2016-06-12 395 views
今晚同一位「辣妹」朋友,搵食搵到黎銅鑼灣。皆因佢早兩放工見到呢間川菜,所以就捉埋我出黎食晚飯。其實,好彩佢之前行街經咋,如果唔係我覺得都幾難搵到𨋢搭上去🙈一出𨋢就俾佢個招牌吸引住,感覺唔似食川菜既餐廳。入到餐廳,座位間隔都幾闊絡,而且好有情調,可能因為佢以「花園」為主題,所以店內裝修都以花、蝴蝶作點綴,連食具都用上花形狀,有別於一般傳統中式餐廳。😍而餐牌都很多元化,可以迎合唔同人既口味👀餐廳除左做晚市之外,仲有做午市的!選擇都頗多👀相信我朋友佢應該日日黎呢度食lunch都冇問題😂講返正題,今晚由我朋友發辦,因為始終佢食辣都多過我⋯先來的是涼菜,等我地開開胃,之後先大吃特吃😋黑木耳-入口爽脆,味道先酸後麻辣,但又未至於太辣,是個不錯的開胃之選👍🏼再來就係試下佢個小炒。小黃瓜炒家鄉臘肉-呢道菜既小黃瓜入口爽脆,不會太腍,而臘肉入口有陣陣咸香味,的確增添不少家鄉味。同小黃瓜一拼食,口感更佳。只有食物,難免會單調左啲⋯見餐牌上寫住「蜜語水果茶,麻辣絕配」所以就心思思想試下,因為黎緊開始入「正題」了!🔥🔥到第一道主菜:水煮味型-江團說真的,我第一次食「水煮魚」,眼見成個碟都係辣椒⋯係有啲擔心自己
而餐牌都很多元化,可以迎合唔同人既口味👀
講返正題,今晚由我朋友發辦,因為始終佢食辣都多過我⋯
涼拌黑木耳
先來的是涼菜,等我地開開胃,之後先大吃特吃😋
小黃瓜炒家鄉臘肉
再來就係試下佢個小炒。
同小黃瓜一拼食,口感更佳。
蜜語水果茶
水煮味型-江團
到第一道主菜:水煮味型-江團
說真的,我第一次食「水煮魚」,眼見成個碟都係辣椒⋯係有啲擔心自己食唔食到。幸好,佢既辣度我是可以接受的,入口不會只有麻、辣,而係會食到佢魚既鮮味!
因為佢呢個係自選組合,所以我地揀左水晶粉,黎增加飽肚感!而且份量都幾多😁
江團入口嫩滑,沒有太多骨,可以啖啖肉👀岩岩我呢啲唔音lun骨既懶人😝
辣子海蝦
最後,到我地引頸期盼既「蝦虾哈ha」喇!
辣子海蝦-做法有點似椒鹽蝦,但佢就用辣椒做調味。
隻隻蝦都份量十足,蝦肉彈牙,一啲都唔削,蝦脆煮到脆卜卜,十分惹味呢!而我仲可以連殻食添!佐酒一流呀😆
兩個女仔,晚餐食海鮮黎講,價錢係幾抵食!
2016-06-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
涼拌黑木耳
小黃瓜炒家鄉臘肉