見星期日朝頭早講完健康嘅果汁,順便送一個唔健康嘅美式早餐俾你。大家其實應該都記得好耐之前長沙灣順寧道有間Cafe食嘅芝士拉絲吐司,上次見到佢應該係好多年前係個間小店(依家都唔知仲有冇開,大家記得可以討論下),其中佢嘅一樣產品,嗰陣時打卡都冇咁流行。同朋友A先生吃過一次,原來已經係五年前的事,感覺也不特別深刻。no milkshake no life ,喺西環香港大學附近紅得好熱嘅一間Cafe,香港區嘅朋友最鍾意去打卡,尤其係星期日嘅早上你想顯得特別有品味特別潮,就要去下。不過如果你崇尚美式快餐,唔知呢個時間唔知會唔會有人報串。點都好,呢個沒奶沒命衝出咗港島區,叫做沒奶沒命晨早人龍。上星期食完金所拳頭之後,本來想飲杯咖啡,突然想起這間新店就過來朝聖一下。呢度真係唔止晨早有人龍,下午2:00 ,人龍依然多,全部都係嚟朝聖嘅IG女和潮人多,我應該係全場最老土嘅人。石硤尾嘅美荷樓,其實都有唔少餐廳,但呢排沒奶沒命晨早人龍絕對搶去左唔少風頭。全間餐廳處處都打卡位,的確入到呢度,你會諗起《危險人物》 (pulp fiction ),愛電影嘅你,可能飲飲下奶食食食下早餐嘅時候,身旁就有一對痴男怨女打

不過如果你崇尚美式快餐,唔知呢個時間唔知會唔會有人報串。

點都好,呢個沒奶沒命衝出咗港島區,叫做沒奶沒命晨早人龍。

全間餐廳處處都打卡位,的確入到呢度,你會諗起《危險人物》 (pulp fiction ),愛電影嘅你,可能飲飲下奶食食食下早餐嘅時候,身旁就有一對痴男怨女打劫。

電影癮太強,都係唔好講電影,講返間餐廳,頭先都講過好多人排隊,而佢排隊嘅System係有少少奇怪。

我哋已經排咗大概半個鐘,有吉抬起碼大約五到十分鐘以上,都唔叫人,唔知做乜,而我哋就正正係下一張枱。

百思不得其解,呢個亦都係我覺得個服務唔太好嘅地方。

是但,橫掂都係下張枱,如果喺我哋後邊嘅人可能會仲嬲。

坐低就出去點餐,朋友都係飲咖啡,麵包先生嘅Americano,佢話唔錯。

媽媽的salted Caramel ,非常不錯,咖啡豆嘅香,加剛好嘅焦糖香氣,好正,好有假期嘅氣息。

我就當然選美國嘢,冇理由飲咖啡,呢度超人氣第一係皇者焦糖花生醬真脆煙肉,我諗講得煙肉奶昔,你一定會同果五條佬比較。

奶昔的確正,煙肉嘅鹹香都好,不過美中不足之處係啲煙肉唔夠,個五條佬水準高好多。

但以小店嘅水準同價錢可以接受啦。

同之前間餐廳一模一樣嘅黐線芝士黐住芝士治,係我呢度嘅目標。

我唔知佢同順寧道嗰間Cafe有冇關係,係同一老細定係師承定炒,就等如Quentin Tarantino嘅危險人物都話係集百家之大成,左抄右抄,但你唔好理,佢依然係我十大最鍾意電影之一。

又講左套戲,下刪一萬字....

黐線芝士黐住芝士治,同嗰陣時我食過嘅感覺一樣,以紅菜頭為主嘅三文治加上好似瀑布嘅芝士,你話係咪真係超級好食就一定唔係,不過芝士迷一定好鍾意,打卡就當然係滿分。

你特登為咗呢個黎食,過嚟食會失望。

其實佢有另外其他選擇,例如美食panckae ,full breakfast 同埋佢另外有個意粉都幾好食,仲有水波蛋。只不過我哋五個人食完飯都無胃口,只有打卡同埋食呢個三文治就算。

有機會係會再嚟嘅,只要無人龍。

No Milkshake No Life
石硤尾白田街13號美葵樓地下G01號舖
2020-07-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)