The Farmhouse 咖啡廳

係好幾間酒店當中,揀左呢間北角既新酒店Hyatt Centric黎個暑假Staycation,貪Hyatt Centric夠新又夠平。$1,216包一晚海景客房(唔係最低級既房),The Farmhouse 自助早餐同自助午餐,算抵玩。不過唔知點解book完過幾日就減價。經過尋日超趕既自助午餐體驗之後,第二朝又係The Farmhouse 食自助早餐!限時一個鐘,無需預約可以walk-in。我地8:10到就基本上唔洗等,走個陣就見到一條超長人龍嚇死人!一齊睇下有咩食啦!一入門口就見到糕點麵包區,有個樣好吸引既甜甜圈,有四款口味,分別係紅色,粉紅色,朱古力,同朱古力加堅果碎。我食左個粉紅色同朱古力加堅果碎,味道唔算驚艷但係都合格,如果入面多d醬就更好。其他糕點麵包有牛角包,朱古力酥,芝士丹麥酥,吉士丹麥酥,藍莓鬆餅,牛油軟包,芝麻包,白麵包,麥包。我食左個吉士丹麥酥,入面又係唔夠吉士醬,酥皮都比唔上其他五星級酒店如香格里拉,港麗等。中式包有菠蘿包同雞尾包,不過賣相唔多吸引,味道好似ok。隔離有多士爐比你自己烘麵包。再隔離有花生醬,朱古力醬,果醬同牛油比你自助,不過就唔多衛生。糕點麵包區右

糕點麵包區

甜甜圈,牛角包,朱古力酥

牛角包,藍莓鬆餅,芝士丹麥酥,芝麻包,雞尾包

花生醬,朱古力醬,果醬,牛油

蘋果汁,橙汁,豆奶

糕點麵包區右手面就係蘋果汁,橙汁,同豆奶。係穀物早餐隔離仲有鮮奶同脫脂奶。
穀物早餐

穀物早餐有脆麩條,可可米,米通,同玉米片四款。
椰菜花沙律,Brie,瓜子,果乾

最欣賞穀物早餐隔離既好多唔同種類既堅果,瓜子,同果乾,我加左好多瓜子落乳酪度食!
乳酪

乳酪有明治包裝乳酪同一大兜既乳酪。
明治包裝乳酪

明治包裝乳酪有雜莓,士多啤梨同芒果味。明治包裝乳酪都頗爲稀,麻麻地。一大兜既乳酪有原味同士多啤梨乳酪。隔離仲有凍燕麥片,我試左少少,都係太稀。
凍肉

乳酪對面有凍肉,凍肉有三款,分別係Mushroom Sausage,Salami,同Pastrami。點解連煙三文魚都無?!
凍肉,Panini

比較特別係有Coppa Ham Panini,不過我無試。
沙律,芝士

隔離有四款撈好既沙律,分別係希臘沙律,甘筍椰菜絲沙律,椰菜花沙律,同薯仔沙律。我試左椰菜花沙律,正常。芝士有三款,分別係Emmental,Cheddar,同Brie。我最愛既Brie係可以既!芝士隔離有果乾。
水果,沙律

沙律

再隔離就係水果同沙律。
水果

水果有蜜瓜,西瓜同菠蘿切舊,質素正常。沙律菜有三款,唔算多。另外都有車厘茄同燈籠椒絲,最欣賞呢度有橙色車厘茄食,好鮮甜!呢度啲凍肉,沙律,水果,同芝士用玻璃櫃裝住其實就衛生啲既,不過麻煩嘅地方係一邊有人攞緊野食,另一邊個櫃嘅櫃門就一定要拉埋所以其他人就攞唔到野食,結果係等等等同等。

呢度都有咖啡機,要排長龍。

餐廳既另外一面熱食區就係中西式熱食早餐。
煙肉,炸薯餅

雜菜,車厘茄,炒蛋,水煮蛋,太陽蛋

焗豆,豬肉腸,班戟,麵包布丁

西式早餐就有大路既煙肉,炸薯餅,雜菜,車厘茄,炒蛋,水煮蛋,太陽蛋,焗豆,豬肉腸,班戟,同麵包布丁。
牛肉燒賣,冬菇豬肉燒賣,麵包布丁,豬肉腸,煙肉

炸薯餅,雜菜,車厘茄,班戟同豬肉腸正常,麵包布丁幾好味道。
奄列

奄列有兩個站幫手分人流,配料有芝士,蘑菇,雜椒,洋蔥,同火腿。
班戟,炸薯餅,車厘茄,奄列

我見無人就叫左一份試試。芝士落唔夠,無我上次係Cafe Too食既好味。
豬肉炒飯,雜菜炒麵,粟米雞粥,白粥

中式早餐選擇就非常非常少,有豬肉炒飯,雜菜炒麵,粟米雞粥,白粥。
蒸腸粉,日式咖喱,日式珍珠米,味噌湯

係個熱食區既另外一面就有蒸腸粉。蒸腸粉隔離係有日式咖喱(只係見到蔬菜),日式珍珠米,同味噌湯。
中式點心

中式點心有四款,分別係牛肉燒賣,冬菇豬肉燒賣,叉燒包同蓮蓉包。
牛肉燒賣,冬菇豬肉燒賣,蓮蓉包,叉燒包,炸薯餅,車厘茄

其實見到都唔太想試,奈何其他熱野都無野好食。點心質素好差,牛肉燒賣同冬菇豬肉燒賣都係成舊粉,完全唔覺有肉或者菇,蓮蓉包既蓮蓉少得可憐。差差差!
粉麵檔

牛丸,豬肉丸,墨魚丸,生菜

粉麵檔比午餐少左選擇,不過麵多左公仔麵揀,湯底就只係得清湯。配料無左鮮蝦同雞蛋,得牛丸,豬肉丸同墨魚丸。菜就得白菜同生菜 。

今次得一個鐘食,時間上勉强夠,因爲都無太多野好食,想食d好d既肉都無,求其食飽就算。老老實實,差唔多價錢,我覺得Cafe Kool絕對係好太多!無論食物選擇,質素同無限時都完勝!當然呢度有其他野好d(例如泳池),不過就唔關餐廳事lu。
2021-08-04
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast