2017-11-28 444 views
今日午餐個飯盒分量比較少,所以放學去 同學生補習時覺得有啲肚餓, 四周搵一啲比較健康嘅下午茶, 一個人食唔想食成個大家樂或者大快活嗰啲下午茶餐, 呢個時候咁啱經過爭鮮💕 第一次見到有小蕃薯買😱$12 雖然比起街市貴唔知幾多倍,但佢可愛嘅樣已經擄掠了我嘅心😻見到佢鮮艷嘅紫色令我口水流個不停, 細細粒圓碌碌脹卜卜好可愛呀😍😍😍一打開個盒蓋已經聞到好香嘅番薯味, 係自然嘅香氣呀🌱🍠, 好過食燒賣魚蛋腸仔嗰啲人工食品。一咬落去甜味湧出嚟, 唔知佢有冇用糖水煮過, 但我諗大部份甜味來自番薯本身, 明顯食得出唔係砂糖嘅甜。 仲有質感好棉 好軟熟, 有一刻我真係覺得自己喺度食緊番薯蓉, 放入口即溶, 唔駛點樣咬, 睇嚟水溶性纖維都幾高添, 簡直就係下午茶健康之選😎😎😎原來爭鮮依家出咗好多其他嘢食, 連椰子批 芝士藍莓蛋糕 栗子 椰青水都有, 價錢唔係最平,但勝在地點方便又選擇多, 質素都算唔令人滿意, 下次再試下其他嘢食。
日本小甜薯

2017-11-28
$12 (Tea)
日本小甜薯