今次同成班朋友去左呢間好出名既火鍋店「聚滿坊粥底火鍋私房菜」打邊爐,餐廳裝潢簡單唔係好特別,桌椅座位之間都比較狹窄,不過為咗食好嘢呢啲冇所謂啦。🍲因為餐廳要預時間買食材及預份量,所以要求食客早啲book枱,收費分別係「星級版每位 $288,酒水任飲(不包含酒精類飲品),全單加一 」同埋「特惠版每位 $188,酒水另計,全單加一」,而且時段分為18:00及20:30兩個時段,而我哋一班人點選了20:30既特惠版。💵「星級版」新鮮鮑魚、海中蝦 、海紅花蟹、流浮山蠔、鮮魷魚、龍躉仔、黃金蚌、紅花甲、新鮮大元貝、芝麻雞、八爪魚丸、牛丸、南瓜、冬瓜 、粟米、油條、手打鮮蝦墨魚滑、雪花肥牛...18種食物。🍤🦀🐚🐟「特惠版」新鮮鮑魚、海中蝦 、海紅花蟹、流浮山蠔、鮮魷魚、黃立倉魚、蜆、芝麻雞、魚蛋、牛丸、南瓜、冬瓜 、粟米、油條、手打魚滑、雪花肥牛...16種食物。🍤🦀🐚🐟坐低冇耐,店員就會將全晚嘅食材放上枱面,整到成枱都係滿滿咁,好滿足好豐富咁。首先係落咗雞件將個湯底煮煮先,之後就可以因應個人嘅喜好落唔同嘅海鮮同埋配料。黃立倉魚用嚟打邊爐感覺好新鮮,平時唔多食魚既,都會覺得好滑好新鮮。整體來講食

坐低冇耐,店員就會將全晚嘅食材放上枱面,整到成枱都係滿滿咁,好滿足好豐富咁。首先係落咗雞件將個湯底煮煮先,之後就可以因應個人嘅喜好落唔同嘅海鮮同埋配料。黃立倉魚用嚟打邊爐感覺好新鮮,平時唔多食魚既,都會覺得好滑好新鮮。整體來講食物全部都好新鮮,鮑魚、海蝦、蜆都好生猛,仲要識郁添,海鮮類別比較多,而且份量亦都啱啱好。🍤🦀🐚🐟

食到最後,餐廳店員會攞一大煲粥出嚟,將頭先食剩嘅湯底加上粥煮混,再加上南瓜,最後就可以食到有海鮮味道嘅南瓜粥啦,最好味就係再加一粒粒嘅油炸鬼伴粥食。不過個人認為食完碗粥比較有點口渴,可能因為將全晚嘅精華食咗落肚。🍲
2016-11-18
  • 鮑魚