅肉質非常腍滑,卻有濃郁肉香,極富肉汁,沾上小小法式芥末,肉味更突出。
凍咖啡、凍檸檬茶

餐飲就無咩特別要求,都喺基本嘅凍啡、凍檸茶,至在踩單車,有得解吓渴。不過,咖啡本身都醇香,而檸茶茶底亦不俗。
凍咖啡、凍檸檬茶
雖然位置隱世,但亦有唔少客人幫襯,而且,聽落店員、大廚跟客人對話,就知喺熟客,可能都喺住晌附近嘅街坊客,再者,餐廳外可能自助泊車,方便到啲揸車客,趁假日入嚟大美督行吓,食番餐。
$185 (Lunch)