2022-11-29 3524 views
對上一次book信記已經係一月嘅事,之後就因為疫情禁堂食所以擱置,差唔多成年之後終於成事💃🏻晚市分6-8pm / 8-10pm 兩個時段,我地放咗工去所以揀後者。套餐唔包飲品,可以自攜飲品唔收開瓶費,我地一行四人預早少少約左去買嘢飲之後就去到銅鑼灣避風塘碼頭等接駁艇家載我地去信記~短短幾分鐘嘅船程我哋已經雀躍萬分,好似去旅行咁,海風吹埋好chill好舒服,相都未影完就已經到左信記。我地一早已經預訂咗四人餐$1680,首先登場嘅就係白灼基圍蝦同白灼東風螺,正常發揮,冇乜大驚喜。跟住就係蒜蓉蒸蟶子王,另外加蒜蓉粉絲蒸大扇貝。蟶子王同大扇貝個size其實唔係好大,蟶子王有少少沙,扇貝未完全離殼,不過蒜蓉豉油熟油同粉絲夠晒香,都OK。跟住灼油菜一碟,清清味蕾再食濃味嘢唔錯。壓軸嘅係避風塘炒肉蟹、避風塘豉椒炒蜆、招牌蟹油炒麵,係成餐飯嘅highlight。避風塘炒肉蟹有水準,叫咗小辣唔係好辣,蟹肉滑嫩又多,重點係佢d炸蒜好正,真係可以空口食佢d邪惡脆脆,攞嚟撈蟹油炒麵簡直一流!避風塘豉椒炒蜆比炒肉蟹辣,豉椒汁比較濃味,係重口味之選,不過嚟到船上食就係食呢種風味!食物一般,炒肉蟹比較出色,但係有幾

跟住灼油菜一碟,清清味蕾再食濃味嘢唔錯。

避風塘炒肉蟹
避風塘豉椒炒蜆
招牌蟹油炒麵

食物一般,炒肉蟹比較出色,但係有幾可會去船上邊食晚飯,適逢就嚟聖誕節沿岸有好多聖誕燈飾,望住個海同好朋友吹吓水敘舊係好chill好過癮嘅體驗,值得一試!姐姐喺船頭逐隻逐隻船跨過將d餸送到去唔同船都幾特別,每經過一次船身都會搖晃,有時都幾暈😂不過都係一個有趣嘅體驗~夏天應該會幾熱,開始入秋呢段時間嚟係一個唔錯嘅選擇!

同行有朋友生日,喺船上食蛋糕慶祝生日真係一個特別而難忘嘅經歷💃🏻💃🏻

2022-11-28
避風塘炒肉蟹