2019-03-11 192 views
早排要同閨蜜K放工去左位於觀塘the Wave的新餐廳食飯。餐廳地方寬敞,而且設計高貴大方,係一個好舒服的環境,最岩係情侶慢慢細味晚餐,亦係一班朋友Gathering的好地方。餐廳有多款飲品,除了有特色的冷泡茶,奶蓋茶、Mocktail、Cocktail都應有盡有。特別一提餐廳有多款日本靚酒,愛酒之人一定不能錯過!朋友仔叫左一杯牛油果蜜糖奶昔,口感滑滑的奶昔,加入淡淡的蜜糖,整體唔會太甜。想慢慢介甜的閏蜜K十分滿意!我就叫左一杯由牛油果蓉、奇異果糖漿、蜜糖為主要材料的Mocktail——Green Lady。入口的味道以奇異果為主,加上微酸的檸檬汁,整體都幾Fresh。上年同朋友出銅鑼灣食飯食過呢個西班牙菜式就難以遺忘,今次我倆見到餐廳又一同一個菜式,即將異口同聲都話想食。呢份西班牙香蒜辣橄欖油煎虎蝦有4隻及6隻可以揀。一上菜已經聞到好香,先將蝦拆殻,再將爽口的蝦肉點埋辣辣地的蒜油,真係好惹味。雖然一聽到油好多人會怕怕,不過餐廳用的係橄欖油,其實都唔係咁可怕,用多士法包點埋個油,真係天堂。墨西哥粟米片係我常點的菜式之一,除了香口外,上面的溶芝士及牛油果醬都好鬼正!餐廳的墨西哥香辣牛肉芝

(左) Green Lady (右)牛油果蜜糖奶昔

牛油果蜜糖奶昔

Green Lady

西班牙香蒜辣橄欖油煎虎蝦  (4隻)

墨西哥粟米片係我常點的菜式之一,除了香口外,上面的溶芝士及牛油果醬都好鬼正!餐廳的墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片,粟米片夠乾身香脆,就算D芝士及醬汁放上面都唔會太快淋。另外一提,佢的份量都幾大,我倆食完都飽左一半(笑)

墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片

我一直都好想試威靈頓牛柳,但發現我去的餐廳都無呢個菜式提供。今次係Menu見到,我心底裏OS「今次仲唔比我食到你!」
威靈頓美國特級安格斯牛柳

雖然職員無問到我們熟成度,黎到的安格斯牛柳大約5成熟,食落肉味幾濃,而且幾Juicy。至於個酥皮因爲吸收了牛柳的香,所以個食落都好香。呢個菜係我同朋友的是日Best Pick!
威靈頓美國特級安格斯牛柳

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
牛油果蜜糖奶昔