2017-08-23 2026 views
是日行街經過,看見有Green Tea Creme Brulee,身為綠茶控的我,通常不會放過試一試,豈料今次中伏...首先,面層脆糖偏薄,但起碼是脆的,所以也沒投訴。第二,個custard質地「鞋」,咁就已經唔OK,會在Paul Lafayet買Creme Brulee是對佢地個custard有信心,奈何這個真的不行。老婆問會唔會因為綠茶粉太粗?但我自己都整過綠茶tiramisu同綠茶芭菲,如果篩過綠茶粉,根本唔會粗成咁。我懷疑係做custard時overcook咗,有炒蛋質地,不夠流質。又或者whipping cream加得唔夠。第三,亦係致命傷:調味唔掂。雖然夠綠茶味,但唔代表雲尼拿籽可以慳番唔落,糖又唔夠。而家個custard直情有少少似sour cream嘅鹹香,加埋太薄的脆糖面,都唔知自己食緊甜品。

Green tea creme brulee
首先,面層脆糖偏薄,但起碼是脆的,所以也沒投訴。

2017-08-20
$38 (Tea)
  • macaron