同好朋友歎下午茶,真係一日裡面最佳嘅叉電時光❤️​雖然我比較少寫Beauty,但其實我本人係好鍾意買化妝品!其中GUERLAIN就係我至愛嘅品牌之一!佢哋嘅彩珠蜜粉及小黑裙香水,幾乎我成Set儲齊!真係爆好用&精緻!☺️​最近有留意佢哋同視佳廊Sky Lounge聯乘,推出限定嘅「夏蜜蜂姿香檳下午茶」,身為Fans當然要去朝聖!😍​今次個下午茶,從GUERLAIN最出名嘅蜂皇漿美肌系列中取經,採用本地蜂蜜品牌「香港原蜜」嘅龍眼蜜入饌,加上喜來登餅房行政總廚Andy Yeung及蠔酒吧主廚Oscar Chow設計,一共有10款鹹甜點心~無論係賣相定味道都超吸引!​▲作為GUERLAIN Fans,當然要試「夏蜜蜂姿香檳下午茶」!另外,食下午茶仲附送GUERLAIN嘅蜂皇美肌修護禮品(價值 HK$446),又食又拎真係爽YY~🤭​✦鹹點​包括:香草煙肉帶子卷、蜂糖布里多士、鴨肝焦糖燉蛋​個人最鍾意鴨肝焦糖燉蛋!鴨肝嘅味同燉蛋超夾,入口濃郁,燉蛋上仲有一層薄脆嘅焦糖,高質!至於香草煙肉帶子卷,入面個帶子好爽口,上面有少少柚子肉,平衡返個煙肉嘅油膩感。蜂糖布里多士,上層有一粒方形嘅法國「芝士之王」
同好朋友歎下午茶,真係一日裡面最佳嘅叉電時光❤️​
夏蜜蜂姿香檳下午茶​
✦鹹點​
包括:香草煙肉帶子卷、蜂糖布里多士、鴨肝焦糖燉蛋​
個人最鍾意鴨肝焦糖燉蛋!鴨肝嘅味同燉蛋超夾,入口濃郁,燉蛋上仲有一層薄脆嘅焦糖,高質!至於香草煙肉帶子卷,入面個帶子好爽口,上面有少少柚子肉,平衡返個煙肉嘅油膩感。蜂糖布里多士,上層有一粒方形嘅法國「芝士之王」布里芝士,質感濃厚,加埋龍眼蜜及新迷迭香,夾埋多士食,口感幾正。​
✦甜點​
包括:蜂皇芝士餅、黃金柚子蜜蛋糕、榛子蜂巢​
蜂皇芝士餅個樣係蜜蜂狀,切開糖膠,入面係橙香忌廉芝士蛋糕,伴隨餅乾食,味道都ok。黃金柚子蜜蛋糕,係核桃海綿蛋糕頂層,放上蜂蜜罐造型的鬆脆蛋白餅,中間填滿龍眼蜜,呢款我超鍾意!海綿蛋糕好軟熟,蛋白餅又脆脆地,又有蜂蜜,質感勁正!最後係榛子蜂巢,呢款顏值超高,六角形嘅層層夾餅,中間填滿榛子朱古力,雖然有少少甜膩,但食一舊,感覺剛剛好,整體都好正!​
▲​Perrier-Jouët巴黎之花香檳。

另外,仲有龍蝦三文治、煙三文魚三文治、迷迭香檸蜜朱古力杯、焦糖馬卡龍及英式鬆餅,食完都幾飽肚!另外,飲品係​Perrier-Jouët巴黎之花香檳,邊睇住維港靚景,邊飲香檳,感覺真係好寫意。🤤​
▲邊歎下午茶,邊賞維港夕陽,感覺浪漫。

P.S. 感謝好友幫我靚相,嚴重背光都幫我影出仙氣。😂
2020-09-18
$300 (Tea)
夏蜜蜂姿香檳下午茶​
  • 夏蜜蜂姿香檳下午茶