2016-06-12 2139 views
因為Open Rice 本月宣傳嘅"和風真味祭", 見到呢間餐廳好似唔錯,就用TableMap訂枱黎試下兼同朋友黎食慶生飯。1) 唔夠樓面人手 + 食物等勁耐佢舖頭佔地三層,估計樓面同廚房/壽司bar都唔夠人。。。 我地兩個人叫八樣野。。。 竟然最後一樣野食,坐低就落左單嘅燒豚肉露筍卷,要追單追三次,等一個鐘先到!!2) 燒物,全部唔得除左有叫燒豚肉露筍卷,仲有燒牛舌,燒雞翼,燒原隻扇貝,燒茄子,燒木魚飯團。燒豚肉露筍卷,竟然可以淡而無味,令人驚訝。。燒牛舌,竟然燒嘅時候落左唔少七味粉,遮晒牛味。。。燒雞翼,又係七味粉,一啲都唔惹味,係唔好味。同友人意見一致,如果食材新鮮點會做燒物落咁多七味粉。。。究竟係想遮食材鮮味定想遮雪味??!!燒原隻扇貝,超級驚訝。。。$68食到一隻燒到熟透嘅扇貝!!煙韌到我以為食緊燒鮑魚!!燒茄子,最正常味道,但係咁普通嘅質素竟然攞黎嘅時候職員講句"我地嘅招牌燒茄子!"....... 噢 ...... 你個招牌 ......另一"招牌"元貝海膽漢堡,味道ok. 但係點解我會同燒物一齊寫。。。 因為。。。因為。。。 舊元貝又超出我嘅預料。。。竟然係火灸左。。。

1) 唔夠樓面人手 + 食物等勁耐

2) 燒物,全部唔得
燒豚肉露筍卷,竟然可以淡而無味,令人驚訝。。
燒牛舌,竟然燒嘅時候落左唔少七味粉,遮晒牛味。。。

另一"招牌"元貝海膽漢堡,味道ok. 但係點解我會同燒物一齊寫。。。 因為。。。因為。。。 舊元貝又超出我嘅預料。。。竟然係火灸左。。。 嘥咗。。。

燒木魚飯團,正常味道,完。

3) 服務態度虛偽
我唔能夠話佢地服務差,但係個個表面好似好有禮貌。。。 但係態度假到令人。。。 反枱。。。

- 前一日有職員打俾我confirm booking, 我re-confirm係咪唔收切餅費,答左"係". 用TableMap訂枱時,亦見到寫明唔收切餅費;到我地食完飯,上買左黎個蛋糕,個職員竟然同我講:"其實呢我地要收切餅費架,不過今次就唔收你啦"。
我反問:"下!你同事confirm我唔洗切餅費喎" 佢仲答:"可能同事唔清楚每張枱個booking啦"....... 我著晒火但係我朋友壽星公阻止我再同佢"討論"..... 我俾面壽星唯有收聲。。。

- 到埋單,另外一個職員行埋黎,我問"係咪Open Rice訂枱有折?", 同職員竟然回應我"等我問問先".... 然後我地呆坐等多十分鐘。。。 卒之令我著火嘅"切餅費女職員"黑口黑面攞住張單,有個八折印係上面,我碌卡埋單走人。

總結,唔會再去。
2016-06-10
Celebration