2020-07-03 3290 views
朋友帶咗我去銅鑼灣Cubus嘅玄鮨食生日飯🙈,我都好耐無嚟過呢幢大廈搵食Lu,哈哈。餐廳面積唔大,不過環境都算舒服,有一邊更係可以望住師傅整嘢食嘅吧枱。同時,餐廳設有包箱,私隱度高👍。基本上餐廳嘅大部份食客都係叫廚師發辦Omakase Set,套餐分為幾種,包括$2,180嘅夢Yumi、$1,780嘅楓Kaede同$1,380嘅紫Murasaki。我哋嗌咗最後者試下💜。前菜(3種盛)Appetizer,即係有胡麻漬四季豆、鴨胸同櫻花蝦青瓜露。🥒青瓜嗰味最好食,清新得嚟帶點微酸,好開胃。刺身(6種盛)Sashimi,擺盤幾靚,好似砌緊幅畫咁😍。六種刺身之中,我最鍾意北海道帆立貝,夠厚、又夠鮮味🐟。另外,醬油鰹魚漬亦都唔錯,成個組合比較特別。箸休めChef’s Specialty,店員上菜時有提醒我哋要小心熱,細心之舉😚。汁煮牛筋忟得好淋,入味,如果搭埋嚿蘿蔔就更正🙊。壽司(6貫)Sushi,又到我最愛嘅壽司,因為有飯🍣。壽司搭配咗啲薑粒,而唔係薑片,相對少見。生嘅北寄貝亦係第一次見,平日都係食開紅色燙咗下嗰啲🙈。最濃味嘅兩款係海膽同中拖羅,亦係當中最好食。椀物Soup,細黑蜆麵豉湯相當有
1979 views
刺身(6種盛)Sashimi,擺盤幾靚,好似砌緊幅畫咁😍。
椀物Soup,細黑蜆麵豉湯相當有驚喜,好好飲😋,同出面嘅唔同,正啊!
甜品Dessert,當中包括芒果、芝麻雪糕同鮮菠蘿🍍。芝麻雪糕連埋出面塊夾餅食,令我感覺有啲似杏仁餅,好搞笑。
總括嚟講,多謝朋友帶咗我嚟食日本嘢,過咗愉快嘅一晚啊。臨走等𨋢時見到原來餐廳多年來獲得米芝連推介⭐️。
2020-06-24
Celebration