2017-10-12 599 views
是日返工又有個兩個幾鐘既長lunch決定要食好啲慰勞下自己既monday blue..中環最後一間想食又未試既拉麵就係呢間喇同事發現新大陸原來香港有以《坊》作街名既街道,無錯就係九如坊喇行哂啲斜路上到黎間舖先岩岩開,坐低睇下menu發現只有一碗拉麵係有四塊紫菜仲要寫住係no.1!所以用左兩秒就決定好要叫呢碗無幾耐同事叫既玉子拉麵就先上,哇點解同張相塊紫菜差咁遠明明係好闊架嘛,上到黎係同一塊四周紫菜一樣仲要得一塊開始擔心我果碗既時候就黎到喇都ok既!同相唔係差太遠湯:呢間舖出名在個豬骨濃湯,濃就唔係話超濃,但都有返咁上下傑,feel到啲膠質又唔會飲完覺得重味精麵:幼身麵質彈牙,有返咁上下質素叉燒:個人覺得太多肥膏喇,同埋肉味可以再濃味少少蛋:夠溏心,岩岩好個湯係傑出既,成碗拉麵有別於平時好鬼重口味果啲,清清地幾好,但係呢個價錢我諗我都係會行上少少去另一間沾麵舖食
中環最後一間想食又未試既拉麵就係呢間喇

無幾耐同事叫既玉子拉麵就先上,哇點解同張相塊紫菜差咁遠
明明係好闊架嘛,上到黎係同一塊四周紫菜一樣仲要得一塊
開始擔心我果碗既時候就黎到喇
長浜no.1拉麵
都ok既!同相唔係差太遠

麵:幼身麵質彈牙,有返咁上下質素
叉燒:個人覺得太多肥膏喇,同埋肉味可以再濃味少少
蛋:夠溏心,岩岩好

長浜no.1拉麵