2019-08-06 2751 views
聽過Haku這餐廳的大名已經一段時間,當中有好有差。fine dining 就一定是好嗎?我也不同意,不會一味讚好才是food blogger 的正常,我吃過兩間所謂米芝蓮一星的fine dining ,同樣我覺得也是多此一舉。我有個朋友J先生,他說他不太喜歡Haku。有位朋友羅太太,她甚至說討厭,她說覺得整色整水,日本廚的西餐Fine dining味覺,全錯。當然我也有一位食友Y小姐講到呢間鋪前世今生幾咁好食,差點以為係佢屋企開一樣,本身我也很相信她的筆,但認識得久一點,也明白那支筆會因利益而變得墨水充沛活力起來。咁爭議性大嘅餐廳同兩個相反意見都引起我不少興趣,和另一位客人講想搵間fine dining的餐廳來個customer lunch ,就這裡吧。Lunch tasting menu 有兩個,既然來得就當然要吃夠個好少少嘅餐,試多點才感受到餐廳的風格。$850一位,可以wine pairing ,對客人,始終唔所以要有酒精,要萬分清醒,因此我沒有飲酒。HAKU Curated By Hideaki Matsuo,主理人就是在大阪米芝蓮的三星懷石料理柏屋的名廚松尾英明,講開香港的
聽過Haku這餐廳的大名已經一段時間,當中有好有差。

我有個朋友J先生,他說他不太喜歡Haku。

HAKU Curated By Hideaki Matsuo,主理人就是在大阪米芝蓮的三星懷石料理柏屋的名廚松尾英明,講開香港的柏屋,有人覺得係質素保證,也有人覺得只是一間好普通嘅懷石料理。

係香港松尾不搞懷石,配上新派的廚司Agustin,卻搞點新意思試fusion菜,Crossover,可以很好,也可以很差,絕對是一場實驗。

先來一個somen/caviar ,係素麵,加上紫蘇葉的香和法國嘅cavier,擺位賣相係幾靚,但味道不是特別出眾,素麵滿煙韌,魚子醬冇想像中濃,就如當時Angelababy和曉明也是朗才女貌,天生一對,夾就係夾,係唔夾就係唔夾,好吃嗎?還可以吧。

然後是oyster/asparagus ,以Yoga和sake,加上蠔本身的上海水,添上紫蘇,用上的是福岡蠔和以asparagus 來造的醬汁,那福岡蠔是很肥美的,也令這個菜式非常搶鏡,蠔香和個汁的鮮香也算令人深刻。

Dashi /Shiitake,係傳統日本鰹魚高湯為主,下面有醬油大根,伊比利亞豬,炸過的shitake好juicy,幾樣夾在一起食,口感都算幾複雜,cher 叫我地要飲哂高湯,但呢個實驗結果應該未必人人鍾意,我係幾喜歡個湯同shiitake,但整體不太特別,我找不到他們的化學作用可以令我覺得賞心悅目的地方。

Lobster/Olives是我最喜歡的,用上日本龍蝦煮兩分鐘,以栗米和脆米加入煲左龍蝦湯個底,添上olive同鹹昆布,半熟像刺身的龍蝦係好正,個湯可能用上過多材料,鹹左少少,但我還是覺得不錯,特別在處理那個剛好是刺身和熟肉之間的龍蝦口感。

waygu/black garlic就以巴西脆片和主角係A4和牛炭烤過,用上洋蔥來煎,如果以我的角度來說,和牛煎得過熟了一點,如果呈粉紅的溫度,應該會令我的愛多一些,那個巴西脆片反而搶鏡,夾上和牛食,幾funny。

rice/abalaone,湯泡飯用上北海道米,加上鮑魚,就係咁簡單,可能你覺得呢個係最普通的其中一道菜色,但這個就是主廚Agustic 以其家鄉的傳統方式和佢嫲嫲的reciept來煮出這道菜,老實說,吃到的是家庭的味道,是親人的血濃於水和小時候的回憶,的確在這道菜吃到的是滿滿的感情分,再不是一場實驗,又令我對這餐飯添加了不少分數。

甜品的Cherry/sake是以日式清酒雪糕加上西班牙酸度高的車厘子,那清新叫人欣喜,也完滿了是日的午餐。

最後送上和菓子,鳥結糖和抹茶白朱古力,整體也不錯的味覺令我對面的女客人也十分喜歡,以佢嘅形容,她是喜歡的, 當然客人很少吃西餐,因此其標準是相對冇咁準確。

至於我,我從來也不是什麼勁人名舌,以一個普通人的角度,不過不失,喺海港城,有個咁靚嘅環境,食一餐不錯的Menu,這個價,我不會投訴,只不過那次講開Haku,朋友說對比Amber的richard,這是另一回事。

你會唔會以張學友和鄭伊健比較呀?不會吧,都不是同一件事,都是一場實驗罷。

尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG04號舖
2019-07-24