2015-10-28 824 views
「有朋自遠方來」, 當我回港感受更多.....今晚是朋友仔為我準備的洗塵飯, 話慶祝我番到家(鄉)咁話wor, 在澳洲短短幾個月, 深明tuesday係食pizza或者炸雞既好日子(皆因逢星期二就係特價xd), 但呢d熱氣到爆既野食暫且放下就好了, 原來今晚主角係羅勒印度餐廳, 腦海浮起早前係西環那間餐廳也是它的分店呢! 幸好在地鐵上蓋行1~2分鐘便到, 要不然又要靠谷哥幫手入到餐廳, 格局有點似西餐廳, 店員安排了旁邊的卡位及遞上餐牌drink list沒想到他們也愛酒, 睇罷drink list, 今晚就來個白酒吧! 在澳期間也品嘗了不少美酒, 就決定試下別國的酒此乃西班牙的Rioja, 沒有一般白酒的甜, 因發酵在木桶內, 口感是柔滑帶白花香金銀花味, 反而我幾like唔太甜既白酒, 呷一口過後, 有點回甘似的, 不錯的說, 朋友仔更說白酒要雪過先好飲 先來一個頭盤小吃, 香炸薑魚, 第一眼我認我係俾個"薑"字吸引而叫, 但咬一口完全feel唔到任何薑味既存在, 有點失望呢.....幸好魚經油炸過後, 並沒有油淋淋及走樣, 保持地原有的酥脆, 魚肉更是嫩滑可口, 旁邊的香草醬料味
Muga Fermenado En Barrica 2013, Rioja, Spain
香炸薑魚
幸好魚經油炸過後, 並沒有油淋淋及走樣, 保持地原有的酥脆, 魚肉更是嫩滑可口, 旁邊的香草醬料味道比炸魚更為搶鏡
香燒雞(半隻) Tandoori Chicken
嘩......鐵板上的香燒雞, 經醃過的橙紅色雞肉, 吃得出香料的味道, 一份有四件(雞腿, 雞胸各兩件), 當中雞腿較為嫩口, 其餘部份就普普通通而已
咖哩雞
咖哩雞, 小小的一碗, 入面有不少既材料, 香草, 洋蔥絲, 蘿蔔絲, 雞肉等等, 辣度算是輕微, 濃杰的咖哩汁當然要有indian bread (烤餅)夾埋一齊食先至係perfect match~
乾果椰子烤餅
素聞黑松露口味係大熱之選, 今次反而想試下甜味既烤餅係什麼一回事, 就係餐牌上揀選了乾果椰子烤餅, 烤餅皮明顯有烘烤過的烙印, 中間夾著既橙色物體, 驟眼睇似蘿蔔蓉, 實則是椰子, 乾果及果仁打成的椰蓉, 說到底是陣陣椰香, 卻沒有粒粒椰絲的口感 (害怕食完會攝於牙縫之間> <尷尬死的露齒相)食完烤餅, 肚腩準備出來say個hi, 呢個時候唔食番個甜品, 點對得住我個「甜品胃」呢
印度雪糕 Kulfi
印度雪糕Kulfi, 吃貨咁耐, 確實係第一次食, 傳統印度餐廳應該都會有, 面頭個d紅色醬係saffron, 個雪糕係冰感較重, 有奶味同椰味, 仲有打碎左既杏仁粒, 唔經唔覺我一個人KO哂個Kulfi
yoho~好滿足
朋友仔捱住病都陪我出來, 聽我在他鄉的辛酸史, 計我話呢.....人生有個真正朋友的確飲勝!!!
Other Info. : 當晚操英語(帶印度口音)既印度男店員, 估計是manger, 溫馨提示我們盡量一次過不要叫太多食物, 桌太少放不下, 而且頻頻添水, 服務抵讚:like:
  • 咖哩雞
  • 乾果椰子烤餅